ΙΣΠΑΝΙΑ:120.000 κατασχέσεις το 2014!Οικογένειες ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ!

Πηγή:ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ των ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

spain-eksoseis_0Στιγμιότυπο από διαδήλωση πολιτών κατά των εξώσεων

Με όλα τα υπάρχοντα τους στο χέρι και υπό την επίβλεψη ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας, 20 οικογένειες βρέθηκαν χθες (Τετάρτη) στο δρόμο στη Μαδρίτη, θύματα έξωσης με δικαστική απόφαση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σχεδόν 35.000 κύριες κατοικίες κατασχέθηκαν το 2014 στην Ισπανία- δηλαδή  περίπου ενενήντα πέντε την ημέρα – από ιδιοκτήτες που δεν μπορούσαν πλέον να αποπληρώνουν τα δάνειά τους.

Το κτίριο που εκκενώθηκε από τους ενοίκους του, βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=xqcwYjh-u-c

 

Χωρίς στέγη τώρα βρίσκονται άλλα συνολικά 46 άτομα, μεταξύ αυτών 13 παιδιά, δυο σοβαρά ασθενείς και μια ηλικιωμένη γυναίκα. Τα διαμερίσματα είχαν «καταληφθεί» από το κίνημα κατά των εξώσεων (PAH) από τον Μάιο του 2014, στο πλαίσιο της εκστρατείας για τη στέγαση οικογενειών που έχουν χάσει στα σπίτια τους.

evictions                                                             Στο δρόμο 20 οικογένειες

Το κτίριο ανήκει στην κατασκευαστική εταιρεία  Promociones Calvin SL, που αρνήθηκε να συνομιλήσει με την οργάνωση, παρότι το κτίριο παραμένει ακατοίκητο και εμπορικά ανεκμετάλλευτο για μεγάλο χρονικό διάστημα και αρνήθηκε να σχολιάσει την έξωση.

Οι ακτιβιστές μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει αν βρουν στέγη σε 2.500 ανθρώπους σε όλη τη χώρα. Τώρα η προσωρινή επιλογή για λίγες ημέρες είναι οι οικογένειες αυτές να μείνουν σε κάποιο ξενοδοχείο που θα ορίσουν οι κοινωνικές υπηρεσίες.

eviction-spain evictions-spain3_0

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης, «οι εξώσεις αυτές είναι αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων, γι αυτό και αποκηρύσσουμε την κυβέρνηση και τον Δήμο Μαδρίτης οι οποίοι αντί να ασχολούνται με τα σκάνδαλα διαφθοράς τους και τους κατοίκους της πρωτεύουσας, προτιμούν να επενδύουν το δημόσιο χρήμα στην κινητοποίηση ισχυρών δυνάμεων αστυνομίας  προκειμένου να αφήσουν στο δρόμο 46 ανθρώπους».

Εκατό κατασχέσεις την ημέρα

Το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ισπανίας (ΙΝΕ) ανακοίνωσε συγκεκριμένα την κατάσχεση προς πώληση 34.680 πρώτων κατοικιών πέρσι, αριθμός που δείχνει ετήσια αύξηση κατά 7,4%.

Και μπορεί οι ένοικοι των κατοικιών να μην εκδιώχθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης, αναγκάστηκαν όμως να εγκαταλείψουν τις εστίες τους παραδίδοντας τα κλειδιά τους στην τράπεζα για να τακτοποιήσουν την οφειλή τους ή να φύγουν πριν από την άφιξη των δικαστικών κλητήρων. Κατάληξη που θα είχαν και χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά αν η νέα κυβέρνηση δεν ανανέωνε την προστασία της κύριας κατοικίας.

Τα στοιχεία ωστόσο είναι ακόμη πιο δραματικά αν συμπεριληφθούν σε αυτά και οι δευτερεύουσες κατοικίες, τα γραφεία, τα εμπορικά καταστήματα, τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα: σε αυτήν την περίπτωση πραγματοποιήθηκαν 119.442 κατασχέσεις καταγράφοντας αύξηση κατά 9,3% το 2014.

Στην Ισπανία, η οποία επλήγη διπλά το 2008 από την οικονομική κρίση και το σκάσιμο της φούσκας της αγοράς ακινήτων, σχεδόν ένας στους τέσσερις (23,7%) σε ηλικία εργασίας είναι άνεργος και οι εξώσεις ιδιοκτητών που δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους είναι μια σκληρή πραγματικότητα για δεκάδες οικογένειες καθημερινά, μερικές φορές με τραγική κατάληξη.

Και όπως είναι φυσικό, έχουν ξεσηκώσει την οργή της κοινής γνώμης, τα τελευταία χρόνια, που ενισχύει το γεγονός ότι ο ισπανικός τραπεζικός τομέας αποτέλεσε το 2012 αντικείμενο ενός ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης ύψους 41,3 δισ. ευρώ, το οποίο επιβαρύνει ακόμη τα δημόσια οικονομικά και τους Ισπανούς φορολογουμένους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *