ΗΠΑ: Aπεργία στα Mc Donald’s. Αντιδρούν στους μισθούς πείνας.

CCnI55MUgAAUbz0[1]

Το αμερικάνικο πλαστικό όνειρο ξέφτισε. Αυτό θα μπορούσε να είναι το σύνθημα χιλιάδων εργαζομένων στις αλυσίδες γρήγορου φαγητού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ενώ αγωνίζονται για να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό. 

{Ο κατώτατος ομοσπονδιακός μισθός στις ΗΠΑ είναι 7,25 δολάρια την ώρα}

Για το λόγο αυτό, οι εργαζόμενοι από τα McDonald’s, τη Walmart, τα Burger King, τα KFC, τα Wendy’s, και τα Dunkin’ Donuts, καθώς και οι βρεφονηπιοκόμοι, όσοι παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας κατ’ οίκον και άλλοι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι προχωρούν σε μονοήμερη πανεθνική απεργία/διαδήλωση, από τις μεγαλύτερες εργαζομένων στις ΗΠΑ, με σκοπό να επιτύχουν υψηλότερες αμοιβές, καλύτερες παροχές και το δικαίωμα του συνδικαλισμού.

Εργαζόμενοι σε Ντιτρόιτ, Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη, Σαιντ Λούις και Κάνσας Σίτι που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τους 60.000 καθώς και εργαζόμενοι εκτός των ΗΠΑ (υπάλληλοι στη Νέα Ζηλανδία αλλά και τη γειτονική μας Ιταλία ) θα διεκδικήσουν το ποσό των 15 δολαρίων την ώρα.

Το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού έχει απασχολήσει και στο παρελθόν την επικαιρότητα, καθώς οι εργαζόμενοι στα McDonald’s είχαν προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες φορές. Οι διοργανωτές επέλεξαν την 15η Απριλίου – ημέρα απόδοσης του φόρου στις ΗΠΑ – για να επιστήσουν την προσοχή της κοινής γνώμης και για να δείξουνπώς πολλοί χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι εξαρτώνται τώρα από την «ελεημοσύνη» της κυβέρνησης.

CCnc8Z5WYAAJLon[1]

Όπως κατέδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνια το αμερικάνικο δημόσιο δαπανά περίπου 127.8 δις δολάρια το χρόνο σε επιδόματα στήριξης των χαμηλόμισθων. Ενώ σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 52% των εργαζομένων στις αλυσίδες γρήγορου φαγητού (fast food) εξαρτάται από τη δημόσια βοήθεια και τα φιλοδωρήματα για να επιβιώσει.

{Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δαπανά σήμερα 150 δισεκατομμύρια δολαρία ετησίως για να χρηματοδοτήσει προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, όπως το Medicaid και το Πρόγραμμα Supplemental Nutrition Assistance (SNAP), το οποίο χρησιμεύει ως ένα δίχτυ ασφάλειας για τα άτομα/οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Οι επικριτές λένε ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να δαπανά τόσα πολλά χρήματα, αν οι επιχειρήσεις που πρόσφεραν ένα δίκαιο μισθό διαβίωσης.}

Η έκθεση αποκάλυψε ότι το πραγματικό ωρομίσθιο ενός μέσου εργαζομένου ΗΠΑ ήταν μόλις 5% υψηλότερο το 2013 σε σύγκριση με το 1979.

Πάντως, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τον αρνητικό αντίκτυπο, τα McDonald’s ανακοίνωσαν ότι θα αυξήσουν τους μισθούς σε 90.000 υπαλλήλους τους στις ΗΠΑ.Η αύξηση θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου και θα διαμορφώσει τον μέσο μισθό στην εταιρεία στα 10 από 9 δολάρια την ώρα.

Geopolitics Editorial Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *