Οικονομική καμπάνια για να Χτίζουμε ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ στο ΚΟΜΠΑΝΙ!

ελευθερο κομπανι

 

Μια πρωτοβουλία που πήρε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Αριστοτέλης» (περιοχή Σεπόλια, Κολωνός κλπ) και έχουν υποστηρίξει σωματεία εκπαιδευτικών και απευθύνει κάλεσμα για υποστήριξη σε εκπαιδευτικούς συλλόγους και εργατικά σωματεία και συλλογικότητες. Όπως αναφέρουν » Οι εκπαιδευτικοί μαζί με άλλα εργατικά σωματεία και συλλογικότητες, συμβάλλοντας με διεθνιστική αλληλεγγύη, θέτουν ως στόχο μια μεγάλη καμπάνια  για να δουν τα παιδιά από το Κομπάνι να χτίζεται στον τόπο τους ένα σχολείο: Το σχολείο της αλληλεγγύης, το σχολείο της ελευθερίας των λαών! Για το λόγο αυτό ξεκινούν μια μεγάλη αυτοτελή οικονομική καμπάνια με κουπόνια που θα εκδώσουν. Καλούμε να συμμετέχουν Σύλλογοι ΠΕ και ΕΛΜΕ από όλη την Ελλάδα, σωματεία από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και όποιες συλλογικότητες ενδιαφέρονται να συμβάλλουν στην ενίσχυση μιας τέτοιας προσπάθειας.» Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω: redblack small
Η μαχόμενη εκπαίδευση ήταν πάντα στο πλάι όσων “άναβαν φωτιές” για να διώξουν το σκοτάδι του φασισμού, της βίας και των πολέμων. Το εκπαιδευτικό κίνημα έχει δείξει και στο παρελθόν την αλληλεγγύη του στους αγώνες των λαών για γη και ελευθερία και θα το κάνει για μια φορά ακόμα.

 

Οι εκπαιδευτικοί μαζί με άλλα εργατικά σωματεία και συλλογικότητες, συμβάλλοντας με διεθνιστική αλληλεγγύη, θέτουν ως στόχο μια μεγάλη καμπάνια  για να δουν τα παιδιά από το Κομπάνι να χτίζεται στον τόπο τους ένα σχολείο: Το σχολείο της αλληλεγγύης, το σχολείο της ελευθερίας των λαών! Για το λόγο αυτό ξεκινούν μια μεγάλη αυτοτελή οικονομική καμπάνια με κουπόνια που θα εκδώσουν. Καλούμε να συμμετέχουν Σύλλογοι ΠΕ και ΕΛΜΕ από όλη την Ελλάδα, σωματεία από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και όποιες συλλογικότητες ενδιαφέρονται να συμβάλλουν στην ενίσχυση μιας τέτοιας προσπάθειας.

 

Στα τέλη του Φλεβάρη μια αποστολή εκπαιδευτικών από Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε. και ΕΛΜΕ, επισκέφτηκαν την περιοχή του Σουρούτς, στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, παραδίδοντας ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες από το Κομπάνι (Ροζάβα-Δυτ. Συρία).

 

Στο Σουρούτς υπάρχουν αρκετοί καταυλισμοί που φιλοξενούν κυρίως παιδιά,  ηλικιωμένους και ηλικιωμένες. Όλοι οι καταυλισμοί λειτουργούν μέσα από το δίκτυο αλληλεγγύης του τοπικού πληθυσμού των Κούρδων της Τουρκίας και με τη στήριξη συλλογικοτήτων, κομμάτων και οργανώσεων που δραστηριοποιούνται εκεί.

 

Είναι εντυπωσιακό ότι σε κάθε καταυλισμό υπάρχει σχολείο, πολιτιστικό κέντρο και κέντρο γυναικών. Η εκπαίδευση έχει για αυτούς πρωταρχικό ρόλο, γιατί θεωρούν ότι μόνο έτσι οι άνθρωποι θα γίνουν ικανοί να μην τους εκμεταλλεύονται, θα μορφωθούν και θα αποκτήσουν κοινωνική συνείδηση. Παλεύουν να διατηρήσουν την κουλτούρα  και τον πολιτισμό τους και για πρώτη φορά διδάσκονται στα σχολεία τη μητρική τους γλώσσα.

 

Τα σχολεία των προσφύγων λειτουργούν μέσα σε αντίσκηνα, με ό,τι υλικά συγκέντρωσε ο ντόπιος πληθυσμός. Είναι ωστόσο γεμάτα με τα χαμόγελα και τη θέληση των παιδιών αυτών για μάθηση, γεμάτα με την πίστη των παιδιών ότι θα επιστρέψουν στις πόλεις τους, στο αυτόνομο καντόνι του Κομπάνι. Τα παιδιά στους καταυλισμούς πιστεύουν στη νίκη του αγώνα τους απέναντι στο φασισμό και τη βαρβαρότητα των ISIS.

 

Σιγά σιγά οι πρόσφυγες επιστρέφουν στο Κομπάνι και προσπαθούν να ξαναχτίσουν την πόλη τους, τις δομές, τα σχολεία τους. Κουβαλούν μαζί τους κυρίως τη θέληση και τη βεβαιότητα ότι θα ξαναχτίσουν τη ζωή τους σε συνθήκες ελευθερίας και ισότητας (ανεξάρτητα από φυλή, φύλο και θρήσκευμα), χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Την κοινωνία που είχαν αρχίσει να χτίζουν πριν από την εισβολή των ισλαμοφασιστών στο Κομπάνι και τη Ροζάβα.

 

Για να συμβάλλουμε στο ξαναχτίσιμο της πόλης, καλούμε τους Συλλόγους ΠΕ και ΕΛΜΕ από όλη την Ελλάδα, σωματεία από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και όποιες συλλογικότητες ενδιαφέρονται, να συμβάλλουν σε μια μεγάλη αυτοτελή οικονομική καμπάνια αλληλεγγύης για το χτίσιμο του ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ στο ΚΟΜΠΑΝΙ. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν απευθείας στο Κομπάνι, σε συνεργασία με το σωματείο εκπαιδευτικών της Τουρκίας, Egitim Sen και την Eπιτροπή για τη Ροζάβα-Rojava Dernegi. Για το σκοπό αυτό θα εκδοθούν κουπόνια και αφίσες.

 

1/4 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση-συζήτηση με θέμα “Κομπάνι-Ροζάβα : εκεί που ζεί και αναπνέει ο αγώνας για γη, ελευθερία και κοινωνική χειραφέτηση”.

Στην εκδήλωση μίλησαν εκπαιδευτικοί μέλη της αποστολής αλληλεγγύης στο Κομπάνι και δύο Κούρδοι δημοσιογράφοι της εφημερίδας Εβρενσέλ και της τηλεόρασης του Νεβρόζ.
Στη συζήτηση έγινε μια ιστορική αναδρομή της κατάστασης στο Κουρδιστάν και μετά μια αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε απο τους συναδέλφους μέλη της αποστολής στις συνθήκες που ζουν οι πρόσφυγες απο το Κομπάνι αλλά κυρίως για το αίσθημα της νίκης των κατοίκων του Κομπάνι. Την πεποίηθηση πως οι λαοί της Ροζάβα αφού κατάφεραν να στήσουν σε αντιιμπεριαλιστική, αντικαπιταλιστική, αντιρατσιστική βάση τα αυτόνομα καντόνια της περιοχής δεν θα αφήσουν σε κάνεναν να τους πάρει αυτήν την ελευθερία. Αυτή η πίστη στα κεκτημένα αλλά και στο δίκιο του αγώνα , είναι που οπλίζει γυναίκες και άντρες να υπερασπιστούν τη γη και την ελευθερία τους.

Στην χθεσινή εκδήλωση έγινε και ενημέρωση της νέας καμπάνιας που ξεκινούν σύλλογοι εκπαιδευτικών για την δημιουργία ενός σχολείου στο Κομπάνι. Το Κομπάνι που είναι αυτή τη στιγμή κατα 80% κατεστραμμένο απο τις επιθέσεις των ισλαμοφασιστών του ISIS χρειάζεται την διεθνιστική αλληλεγγύη όλων μας. Τα εργατικά σωματεία πρέπει να αγκαλιάσουν κάθε είδους έμπρακτης αλληλεγγύης στον υπερήφανο και ελεύθερο λαό του Κομπάνι.

Η καμπάνια χαιρετηθηκε και απο τους συντρόφους Κούρδους και όλοι μαζί δώσαμε ραντεβού στις επόμενες δράσεις για το σχολείο στο Κομπάνι.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sylaristotelis.com/products/oikonomiki-exormisi-gia-na-chtizoyme-to-scholeio-tis-eleytherias-ton-laon-sto-kompani/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *