ανοιχτή επιστολή του ΣΥΒΧΑ προς την ΟΙΥΕ για το ζήτημα της Κυριακάτικης αργίας (μπροστά στην Κυριακή 3 Μάη)

Αθήνα, Πέμπτη 23 Απρίλη 2015

Ανοιχτή επιστολή
του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής

προς την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος

pote douleia tin KyriakiΩς Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής σας γνωστοποιούμε και πάλι και μέσω αυτής της ανοιχτής επιστολής ότι συνεχίζουμε δυναμικά και αταλάντευτα τον δίκαιο και επίμονο αγώνα μας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, που εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ, τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά και την Κυριακή 3 Μάη (1η Κυριακή του δεκαημέρου προσφορών του Μάη). Όπως άλλωστε ήταν ανοιχτά -στο πλαίσιο του ίδιου νόμου- και πριν από μερικές εβδομάδες, την Κυριακή 5 Απρίλη.

Μπροστά σε όλη αυτήν την κατάσταση, ο Σύλλογός μας επιμένει ότι πρέπει να κινηθούμε αγωνιστικά με ένα από τα βασικά όπλα μας και πάλι την Απεργία. Έτσι, όπως άλλωστε έχουμε κάνει και σε όλες τις προηγούμενες αντίστοιχες περιστάσεις, σας καλούμε (ως ΟΙΥΕ) να πράξετε το αυτονόητο και να κηρύξετε άμεσα πανελλαδική απεργία για όλο τον κλάδο του εμπορίου σε πανελλαδικό επίπεδο και για την Κυριακή 3 Μάη.

Επίσης, μέσα και από αυτήν την ανοιχτή επιστολή θα θέλαμε να κάνουμε σαφές το ότι παραμένει σε ισχύ και το σταθερό κάλεσμά μας προς το σύνολο των κλαδικών κι επιχειρησιακών σωματείων του εμπορίου για κήρυξη απεργιών και αγωνιστικές κινητοποιήσεις (όπως άλλωστε έγινε και στις 5 Απρίλη) όλες τις Κυριακές που μας επιβάλλεται να πάμε για δουλειά στα μαγαζιά.

Τις όποιες κυβερνητικές εξαγγελίες (τόσο προεκλογικά όσο και στις προγραμματικές δηλώσεις) που έκαναν λόγο «ξεκάθαρα» για επαναφορά της Κυριακάτικης αργίας ακόμα δεν τις έχουμε δει να υλοποιούνται. Το πότε επιτέλους θα δοθεί ένα τέλος στο αίσχος αυτού του νόμου παραμένει πλέον άγνωστο. Από την άλλη, παραμένει ασαφές και αβέβαιο και το σε ποιο βαθμό θα είναι «ξεκάθαρη» η κατάργησή του. Από τα όσα προκύπτουν πάντως από διάφορες συναντήσεις των αρμόδιων υπουργών με συνδικαλιστικούς φορείς και εργοδοτικές ενώσεις καθώς και τις δηλώσεις των πρώτων και την όλη συζήτηση που γίνεται για το πόσες τελικά Κυριακές το χρόνο (2, 3, 2+4, 3+4,…) θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά, δεν υπάρχει καμιά απολύτως βάσιμη διαβεβαίωση για επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς ή για τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

Από την πλευρά μας ήταν εξ αρχής δεδομένο ότι τίποτε δεν επρόκειτο να μας χαριστεί ή να κερδηθεί μέσω κάποιου σωτήρα που θα έδινε τη μάχη για λογαριασμό μας ή που θα υποσχόταν να δικαιώσει τον αγώνα μας. Γι’ αυτό και στηριχτήκαμε αποκλειστικά στις δικές μας πλάτες και προσπαθήσαμε μαζί με τους συναδέλφους μας από όλο τον κλάδο του εμπορίου και από κάθε χώρο δουλειάς και από κοινού με τον κόσμο του αγώνα να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας.

Γι’ αυτό και συνεχίζουμε και στο τώρα τον αγώνα μας.

Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά! Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά!

Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

Αναμένουμε άμεση ανταπόκριση σε αυτό το τόσο κρίσιμο ζήτημα της κήρυξης απεργίας που σας θέτουμε.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Λόντου 6, Εξάρχεια, 10681, Αθήνα | τηλ: 210-3820537
sylyp_vivliou@yahoo.gr | https://bookworker.wordpress.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *