Hράκλειο : Ανοιχτό κάλεσμα για την οργάνωση δράσεων για την υπόθεση του «Χωριάτικου» 7/5 -ώρα: 18:00, Πλατεία Ξενία

ΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ »ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ» ΒΡΩΜΑΝE ΣΩΜΑΤΕΜΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

boikotazxoriatikoΈνα νέο κατάστημα άνοιξε στην πόλη μας, ο φούρνος «Χωριάτικο» (Λ. Καλοκαιρινού), μέρος μιας αλυσίδας πρατηρίων άρτου που γιγαντώθηκε μέσα στην καρδιά της καπιταλιστικής κρίσης. Τα συγκεκριμένα καταστήματα όμως δεν εμπορεύονται μόνο ψωμί και αρτοποιήματα αλλά και πλήθος εξαθλιωμένων γυναικών οι οποίες με την υπόσχεση της εύρεσης εργασίας, οδηγούνται στην καταναγκαστική πορνεία. Πίσω από τους φούρνους »Χωριάτικο» και »Αττικοί Φούρνοι», κρύβεται ένα τεράστιο κύκλωμα σωματεμπορίας που χρόνια τώρα αποφέρει εκατομμύρια κέρδη στους ιδιοκτήτες του. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες αδερφοί Γιαννακόπουλοι διατηρούν από τη δεκαετία του ’90 αλυσίδα στριπτιζάδικων ενώ παράλληλα είναι οι εγκέφαλοι πίσω από ένα κύκλωμα trafficking που μέσω ταξιδιωτικών γραφείων και εταιρειών ευρέσεως εργασίας παραπλανεί εκατοντάδες γυναίκες, μεταξύ των οποίων και ανήλικες. Οι συγκεκριμένοι μαφιόζοι διατηρούσαν -μεταξύ άλλων- μια offshore εταιρεία στην Κύπρο ενώ χρησιμοποιούσαν ακόμα και ΜΚΟ κακοποιημένων γυναικών για να νομιμοποιούν τις στριπτιζέζ τους. Κεντρικό ρόλο στο κύκλωμα έπαιζε ο απόστρατος και αποταγμένος για υπεξαίρεση αστυνομικός Κ. Κύρος ο οποίος εξασφάλιζε χαρτιά για τις φυλακισμένες γυναίκες και κάποια στιγμή τέθηκε υπεύθυνος προσωπικού στους φούρνους «Χωριάτικο». Τέλος, οι ιδιοκτήτες-σωματέμποροι των εν λόγω φούρνων φαίνεται να συγκαταλέγονται στους χρηματοδότες της Χρυσής Αυγής.

Παρά την συνεχή εκτέλεση αδικημάτων και τις βαριές κατηγορίες που βαραίνουν το κύκλωμα (αρπαγή, σωματεμπορία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, διακίνηση ναρκωτικών, κ.α.), η εκδίκαση της υπόθεσης έλαβε χώρα μόλις πριν από λίγες μέρες. Παρά την καταδίκη των κατηγορουμένων, το δικαστήριο αποφάσισε να αφήσει ελεύθερους με αναστολή όλους τους κατηγορούμενους, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, γεγονός που επιβεβαιώνει τις διασυνδέσεις και την ανοχή του κρατικού μηχανισμού απέναντι στο συγκεκριμένο κύκλωμα. Παράλληλα, το εν λόγω κύκλωμα συνεχίζει απρόσκοπτα τις «επιχειρηματικές του δραστηριότητες» με τους φούρνους «Χωριάτικο» να αποτελούν το βασικό μέσο ξεπλύματος του μαύρου χρήματος των ιδιοκτητών του.

Η πρακτική είναι γνωστή, αφού φέρουν τις γυναίκες αυτές στην Ελλάδα, οι σωματέμποροι παρακρατούν τα χαρτιά τους, τις μετατρέπουν σε σκλάβες και τις κρατάνε φυλακισμένες για χρόνια με άσκηση σωματικής βίας, εκβιασμούς και άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ανάμεσα στα ευρήματα της αστυνομίας βρέθηκε μία μαύρη λίστα με πελάτες που ήταν ιδιαίτερα βάναυσοι και χτυπούσαν άγρια τις κοπέλες με συνέπεια, όπως αναγράφεται, να υπάρχουν ζημιές στο «εμπόρευμα». Το trafficking είναι γνωστό ότι αποφέρει τεράστια ποσά μαύρου χρήματος σε ένα κύκλο ανθρωποειδών που περιλαμβάνει μπάτσους, φασίστες, μπράβους και νονούς της νύχτας, ενώ έχει πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στην Ελλάδα, την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης.

Το παραπάνω γεγονός δεν είναι τυχαίο. Οι εν λόγω »δουλειές» βασίζονται σε μια σειρά από εξυπηρετήσεις που τους προσφέρει απλόχερα ο καπιταλισμός: ανεργία, μαύρη εργασία, νομοθετικό πλαίσιο ευνοϊκό προς τα αφεντικά, ανοχή της αστυνομίας, λαδώματα κρατικών λειτουργών (κωλυσιεργία των διωκτικών αρχών, συνεχείς αναβολές της εκδίκασης, συγχωνεύσεις ποινών, προκλητική αποσιώπηση του ζητήματος από τα ΜΜΕ), εργασιακή εξαθλίωση των γυναικών. Τα πρόσφατα παραδείγματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και φυσικών επιθέσεων εις βάρος γυναικών εργαζομένων επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω: απειλές και απόλυση εγκύου στην ΠΑΝΘΕΟΝ ΑΚΤΕ στο Ηράκλειο, απόλυση εγκύου σε κατάστημα MIGATO στην Αθήνα, ξυλοδαρμός εργαζόμενης σε χρηματιστηριακή εταιρεία στο Ηράκλειο, απόλυση εργαζόμενης στην Creta Eco Phoenix στο Ηράκλειο κ.α. Τα παραπάνω περιστατικά καθώς και τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα, δεν αποτελούν μεμονωμένα παραδείγματα »κακών» εργοδοτών αλλά αποτελούν ζωτικά εργαλεία για την αναπαραγωγή της μισθωτής εργασίας, του κεφαλαίου και κατ” επέκταση του ίδιου του καπιταλισμού.

Βάσει αυτού, αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις αντιφάσεις που κρύβονται μέσα στις εκάστοτε εργασιακές συνθήκες, που στην προκειμένη περίπτωση προσωποποιούνται στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων »Χωριάτικο» που όπως όλοι, έχουν ανάγκη την δουλειά τους. Παρόλα αυτά οφείλουμε να αξιολογήσουμε το κόστος που έχει κάθε επάγγελμα, ιδιαίτερα όταν παρατείνει την βαρβαρότητα και την εκμετάλλευση εξαθλιωμένων ανθρώπων. Με τη στάση μας, δεν στοχοποιούμε σε καμία περίπτωση τους εργαζόμενους του Χωριάτικου αλλά αντίθετα ζητάμε την αλληλεγγύη τους.

Σε συνθήκες κοινωνικού κανιβαλισμού, η κοινωνική και ταξική αλληλεγγύη ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, την εκμετάλλευση και τον σεξισμό, είναι όχι απλά αναγκαιότητα αλλά μονόδρομος. Οι απολύσεις, η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και η εκμετάλλευση του γυναικείου σώματος έχουν ως κοινό παρανομαστή το κέρδος.

Η συμμετοχή μας στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες του σήμερα, είναι ευθύνη όλων των εργαζομένων, των ανέργων και εν γένει των καταπιεσμένων, απέναντι στη βαρβαρότητα της κυριαρχίας.

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Κάλεσμα για την οργάνωση δράσεων για την υπόθεση του »Χωριάτικου»

Πέμπτη 7 Μαίου, 18:00, Πλατεία Ξενία

Conqueer LGBTQI+

http://conqueerher.blogspot.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *