κάλεσμα αλληλεγύης για την υπόθεση της Ελένης Σ. απολύμενης απο ΑΒ

1-e1430831104217Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ

Τη Δευτέρα 16/2, άλλη μια εργαζόμενη απολύεται από την αλυσίδα supermarket «ΑΒ Βασιλόπουλος». Η Ελένη Σ. εργαζόταν επί 15 συναπτά έτη ως 4ωρη ταμίας στα καταστήματα της Αγ. Παρασκευής, του Παπάγου και του Χολαργού και διεκδικούσε με αξιοπρέπεια τα δικαιώματά της. Απαίτησε το 10λεπτο διάλειμμα που δικαιούνται οι 4ωροι εργαζόμενοι, διαμαρτυρήθηκε για τις απλήρωτες υπερωρίες (την τακτική δηλαδή, να χτυπούν οι προϊστάμενοι τις κάρτες της βραδινής βάρδιας και να κρατούν τους συναδέλφους ετσιθελικά άλλη μισή ώρα στο μαγαζί), υπερασπίστηκε ανοιχτά την κυριακάτικη αργία. Η Ελένη αντέδρασε στις απειλές αλλά και την αυταρχική και ταπεινωτική συμπεριφορά που δεχόταν προσωπικά από τον διευθυντή καταστήματος και από την προϊσταμένη των ταμείων.  Η συναδέλφισσα, όπως και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι, ήρθε αντιμέτωπη με την συνήθη τακτική των εργοδοτών να ωθούν τους εργαζόμενους σε παραίτηση (ώστε να μην τους καταβάλουν αποζημίωση), επιχειρώντας έναν πόλεμο νεύρων και φθείροντας τους ψυχολογικά σε καθημερινή βάση. Μια τακτική που συναρτάται με την πολιτική ανακύκλωσης των εργαζομένων και την αντικατάσταση των παλαιότερων (με κεκτημένα δικαιώματα λόγω «παλαιότητας» πχ. μισθούς, επιδόματα) από νέους μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ (όπως τα Voucher) όπου παρέχεται  δωρεάν εργασία (αφού πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ) χωρίς δικαιώματα (ένσημα, δώρα, άδειες κλπ). Τέτοιου είδους προγράμματα αποτελούν όπλα στα χέρια των εργοδοτών με διττό σκοπό: αφενός τον διαχωρισμό των εργαζομένων και τον αντίστοιχο εκφοβισμό της απόλυσης και της αναλωσιμότητας, και αφετέρου, τη διεύρυνση και μεγιστοποίηση των κερδών τους.
Αφού  δεν τα κατάφεραν, μία στημένη από τη διεύθυνση ταμειακή διαφορά (ένα πλεόνασμα που μετατράπηκε σε έλλειμμα 2 μέρες αργότερα) έγινε η αφορμή για την εκδικητική απόλυση της, που συνοδεύτηκε από την προκλητική δικαιολογία της διεύθυνσης ότι η Ελένη Σ. έχει «μεγάλη γλώσσα» επειδή ζήτησε να ελέγξει η ίδια το πώς δημιουργήθηκε αυτή η ταμειακή διαφορά.

ΧΡΟΝΙΚΟ ΚΟΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Η συναδέλφισσα κατήγγειλε στην επιθεώρηση εργασίας την απόλυσή της ως καταχρηστική και ζητά την άμεση επαναπρόσληψή της καθώς και να της καταβληθούν οι απλήρωτες υπερωρίες. Εξαρχής, έρχεται σε επαφή με την εργατική συλλογικότητα «εργαζόμενοι-εργαζόμενες στον κλάδο του εμπορίου» που δρα εδώ και 1 χρόνο περίπου στους εργασιακούς χώρους του εμπορίου. Δημιουργήθηκε άμεσα συνέλευση αλληλεγγύης στην απολυμένη συναδέλφισσα και πλαισιώνεται από εργατικά σωματεία βάσης, εργατικές ομάδες, συνελεύσεις κατοίκων, καταλήψεις και πολιτικές συλλογικότητες και στη συνέχεια ξεκινάει ο κύκλος κινητοποιήσεων. Πραγματοποιούνται παρεμβάσεις στο κατάστημα του Χολαργού απ’ όπου απολύθηκε η συναδέλφισσα γνωστοποιώντας την υπόθεση της Ελένης σε συναδέλφους και περίοικους ζητώντας την συμπαράστασή τους. Ακολουθεί συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της Deleuze Group (ιδιοκτήτρια πολυεθνική εταιρεία της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος) στον Γέρακα Αττικής και συνάντηση με τον διευθυντή προσωπικού Διαμαντόπουλο όπου του γνωστοποιείται η διεκδίκηση της συναδέλφισσας. Στις 9-15 Μάρτη καλείται εβδομάδα πανελλαδικών δράσεων με μια σειρά παρεμβάσεων σε καταστήματα ανά την Ελλάδα ενώ πραγματοποιείται και συγκέντρωση αλληλεγγύης στην επιθεώρηση εργασίας της Αγίας Παρασκευής κατά την διάρκεια της εργατικής διαφοράς. Επιπλέον, πραγματοποιούνται απεργιακοί αποκλεισμοί στα καταστήματα Χολαργού και Πατησίων την Κυριακή 5 Απριλίου, ημέρα απεργίας στον κλάδο του εμπορίου ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
Συγκεκριμένα, οι συνάδελφοι που δουλεύουμε στον «ΑΒ Βασιλόπουλο» (όπως και όλοι οι συνάδελφοι στο κλάδο του εμπορίου) βιώνουμε συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας σε καθημερινό επίπεδο.  Η συνεχής πίεση των εργοδοτών να αυξάνουμε συνεχώς τους ήδη εξοντωτικούς ρυθμούς εργασίας ώστε να «βγει η δουλειά» πλάι στο μειωμένο προσωπικό αφού τα αφεντικά προσπαθούν να βγάλουν περισσότερα φράγκα με λιγότερο κόστος, μας μετατρέπουν σε πολυεργαλεία που δεχόμαστε ταυτόχρονα την ταπείνωση να μας λένε πως «δεν ιδρώνουμε αρκετά»… Τα διαλλείματα, το αν θα τα πάρουμε και το πόσο θα κρατήσουν, έχουν καταλήξει να είναι στο χέρι του εκάστοτε προϊσταμένου. Ενώ όσο κρατάει η βάρδια μας θα πρέπει να γινόμαστε πολυεργαλεία και να φέρουμε εις πέρας και άλλες εργασίες –κάποιες φόρες και εκτός καταστήματος- πέρα από αυτή για την οποία προσληφθήκαμε. Και η λίστα δεν έχει τελειωμό.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ, ΚΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΡΟΥΦΙΑΝΙΕΣ
Οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα, υποβαλλόμαστε σε αξιολόγηση από τα τσιράκια των αφεντικών –τους προϊσταμένους μας- κάθε 6 μήνες. Αξιολογήσεις φτιαγμένες από την εταιρεία, όπου συμπυκνώνονται όλα τα παραπάνω περί εντατικοποίησης. Αν συμμορφώνεσαι με την βουλιμία του κεφαλαίου για υπερεργασία και δεν μιλάς, τότε είναι πιθανό να πάρεις «καλό βαθμό». Αν εκτός των άλλων είσαι και ρουφιάνος, τότε έχεις εξασφαλίσει τη θέση εργασίας σου. Αν από την άλλη, συνειδητά ή μη, στα πλαίσια της ταξικής πάλης, δεν συμμορφωθείς με τις επιταγές και τα θέλω των αφεντικών σε περιμένει «κακός βαθμός» και είσαι ένα βήμα πιο κοντά στο ταμείο ανεργίας.

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Είμαστε σε θέση να πούμε με υπευθυνότητα ότι το σωματείο με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ» που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει και εκφράζει τους εργαζόμενους στο σούπερ μάρκετ ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, είναι ένα σωματείο «φάντασμα». Κανείς από τους συναδέλφους μας δεν έχει δει τα μέλη του Δ.Σ. σε καμία εργατική κινητοποίηση ή διεκδίκηση ενώ πρακτικά, το σωματείο παραμένει αόρατο και στο συγκεκριμένο αγώνα της συναδέλφισσας Ελένης. Για την ακρίβεια, μέλη του σωματείου αυτού αποτελούν υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη της εν λόγω εταιρίας καθώς και περιφερειάρχες και διευθυντές καταστημάτων. Παραδειγματικά αναφέρουμε τον κ.Σιαμπάνη, υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος στην διεύθυνση προσωπικού, και τον κ.Ξενουδάκη, περιφερειακό διευθυντή της αλυσίδας όπου ενώ αποτελούν «εκλεγμένα» μέλη του Δ.Σ του σωματείου, κατέχουν διοικητικές θέσεις που προωθούν την στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων και αποφασίζουν απολύσεις και βλαπτικές μεταβολές για τους συναδέλφους. Επίσης, η συμμετοχή των συναδέλφων στις εκλογές του σωματείου γίνεται καθ’ υπόδειξην των διευθυντών καταστημάτων ή των περιφερειακών διευθυντών. Η άρνηση της συναδέλφισσας Ελένης να συμμετάσχει σ΄ αυτό το «φιάσκο» που δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, αποτέλεσε αιτία στοχοποίησής της από την εργοδοσία.

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Στις 01/04/15 η επιθεώρηση εργασίας γνωμοδότησε υπέρ της απολυμένης συναδέλφισσας. Συγκεκριμένα, τα φύλλα αξιολόγησης της Ελένης που  επικαλέστηκε  η εργοδοσία ως «επιβαρυντικά στοιχεία» εναντίον της, έπαιξαν ρόλο αποδεικτικών όσον αφορά τη συνέπεια  και την προθυμία της συναδέλφισσας να καλύψει όλα αυτά τα χρόνια τα καθήκοντά της πάνω στο αντικείμενο της δουλειάς. Αυτό σε συνδυασμό με την άρνηση της εργοδοσίας να παρουσιάσει τον εσωτερικό κανονισμό της εταιρίας όπως και τον κατάλογο με τις απολύσεις-βλαπτικές μεταβολές των τελευταίων 2 χρόνων, έδωσαν στην επιθεώρηση μια σαφή εικόνα ότι πρόκειται για μια εκδικητική απόλυση και ως εκ τούτου καταχρηστική. Η επιθεώρηση  προτείνει την επαναπρόσληψη της συναδέλφισσας αλλιώς αρμόδια θα είναι τα δικαστήρια. Αξίζει εδώ να επισημάνουμε τον ενεργό ρόλο που έπαιξε ο αλληλέγγυος κόσμος που συμπαραστάθηκε εκείνη την ημέρα, ασκώντας πίεση στην εργοδοσία και δίνοντας κουράγιο στη συναδέλφισσά μας.
ΕΜΕΙΣ
Ως εργαζόμενοι-ες στο κλάδο του εμπορίου, πιστεύουμε πως αν οργανωθούμε στους χώρους εργασίας μας και συλλογικοποιήσουμε τις ανάγκες μας, μόνο τότε μπορούμε να βάλουμε φρένο στις αυθαιρεσίες των εργοδοτών μας. Μέσα από τα σωματεία μας, από εργατικές συλλογικότητες, από ορατές ή αόρατες επιτροπές εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς, μπορούμε να σπάσουμε τον φόβο και να υπερασπιστούμε όσα μας ανήκουν, τα δικαιώματα και τη συλλογική μας αξιοπρέπεια ως εργαζόμενοι. Ο αγώνας που δίνεται με αφορμή την διεκδίκηση της συναδέλφισσας Ελένης αφορά όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, ειδικότερα όσους εργάζονται στον κλάδο του εμπορίου και μοιράζονται κοινά προβλήματα και αγωνίες.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που εργάζονται στα καταστήματα του «ΑΒ Βασιλόπουλου (ταμίες, αποθηκάριους, πωλητές κ.α.) σε συνάντηση-συζήτηση μακριά από τα βλέμματα των εργοδοτών και των ρουφιάνων τους στα γραφεία του Συλλόγου Βιβλίου – Χάρτου, Λόντου 6,
Στόχος μας να συζητήσουμε τα κοινά μας προβλήματα και να αναζητήσουμε τους τρόπους να απαντήσουμε σε αυτά.
AB

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *