εργασιακό δελτίο #62 από το omnia sunt communia

sticker new

 

redblack smallΤην Πέμπτη 7 Μάη συνεχίστηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής. Σωματεία συλλογικότητες και αντιφασίστες βρέθηκαν και πάλι έξω από τις φυλακές του Κορυδαλλού, πραγματοποιώντας μαζική διαδήλωση, στέλνοντας ηχηρό αντιφασιστικό μήνυμα.

 

redblack smallΤο κεφάλαιο δολοφονεί και σακατεύει εργάτες. Στα Χανιά εργαζόμενος τεχνικός τραυματίστηκε στο κεφάλι και αλλού, όταν έπεσε σε χαράδρα στο φαράγγι της Σαμαριάς. Σημειώνεται ότι λόγω της δυσκολίας της περιοχής, χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να διασωθεί ο τραυματισμένος εργαζόμενος από την πυροσβεστική. Η κατάσταση της υγείας του ευτυχώς δεν εμπνέει ανησυχία.

 

redblack smallΠροαναγγελθέν εργοδοτικό έγκλημα στα διυλιστήρια του Ασπροπύργου, όπου έξι εργαζόμενοι τραυματίστηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής. Δύο εκ των τραυματιών βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και διασωληνωμένοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς ο ένας, 31 ετών, φέρει 70% εγκαύματα και ο δεύτερος, 43 ετών, εισπνευστικό έγκαυμα, και με τους υπόλοιπους να νοσηλεύονται με σοβαρά τραύματα. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι για αρκετή ώρα δεν υπήρχε ξεκάθαρη εικόνα για το πόσοι ήταν οι εργαζόμενοι που εκτελούσαν τη συντήρηση στη μονάδα όπου ξέσπασε η πυρκαγιά, ενώ πρέπει να τονιστεί ότι δεν σήμανε ο συναγερμός πυρκαγιάς για να απομακρυνθούν οι εργάτες. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν τριήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Διαβάστε εδώ ένα χρονικό για τα εργοδοτικά εγκλήματα στα ΕΛΠΕ

 

redblack smallΕκδήλωση και ανοιχτή συζήτηση στη Θεσσαλονίκη για την προώθηση και διεκδίκηση κατώτατων αποδεκτών αμοιβών μετάφρασης, επιμέλειας, διόρθωσης, υποτιτλισμού, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 18 Μαΐου, μετά από πρωτοβουλία του ΣΜΕΔ.

 

redblack smallΣε ανακοίνωσή του ο ΣΥΒΧΑ, καταγγέλλει τη συμμετοχή του πνευματικού και καλλιτεχνικού χώρου στις εκδηλώσεις του ΙΑΝΟΥ. Τονίζει τον εμπαιγμό, από τη μία να αναλώνονται σε συζητήσεις για την πολύπαθη εργατική τάξη, και από την άλλη να συναινούν σιωπηρά με την παρουσία τους σε φιέστες, στις εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία μέσω αστυνομικής καταστολής και ξύλου σε απεργούς, μέσω απολύσεων, προστίμων, αλλά και στα περιβόητα κείμενα υπογραφών νομιμοφροσύνης στις αντεργατικές πρακτικές της εταιρείας από τους υπαλλήλους της.

Υπενθυμίζουμε ότι συνεχίζεται το κάλεσμα της ΕΣΕ για μποϋκοτάζ στον ΙΑΝΟ.

 

redblack smallΟι άνεργοι κατέβηκαν στο δρόμο πραγματοποιώντας συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στη Βουλή, την Παρασκευή 8 Μάη. Όπως τονίζει ο Συντονισμός για τη διεκδίκηση του επιδόματος ανεργίας, : «Οι άνεργοι, είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης και όχι μια ξεχωριστή κατηγορία από τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Σαν κομμάτι λοιπόν του κόσμου της εργασίας, διεκδικούμε ένα ποσοστό του πλούτου που έχει παραχθεί και συνεχίζεται να παράγεται από το σύνολο της εργατικής τάξης και είναι δίκαιο να επιστραφεί στους εργαζόμενους που έχουν μείνει χωρίς δουλειά.»

 

redblack smallΣτο δρόμο όμως βρέθηκαν εκ νέου οι λιμενεργάτες στις 7 Μάη διαμαρτυρόμενοι για την ιδιωτικοποίηση στα λιμάνια Θεσσαλονίκης και Πειραιά. Στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας που είχαν προκηρύξει στα λιμάνια όλης της χώρας, πραγματοποίησαν και πορεία διαμαρτυρία στο υπουργείο ναυτιλίας.

 

Τredblack smallον αγώνα τους συνεχίζουν οι περίπου 300 εργαζόμενοι στο ναυπηγείο στο Νεώριο της Σύρου. Οι εργαζόμενο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από τα μέσα Απρίλη διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός πως παραμένουν εδώ και τέσσερις μήνες απλήρωτοι, ενώ καταγγέλλουν τις εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων όταν έκαναν επίσχεση. Σημειώνεται, ότι η εργοδοσία προσπάθησε να ποινικοποιήσει τον αγώνα τους αλλά δεν τα κατάφερε.

 

redblack smallΣτη Θάσο όμως η εργοδοσία κατάφερε να ποινικοποιήσει τον αγώνα των ναυτεργατών. Κατάπτυστη απόφαση, υπαγορευμένη από τα συμφέροντα των εφοπλιστών: 4 μήνες με 3ετή αναστολή σε 29 ναυτεργάτες που απήργησαν στη Θάσο το 2010-2012 μετά από αγωγή εφοπλιστή ακτοπλοΐας. Η απόφαση αυτή αποτελεί κόλαφο για την δικαιοσύνη που λειτουργεί αλά κάρτ, εξυπηρετώντας τα  εφοπλιστικά συμφέροντα. Η βιομηχανία διώξεων, από αυτό το  άθλιο και συνάμα προκλητικό κομπρεμί  δικαιοσύνης και αφεντικών, επιβεβαιώνει περίτρανα ότι η δικαιοσύνη είναι για να επιβάλλει τα συμφέροντα των αφεντικών και εννοείται φυσικά όχι του κόσμου της εργασίας.

 

redblack smallΣτις 4 Μάη εκδικάστηκαν στη Θεσσαλονίκη, δύο αγωγές της Coca Cola 3E εναντίον 22 συνδικαλιστών της ΠΟΕΕΠ και του επιχειρησιακού σωματείου. Η πολυεθνική διεκδικεί 300.000 για ηθική βλάβη λόγω του πολύμηνου αγώνα των απεργών. Η απόφαση θα εκδοθεί στους επόμενους μήνες.

 

redblack smallΤην Κυριακή 3/5, πραγματοποιήθηκε πολύωρος απεργιακός αποκλεισμός στον ΑΒ Βασιλόπουλο στου Ζωγράφου, δράση που εντάσσεται στις κινητοποιήσεις για υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας αλλά και στην επαναπρόσληψη της Ελένης  από τη συγκεκριμένη αλυσίδα. Η παρέμβαση, ανοιχτά καλεσμένη από την κατάληψη Βίλα Ζωγράφου, πλαισιώθηκε από συλλογικότητες από τα ανατολικά, τη συλλογικότητα «εργαζόμενοι/εργαζόμενες στο εμπόριο – Ορθοστασία» καθώς και από αλληλέγγυο κόσμο. Κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού μοιράστηκαν κείμενα για την κυριακάτικη αργία και για την απολυμένη εργαζόμενη, πετάχτηκαν εκατοντάδες τρικάκια και κρεμάστηκαν πανό.

 

redblack smallΣυνεχίζουν την απεργία τους οι εργαζόμενοι στη Euromedica Αρωγή στη Θεσσαλία, για 15 και πλέον μέρες. Οι απεργοί διεκδικούν δεδουλευμένα 8 μηνών ενώ αντιμετωπίζουν καθημερινά και απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και τρομοκρατία από την εργοδοσία. Κάθε μέρα η εργοδοσία φωνάζει τους μπάτσους, απειλεί τους απεργούς με απολύσεις, φέρνει απεργοσπάστες, ενώ ο ιδιοκτήτης και ο γιος του επιτέθηκαν και τραυμάτισαν εργαζόμενο και αλληλέγγυο. Όμως όπως δηλώνουν οι απεργοί «η τρομοκρατία δεν θα περάσει».

 

redblack smallΤην απόλυτη διάλυση της δημόσιας υγείας ανέδειξαν οι γιατροί του ΕΣΥ της Κέρκυρας σε ανοιχτή σύσκεψη που πραγματοποίησαν στις 7 Μάη. Θυμίζουμε ότι έχει ήδη περάσει μια εβδομάδα από την έναρξη της επίσχεσής τους, και συνεχίζουν τις πολύμορφες δράσεις τους αγωνιζόμενοι ενάντια στην απλήρωτη εργασία, στην υποστελέχωση και στην υπεραντικοποίηση της εργασίας, και εν γένει την απαξίωση των υγειονομικών λειτουργών αλλά και τη συνεχόμενη υποβάθμιση των παροχών υγείας.

 

redblack smallΕπίσης  ανοιχτή συζήτηση πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Εργαζομένων στην Ταχυμεταφορά Ταχυδρόμηση την Τετάρτη 6 του μήνα, με θέμα την δημιουργία Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους απολυμένους της SKYCOM. Η SKYCOM αποτελεί μία από τις δουλεμπορικές μέσα στις Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ, με τις γνωστές αντεργατικές πρακτικές και εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Κάποιοι εργαζόμενοι αντιστάθηκαν με αποτέλεσμα να δεχτούν και την εργοδοτική τρομοκρατία πρώτα με απόλυση και μετά με έναν πολύχρονο και εξαντλητικό δικαστικό αγώνα στον όποιο τους σέρνει η εργοδοσία, και μάλιστα μετά την πρώτη τους δικαίωση.

 

redblack smallΆλλες πανηγυρίζουν και άλλες βρίσκονται και πάλι στο δρόμο. Ο λόγος για τις καθαρίστριες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που δουλεύουν σε εργολάβους της καθαριότητας και σε δημόσια σχολεία, οι οποίες πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το  υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης την περασμένη εβδομάδα. 8.500 καθαρίστριες που είναι όμηροι των συμβάσεων για χρόνια, κινδυνεύουν με ανεργία και μάλιστα χωρίς δικαίωμα επιδόματος, καθώς τον Ιούνιο λήγει το κατάπτυστο αυτό εργασιακό καθεστώς τους. Σημειώνουμε δε, ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων υπάρχει και σημαντική καθυστέρηση της μισθοδοσίας τους.

 

redblack smallΟ νόμος για  την επιστροφή των διαθέσιμων εργαζόμενων αποτελεί απόλυτη νίκη των εργαζομένων και μόνο. Αυτό τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι διοικητικοί του ΕΚΠΑ, αναφερόμενοι στις πολύμηνες κινητοποιήσεις, στον συλλογικό αγώνα και στον εμπαιγμό που δέχτηκαν. Όπως σημειώνουν η δράση τους συναντήθηκε στη βάση της αλληλεγγύης και της αγωνιστικότητας.

 

redblack smallΤα ΜΑΤ που λειτουργούν ως μονάδες αποκατάστασης της αστικής τάξης και του κεφαλαίου, προάσπισαν τα συμφέροντα και τη φιέστα που διοργάνωνε ο Ανδρέας Κουρής. Προηγήθηκε απαγόρευση της διαδήλωσης στην οποία είχε καλέσει η Συνέλευση Απολυμένων από τα καταστήματα METROPOLIS, και στη συνέχεια τα ΜΑΤ με ζήλο εμπόδισαν την πορεία να προσεγγίσει το χώρο της φιέστας του Madwalk.

 

redblack smallΤρομοκρατία και από την εταιρεία φύλαξης Brinks Hellas και μάλιστα με τη συνδρομή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Ασφάλειας Χρηματαποστολών – Φυλάκων. Ενώ από το μισθό των εργαζομένων παρακρατείται η συνδρομή προς την ομοσπονδία, αυτή δεν έχει φανεί ποτέ σε χώρο εργασίας για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, ούτε να διαμαρτυρηθεί για τις μειώσεις μισθών μέχρι και 40%, ούτε για η άρνηση της εταιρείας να αποζημιώσει το προσωπικό του Αεροδρομίου για το υπόλοιπο της κανονικής του άδειας. Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό, όταν εργαζόμενοι αποχωρούν από την ομοσπονδία, σύντομα παίρνουν στα χέρια τους το χαρτί της απόλυσής τους.

 

redblack smallΕκδικητικές απολύσεις και στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία στη Ζάκυνθο. Η «κοινωφελής» επιχείρηση απέλυσε δύο εργαζόμενες που προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας λόγω μη καταβολής της μισθοδοσίας τους.

 

redblack smallΔίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας πραγματοποίησαν την περασμένη Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση ανακύκλωσης πλαστικών Θεοδοσίου Ελπίδα. Διεκδικούν τα δεδουλευμένα τριών μηνών και απαιτούν την άμεση ανταπόκριση της εργοδοσίας αλλιώς θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

 

redblack smallΣτάση εργασίας πραγματοποίησαν την Παρασκευή 8 Μάη οι εργαζόμενοι σε μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 7:00 π.μ..  Ζητούν από τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. να αναδειχτούν τα οργανικά κενά για να προκύψουν θέσεις εργασίας, ενώ νέα στάση εργασίας την Τρίτη προανήγγειλαν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί.

 

redblack small24ωρη απεργία πραγματοποίησαν την Τετάρτη 6 Μάη οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής για τις νέες 100 απολύσεις που ανακοίνωσε η εργοδοσία. Την προηγούμενη μέρα στις 5 του μήνα, σωματεία της Ελευσίνας, πραγματοποίησαν κινητοποίηση αλληλεγγύης με πορεία στους κεντρικούς δρόμους και μοίρασμα κειμένου.  

 

redblack smallΠερισσότεροι από 1 εκατομμύριο οι άνεργοι για τον Μάρτη του 2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ οι εγγεγραμμένοι και φυσικά όχι οι πραγματικοί άνεργοι, είναι 1.057.350, εκ των οποίων μόνο 107.623 λαμβάνουν το επίδομα πείνας του ΟΑΕΔ.

 

redblack smallΤο Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει τη ρατσιστική επίθεση μίσους κατά τρανς γυναίκας και φίλου της που την υπερασπίστηκε σε κατάστημα στην Εύβοια από ομάδα πέντε ατόμων και του ιδιοκτήτη, αλλά και κατά των μπάτσων που όταν εκλήθησαν όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα, αλλά συμμετείχαν και συνέργησαν σε εγκληματικές ρατσιστικές πράξεις και σε βασανισμό της. Σημειώνεται ότι η τρανς γυναίκα ξυλοκοπήθηκε βάναυσα ενώ ο φίλος της μαχαιρώθηκε.

 

redblack smallΦασίζουσα συμπεριφορά όμως και από τους καθηγητές του πανεπιστημίου  της Κρήτης που σέρνουν στα δικαστήρια 2 φοιτητές του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, για την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν, μαζί με άλλους συμφοιτητές τους το 2011, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νόμο-πλαίσιο 4009/2011 για τα ΑΕΙ! Οι φοιτητές, οι οποίοι έχουν περάσει και άλλες διώξεις, πειθαρχικές και ποινικές, αυτή τη φορά κατηγορούνται για την ολιγόωρη κατάληψη που είχαν πραγματοποιήσει στο αμφιθέατρο της σχολής τους, μετά τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις, μετά από καταγγελία των καθηγητών τους!

 

redblack smallΤέλος, έφυγε από κοντά μας στις 7 Μάη ο σύντροφος αναρχικός Αντώνης Στασινόπουλος. Ήταν πάντα μάχιμος και στην πρώτη γραμμή των εργατικών αγώνων. Ήταν ιδρυτικό μέλος της Αναρχικής Ομάδας Πάτρας το 1984, αλλά και του σωματίου ανέργων Πάτρας το 1992, μέλος του κοινωνικού κέντρου Πάτρας από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, και άλλων αναρχικών και όχι μόνο πρωτοβουλιών.

 

[ Το εργασιακό δελτίο από το blog omnia sunt communia μεταδίδεται καθημερινά από τα ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΑ]

 

Ακούστε το εργασιακό δελτίο όπως μεταδίδεται στα ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΑ εδώ:

 

 

 

Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε το δελτίο σε mp3 εδώ 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *