Αυτό που παράγει ο καπιταλισμός είναι ο θάνατος – Εργοδοτικά εγκλήματα από αρχές Μαρτίου έως σήμερα

P2110004Σύμφωνα με το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε (ελληνικό ινστιτούτο υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας) κάθε χρόνο στην Ελλάδα μετράμε πάνω από 20.000 εργατικά ατυχήματα και περίπου τα 100 από αυτά είναι θανατηφόρα. Οι εργάτες όμως δεν είναι αριθμοί. Είναι αυτοί και αυτές που πουλούν την εργατική τους δύναμη για να πληρωθούν με αίμα.

Ξεζουμίζονται και πεθαίνουν στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, του πιο γρήγορα, του πιο πολύ. Οι καπιταλιστές θέλουν εργάτες χωρίς δικαιώματα, με σκυμμένα κεφάλια, που να βγάζουν διπλάσια και τριπλάσια δουλειά από το κανονικό, διακινδυνεύοντας την ίδια τους την ζωή. Σε αυτές τις «απαιτήσεις» των αφεντικών είναι χρέος μας να απαντήσουμε με ταξική πάλη και οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς.

 

Παρακάτω έχει γίνει μια προσπάθεια καταγραφής των εργοδοτικών εγκλημάτων από τον Μάρτιο έως σήμερα:

14/3 Εργαζόμενος τραυματίστηκε στην Κεφαλονιά κατά την διάρκεια εργασιών με γερανοφόρο όχημα σε συνεργείο της ΔΕΗ.

23/3 Εργάτης τραυματίστηκε στα πόδια όταν καταπλακώθηκε από χώματα στην περιοχή Μαλάδες στο Ηρακλείο.

Μετά από πυρκαγιά στο πλοίο «highspeed 5» της εταιρείας «Hellenic seaways» το οποίο επισκευαζόταν στο μόλο της ΔΕΗ στην ζώνη του Κερατσινίου, βρέθηκε απανθρακωμένος ο 50χρονος ναυτεργάτης Κοσμάς Κοντόζης.

26/3 Ναυτεργάτης τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι στα Ψαρά της Χίου, όταν έσπασε ο κάβος του πλοίου «γκλόρυ».

28/3 39χρονος εργάτης έχασε την ζωή του στο Ηράκλειο έπειτα από πτώση κατά την διάρκεια εργασίας κατεδάφισης.

1/4 Ο 53χρονος εργάτης Βάιος Ντούλας που δούλευε σε μεταλλείο της ΛΑΡΚΟ στην Φθιώτιδα σκοτώθηκε όταν μετά από ελεγχόμενη έκρηξη για εξόρυξη μεταλλεύματος έγινε κατολίσθηση παλιάς στοάς του μεταλλείου.

4/4 Στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής 35χρονος εργάτης έχασε την ζωή του όταν κατά την διάρκεια εργασιών στο βιολογικό καθαρισμό έπεσε από μεγάλο ύψος.

9/4 Σε ορυχείο της ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά με πολλαπλά κατάγματα κατά την διάρκεια λίπανσης ενός εκσκαφέα.

13/4 Κατά την διάρκεια εργασιών στο αλιευτικό σκάφος «ΛΙΒΕΡΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗ 2» στην παλιά σκάλα λιμένα Κεραμωτής 41χρονος αλιεργάτης έχασε την ζωή του από χτύπημα στο κεφάλι.

21/4 Ο 54χρονος εργάτης στον δήμο Ικαρίας Ηλίας Γεράκης έχασε την ζωή του κατά την διάρκεια εργασιών ύδρευσης, δουλεύοντας με όχημα φορτωτή – εκσκαφέα.

5/5 Εργάτης τραυματίστηκε στο κεφάλι και σε διάφορα σημεία του σώματός του όταν κατά την διάρκεια συντήρησης του δικτύου επικοινωνιών του φαραγγιού της Σαμαριάς έπεσε σε χαράδρα.

8/5 Μετά από πυρκαγιά κατά την διάρκεια εργασιών συντήρησης στα ελληνικά πετρέλαια, τέσσερις εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ και δύο εργαζόμενοι σε εργολάβο τραυματίστηκαν σοβαρά με βαριά εγκαύματα.

ανασημοσίευση απο:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *