Ηράκλειο Κρήτης: αποκλεισμός στον φούρνο «Το Χωριάτικο»

CE-u314WgAA06J7

 

Την Πέμπτη 15/5 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε παρέμβαση και αποκλεισμός της γνωστής αλυσίδας φούρνων/σωματεμπόρων «Το Χωριάτικο» μετά από κάλεσμα της Συνέλευσης Δράσης ενάντια στο Χωριάτικο. Το μαγαζί έμεινε κλειστό για περίπου μιάμιση ώρα και ταυτόχρονα γινόταν παρέμβαση στους γύρω δρόμους με κείμενα, τρικάκια και συνθήματα.

Επόμενη συνέλευση Σάββατο 16/5, 6μμ Ξενία

Ακολουθεί το κείμενο της συνέλευσης:

ΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ ‘’ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ’’ ΒΡΩΜΑΝE ΣΩΜΑΤΕΜΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ
Ένα νέο κατάστημα άνοιξε στην πόλη μας, ο φούρνος “Χωριάτικο” (Λ. Καλοκαιρινού), μέρος μιας αλυσίδας πρατηρίων άρτου που γιγαντώθηκε μέσα στην καρδιά της καπιταλιστικής κρίση. Τα συγκεκριμένα καταστήματα όμως δεν εμπορεύονται μόνο ψωμί και αρτοποιήματα αλλά και πλήθος εξαθλιωμένων γυναικών οι οποίες με την υπόσχεση της εύρεσης εργασίας, οδηγούνται στην καταναγκαστική πορνεία. Πίσω από τους φούρνους ‘’Χωριάτικο’’ και ‘’Αττικοί Φούρνοι’’, κρύβεται ένα τεράστιο κύκλωμα σωματεμπορίας που χρόνια τώρα αποφέρει εκατομμύρια κέρδη στους ιδιοκτήτες του. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες αδερφοί Γιαννακόπουλοι διατηρούν από τη δεκαετία του ‘90 αλυσίδα στριπτιζάδικων ενώ παράλληλα είναι οι εγκέφαλοι πίσω από ένα κύκλωμα trafficking που μέσω ταξιδιωτικών γραφείων και εταιρειών ευρέσεως εργασίας παραπλανεί εκατοντάδες γυναίκες, μεταξύ των οποίων και ανήλικες. Οι συγκεκριμένοι μαφιόζοι διατηρούσαν -μεταξύ άλλων- μια offshore εταιρεία στην Κύπρο ενώ χρησιμοποιούσαν ακόμα και ΜΚΟ για κακοποιημένες γυναίκες. Κεντρικό ρόλο στο κύκλωμα έπαιζε ο απόστρατος και αποταγμένος για υπεξαίρεση αστυνομικός Κώστας Κύρος ο οποίος εξασφάλιζε χαρτιά για τις αιχμάλωτες γυναίκες ενώ παράλληλα τέθηκε υπεύθυνος προσωπικού στους φούρνους “Χωριάτικο”. Τέλος, οι ιδιοκτήτες-σωματέμποροι των εν λόγω φούρνων, σύμφωνα με δημοσιεύματα, φέρονται να συγκαταλέγονται ανάμεσα στους χρηματοδότες της Χρυσής Αυγής

Παρά την συνεχή εκτέλεση αδικημάτων και τις βαριές κατηγορίες που βαραίνουν το κύκλωμα (αρπαγή, σωματεμπορία, σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, διακίνηση ναρκωτικών, κ.α.), η εκδίκαση της υπόθεσης έλαβε χώρα μόλις στα τέλη Απρίλη. Από τους 23 κατηγορούμενους, μόλις τέσσερις καταδικάστηκαν (Άγγελος Γιαννακόπουλος, Κ. Κύρος, Ι. Φιλιοστορ και Μ. Κρέτος). Παρά την καταδίκη των τεσσάρων κατηγορουμένων, για όλες τις κατηγορίες πλην του ξεπλύματος και του εμπορίου ναρκωτικών, το δικαστήριο αποφάσισε να αφήσει ελεύθερους με αναστολή και χρηματικές εγγυήσεις όλους τους εμπλεκόμενους, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης. Η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση καθώς και η προκλητική επιχορήγηση της επιχείρησης από το ελληνικό κράτος με 201.939,87 ευρώ το 2013 (παρότι οι δικαστικές διώξεις είχαν ξεκινήσει ένα χρόνο πριν), επιβεβαιώνει τις διασυνδέσεις και την ανοχή του κρατικού μηχανισμού απέναντι στο κύκλωμα σωματεμπορίας. Έτσι, το εν λόγω κύκλωμα συνεχίζει απρόσκοπτα τις “επιχειρηματικές του δραστηριότητες” με τους φούρνους “Χωριάτικο” να αποτελούν το βασικό μέσο ξεπλύματος του μαύρου χρήματος των ιδιοκτητών του.

Η πρακτική του trafficking είναι γνωστή: αφού φέρουν τις γυναίκες αυτές στην Ελλάδα, οι σωματέμποροι παρακρατούν τα χαρτιά τους, τις μετατρέπουν σε σκλάβες και τις κρατάνε φυλακισμένες για χρόνια με άσκηση σωματικής βίας, (εκ)βιασμούς και άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Η βάναυση δραστηριότητα στο γυναικείο σώμα κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Αποτελεί μια διαδικασία που βασιζόμενη στις έμφυλες διακρίσεις, χρησιμοποιεί και εμπορευματοποιεί το γυναικείο σώμα ιεραρχώντας το ως ένα “αδύναμο φύλο”. Χαρακτηριστικό είναι ότι ανάμεσα στα ευρήματα της αστυνομίας βρέθηκε μία μαύρη λίστα με πελάτες που ήταν ιδιαίτερα βάναυσοι και χτυπούσαν άγρια τις κοπέλες με συνέπεια, όπως αναγράφεταιστην δικογραφία, να υπάρχουν «ζημιές στο “εμπόρευμα”». Το trafficking αποφέρει τεράστια ποσά μαύρου χρήματος σε ένα κύκλο ανθρωποειδών που περιλαμβάνει μπάτσους, φασίστες, μπράβους και νονούς της νύχτας, ενώ έχει πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στην Ελλάδα, την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης.

Το παραπάνω γεγονός δεν είναι τυχαίο. Οι εν λόγω ‘’δουλειές’’ βασίζονται σε μια σειρά από εξυπηρετήσεις που τους προσφέρει απλόχερα ο καπιταλισμός: ανεργία, μαύρη εργασία, λαδώματα κρατικών λειτουργών (που μεταφράζεται σε κωλυσιεργία των διωκτικών αρχών, συνεχείς αναβολές της εκδίκασης, συγχωνεύσεις ποινών, προκλητική αποσιώπηση του ζητήματος από τα ΜΜΕ), νομοθετικό πλαίσιο ευνοϊκό προς τα αφεντικά, ανοχή της αστυνομίας, εργασιακή εξαθλίωση των γυναικών. Τα πρόσφατα παραδείγματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και φυσικών επιθέσεων εις βάρος γυναικών εργαζομένων επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω: απειλές και απόλυση εγκύου στην ΠΑΝΘΕΟΝ ΑΚΤΕ στο Ηράκλειο, απόλυση εγκύου σε κατάστημα MIGATO στην Αθήνα, ξυλοδαρμός εργαζόμενης σε χρηματιστηριακή εταιρεία στο Ηράκλειο, απόλυση εργαζόμενης στην CretaEcoPhoenix στο Ηράκλειο, απειλές και εκδικητική απόλυση εργαζόμενης στον ΑΒ Βασιλόπουλο Χολαργού κ.ά. Τα παραπάνω περιστατικά, τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα και η συνεχής επίθεση στα καταπιεζόμενα κομμάτια της κοινωνίας, δεν είναι μεμονωμένα παραδείγματα ‘‘κακών’’ εργοδοτών. Αντιθέτως αποτελούν ζωτικά εργαλεία για την αναπαραγωγή της μισθωτής εργασίας, του κεφαλαίου και κατ’ επέκταση του ίδιου του καπιταλισμού.

Αναγνωρίζοντας τις αντιφάσεις που κρύβονται μέσα στις εκάστοτε εργασιακές συνθήκες, που στην προκειμένη περίπτωση προσωποποιούνται στις εργαζόμενες/ους των φούρνων ‘’Χωριάτικο’’ που -όπως όλες/οι- έχουν ανάγκη την εργασία τους, σε καμία περίπτωση δεν τις/τους στοχοποιούμε. Παρόλα αυτά οφείλουμε να αξιολογήσουμε το κόστος που έχει κάθε επάγγελμα, ιδιαίτερα όταν παρατείνει και συμβάλλει στην όξυνση της βαρβαρότητας και της εκμετάλλευσης εξαθλιωμένων ανθρώπων.

Σε συνθήκες κοινωνικού κανιβαλισμού, η κοινωνική και ταξική αλληλεγγύη ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, την εκμετάλλευση και τον σεξισμό, είναι όχι απλά αναγκαιότητα αλλά μονόδρομος. Οι απολύσεις, η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και η εκμετάλλευση του γυναικείου σώματος έχουν ως κοινό τους παρανομαστή το κέρδος.

Η συμμετοχή μας στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες του σήμερα είναι ευθύνη όλων των εργαζομένων, των ανέργων και εν γένει των καταπιεσμένων, απέναντι στη βαρβαρότητα της κυριαρχίας.
ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ -ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ

 

  • Mποϊκοτάζ στο “Χωριάτικο”, φούρνο/βιτρίνα ξεπλύματος μαύρου χρήματος από trafficking.

 

  • Αλληλεγγύη στις αιχμάλωτες γυναίκες των κυκλωμάτων trafficking και σε όσες/όσους έχουν υποστεί την καταπίεση αυτού του κυκλώματος.

 

Συνέλευση Δράσης ενάντια στο “Χωριάτικο”

Σάββατο 16 Μαΐου, 18:00, Πλατεία Ξενία

 

https://athens.indymedia.org/post/1544300/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *