Παρέμβαση στα γραφεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

a b c[[Φωτογραφίες από την Παρέμβαση στα γραφεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών]]

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ – 20/5/2015

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 23/5 – 12.00 – ΟΜΟΝΟΙΑ

ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

ΦΟΡΤΩΣΑΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

 

Η μόνιμη επωδός για την δικαιολόγηση των αντιλαϊκών μέτρων που εφαρμόσθηκαν τα τελευταία χρόνια και οδήγησαν στην εξαθλίωση του μεγαλύτερου μέρους της ελληνικής κοινωνίας, ήταν ότι εξυπηρετούσαν τη προσπάθεια «διάσωσης της χώρας». Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η «διάσωση» ουσιαστικά ήταν η ενίσχυση του μεγάλου ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου, στυλοβάτης του οποίου είναι το τραπεζικό σύστημα, πάντα σε βάρος της ζωής και της επιβίωσης του εργαζόμενου λαού. Οι ελληνικές τράπεζες, έχουν λάβει από το 2008, περίπου 200 δις ευρώ, κυρίως με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων για τη στήριξη της ρευστότητας τους, ενώ στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης ενισχύθηκαν με άλλα 40 περίπου δίς, ποσά που επιβάρρυναν το δημόσιο χρέος, και εξοικονομήθηκαν από περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών. Οι ελληνικές τράπεζες, ως αναποσπαστο κομμάτι του διεθνούς τραπεζικού συστήματος και υπηρετώντας την στρατηγική της Ε.Κ.Τ., συνέβαλαν στην επέκταση του δημοσίου και ιδιωτικού χρέους. Τα μεγάλα καπιταλιστικά συγκροτήματα δανείστηκαν από τις τράπεζες υπέρογκα ποσά, με ανύπαρκτες εγγυήσεις αποπληρωμής δημιουργώντας μονοπώλια στους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας.Μέσα μαζικής ενημέρωσης, μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες, πολιτικά κόμματα συμμετείχαν στο χορό, «του δανεισμού χωρίς επιστροφή». Αυτές τις τρύπες του εκτεταμμένου δανεισμού που προήλθε μέσω της αλληλοπλοκής του μεγάλου κεφαλαίου με το τραπεζικό κεφάλαιο κλήθηκε να πληρώσει ο εργαζόμενος λαός, μέσω της μνημονιακής επιδρομής.

Παράλληλα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους οικονομικούς σχεδιασμούς της Ε.Κ.Τ. Μάλιστα μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος μεταφέρονται στο εσωτερικό οικονομικό πεδίο οι  ντιρεκτίβες που επιβάλλει η Ε.Κ.Τ. Η Ε.Κ.Τ είναι ένας μηχανισμός με κεντρική θέση στο θεσμικό σύστημα της Ε.Ε.. και πρωταγωνιστικό ρόλο στην επεξεργασία όλων των δημοσιονομικών πολιτικών που αφορούν την δημιουργία και διατήρηση του δημόσιου χρέους, ειδικά των κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Τα τελευταία χρόνια, εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης, το «δημόσιο χρέος» αποτελεί το αποτελεσματικότερο όχημα των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, για την μεταφορά του κοινωνικού πλούτου από την εργαζόμενη τάξη στα καπιταλιστικά μονοπώλια και για τον αποτελεσματικότερο πολιτικό και οικονομικό έλεγχο των λαών. Η αύξηση των κρατικών χρεών πριμοδοτείται με σκοπό τη διαχείριση της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του υπέρογκου κρατικού δανεισμού με κεφάλαια διάφορων μονοπωλιακών ομίλων. Η Ε.Κ.Τ. είναι πρωταγωνιστικός μηχανισμός, σε αυτή τη διαδικασία καπιταλιστικής επίθεσης αποτελώντας κεντρο του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και εκπρόσωπο των καπιταλιστικών συμφερόντων. Καθοδηγητικό ρόλο στο μηχανισμό της Ε.Κ.Τ., έχει το γερμανικό κεφάλαιο. Χαρακτηριστική είναι η στάση της  Deutsche Bank, η οποία, μέσω της Ε.Κ.Τ., απαιτεί συνεχώς νέα, εξουθενωτικά για την κοινωνία, οικονομικά μέτρα και προσφάτως την υπογραφή τρίτου μνημονίου.

 

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών είναι ο φορέας εκπροσώπησης των ελληνικών και ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα και που συντέλεσαν στην εξαθλίωση των εργαζομένων προς όφελος του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου. Η «διάσωση της χώρας» μέσω των μνημονίων και των καταστροφικών για την εργατική τάξη μέτρων, ήταν στην πραγματικότητα ενίσχυση των τραπεζικών συγκροτημάτων και διευκόλυνση της υφαρπαγής του κοινωνικού πλούτου από το ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο.

Εμείς που ζούμε στην ανεργία ή στην επισφαλή εργασία, με μειωμένους μισθούς ή συντάξεις, με αβέβαιο μέλλον και πετσοκομμένα δικαιώματα, δεν μένουμε θεατές απέναντι στη λεηλασία της ζωής μας και στα κοράκια της ντόπιας και διεθνούς κερδοφορίας, δεν περιμένουμε κανένα να δώσει την μάχη για εμάς.

 

Εμείς που δεν αντέχουμε να χάσουμε τίποτα παραπάνω, βγαίνουμε στο δρόμο για να κερδίσουμε τα πάντα.

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 23/5 – 12.00 – ΟΜΟΝΟΙΑ
ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

 

 

αναρχική ομάδα ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ
ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ -ομάδα για την εργατικη αντεπιθεση
Αντιφασιστικό Μέτωπο Καλλιθέας-Μοσχάτου
ΑΣΥΝΦ – Αναρχική Συλλογικότητα Νέας Φιλαδέλφειας
κομμουνιστική ομάδα ΛΑΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ
αναρχική συλλογικότητα ΘΡΥΑΛΛΙΔΑ
κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο Κ*ΒΟΞ
σύντροφοι/συντρόφισσες

 

 

ΠΗΓΗ:athens.indymedia.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *