Οι αιτήσεις για το νέο voucher που αφορά τις ηλικές 25 έως 29, λήγουν σε λίγες μέρες και καλό είναι να δούμε τις βασικές διαφορές μεταξύ του νέου «επικαιροποιημένου» προγράμματος και του προηγούμενου.Το νέο πρόγραμμα έχει ανακοινωθεί για 30.000 θέσεις και οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων συμμετοχής ξεκίνησαν στις 7 Αυγούστου και λήγουν στις 20 Σεπτέμβρη.
Κατά βάση τα δυο προγράμματα είναι πανομοιότυπα και το Υπουργείο φρόντισε να μην αλλάξει σχεδόν τίποτα στην ουσία του προγράμματος αφού όπως είναι εκπληρώνει τους στόχους του για υπαμειβόμενη, ελαστική εργασία ως το νέο εργασιακό πρότυπο.
Καταρχήν, ενώ η πρακτική άσκηση στο προηγούμενο πρόγραμμα ήταν ως πέντε (5) μήνες, στο νέο πρόγραμμα οι μήνες της πρακτικής αυξάνονται στους έξι (6). Η πρακτική μάλιστα σπάει σε δυο φάσεις. Η θεωρία αντιστοιχεί σε 80 ώρες μετά το τέλος των οποίων μπορεί ο εργαζόμενος να λάβει τα 480 ευρώ που αντιστοιχούν στη θεωρία χωρίς να απαιτείται η ολοκλήρωση ενός μήνα άσκησης όπως συνέβαινε στο προηγούμενο πρόγραμμα.
Η α΄ φάση είναι 200 ώρες και περιλαμβάνει την «ομαλή ένταξη και ενσωμάτωση του εργαζομένου με voucherστο εργασιακό περιβάλλον της επιχείρησης» ενώ η β΄φάση είναι 250 ώρες και με στόχο την απόκτηση «δεξιοτήτων που συνδέονται με τις προδιαγραφές της θέσης πρακτικής» (250 ώρες).
Βάσει των τριών σταδίων γίνονται και οι πληρωμές. Μετά τη θεωρία γίνεται η πρώτη πληρωμή η οποία αντιστοιχεί πια σε 480 ευρώ (και για τους απόφοιτους ΑΕ/ΤΕΙ και για τους απόφοιτους β΄βάθμους/μεταδευτεροβάθμιας) και όχι σε 400 ευρώ όπως στο προηγούμενο πρόγραμμα.
Μετά την α’ φάση οι εργαζόμενοι λαμβάνουν από 920 και 800 ευρώ ενώ μετά τη β’ φάση λαμβάνουν από 1.150 και 1.000 αντίστοιχα. Στο προηγούμενο πρόγραμμα η αμοιβή για την πρακτική άσκηση ήταν 2.300 και 2.000 αντίστοιχα. Ακόμα, ρητά αναφέρεται ότι οι άδειες δεν πληρώνονται. Συμπέρασμα: το σύνολο της αμοιβής στο νέο πρόγραμμα είναι 2.550/2.280 ενώ στο προηγούμενο πρόγραμμα, που ήταν 5μηνο και όχι 6μηνο, το σύνολο της αμοιβής ήταν 2.700/2.400.
Επόμενη σημαντική διαφορά μεταξύ των δυο προγραμμάτων είναι ο τρόπος μοριοδότησης όσων υπέβαλαν αίτηση. Στο προηγούμενο πρόγραμμα υπήρχε διαχωρισμός του τρόπου μοριοδότησης ανάλογα αν οι επιδοτούμενοι ήταν απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ ή είχαν ολοκληρώσει τη β΄βάθμια/μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Σε αυτό το πρόγραμμα ενοποιούνται τα κριτήρια και η κατάταξη των συμμετεχόντων γίνεται κατά σειρά προτεραιότητας με βάση:
- τη διάρκεια ανεργίας
- το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα
- και τη συμμετοχή σε προηγούμενες αντίστοιχες δράσεις
Αναφορικά με το φορολογητέο εισόδημα
Υπάρχει μια βασική διαφορά μεταξύ των δυο προγραμμάτων που θα οδηγήσει εκατοντάδες εργαζόμενους εκτός του προγράμματος. Στο προηγούμενο πρόγραμμα το φορολογητέο εισόδημα που λαμβάνονταν υπόψη ήταν το ατομικό και σε περίπτωση μηδενικού εισοδήματος ήταν αρκετή η βεβαίωση μηδενικού εισοδήματος από την εφορία. Σε αυτό το πρόγραμμα σε περίπτωση μηδενικού εισοδήματος, δηλώνεται το οικογενειακό εισόδημα με αποτέλεσμα τον ουσιαστικό περιορισμό των αιτούντων.
Αναφορικά με την πρακτική
Εισάγεται ο θεσμός του Εργασιακού Υπεύθυνου ο οποίος ορίζεται από την επιχείρηση της πρακτικής. Είναι εργαζόμενός της και έχει την ευθύνη του εργαζόμενου μέσω voucher με υποχρέωση την τριμερή «συνεργασία» (ΚΕΚ-εργαζόμενους-εταιρεία πρακτικής) και επίλυση προβλημάτων.
Μια ακόμα διαφοροποίηση μεταξύ των δυο προγραμμάτων αφορά τις επιχειρήσεις που επιδοτούνται για την πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης
Ο αριθμός των εργαζομένων που μπορεί να προσλάβει μέσω προγράμματος μια επιχείρηση ποικίλει ανάλογα με το μέγεθός της. Και σε αυτό πρόγραμμα, όπως στο προηγούμενο, επιχειρήσεις που απασχολούν 0-4 εργαζόμενους μπορούν να προσλάβουν έναν (1) εργαζόμενο με voucher ενώ επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται πάνω από πέντε (5) άτομα μπορούν να προσλάβουν ένα επιπλέον 30% με voucher.
Σε αυτό το πρόγραμμα, αν μια επιχείρηση έχοντας πιάσει το όριο των εργαζόμενων με voucher, κρατήσει έστω και έναν εργαζόμενο εντάσσοντάς τον στο εργασιακό της δυναμικό, στο επόμενο πρόγραμμα δικαιούται να προσλάβει το 40% των εργαζομένων της μέσω των προγραμμάτων.
Αντιθέτως, αν η επιχείρηση αυτή δεν κρατήσει κανέναν από τους εργαζόμενους του προγράμματος, τότε αποκλείεται από το επόμενο πρόγραμμα.
Αναφορικά δε με τις απολύσεις μονίμου προσωπικού, αυτό που αναφέρεται είναι ότι δεν επιτρέπεται η μείωση του αριθμού των εργαζομένων χωρίς να αποκλείονται οι απολύσεις. Η πρόσκληση μάλιστα αναφέρει ρητά ότι σε περίπτωση απόλυσης πρέπει να αναπληρωθεί ο εργαζόμενος που απολύθηκε εντός 10 ημερών (10). Πρακτικά,επιτρέπονται οι απολύσεις στις επιχειρήσεις της πρακτικής αρκεί να μη μεταβάλλεται ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων.
Αναδημοσίευση από: vforvoucherades.blogspot.gr