ΓΣΕΕ – ΣΕΣ Σεμινάριο για εργατοπατέρες με βιομήχανους ομιλητές!

Ασχέτως αν διαφωνούμε πολιτικά με τα προτάγματα και τον ρόλο του χώρου αυτού εξακολουθεί να έχει την δυνατότητα και την οργάνωση να παρακολουθεί και να αναλύει θέματα που μας αφορούν κι εμείς δεν έχουμε ούτε τις δομές ούτε τους υλικούς πόρους.  Σαφώς και όσο έχει να κάνει με τα ΜΜΕ πια το μέσο του “λαϊκού καθοδηγητή” έχει απομείνει σαν απ’τα μόνα λίγα μέσα που αναφέρονται σε θέματα που οι άλλοι όλοι βρίσκουν δευτερεύοντα, ενώ η γιουροβίζιον και το μπάσκετ είναι σημαντικότατα.  Καλό θα ήταν να παρακολουθούμε και αυτά τα περιεχόμενα γιατί για χρόνια χαϊδευόμασταν με μέσα τα οποία αποτελούν κυβερνητικά εργαλεία προπαγάνδας σήμερα.   Μετά από 4 μήνες “αριστερά”, εκατομμύρια κακοπληρωμένους και απλήρωτους εργαζόμενους, τους ίδιους κι αν όχι ακόμα περισσότερους ανέργους, στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων, και άλλα πολλά, οι φορείς του συνδικαλισμού έστω και συμβολικά και τυπικά θα έπρεπε να δώσουν δείγμα “αντίστασης” ενώ και στα νηπιαγωγεία παρουσιάζεται σαν δεδομένο ότι μας χωρίζουν μέρες από την υπογραφή και ψήφιση ενός ακόμα μνημονίου.  Τι κάνουν αυτά τα συνδικαλιστικά όργανα, κυρίως της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, πως περνούν τον χρόνο τους οι εργατοπατέρες;  Τι νόημα βρίσκουν στην άθλια ζωή τους και στον ακόμα πιο άθλιο ρόλο τους μέσα στο εργατικό κίνημα;  Τι επιρροή έχει επάνω τους μια “αριστερή διακυβέρνηση”;   Υπογραμμίζω πράγματα για τα οποία κι εμείς θα συμφωνούσαμε ότι όντως έτσι είναι.  Θα μπορούσαμε να κάνουμε κριτική στο ΠΑΜΕ για τον ρόλο του σε όλα αυτά αλλά θα έπρεπε πρώτα να κοιτάξουμε τι και πως μπορούμε κι εμείς να μιλήσουμε στο εργατικό κίνημα για τα ίδια θέματα και ποιές είναι οι δικές μας προτάσεις.  Ο συνδικαλισμός βάσης δηλαδή, που βρίσκεται, ποιές είναι οι νίκες και κατακτήσεις του, πως προχωράει και τι αντιπροτείνει.  Έχουμε μεγάλο δρόμο και πολλή, πάρα πολλή, δουλειά να κάνουμε.

ΓΣΕΕ – ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ Σεμινάριο για εργατοπατέρες με βιομήχανους ομιλητές!

Η συνδικαλιστική πλειοψηφία πρωτοστατεί στην «αναθέρμανση του κοινωνικού διαλόγου», που αποφασίστηκε σε ευρωπαϊκή διάσκεψη στις 5 Μάρτη

Στιγμιότυπο από τα σεμινάρια εργατοπατέρων που διοργανώνει ανά την Ευρώπη η ETUC – ΣΕΣ Με διοργανωτή τη ΓΣΕΕ και τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στην Αθήνα ένα σεμινάριο εργατοπατερισμού, με τον τίτλο «Προωθώντας και Ενδυναμώνοντας τον Κοινωνικό Διάλογο της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Από τους βασικούς ομιλητές στο σεμινάριο, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, ήταν εκπρόσωποι του ΣΕΒ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης των Βιομηχάνων (BUSINESSEUROPE).

485027Θυμίζουμε ότι στις 5 Μάρτη είχε γίνει στις Βρυξέλλες μια «διάσκεψη υψηλού επιπέδου» για μια «νέα αρχή για τον κοινωνικό διάλογο». Η διάσκεψη οργανώθηκε στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για την ενίσχυση του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους» σε όλα τα επίπεδα, καθώς «είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση τόσο της ανταγωνιστικότητας όσο και της δικαιοσύνης».

Σε εκείνη τη διάσκεψη, συζητήθηκαν συγκεκριμένοι τρόποι για την ενίσχυση του «κοινωνικού διαλόγου» τόσο σε εθνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ανάμεσα σε άλλους συμμετείχαν η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση των εργοδοτών, Businesseurope, και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Συνέχεια και υλοποίηση των αποφάσεων που πάρθηκαν σε εκείνη τη διάσκεψη, είναι το σεμινάριο που ανέλαβε να διοργανώσει η ΓΣΕΕ.

Ενδεικτική των προθέσεων των διοργανωτών είναι η θεματολογία του σεμιναρίου. Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών, που επέβαλαν στη νέα γενιά εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα, με τεράστια ανεργία, ανασφάλεια, και εργασιακές σχέσεις – λάστιχο, μίλησαν για «Ανάπτυξη Δράσεων για τη Νεολαία».

Αυτοί που συνυπέγραψαν το σφαγιασμό των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ και έχουν υποσκάψει τις Συλλογικές Συμβάσεις, μίλησαν για «Συλλογικές Διαπραγματεύσεις». Αυτοί που έχουν μετατρέψει τη μητρότητα της εργαζόμενης γυναίκας σε «έγκλημα», μίλησαν στο σεμινάριο για «Ισότητα των Φύλων».

Το κύριο θέμα, ωστόσο, του σεμιναρίου, ήταν «Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων στις κοινωνίες και οικονομίες που αλλάζουν». Δηλαδή, η καλύτερη συνεργασία εργατοπατέρων και εργοδοτών, προκειμένου να διασφαλίζεται η χειραγώγηση των εργαζομένων σε κάθε φάση του κύκλου που διαγράφει η καπιταλιστική οικονομία, σε κρίση και σε ανάκαμψη.

πηγή: athens.indymedia.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *