Ινδονησία: Τρία εκατομμύρια εργάτες απεργούν για μισθολογική αύξηση της τάξης του 50%

Μεταφραση:Athens Imc Translations Team

Three million Indonesian workers strike for a 50% pay rise
Τρία εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλους τους τομείς (κυρίως υφαντουργία) έχουν ξεκινήσει μία εβδομαδιαία απεργία με αίτημα μια  πανεθνική αύξηση των αποδοχών κατά 50%, αυστηρότερους κανόνες για την χρήση εξωτερικών υπεργολάβων, και την καθολική υγειονομική κάλυψη. Η οικονομία της Ινδονησίας αυξήθηκε κατά 6% το προηγούμενο έτος και οι εργαζόμενοι θέλουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας. Μια ομάδα από 37 μεγάλες εταιρείες – κυρίως στον τομέα της  κλωστοϋφαντουργίας – έχουν υποβάλει δήλωση στην κυβέρνηση απαιτώντας να μη γίνει καμία αύξηση των μισθών το 2014, διαφορετικά θα κλείσουν τα εργοστάσιά τους  και θα φύγουν από τη χώρα.

Εκπρόσωπος των εργαζομένων ανέφερε ότι:

Απόσπασμα:
”Πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουνε πλέον την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το ενοίκιό τους και ζουν κάτω από γέφυρες ή ακόμη και στο αποχετευτικό δίκτυο. Αντί για ρύζι, αναγκάζονται να τρώνε προ-μαγειρεμένα μακαρόνια.  Έχουμε δουλέψει πολύ για να βοηθήσουμε στην οικονομική ανάκαμψη, γιατί μας τσαλαπατάνε με αυτόν τον τρόπο;”

Με τον πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ έχουμε δει την τιμή των βασικών αγαθών σχεδόν διπλάσια, με την τιμή των καυσίμων να αυξάνεται κατά 44% μόνο το 2013. Η οικονομία της Ινδονησίας αυξάνεται σε μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα στην περιοχή, κάτι που επέτρεψε σε πολλές πολυεθνικές εταιρείες να βγάλουν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια κέρδος κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, αλλά αγωνίζονται με νύχια και με δόντια στο να προσπαθούνε να εμποδίζουνε Ινδονήσιους – που είναι χαμηλόμισθοι εργάτες κλωστοϋφαντουργίας στην περιοχή – από το να λαμβάνουν κάποιο όφελος από την εργασία τους.

Η κυβέρνηση θα λάβει την τελική απόφαση για το αν θα υπάρξουν αυξήσεις μισθών, την 1η Νοεμβρίου. Εν τω μεταξύ οι κυβερνώντες δέχονται από πολλές πιέσεις από τη μαφία που διαχειρίζεται τα εργοστάσια των χαμηλόμισθων εργατών, ώστε να μην προσφέρουν τίποτα αλλιώς θα μεταφέρουν την επιχείρησή τους σε άλλες ασιατικές χώρες, όπου μπορούν να πληρώνουν λιγότερο.

Αλληλεγγύη σε όλους τους απεργούς εργάτες στην Ινδονησία!

Πηγή: http://libcom.org/blog/three-million-indonesian-workers-strike-50-pay-rise-31102013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *