O τρόπος με τον οποίο η NSA υποκλέπτει τα ιδιωτικά δίκτυα [infographic]

 

nsa

Τα τελευταία 24ωρα, κυκλοφόρησε, πρώτα από την The Washington Post, μια διαφάνεια η οποία δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η NSA, μπορεί να παρεισφρήσει σε ιδιωτικά δίκτυα και ιδιαίτερα σε αυτά πολυεθνικών του διαδικτύου, όπως η Google και Yahoo, οι οποίες και εξυπηρετούν εκατομμύρια χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Υποκλέπτοντας αυτές τις συνδέσεις, η Υπηρεσία Πληροφοριών έχει καταφέρει να συλλέξει εκατοντάδες εκατομμύρια λογαριασμούς χρηστών. (Και, φυσικά, συνεχίζει ακάθεκτη.)
Σύμφωνα με ένα άκρως απόρρητο έγγραφο με ημερομηνία 9 Ιανουαρίου του 2013, η Διεύθυνση της NSA, επί καθημερινής βάσεως, παίρνει εκατομμύρια αρχεία χρηστών της Yahoo και της Google και τα στέλνει στις δικές της αποθήκες δεδομένων στο Fort Meade που είναι και η έδρα της. Όπως αναφέρεται στην έκθεση:

μόνο τις τελευταίες 30 ημέρες, η NSA πήρε και επεξεργάστηκε 181.280.466 νέα αρχεία χρηστών.

>>> δείτε σχετικά: Η NSA έχει σπάσει τα κέντρα δεδομένων της Yahoo και της Google [Άντε καλέ]

Πιο κάτω ακολουθεί ένα ινφογράφημα, τ’ οποίο δείχνει τον τρόπο με τον οποίον το επιτυγχάνει αυτό η NSA.
[Πηγή: Εκθέσεις προσωπικού (Staff reports)-Google, σε μετάφραση από το Κόμμα Πειρατών]:

ScreenshotΗ NSA, σε συνεργασία με την Βρετανική ομόλογη της υπηρεσία, την Government Communications Headquarters (GCHQ), έχει κρυφά τοποθετήσει “παροχές στοιχείων” (taps) στα εσωτερικά δίκτυα της Yahoo και της Google, δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες του Διαδικτύου, στην συνολική διακίνηση δεδομένων στο διαδίκτυο.

Η λειτουργία αυτών των “παροχών”, είναι να παρακολουθούν τις πληροφορίες που ρέουν ανάμεσα στα τεράστια κέντρα δεδομένων που οι εν λόγω εταιρείες διατηρούν σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.
Σε γενικές γραμμές, η Google και η Yahoo χρησιμοποιούν ιδιόκτητες ή/και μισθωμένες γραμμές για να συγχρονίζουν μεταξύ τους τα κέντρα δεδομένων τους.

Το παρακάτω γραφικό δείχνει το πώς η NSA και η GCHQ, έχουν παρεισφρήσει σε αυτά τα εσωτερικά δίκτυα, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την Google.
Λιγότερα στοιχεία είναι γνωστά σχετικά με τα δίκτυα της Yahoo, αλλά οι πρακτικές που εφαρμόζει και εκεί η NSA πιστεύεται ότι θα είναι παρόμοιες.

1
2
3
4
NsA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *