Ταμείο Αλληλοβοήθειας της ΕΣΕ
Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας της ΕΣΕ ενισχύεται σε συστηματική βάση με τις προσφορές των φίλων και των συναγωνιστών, με τα έσοδα από διάφορες εκδηλώσεις, με ένα μέρος από τη μηνιάτικη συνδρομή του κάθε μέλους της ΕΣΕ και με τα έσοδα από την έκδοση του «Ημερολογίου των Εργαζομένων».
Από το Ταμείο στηρίζονται αποκλειστικά φυσικά πρόσωπα, εργαζόμενοι δηλαδή που βρίσκονται σε ανάγκη λόγω απόλυσης, ανεργίας, ασθένειας, ατυχήματος ή άλλου κοινωνικού λόγου· επίσης εργαζόμενοι που βρίσκονται σε απεργία ή σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις (απεργιακό βοήθημα). Προβαίνουμε σε κινήσεις οικονομικής στήριξης συναδέλφων, ύστερα από συζήτηση και απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΣΕ Αθήνας, για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση που προτείνεται.
Στο διάστημα που το Ταμείο βρίσκεται σε λειτουργία, έχουν συνολικά διατεθεί 3.570 ευρώ για την ενίσχυση εργαζομένων που βρίσκονταν σε οικονομικό στρίμωγμα, καθώς και για την ενίσχυση εργαζομένων που βρίσκονταν σε αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις. Ανάμεσα στις ενισχύσεις που δόθηκαν ξεχωρίζουν: ζαχαροπλαστεία BLE στη Θεσ/νίκη, Ελληνική Χαλυβουργία στον Ασπρόπυργο, PHONEMARKETING, ΒΙΟ.ΜΕ. στη Θεσ/νίκη, Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας (Περιστέρι), για το σύντροφο Πάνο Βήχο, για τη συντρόφισσα Εμινέ που ήταν αρκετούς μήνες στη φυλακή, για τον Γαβριήλ Α., τον χτυπημένο στο μάτι διαδηλωτή της αντιφασιστικής διαδήλωσης στο Κερατσίνι.
Δεν δίνεται από αυτό το Ταμείο ενίσχυση σε συλλογικότητες που βρίσκονται σε κινητοποίηση, ενίσχυση δηλαδή που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της κινητοποίησης (π.χ. προπαγάνδα κ.λπ.). Τέτοιου τύπου κινήσεις αλληλεγγύης καλύπτονται από το τακτικό μας ταμείο.
Έχουμε συνείδηση πως οι ανάγκες για αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια είναι μεγάλες και πως συνεχώς θα μεγαλώνουν. Έχουμε συνείδηση πως το Ταμείο μας δεν θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει όλες αυτές τις ανάγκες, πως η στήριξη που θα δώσουμε μπορεί να έχει απλώς ένα συμβολικό χαρακτήρα. Παρά τις δυσκολίες, είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε αυτή την άνιση μάχη, παράλληλα με τις μάχες που δίνουμε καθημερινά στα διάφορα μέτωπα της ταξικής πάλης.
Προτρέπουμε όλες τις συλλογικότητες του εργατικού και κοινωνικού κινήματος να συστήσουν Ταμεία Αλληλοβοήθειας.
……………………………………………………………………………………..
για να «μαθαίνουν» οι παλαιότεροι και να «θυμούνται» οι νεότεροι
Στο «Ημερολόγιο των Εργαζομένων» συνεχίζουμε την παρουσίαση εργατικών αγώνων από προηγούμενες δεκαετίες. Το ταξίδι μας πίσω στο χρόνο, για το 2014, ξεκινά από το 1941 (Γερμανική Κατοχή) και φτάνει μέχρι το 1967 (στρατιωτική δικτατορία).
1941…1944…1949…1960…1967. Δύσκολα χρόνια, δύσκολες καταστάσεις. Κατοχή, Απελευθέρωση, Δεκεμβριανά, Εμφύλιος, Μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς, Δικτατορία. Χρόνια γεμάτα αγώνα… Χρόνια γεμάτα νίκες και ήττες.
Τα διδάγματα από τους ταξικούς αγώνες του χτες είναι πάντα επίκαιρα και χρήσιμα για τους αγώνες του αύριο. Σίγουρα η σημερινή εποχή δεν είναι ίδια με εκείνη την 25ετία (1941-1967). Υπάρχουν όμως ομοιότητες που εκπλήσσουν. Και σήμερα βλέπουμε κατάματα την ανεργία, την εξαθλίωση, την καταστολή. Βλέπουμε κατάματα ακόμη και την πείνα, ακόμη και τον πόλεμο. Θα σκύψουμε το κεφάλι; Θα συνηθίσουμε στην αθλιότητα, την απελπισία, τη βαρβαρότητα; Θα αλληλοεξοντωθούμε με μια λογική «ο σώζων εαυτόν σωθήτω»; Ή θα αγωνιστούμε για ένα καλύτερο παρόν, για ένα καλύτερο μέλλον;
Για εμάς τους εργαζομένους δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αντίσταση και την αλληλεγγύη. Γνωρίζουμε καλά πως η μόνη χαμένη μάχη είναι η μάχη που δεν δίνεται. Ας παλέψουμε για να πάρουμε πίσω όσα μας αφαιρούν, αλλά και για όσα μας ανήκουν, δηλαδή για έναν καινούριο κόσμο, έναν κόσμο της ισότητας, της αφθονίας, της ελευθερίας.
Τις μέρες που ετοιμαζόταν το «Ημερολόγιο των Εργαζομένων», βρίσκονταν σε εξέλιξη μια σειρά εργατικοί αγώνες: φροντιστήρια ΑΝΕΛΙΞΗ, βιβλιοπωλείο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ, WIND-VODAFONE, Μetropolis, ACS Αλίμου και Γλυφάδας, σχολικοί φύλακες, απολυμένοι της ΕΡΤ. Συνεχίζεται ο αγωνιστικός αναβρασμός στα νοσοκομεία, στους εκπαιδευτικούς, στους οργανισμούς και τις δομές της κοινωνικής πρόνοιας, στους απλήρωτους εργαζομένους των εργοστασίων της Εύβοιας. Σε εξέλιξη βρίσκεται ο ηρωικός αγώνας των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων (απεργία διαρκείας που συνεχίζεται για 12η εβδομάδα στο Καποδιστριακό και στο ΕΜΠ).
Μέσα σε αυτούς τους αγώνες γεννιέται η ελπίδα. Η λύση δεν θα έρθει προσμένοντας «να τους τιμωρήσουμε στην κάλπη». Η λύση θα έρθει με τους αγώνες, παίρνοντας τις τύχες στα χέρια μας. Μέσα στην καθημερινή πάλη μπορεί να συγκροτηθεί ένα μέτωπο αποτελεσματικής αντίστασης και ανατροπής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να δυναμώσει η τάση για μαχητικό αυτοοργανωμένο συνδικαλισμό. Ο συνδικαλισμός βάσης που έχει έρθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια έχει βάλει ένα μεγάλο στοίχημα: να καλύψει το τεράστιο κενό που αφήνει η σαπίλα και ο αργός θάνατος της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και του υποταγμένου συνδικαλισμού.
Ας αδράξουμε τον καιρό. Τα στοιχήματα τα βάζουμε για να τα κερδίζουμε. Μην μας μπερδεύει το πυκνό σκοτάδι· έτσι είναι πάντα λίγο πριν έρθει η αυγή.
……………………………………………………………………………………..
Περιεχόμενα
(εισαγωγικό σημείωμα) Το συνδικαλιστικό κίνημα στην περίοδο της Κατοχής 1941-1944
1941: απεργία στα Ελληνικά Υφαντήρια στον Ταύρο
1942: Η απεργία των επιστρατευμένων Τριατατικών και η εξάπλωσή της σε όλους τους κλάδους
1943: Οι τραπεζοϋπάλληλοι ενάντια στον Άξονα
1943: Η απεργία ενάντια στην επιστράτευση
1944: Απεργία των Σιδηροδρομικών
(εισαγωγικό σημείωμα) Το εργατικό κίνημα την περίοδο 1945-1949
Χρονολόγιο κινητοποιήσεων 1945-1947
(εισαγωγικό σημείωμα) Η κοινωνική κατάσταση την περίοδο 1950-1967 και ο συνδικαλισμός
1955-1956: Αγώνες στα λιγνιτωρυχεία Περιστερίου
1957: απεργία της ΔΟΕ
1960: Απεργία οικοδόμων. Αληθινοί αγώνες και όχι χαρτοπόλεμος
1963: Κοινή απεργία της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ
1965: Ιουλιανά
Συμβολή στην έκδοση του φετινού «Ημερολογίου των Εργαζομένων» είχαν οι συνάδελφοι:
– Δημήτρης Μαριόλης, συνδικαλιστής δάσκαλος, μέλος του ΔΣ του Α’ Συλλόγου Αθηνών Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με το κείμενο για την απεργία των Σιδηροδρομικών (1944)
– Δημήτρης Πολυχρονιάδης, συνδικαλιστής δάσκαλος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αμαρουσίου, με τα κείμενα για την απεργία της ΔΟΕ (1957) και την κοινή απεργία ΟΛΜΕ-ΔΟΕ (1963)
…………………………………………………………………………….
Τι είναι η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση;
αποσπάσματα από το Καταστατικό της ΕΣΕ
Η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση (ΕΣΕ) αποτελεί ένωση εργαζομένων που ασκεί συνδικαλιστική δράση με βάση τις αρχές του ελευθεριακού συνδικαλισμού.
Η ΕΣΕ θεωρεί πως το μέλλον της κοινωνίας ανήκει στον κόσμο της εργασίας. Οι εργαζόμενοι παράγουν τον κοινωνικό πλούτο, όμως είναι αποκλεισμένοι από αυτόν. Η κοινωνική απελευθέρωση είναι αναγκαία και επιτακτική. Ο κόσμος της εργασίας πρέπει να πάρει την τύχη του στα χέρια του.
Η ΕΣΕ θεωρεί δική της κληρονομιά την ιστορία του εργατικού κινήματος, την ιστορία του κινήματος της κοινωνικής χειραφέτησης. Εμπνέεται από την πλούσια εμπειρία του αναρχοσυνδικαλισμού και του επαναστατικού συνδικαλισμού. Αντλεί διδάγματα από την πείρα των κοινωνικών επαναστάσεων και ιδιαίτερα από τις ελευθεριακές τους τάσεις. Αποτελεί παράδειγμα για μας η δράση της CNT στο πλαίσιο της ισπανικής επανάστασης (1936-1939). Οι ιδέες του ελευθεριακού συνδικαλισμού δεν είναι κάτι το πρόσκαιρο, έρχονται από πολύ μακριά και πάνε πολύ μακριά.
Σκοπός της ΕΣΕ είναι η ανάπτυξη ενός διαφορετικού συνδικαλισμού, οριζόντιου αντι-ιεραρχικού, αυτοδιαχειριστικού, ταυτόχρονα διεκδικητικού και επαναστατικού. Επιτακτική είναι η ανάγκη συνολικής ρήξης με τον γραφειοκρατικό συνδικαλισμό. Η ΕΣΕ θέτει ως έναν από τους μακροπρόθεσμους στόχους της τη δημιουργία μιας Ελευθεριακής Συνομοσπονδίας Εργασίας.
Σκοπός της ΕΣΕ είναι η κατάργηση όλων των ταξικών και των ιεραρχικών διακρίσεων στην κοινωνία. Κανένα προνόμιο για κανέναν δεν είναι αποδεκτό.
Σκοπός της ΕΣΕ είναι η προβολή της ιδέας, ότι η ομοσπονδιακή και οριζόντια δομή, εκτός από εργαλείο αποτελεσματικής συνδικαλιστικής δράσης, είναι μία πρόταση οργάνωσης της παραγωγής, της οικονομίας, της κοινωνίας.
Η ΕΣΕ συγκροτείται ομοσπονδιακά, βασιζόμενη σε τοπικές και κλαδικές ενώσεις. Λειτουργεί με συνελεύσεις και συνδιασκέψεις.
…………………………………………………………………………………….
μπορείτε να έρθετε σε επαφή:
με την ΕΣΕ Αθήνας (http://ese.espiv.net/)
6941507846
ese-ath@espiv.net.
στο Αυτόνομο Στέκι (Ζωοδόχου Πηγής 95-97 & Ισαύρων, Εξάρχεια)
με την ΕΣΕ Θεσσαλονίκης (www.esethessalonikis.gr)
6982280504
info@esethessalonikis.gr, ese_thessalonikis@yahoo.gr
στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο ΣΧΟΛΕΙΟ (Μπιζανίου & Βασ. Γεωργίου γωνία)
με την ΕΣΕ Ιωαννίνων (http://eseioanninon.squat.gr/)
ese.ioanninon@gmail.com
στον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο Ιωαννίνων (πλατεία Νεομάρτυρα Ιωάννη 5, απέναντι από το Δημοτικό Ωδείο)
……………………………………………………………………………………………….
Την ατζέντα θα βρείτε σε στέκια, καταλήψεις, γραφεία σωματείων, βιβλιοπωλεία. Στα βιβλιοπωλεία πωλείται 4,26 ευρώ. Στους κινηματικούς χώρους 3,00 ευρώ.