Μανωλάδα – Αμαλιάδα: Η Εισαγγελία Πρωτοδικών απέρριψε τη μήνυση των 120 εργατών κατά Βαγγελάτου

 imagesΔεν αρχειοθετήθηκε απλώς, αλλά απορρίφθηκε η μήνυση των 120 εργατών γης εναντίον του Νικολάου Βαγγελάτου για την υπόθεση της Μανωλάδας από την εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αμαλιάδας κ. Τζίβα, όπως είχε σπεύσει να ανακοινώσει προ ημερών ο συνήγορος του Ν. Βαγγελάτου Αλ. Κούγιας. Στη διευκρίνηση αυτή προχώρησε χθες το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες μέσω δήλωσης του δικηγόρου του στην υπόθεση Βασίλη Κερασιώτη

“Η εισαγγελέας ουδέποτε άσκησε αυτεπάγγελτα δίωξη για το περιστατικό, παρά μόνο κατόπιν εντολής”

“Η μηνυτήρια αναφορά – έγκληση των λοιπών εργαζομένων της επιχείρησης Βαγγελάτος Α.Ε. δεν αρχειοθετήθηκε κατ’ αρ. 43 ΚΠΔ. Η συγκεκριμένη υπόθεση, αφού έμεινε στο συρτάρι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αμαλιάδας περισσότερο από ένα χρόνο κατά πλήρη παραβίαση της νομοθεσίας περί ‘εμπορίας ανθρώπων’, απορρίφθηκε με διάταξη κατ’ αρ. 47 ΚΠΔ στις 5 Αυγούστου 2014, ήτοι πέντε μέρες μετά την αθωωτική απόφαση του ΜΟΔ Πατρών. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση ήδη δρομολογούνται τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα προς την αρμόδια εισαγγελία εφετών Πατρών. Το ΕΣΠ υπενθυμίζει ότι το αμιγώς νομικό θέμα θα κριθεί από τα αρμόδια θεσμικά όργανα”, δηλώνει.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε δήλωσή του στην “Α” ο Β. Κερασιώτης είχε τονίσει πως “η συγκεκριμένη εισαγγελέας ουδέποτε -ούτε ένα χρόνο πριν, όταν συνέβη το περιστατικό- δεν είχε ασκήσει ποινική δίωξη για το trafficking, αλλά την άσκησε κατόπιν σχετικής εντολής από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου”.

Θυμίζουμε πως την ίδια ώρα, εκκρεμεί η απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη για την αναίρεση της αθωωτικής απόφασης του Μεικτού Ορκωτού της Πάτρας τον περασμένο Ιούλιο για τη δίκη του φραουλοπαραγωγού και των επιστατών του που άνοιξαν πυρ στις 17 Απριλίου του 2013 εναντίον των μεταναστών εργατών των φραουλοχώραφών του στη Ν. Μανωλάδα που ζητούσαν τα δεδουλευμένα έξι μηνών. Επρόκειτο για την πρώτη υπόθεση μαζικού εργασιακού trafficking.

Η μήνυση των 120 είναι η μήνυση που κατατέθηκε από δικηγόρους του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και της Ελλfraoulaηνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και περιελάμβανε και τους υπόλοιπους εργάτες γης -τους 120- που η αστυνομία δεν είχε καταγράψει ούτε ως αυτόπτες μάρτυρες στο συμβάν. Το καλοκαίρι του 2013 πάρθηκαν καταθέσεις από τους υπόλοιπους παρόντες και μηνυτές. Η μήνυση δεν συσχετίστηκε με τη δικογραφία με αποτέλεσμα στη δίκη να καταθέσει μόνο το 1/5 των μαρτύρων.

 

ΠΗΓΗ:ΑΥΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *