Νόαμ Τσόμσκι: Οι Ιθαγενείς λαοί έχουν πλέον τον πρώτο λόγο

 

Νόαμ Τσόμσκι

ΜΟΝΤΡΕΑΛ – Ο Noam Chomsky,  ο περίφημος 85χρονος Αμερικανός αναρχικός γλωσσολόγος, ακτιβιστής της ειρήνης και της κοινωνικής κριτικής που είναι  ο συγγραφέας περισσότερων από εκατό βιβλίων και ο συχνότερα αναφερόμενος στον κόσμο του πνεύματος, βρέθηκε στο Μόντρεαλ στις 26 Οκτωβρίου για να συμμετάσχει στον εορτασμό της πεντηκοστής επετείου του περιοδικού Canadian Dimension..

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Τσόμσκι έδωσε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ  στο οποίο ανέλυσε την παρακμή της αμερικανικής ισχύος.

Στο δυτικό ημισφαίριο, υποστήριξε, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν γίνει περιθωριακές δυνάμεις σε σημαντικές συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, και μόνο στις πιο ευάλωτες χώρες όπως η Αϊτή και η Ονδούρα έχουν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς σημαντική επιρροή λόγο της  υποστήριξής τους σε στρατιωτικά καθεστώτα ώστε να πάρουν την εξουσία.

Ο Chomsky,  μίλησε  ενάντια στην Καναδική ασφαλτική άμμο, στην παραγωγή από σχιστόλιθο αερίου, καθώς και την ανάπτυξη των ορυχείων, και υπογράμμισε τη σημασία της ιθαγενικής αντίστασης στην καταστροφή που αυτά προκαλούν.

Σύμφωνα με τον Τσόμσκι, οι Καναδικές εργασίες εξόρυξης καταστρέφουν μεγάλα τμήματα του κόσμου.” Είπε ότι ο Καναδάς προσπαθεί να πάρει το προβάδισμα στην καταστροφή της δυνατότητας  αξιοπρεπούς διαβίωσης: γιατί αυτό είναι το αποτέλεσμα της επιθυμίας του να εκμεταλλευτεί τις άμμους πίσσας, τα ορυχεία χρυσού στην Κολομβία, να πάρει το προβάδισμα στην εξόρυξη άνθρακα, και ούτω καθεξής …. Αυτό σημαίνει ότι η καταστροφή του κόσμου στον οποίο τα εγγόνια σας θα  είναι σε θέση να μπορούν να επιβιώσουν: αποτελεί την βασική  Καναδική ιδέα αυτή την στιγμή “.

Ο Τσόμσκι πρόσθεσε ότι «Υπάρχει αντίσταση: στον Καναδά έρχεται από το First Nations. Αλλά αξίζει να θυμηθούμε ότι αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Σε όλο τον κόσμο, οι αυτόχθονες πληθυσμοί έχουν το προβάδισμα. Παίρνουν πραγματικά ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια να προστατευτεί η γη. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. “

Ο Τσόμσκι υποστήριξε ότι η αντίσταση αυτή υποστηρίζεται από ένα από τα πιο αρχαία κείμενα του Αγγλικού δικαίου,  την σχεδόν 800 ετών Magna Carta. Γιατί εκτός από την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των πολιτών, όπως το τεκμήριο της αθωότητας και το δικαίωμα για δίκη με ενόρκους, η Magna Carta περιελάμβανε ένα «Χάρτη των Δασών”, που “είχε να κάνει με την προστασία των κοινών», (όλα τα κοινά αποδεκτά πράγματα στη φύση που υποστηρίζουν την ανθρώπινη ζωή) “από τις λεηλασίες της εξουσίας.”

Από την στιγμή  ανάπτυξης του καπιταλισμού, είπε ο Τσόμσκι, τα κοινά ήταν κάτω από συνεχή επίθεση. «Το τι ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και οι άλλοι κάνουν τώρα», πρόσθεσε, «είναι ότι προσπαθούν να πάρουν ό, τι έχει απομείνει από αυτά τα κοινά, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικοποίησης του  παγκόσμιου περιβάλλοντος.”

Στο Μόντρεαλ, ο Τσόμσκι έδωσε συνέντευξη στον Martin Lukacs του The Guardian στο οποίο κατήγγειλε και πάλι τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Harper να αναπτύξει την παραγωγή άμμου πίσσας και να προχωρήσει στην εξόρυξη φυσικού αερίου από σχιστόλιθο.

Η πολιτική του  Χάρπερ, σημαίνει «να ληφθεί κάθε σταγόνα υδρογονανθράκων από το έδαφος, είτε πρόκειται για σχιστολιθικό φυσικό αέριο στο New Brunswick ή άμμος πίσσας στην Αλμπέρτα και προσπαθούν να καταστρέψουν το περιβάλλον όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με μόλις ένα ερώτημα σχετικά με το πώς θα μοιάζει ο κόσμος  ως αποτέλεσμα. “

Ο Τσόμσκι εξήρε τους Καναδούς ιθαγενείς του First Nations να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην αντίσταση εναντίων της εξέλιξης των ορυκτών καυσίμων και ως εκ τούτου  στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος. Εξέφρασε ανησυχία για τους ιθαγενείς Elsipogtog στο New Brunswick, των οποίων ο ειρηνικός αποκλεισμός τις έρευνες σχιστολιθικού φυσικού αερίου δέχθηκε επίθεση από την RCMP στις 17 Οκτωβρίου.

 «Είναι αρκετά ειρωνικό το γεγονός ότι οι λεγόμενοι « λιγότερο ανεπτυγμένοι» άνθρωποι είναι αυτοί που αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια για την προστασία όλων μας, ενώ οι πλουσιότεροι και ισχυρότεροι μεταξύ μας είναι αυτοί που προσπαθούν να οδηγήσουν  την κοινωνία στην καταστροφή. ” κατέληξε ο Chomsky,

 

πηγή:Noam Chomsky: Indigenous People Are In The Lead

πηγή:ATHENS INDYMEDIAΝόαμ Τσόμσκι: Οι Ιθαγενείς λαοί έχουν πλέον τον πρώτο λόγο

 

 

 

Μετάφραση-προσαρμογή:rebelian

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *