Παρά τις ορέξεις των εργοδοτικών ενώσεων, κράτους και κεφαλαίου, η Κυριακή αν δεν είναι αργία θα είναι απεργία. Κυριακή 5 Απριλίου, πραγματοποιήθηκαν δυναμικές διαδηλώσεις, πορείες και απεργιακές περιφρουρήσεις ενάντια στην κυριακάτικη εργασία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και αλλού.
Δείτε εδώ αναλυτικά την ανταπόκριση από την απεργία
Επίσης δείτε εδώ το νέο τραγούδι του Μαυροπρόβατου “Ποτέ δουλειά την Κυριακή”
Δύο χρόνια απολύσεων και απαξίωσης του εργοστασίου της Lafarge. Ακόμα πέντε απολύσεις πραγματοποιήθηκαν από το τσιμεντάδικο στη Χαλκίδα, το τελευταίο διάστημα που πλέον έχουν απομείνει μόλις 30 εργαζόμενοι από τους εκατοντάδες εργαζόμενους που απασχολούσε πριν λίγα χρόνια.
Στο ίδιο πνεύμα η Χαλυβουργική στην Ελευσίνα ανακοίνωσε 100 νέες απολύσεις μέσω «οικειοθελών αποχωρήσεων» που θα πραγματοποιηθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Τετράωρη στάση εργασίας και πορεία προς το υπουργείο Άμυνας πραγματοποίησαν στις 2 Απρίλη οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά απαιτούν την καταβολή των μισθών 2 μηνών που τους οφείλονται και να τους δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις για το εργασιακό τους μέλλον.
Παρέμβαση στο μάθημα «Ειδησεογραφία και Ρεπορτάζ» του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποίησε το Στέκι ΕΜΜΕ. Μοιράστηκαν κείμενα που κατήγγειλαν την απαράδεκτη, αλλά συνήθη πρακτική της άμισθης εργασίας υπό τον μανδύα της πρακτικής άσκησης. Η επιλογή στο μάθημα έγινε μετά τις ιταμές δηλώσεις του Γιάννη Πολίτη για την «αναγκαιότητα» της απλήρωτης εργασίας στον κλάδο.
Το Ίδρυμα Η Παιδική Στέγη που λειτουργεί 4 παιδικούς σταθμούς με 400 παιδιά, αν και έχει χρήματα στο ταμείο του, συνεχίζει να αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους. Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι που τους οφείλονται τρία και πλέον μηνιάτικα, βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις 19 Μάρτη. Η εργοδοσία έχει απειλήσει με κλείσιμο των παιδικών σταθμών, σε μια προσπάθεια να σπάσει τον αγώνα τους, αλλά οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και στο πλευρό τους έχουν τη συμπαράσταση των γονέων στον δίκαιο αυτό αγώνα τους.
Το κεφάλαιο δολοφονεί εργάτες. Στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, ένας 35χρονος εργάτης, τραυματίστηκε θανάσιμα, κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών στο βιολογικό καθαρισμό. Ο εργάτης έπεσε από μεγάλο ύψος και υπέκυψε στα βαρύτατα τραύματά του κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.
Ακόμα ένας νεκρός από το κεφάλαιο και πάλι στο μεταλλείο της ΛΑΡΚΟ στη Φθιώτιδα. Ο 53χρονος εργάτης -που δούλευε σε εργολάβο- σκοτώθηκε όταν μετά από ελεγχόμενη έκρηξη για την εξόρυξη μεταλλεύματος ανέβηκε στο χώρο της έκρηξης για τον καθιερωμένο έλεγχο και εκείνη την στιγμή έγινε κατολίσθηση παλιάς στοάς του μεταλλείου. Ο εργάτης έπεσε από μεγάλο ύψος μέσα στη στοά και καταπλακώθηκε από χώματα. Χρειάστηκε πολύωρη επιχείρηση 20 πυροσβεστών της ΕΜΑΚ με εκπαιδευμένο σκύλο προκειμένου να ανασυρθεί ο εργάτης, ο οποίος ήταν νεκρός.
Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν την Πέμπτη 2 Απρίλη οι εργαζόμενοι στο ΙΑΣΩ, με τρίωρη στάση εργασίας. Απαιτούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους μετά την παράνομη και αυταρχική στάση της εργοδοσίας να προχωρήσει σε στάση πληρωμών και μη καταβολή μισθών, και δεν είναι η πρώτη φορά. Μετά τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων, η εργοδοσία υποχώρησε καταβάλλοντας το 50% του μισθού του Μαρτίου, αλλά δεν δεσμεύεται για τα υπόλοιπα οφειλόμενα ούτε για το δώρο Πάσχα.
Η ΑΧΑ Ασφαλιστική ετοιμάζει σύστημα εργολαβίας στο τμήμα πληροφορικής και απολύει εργαζόμενους. Η ΑΧΑ παραμένει κερδοφόρα, και φυσικά θέλει να συνεχίσει να κατέχει το μεγάλο μερίδιο αγοράς μέσω εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Με το εργολαβικό καθεστώς εξασφαλίζει φθηνούς εργαζόμενους, με μειωμένα δικαιώματα. Σημειώνεται ότι το επιχειρησιακό σωματείο αν και γνώριζε τα σχέδια της εργοδοσίας, δεν έφερε καμία αντίσταση ώστε να υπερασπίσει τα εργασιακά συμφέροντα.
Ακόμα μια κερδοφόρα εταιρεία συνεχίζει τις απολύσεις. Πρόκειται για την εταιρεία Schneider Electric που απέλυσε ακόμα τρεις εργαζόμενους. Οι απολύσεις ακολούθησαν το αντεργατικό πρόγραμμα της εργοδοσίας, που απέλυσε όλους τους συμβασιούχους, επέβαλλε υποχρεωτικές άδειες στην παραγωγή, και υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών το καλοκαίρι, αλλά και εκ περιτροπής εργασία 2 μηνών, και “οικειοθελείς” απολύσεις με εθελούσιες εξόδους 26 εργαζομένων.
Παρέμβαση στο μεζεδοπωλείο Το Κουτουρούκι στα Χανιά πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι – απολυμένοι. Η εργοδοσία τον περασμένο Νοέμβρη προχώρησε σε αιφνίδια διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης, χωρίς να καταγγείλει τις συμβάσεις και να καταβάλλει τις αποζημιώσεις, ενώ επαναλειτούργησε το μαγαζί με άλλους πιο «πειθήνιους» εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους, αλλά και την εξόφληση δεδουλευμένων, επιδομάτων, αποζημιώσεις και άλλα.
Συνεχίζεται η αντισυνδικαλιστική στάση της εργοδοσίας του Hondos Center. Τρεις συνδικαλιστές προσήχθησαν στο ΑΤ Πυλαίας γιατί μοίραζαν στο κατάστημα του Hondos στο εμπορικό κέντρο Απολλώνια, ανακοίνωση κάλεσμα για την κυριακάτικη απεργία, αλλά και ενημερωτικά για τον αυταρχισμό της εργοδοσίας. Θυμίζουμε ότι ο Νίκος Χόντος έχει καταδικαστεί για την αντισυνδικαλιστική του δράση, αλλά δεν έχει αλλάξει στάση.
Όμως αντισυνδικαλιστική δράση είχαμε και από την εργοδοσία της Καρφούρ Μαρινόπουλος. Η ασφάλεια της εργοδοσίας εμπόδισε συνδικαλιστές να μπουν στα κεντρικά γραφεία του ομίλου, όπως ήταν προγραμματισμένο, για να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για την κυριακάτικη απεργία.
Η εργαζόμενη Ελένη Σ. που απολύθηκε εκδικητικά από το κατάστημα του ΑΒ Βασιλόπουλο στον Χολαργό στις 16/2, δικαιώθηκε από την επιθεώρηση εργασίας Αγίας Παρασκευής απ’ όπου διεκδικούσε την επαναπρόσληψή της. Με την παρουσία αλληλέγγυων σωματείων κατά την διάρκεια της εργατικής διαφοράς αλλά και την στήριξη δεκάδων εργαζομένων και ανέργων στην είσοδο του κτιρίου, η επιθεώρηση δικαιώνει την εργαζόμενη σε όλα τα επίπεδα, και αναμένουμε να δούμε την περεταίρω στάση της εργοδοσίας.
Δικαίωση για τους εργαζόμενους στον ΗΣΑΠ, με δύο πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις που έκριναν μη νόμιμες τις τρίτες κατά σειρά απώλειες, της τάξεως του 25%, που είχαν στις αποδοχές τους. Σημειωτέον ότι, λόγω των περικοπών, ο μισθός τους είχε υποστεί μείωση κατά 40%-45%.
Η ελπίδα που δεν ήρθε ποτέ, οδήγησε τις απολυμένες καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 3 Απρίλη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι καθαρίστριες δήλωσαν οργισμένες και αγανακτισμένες, αλλά και αποφασισμένες να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, καθώς το υπουργείο έκανε στροφή 180 μοιρών στο θέμα τους, και επικαλέστηκε συνταγματικό κώλυμα που ουσιαστικά απορρίπτει το αίτημά τους για επαναπρόσληψη.
Ανακοινώθηκε ακόμα ένα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, χωρίς καμία αλλαγή για αναγνώριση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, και με συνέχεια στο καθεστώς εξαίρεσης από το εργατικό δίκαιο και στον μισθολογικό διαχωρισμό των εργαζόμενων. Η συλλογικότητα attack καλεί τους λεγόμενους «ωφελούμενους» που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, να μην σκύψουν το κεφάλι και να συλλογικοποιηθούν και να διεκδικήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Αντίστοιχα, η συλλογικότητα V for Voucherades πραγματοποιεί σειρά παρεμβάσεων σε ΚΕΚ, που ενώ έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα κατάρτισης, εξακολουθούν να μην έχουν καταβάλει ούτε ευρώ στους συμμετέχοντες. Την Πέμπτη 26 Μάρτη παρέμβαση πραγματοποίησαν στα MasterΚΕΚ, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους και λαμβάνοντας δέσμευση της εργοδοσίας για άμεση καταβολή των οφειλόμενων.
Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν την Πέμπτη 2 Απρίλη το Συνδικάτο των Εργαζομένων στο πρώην ΙΓΜΕ, διεκδικώντας την επανασύσταση του Ινστιτούτου. Την ίδια μέρα έγινε και συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ).
Ο ΣΥΒΧΑ καταγγέλλει τις δεκάδες απολύσεις στα Public, που αποτελούν κερδοφόρα αλυσίδα, φυσικά απομυζώντας τους εργαζόμενους, με μειωμένους μισθούς, με υπερενταντικοποίηση της εργασίας, προγράμματα voucher και φθηνούς εργαζόμενους. Επίσης καλεί τους εργαζόμενους των Public να μην σκύβουν το κεφάλι απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία, και να απευθυνθούν στο σωματείο.
Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζόμενων στη 48ωρη απεργία στη Forthnet – Netmed, στις 2 και 3 Απρίλη. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις απολύσεις, το καθεστώς επινοικίασης και άλλα. Κι αυτή τη φορά οι προσπάθειες των ρουφιάνων της εργοδοσίας να σπάσουν την απεργία έπεσαν στο κενό.
Πρώτα χορηγούν στον «φτωχό» Κουρή ζεστό κρατικό χρήμα και μετά συζητούν με τους απολυμένους των Metropolis. Για ακόμα μια χρονιά με αδιαφανείς διαδικασίες, ο «φτωχός» Κουρής ανέλαβε την κάλυψη του πανηγυριού της Eurovision. Ο Κουρής που χρωστάει στο δημόσιο, που μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να «πτωχεύσει» αλλά και να κλείσει τα METROPOLIS, και πάνω από όλα που χρωστάει στους εργαζόμενους δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, συνεχίζει να πλουτίζει. Αφού διασφαλίστηκε μέσω της ΝΕΡΙΤ η απευθείας ανάθεση στον Κουρή, που συνεχίζει να λαμβάνει ζεστό κρατικό χρήμα, το Υπουργείο Εργασίας συναντήθηκε με τους απολυμένους των Metropolis, ως μία κατ΄επίφαση φιλοεργατική κίνηση. Οι απολυμένοι αγωνίζονται με κάθε τρόπο να δικαιωθούν και περιμένουν τα λόγια να γίνουν πράξεις.
Τα μέλη της πρωτοβουλίας «Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης», που διοργανώνεται από εργάτες της ΒΙΟΜΕ, των τσιμέντων Χαλκίδας, καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ και σχολικούς φύλακες Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν πορείες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, με τελικό σταθμό την Αθήνα, όπου θα πραγματοποιήσουν πορεία στο Υπουργείο Εργασίας.
Η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα της ΒΙΟΜΕ. Όπως αναφέρουν: «Στο νέο δικαστήριο στις 23/3/15, οι πιστωτές επιχειρούν να μετατρέψουν το εργοστάσιο σε βίδες στέλνοντας του εργαζόμενους, που το αυτοδιαχειρίζονται, στον καιάδα της ανεργίας, εκεί που είναι πάνω από ενάμιση εκατομμύριο εργαζόμενοι.»
Επίσης, ανακοίνωση συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΛΓΟ Δήμητρα που όπως τονίζουν: «Είναι αναγκαίο τώρα όσο ποτέ ένα κοινό, πλατύ, αγωνιστικό μέτωπο άμεσων διεκδικήσεων όλης της εργατικής τάξης για να επιλυθούν τώρα και χωρίς καμιά καθυστέρηση όλα τα ζητήματα ζωής και δουλειάς.»
Οι ναυτεργάτες εκτός από το καθεστώς της απλήρωτης ναυτικής εργασίας και την παγιωμένη προσπάθεια των εφοπλιστικών εταιρειών να ποινικοποιήσουν τους αγώνες τους, έρχονται αντιμέτωποι με ακόμα ένα χτύπημα. Η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης των ναυτικών και την εξίσωση με τη φορολογία των μισθωτών στον χερσαίο χώρο. Σημειώνουμε ότι η φορολογία των εφοπλιστών το 2012 ήταν 15 εκατ. ευρώ και των ναυτικών 57 εκατ. ευρώ.
Εγκυος που απολύθηκε, επειδή αρνήθηκε τη μετατροπή της σύμβασης εργασίας της, παραμένει απλήρωτη από τον Οκτώβριο, παρά τη δικαστική απόφαση που τη δικαίωνε και επέβαλλε την επιστροφή της στη θέση εργασίας της. Η εργαζόμενη του ομίλου εταιρειών Master όταν ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της, δέχτηκε τρομερές πιέσεις από την εργοδοσία για να αποδεχτεί εκ περιτροπής εργασία, με αποτέλεσμα να υποστεί αποκόλληση πλακούντα. Η εργαζόμενη ενώ έχει δικαιωθεί δικαστικά ακόμα σέρνεται στα δικαστήρια και δεν έχει εισπράξει ούτε ευρώ.
Συνεχίζεται το μποϊκοτάζ στο κάτεργο του Ιανού. Μετά τις παρεμβάσεις της ΕΣΕ στο ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης το οποίο συνεργάζεται με το κάτεργο, δυναμική παρέμβαση πραγματοποίησε η ΕΣΕ Αθήνας έξω από το βιβλιοπωλείο την Πέμπτη 19 Μάρτη.
Οι εργαζόμενοι στην υγεία στην Κέρκυρα καταγγέλλουν μεταξύ άλλων την απαξίωση του ΕΣΥ, την έλλειψη στελέχωσης που είναι επικίνδυνη για τους ασθενείς, τις απλήρωτες εφημερίες. Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων τους, πραγματοποίησαν προειδοποιητική στάση εργασίας την Πέμπτη 2 Απριλίου στο Νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας του νησιού.
Τελεσίγραφο της εργολαβικής εταιρείας που έχει αναλάβει την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης για 130 νέες απολύσεις. Οι εργαζόμενοι και την εβδομάδα που μας πέρασε βγήκαν στο δρόμο διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις αλλά και για την πολιτική της κυβέρνησης που τινάζουν στον αέρα το έργο καθώς υπάρχουν πληροφορίες που διαρρέουν ότι τα κονδύλια για το έργο, θα δεσμευτούν υπέρ του ΔΝΤ.
Την Παρασκευή 3 Απριλίου πραγματοποιήθηκε παρέμβαση για το καθεστώς των υποχρεωτικών υπερωριών στο εργοτάξιο του «Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» στη Καλλιθέα. H εργοδοσία επιβάλλει παράνομα εξαντλητικά ωράρια εργασίας με το καθεστώς των υποχρεωτικών υπερωριών και αντί προσλήψεων απομυζούν κέρδη από την υπεραντικοποίηση της εργασίας σε έναν κλάδο που η ένταση της εργασίας οδηγεί σε εργοδοτικές δολοφονίες.
Η Ειρήνη Διαμαντή που έφαγε πρόστιμο 5000 ευρώ για το μεγάλο της «έγκλημα» να πουλήσει κουλούρια χωρίς άδεια μετά από πέντε χρόνια ανεργίας, συλλέγει υπογραφές για να μπορέσει να βγάλει την άδεια που απαιτείται και να απαλλαγεί από το πρόστιμο. Το κείμενο μπορείτε να το βρείτε στη Νέα Σμύρνη σε συλλογικότητες και συνεργατικά εγχειρήματα.
Τέλος, συνεχίστηκε στις 31 Μάρτη η δίκη των βασανιστών του Ουαλίντ Τάλεμπ, με πλήθος αλληλέγγυων. Ο συνήγορος υπεράσπισης των βασανιστών αναίσχυντα προχώρησε σε ρατσιστικές ερωτήσεις και σχόλια, που εξέγειραν το ακροατήριο. Μετά από περίπου τρεις ώρες τελείωσε η «ανάκριση» του Ουαλίντ που βγήκε από την αίθουσα καταρρακωμένος. Η δίκη συνεχίζεται στις 30 Απριλίου στις 9 το πρωί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά (Σκουζέ 3- 5).
[Το εργασιακό δελτίο από το blog omnia sunt communia μεταδίδεται καθημερινά από τα ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΑ]
Μπορείτε να ακούσετε το δελτίο όπως μεταδίδεται απο τα ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΑ εδώ:
ή να το κατεβάσετε σε mp3 εδώ