Η φιλανθρωπία της Χρυσής Αυγής. Μια ιστορία τόσο παλιά όσο και η Κου Κλούξ Κλαν.

. Δεκεμβρίος 1948, Talladega, Αλαμπαμα., Μέλη της Κλαν και ο Άγιος Βασίλης χαρίζουν ένα ραδιόφωνο στον έγχρωμο Τζακ Ρίντλ και την γυναίκα του Τζόσι,ώστε να εκπληρωθεί η χριστουγεννιάτικη ευχή που έκαναν,να “ακούνε τους ιεροκήρυκες.” Αν,αργότερα η Κου Κλουξ Κλαν,’εκαψε το σπίτι της θρησκευόμενης οικογένειας Ρίντλ,είναι μια άλλη ιστορία. (‘Η μήπως η ίδια…).

Του Νίκου Μιχαλόπουλου.

Εχει γίνει πολύ κουβέντα τελευταίως και θα γίνει πολύ περισσότερη όσο η κατάσταση στην χώρα θα χειροτερεύει, για τις κινήσεις “φιλανθρωπίας” των Χρυσαυγιτών. Παντοπωλεία, συσσίτια, διανομές τροφίμων, πάντα από Έλληνες για Έλληνες.

Ίσως όλα αυτά να είναι κάτι το πρωτόγνωρο για εμάς αλλά είναι συνηθισμένη τακτική των απανταχού φασιστικών μορφωμάτων, να δείχνουν ένα “άλλο πρόσωπο” για να πλησιάζουν τις κοινωνίες. Διότι φυσικά το πραγματικό πρόσωπο του φασισμού, κανείς δεν θέλει να το δει. Ούτε φυσικά οι φασίστες να το δείξουν.

Δεν θα μιλήσουμε για τα ελληνικά φαινόμενα της φιλανθρωπίας και τους τρόπους που την μεταχειρίστηκε η αντίδραση, όπως την έζησε η ελληνική κοινωνία το ’50. Εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι διαφορετικό από τα “Φιλόπτωχα” της αστικής τάξης και τις “Άπορες Κορασσίδες” της Φρειδερίκης.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με την συνεχή προσπάθεια “νομιμοποίησης” των πρακτικών βίας της ρατσιστικής οργάνωσης, στα μάτια της κοινωνίας. Σκοπός της είναι η δημιουργία φιλικού κλίματος στην κοινή γνώμη, η προσέλκυση νέων μελών και τελικά η κοινωνική αποδοχή. Όπως όλοι οι ομοϊδεάτες της Χρυσής Αυγής έκαναν. Και κάνουν.

Εκατόμβη “ευεργετημένων” νεκρών.

“Από καλοσύνη και αδελφική αγάπη είναι φτιαγμένη η ποιότητα της ψυχής μου. Ανιδιοτελής, πατριωτική υπηρεσία έχει το μυαλό μου και αλάνθαστος ο στόχος της καρδιάς. Να ζήσουμε, όχι για εμάς αλλά για τους άλλους” αυτό είναι το σύνθημά της ζωής μου, η υπέρτατη φιλοδοξία μου και το στολίδι μου. Αγαπώ τον συνάνθρωπό μου και έχω αγωνιστεί όλη μου τη ζωή για αυτό. Και αυτό είναι κάτι που καθιστά τον βίο μου, μια ανιδιοτελή, ευεργετική υπηρεσία. ” Ο συνταγματάρχης Γουίλιαμ Τζόζεφ Σίμονς, που μας άφησε αυτά τα λόγια, ήταν ο ιδρυτής και πρώτος Ανώτερος Μάγιστρος της αναγεννημένης και σκληρότερης Κου Κλουξ Κλαν το 1915.

Ήταν η εποχή που η έκρηξη της εγκληματικότητας έφερε ξαφνική άνοδο της Κου Κλουξ Κλαν τη δεκαετία του ’20. Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο όνομα της φυλετικής καθαρότητας και του πατριωτισμού, ήταν άθλια. Απαγχονισμοί, μαστιγώσεις, ακρωτηριασμοί, πισσάρισμα με πούπουλα, απαγωγές, κάψιματα με οξύ, μαζί με μια νέα τακτική εκφοβισμού, τις καύσεις των σταυρών. Η Κλαν είχε γίνει μια σαφής απειλή για τους έγχρωμους. Ένας δημόσιος κίνδυνος.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Tuskegee, περισσότεροι από 4700 άνθρωποι κατακρεουργήθηκαν μεταξύ 1882 και 1959 στις εκστρατείες τρομοκρατίας της Κου Κλουξ Κλαν. Ο αριθμός που σκοτώθηκαν από λιντσαρίσματα στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, υπερβαίνει τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη φρικτή επίθεση στο Περλ Χάρμπορ (2333 νεκροί) και από τον τυφώνα Κατρίνα μαζί (1836 νεκροί).

«Κοινωνικά Δίκτυα» της Κου Κλούξ Κλαν;

Το βιβλίο “Ιστορία της Κου Κλουξ Κλαν”, του συνταγματάρχη Winfield Jones, 1921, (σελ. 88-89) παραθέτει τις 19 συνολικά «ανθρωπιστικές εκδηλώσεις» της ΚΚΚ μεταξυ 1920-1921.

Αυτές ποικίλλουν από δωρεές σε χήρες αστυνομικών και στον Ερυθρο Σταυρο, έως σε ορφανοτροφεία. Ακόμα και μικροποσά όπως “στις 24 Νοεμβρίου, στο Χέντερσον, του Τέξας. Η Κλαν έδωσε 50 δολάρια σε δύο νέγρους που βρίσκονταν σε συνθήκες ένδειας”. Το φιλοδώρημα “του μεγάλου στον μικρο”, όπως αποκαλούσαν τους έγχρωμους τότε.

Ενδεικτικό αυτής της δραστηριότητας είναι ότι την την ίδια χρονική περίοδο στην Ατλάντα μόνον, η Κλαν δανείζει 15.000 δολάρια, σε μικροεπαγγελματίες που χρειάζονται κεφάλαια για τις επιχειρήσεις τους. Η Κλαν δάνεισε πολλές περισσότερες χιλιάδες δολάρια σε μικροεπαγγελματίες σε όλη τη χώρα. (Εδώ δεν μπορούμε να μην σκεφτούμε συνειρμικά, την σύνδεση της ακροδεξιάς με την συμμορία των τοκογλύφων στην Θεσσαλονίκη, η οποία εξαρθρώθηκε τον Ιανουάριο του 2012).

Στο βιβλίο “Ο αμερικανισμός με Κουκούλα, η Ιστορία της Κου Κλουξ Κλαν”, του David M. Chalmers,διαβάζουμε αρκετά επίσης παραδείγματα «ρατσιστικής φιλανθρωπίας».

Η Κλαν χάρισε Βίβλους, έκανε εισφορές σε νοσοκομεία, σε σχολεία, χάριζε σημαίες… Επίσης στο Γιόρκ της Πενσυλβάνια, διοργάνωσε δύο συσσίτια με κρέας και φασολάδα για τα (λευκά) θύματα της Ύφεσης. Οι ρατσιστές έδωσαν επίσης χρήματα στον Ερυθρό Σταυρό. (Σελίδα 306).

Ο Ερυθρός Σταυρός δέχθηκε την “εισφορά”, καθώς μπορεί να την εξέλαβε ως “ανταποδοτικό τέλος”, για τον φόρτο εργασίας των νοσοκομείων του, λόγω των πογκρόμ της ΚΚΚ.

Φιλανθρωπία με άγημα

Ξεφυλλίζοντας τις εφημερίδες New Hampshire Sunday News (29 Μαΐου 1983), Daily Pantagraph (17 Σεπτεμβρίου, 1924) καθώς και το βιβλίο “Κουκούλες: Η ιστορία της Κου Κλουξ Κλαν”, του Robert Ingalls (σελ.39) διαβάζουμε σχετικά με ένα νέο είδος “ευεργεσίας”.

Τα μέλη της ΚΚΚ, εισέβαλλαν σε γεμάτες εκκλησίες, Βαπτιστών κυρίως, σε στρατιωτκό σχηματισμό, ως λόχος. Αφού διέκοπταν την Λειτουργία, επιδεικνύοντας δύναμη και “φιλανθρωπική” αλαζονεία, άφηναν χρήματα και αποχωρούσαν συντεταγμένα.

Οι πιστοί, μαύροι Βαπτιστές, δεν είχαν περιθώρια να μην δεχθούν το “αγημα φιλανθρωπίας” των ρατσιστών, οι οποίοι διέκοψαν με τον τσαμπουκά την Λειτουργία για να τους…φιλοδωρήσουν.

Μάλιστα στο Galesburg, ένα συντεταγμένο σώμα 100 ανδρών με κουκούλες και ρόμπες, άφησε μαζί με τα 65 δολάρια στον πάστορα και την εξής σημείωση, “Η Κλαν είναι φίλος σου”. Σε περίπτωση που το είχε ξεχάσει..

Ακόμη και στην “επίθεση αγάπης”, οι συνήθειες δεν αλλάζουν. Πέντε ρατσιστές για έναν μαύρο.

Καλάθια γεμάτα τρόφιμα και προπαγάνδα

Από το βιβλίο “Η Κου Κλουξ Κλαν στην πόλη, 1915-1930”, του Kenneth Τζάκσον, αλιεούμε 21 “φιλανθρωπίες” από το 1918-1939.

Χαρακτηριστικά, (στις σελίδες 46,70,81,149) μαθαίνουμε ότι η Κλαν έδωσε χρήματα, για τα μαύρα θύματα μιας έκρηξης. (Που πολύ πιθανόν, να είχε προκαλέσει η ίδια), διένειμε είδη παντοπωλείου και καλάθια Χριστουγέννων.

Επίσης έκανε μια πολυδιαφημισμένη δωρεά, στον Οίκο Των Αφροαμερικανών Γερόντων. Τυχεροί, θα λέγαμε, οι τρόφιμοι του Οίκου. Τουλάχιστον αυτοί οι Αφροαμερικανοί, πρόλαβαν να γεράσουν.

Πρώτα τα πογκρομ και μετά η φιλανθρωπία

Αντιγράφουμε από το “Γυναίκες της Κλαν”,της Kathleen M. BLEE. “Οι βασικοί τομείς εργασίας για τις πρώτες προσπάθειες της WKKK (Γυναικείο παράρτημα της ΚΚΚ) ήταν στον αμερικανισμό, την εκπαίδευση, την δημόσια διασκέδαση, την νομοθεσία, την αγωγή των παιδιών και των ανηλίκων, την ιθαγένεια, την αγωγή του πολίτη, την επιβολή του νόμου, τον αφοπλισμό, την ειρήνη, και την πολιτική”. (Σελίδα 28)

Διαβάζοντας αυτό το μανιφέστο και πιο πριν, για όλη αυτή την “προσφορά” της ρατσιστικής οργάνωσης, χωρίς “αποκλεισμούς” ακόμη και προς τους μαύρους, μήπως μας φαίνεται ότι τελικά ακόμη και η Κού Κλούξ Κλαν, βρίσκεται αριστερότερα της Χρυσής Αυγής;

Ας μιλήσουμε όμως σοβαρά, δεν υπάρχει τίποτα το φιλάνθρωπο σε μια εγκληματική οργάνωση που ευθύνεται για εκατόμβες θυμάτων. Αν διαβάσουμε τον Εργατικό Τύπο της εποχής,σχετικά με το πογκρόμ στην πόλη Carteret, μας λύνεται κάθε απορία.

Ο Ρόμπερτ Μάινορ, ένας λευκός Κομμουνιστής, έγραψε για την πόλη του Carteret, το 1926, “στην οποία ένοπλοι λευκοί οδήγησαν το σύνολο του μαύρου πληθυσμού έξω από την πόλη, έκαψαν μια μαύρη εκκλησία και γενικά πραγματοποίησαν μια οργανωμένη κυριαρχία του τρόμου, του είδους εκείνου που η Αμερική καταγράφει ως “φυλετικές ταραχές” και τον οποίο η παλιά Ρωσία, του πεθαμένου σήμερα τσάρου, θα ονόμαζε πογκρόμ” (βλ. Robert Minor, “After Garvey – What?” Workers Monthly, Μάιος 1926).

Ο τίτλος στη φωτογραφία,που είναι από το 1926,έχει ως εξής: “Βοηθήστε μας να ανοικοδομηθεί η εκκλησία των νέγρων στο Carteret”.Την ίδια ακριβώς εκκλησία,που οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι έκαψαν,κατά την διάρκεια του πογκρόμ.

Τι είναι και τι θέλει η (κοινωνικά ευαίσθητη) Κου Κλούξ Κλαν;

Ο σκοπός όμως μιας ρατσιστικής οργάνωσης δεν είναι μόνο τα πογκρόμ, αλλά και η “εκπαίδευση” μας στον “σωστό δρόμο”. Η ΚΚΚ θέλει “να καταπολεμήσει το κύμα της εγκληματικότητας. Και να απαλλαγούμε από τις κυβερνήσεις των ανέντιμων πολιτικών. Η μεταρρύθμιση της Κλάν, στα Νοτιοδυτικα, επικεντρώνεται στην προσωπική συμπεριφορά παρά στην θεσμική αλλαγή, στο θέμα “νόμος και τάξη”, παρά στην κοινωνική βελτίωση”. ( Η ΚΚΚ στα Νοτιοδυτικά, του Τσαρλς Αλεξάντερ, Σελίδα 21)

“Τι μπορεί να ειπωθεί για το καθεστώς καταστολής που επιβάλλει; Ο Stanley Frost, από τις παρατηρήσεις του στην Οκλαχόμα, διαπιστώνει ότι η Κλαν εργάζεται για τη δημόσια ηθική, με τη διεξαγωγή μιας αποτελεσματικής κίνησης κατά της εγκληματικότητας, με την οργανωμένη κοινή γνώμη πίσω από την επιβολή του νόμου”. (Από το ίδιο, σελίδα 81) Όπως μπορούμε να αντιληφθούμε από τα παραθέματα, η ρητορική των “αυτόκλητων σωτήρων” κάθε κοινωνίας, μένει ακριβώς η ίδια.

Στο προαναφερθέντα βιβλία, μπορούμε επίσης να ανaτρέξουμε σε αρκετούς λόγους που εκφωνήθηκαν κατά την διάρκεια των “φιλανθρωπικών εκδηλώσεων” κατά των αντεθνικών πολιτικών που προδίδουν την αμερικανικότητα και την ίδια την Χώρα.

Ακόμα αξίζει να σταθούμε και στην καταπίεση που η Κλαν ασκούσε και στα αδύναμα μέλη της λευκής κοινότητας, της νεολαίας και των γυναικών, μέσω ενός ακραίου ακτιβισμού, παράλληλα με τις “αγαθοεργίες”.

Στο Μοντγκόμερι, απαγόρευσαν την κυκλοφορία των λευκών γυναικών, σε συγκεκριμένες περιοχές, μην τυχόν αυτές πλησιάσουν το στρατόπεδο Σέρινταν και…αμαρτήσουν. Στο Gainsvile της Φλόριντα, η ΚΚΚ διαλύει την νυχτερινή ζωή της πόλης, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή των φοιτητών, του τοπικού Πανεπιστημίου. (Η Χρυσή Αυγή δεν έχει αυτοκτονικές τάσεις, ώστε να κάνει κάτι παρόμοιο. Αν διαλύσει την νυχτερινή ζωή, θα μείνει άνεργη).

Και όσο για τις πράξεις κοινωνικής ευαισθησίας, μας το αναλύει καλύτερα ο Robert Goldberg, The Ku Klux Klan in Madison, 1922-1927, εκδ.1949.

“Για να συμψηφίζει τις βίαιες πράξεις της, η ΚΚΚ συμμετείχε σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Το 1922, τα μέλη της Κλαν έδωσαν 25 δολάρια ο καθένας, για τους Εθελοντές της Αμερικής και την Αφρικανική Μεθοδιστική Επισκοπική Εκκλησία, μια προσφορά που όπως δήλωσε η Οργάνωση, απέδειξε ότι η Κλαν δεν ήταν κατά των μαύρων”.

Και συνεχίζει πολύ αποκαλυπτικά ο Γκόλντμπεργκ,το 1949: “Με τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες η ΚΚΚ προσπαθεί να επιδείξει ότι αναλαμβάνει υποχρεώσεις για την ευημερία του έθνους και αυτό την εξυπηρέτησε ως μια αποτελεσματική μηχανή δημόσιων σχέσεων για την δημιουργία μιας πιο ευνοϊκής κοινής γνώμης και για προσέλκυση νέων μελών”.

Το ναζιστικό προηγούμενο

Ένας λόγος που δεν θα δείτε ποτέ την Χρυσή Αυγή να προσφέρει ένα ποτήρι νερό σε έναν συνάνθρωπο άλλου χρώματος, φυλής, ιδεολογίας είναι πολύ απλός. Η ΧΑ είναι ένα νέο ναζιστικό μόρφωμα και καθώς σέβεται τον εαυτό της, ακολουθεί την ναζιστική πεπατημένη.

Στην ναζιστική Γερμανία, υπήρχε το Winterhilfswerk, η “Χειμερινή Αρωγή”, που ήταν μια ετήσια εκδήλωση της Nationalsozialistische Volkswohlfahrt (Οργανισμός Πρόνοιας του Εθνικού Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος) για να συμβάλει στην χρηματοδότηση του “φιλανθρωπικού” του έργου.

Ξεκίνησε το 1933 και έληξε το 1945, ενώ γινόταν από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο. Σχεδιάστηκε για να παρέχει τροφή, ένδυση, κάρβουνα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, μόνο για Γερμανούς.

Οι εισφορές δεν ήταν εντελώς “εθελοντικές”. Οι ναζί ήταν αμείλικτοι στην προσπάθειά τους να κάνουν τον κάθε Γερμανό πολίτη να δώσει το μερίδιό του στην WHW και στο Κόμμα. Στην πραγματικότητα εκείνοι που “ξέχασαν” να δώσουν, έμπαιναν σε ειδική ονομαστική λίστα. Και διώκονταν.

Το κείμενο της αφίσας μεταφράζεται ως: “Κανείς δεν θα πεινάσει! Κανείς δεν θα κρυώσει!”. Οι γείτονες, ακόμη και μέλη της ίδιας οικογένειας είχαν ενθαρρυνθεί να καρφώνουν τα ονόματα των “ξεχασιάρηδων” στους υπεύθυνους της γειτονιάς τους, έτσι ώστε αυτός “να τους πείσει να κάνουν το καθήκον τους”.

Η αφίσα γράφει «Μην ξοδεύεις. Στην θυσία». Σε μια περίπτωση, ένας δημόσιος υπάλληλος διώχθηκε ποινικά για την απροθυμία του. Το επιχείρημά του, ότι δηλαδή η συμμετοχή στην εκδήλωση ήταν εθελοντική, απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι το να παραμελούν τα καθήκοντά τους κάποιοι είναι μια ακραία άποψη της ελευθερίας. Στην πραγματικότητα δεν προβλέπεται από το νόμο και ως εκ τούτου συνιστά κατάχρηση της ελευθερίας. ( Μαρκ Μαζάουερ, Σκοτεινή Ήπειρος- από την αγγλική έκδοση- σελ 36)

Αυτή η αφίσα διαφημίζει την ναζιστική “φιλανθρωπία”, την NSV, Οργανισμός Λαϊκής Πρόνοιας των Ναζί και προπαγανδίζει παράλληλα και το Ναζιστικό Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα. Το κείμενο μεταφράζεται: “Η υγεία, η προστασία των παιδιών, η καταπολέμηση της φτώχειας, η βοήθεια στους ταξιδιώτες, η κοινότητα, η βοήθεια στις μητέρες: Αυτά είναι τα καθήκοντα της φιλανθρωπίας του Εθνικού Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος. Γίνε μέλος!” Αυτά είναι παρελθόν. Σήμερα δεν υπάρχουν αυτά.

Θα μπορούσε να πει κάποιος. Δεν είναι παρελθόν όμως. Έρχονται από το παρελθόν. Και είναι εδώ μπροστά μας σε συνεχή δημοσιεύματα του Τύπου.

Στα Νέα του BBC, την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 1999, διαβάζουμε την παρακάτω είδηση: “Ερευνα για φιλανθρωπία με υποτιθέμενη σύνδεση με νεοναζί.”
Του Andy Hosken Οι τραπεζικοί λογαριασμοί των δύο φιλανθρωπικών οργανώσεων έχουν παγώσει από την Φιλανθρωπική Επιτροπή, λόγω των κατηγοριών, ότι μπορεί να συνδέονται με νεο-ναζιστική οργάνωση. Η Επιτροπή ισχυρίζεται ότι ερευνά για διάφορα θέματα της οικονομικής διαχείρισης των δύο φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, του trust St Michael the Archangel και του St George’s Educational Trust. Αλλά οι Επίτροποι λένε ότι οι φιλανθρωπικές οργανώσεις προωθούν μόνο την καθολική λογοτεχνία και έχουν αρνηθεί ότι χρησιμοποιούνται για να διοχετευθούν χρήματα σε ακροδεξιές ομάδες.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι υπάρχουν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, που ένα νέο-ναζιστικό κόμμα, δεν μπορεί να κάνει προπαγάνδα μέσω της φιλανθρωπίας και τα Ταμεία που δέχονται ή παρέχουν χρήματα, διώκονται.

‘Ένα παρόμοιο δημοσίευμα, βρίσκουμε και στην επίσης Βρεταννική και συντηρητική, Catholic Herald. Πέμπτη 2 Αύγ 2012

Και η «φιλανθρωπία» της Κου Κλούξ Κλαν σήμερα;
Προετοιμασία καλαθιών τροφίμων. Η καστανόξανθη κυρία, ήταν μάλλον, ότι πιο κοντά στο ξανθό γένος μπορούσαν να βρουν. Η ΧΑ, στις δικές της φωτογραφίες από αντίστοιχες “εκδηλώσεις”, μας έχει δείξει ότι έχει τις ίδιες προτιμήσεις.

Στις 21 Αυγούστου του 1998, διαβάζουμε σε ένα άρθρο του Timothy R. Brown από το Ασοσιέιντετ Πρές και με τίτλο “Εικόνα Άμυνας της Κλαν: Ομάδα Φιλανθρωπίας”, ότι στο Hattiesburg του Μισσισίπη, η Κου Κλουξ Κλαν δεν διατύπωσε απειλές ούτε έριξε εμπρηστικές βόμβες.

Η τοπική ομάδα της Κλαν μοίρασε καλάθια με φρούτα και έδωσε μετρητά στους φτωχούς για τα Χριστούγεννα, μας είπε ο κύριος Klansman, ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπιση ενός ηγέτη της Κλαν που βρίσκεται στην φυλακή σαν αυτουργός μιας βάναυσης δολοφονία το 1966.

Η υπερασπιστική γραμμή του δικηγόρου, που εκπροσωπεί τον δολοφόνο ενός ανθρώπου, είναι τα καλαθια με τα φρουτα και τα χρήματα στους φτωχούς. Τι βολικός συμψηφισμός.

Συνεχίζοντας στις ΗΠΑ, στεκόμαστε σε ένα θέμα που προβάλλεται όλο το καλοκαίρι του 2012, από τα Δίκτυα Ενημέρωσης. Διαβάζουμε σχετικά σε κείμενο από Αναφορά Πολιτών της Ατλάντα, όπως αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο την Τρίτη, 12 Ιουνίου, 2012, ότι η Κου Κλουξ Κλαν θέλει να “υιοθετήσει” έναν αυτοκινητόδρομο στη Τζώρτζια.

Το πρόγραμμα “υιοθετήστε έναν αυτοκινητόδρομο” επιτρέπει σε κοινωνικά προσανατολισμένες οργανώσεις να βοηθήσουν στην απορρύπανση τμήματος των αυτοκινητοδρόμων με αντάλλαγμα, δωρεάν διαφήμιση κατά μήκος του δρόμου. Δηλαδή η ΚΚΚ θα είναι σε θέση να διαφημίσει την οργάνωσή της και να αυξήσει τη συμμετοχή της σε δημόσια έκταση, εντελώς δωρεάν.

Ο Χάρλευ Χάνσον, ο ηγέτης της Κλαν στη Τζώρτζια λέει: “Λατρεύω τη φυλή μου. Μήπως κάνω λάθος που είμαι περήφανος που είμαι λευκός;”.

Οι κάτοικοι της Τζώρτζια, δήλωσαν ότι δεν θέλουν έναν αυτοκινητόδρομο που χρηματοδοτείται από χρήματα φορολογουμένων, να γίνει χώρος διαφήμισης ενός οργανισμού που έχει δολοφονήσει, ακρωτηριάσει και τρομοκρατήσει τον αμερικανικό λαό για 150 χρόνια. Η ΚΚΚ δεν είναι μια αστική οργάνωση. Είναι μια εγχώρια τρομοκρατική οργάνωση, καταλήγουν στις ανακοινώσεις τους.

“Αυτό που θα έρθει αργότερα, είναι να πάμε να αφήσουμε τους νεο-Ναζί ή τους Ταλιμπάν ή την Αλ Κάιντα, να υιοθετήσουν εθνικές οδούς;” Δήλωσε η αρμόδια Πολιτειακή Αντιπρόσωπος, Tyrone Brooks…

Οι πολίτες της Ατλάντα, ζήτησαν τελικά από το Υπουργείο Μεταφορών της Πολιτείας της Τζώρτζια να απορρίψει την αίτηση του ΚΚΚ, που ζητούσε να “υιοθετήσει” μια εθνική οδό. Η ανακοίνωση τελειώνει με την φράση “οι τρομοκράτες δεν έχουν καμία θέση στις πλευρές των αυτοκινητοδρόμων μας”.

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά. Μέλη της Κου Κλουξ Κλαν, παίρνουν μέρος στην Ημέρα Της Γης, 1990.
Η απάτη του φασισμού

Η μεταμφίεση της Κου Κλουξ Κλαν, του Βρετανικού Εθνικού Κόμματος, της Χρυσής Αυγής και κάθε άλλου λύκου, σε πρόβατο, δεν μας εξαπατα πια. Γιατί είναι μια προφανής απάτη.

Κλείνοντας,θα ήθελα να παραθέσω ένα μικρό απόσπασμα από κάποιον που κατάλαβε από πολύ νωρίς, την απάτη του φασισμού. Και την κατέγραψε.

“Μελετήστε το συνασπισμό ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργατιά που είναι ο φασισμός και αναλογιστείτε την ιστορία συνασπισμών του παρελθόντος. Μελετήστε τον ευφυή τρόπο με τον οποίο ντύνει μικρές ιδέες με μεγάλα λόγια. Μελετήστε τη ροπή του για μονομαχία. Οι γνήσια γενναίοι άνδρες δεν έχουν ανάγκη από μονομαχίες, μόνο οι δειλοί μπλέκουν συνεχώς σε μονομαχίες για να αποδείξουν ότι είναι γενναίοι.

Ο φασίστας δικτατορας είχε ανακοινώσει ότι θα έβλεπε εκπροσώπους του Τύπου. Όλοι ανταποκριθήκαμε. Μπήκαμε όλοι μαζί μέσα στην αίθουσα. Ο Μουσολίνι ήταν καθιστός στο γραφείο του και διάβαζε ένα βιβλίο. Το πρόσωπό του έκανε πάλι τους συνηθισμένους μορφασμούς. Έπαιζε τον ρόλο του Δικτάτορα. Όντας πρώην δημοσιογράφος, ήξερε πόσοι αναγνώστες θα τσιμπούσαν από την μαρτυρία όλων όσων βρίσκονταν στην αίθουσα. Οπότε παρέμεινε απορροφημένος από το βιβλίο του. Διάβαζε ήδη νοητά τις γραμμές των δυο χιλιάδων εφημερίδων στις οποίες έγραφαν οι διακόσιοι ανταποκριτές. “Καθώς μπήκαμε στην αίθουσα, ο Μελανοχιτών Δικτάτωρ, δεν σταμάτησε να διαβάζει, τόσο συγκεντρωμένος ήταν,κτλ.”.

Ακροποδητί πήγα και στάθηκα πίσω του για να δω τι βιβλίο διάβαζε με τόσο ενδιαφέρον. Ήταν ένα γαλλο-αγγλικό λεξικό-που το κρατούσε ανάποδα”.

Απόσπασμα από το άρθρο στην εφημερίδα The Toronto Daily Star, 27 Ιανουαρίου 1923,με τίτλο “Μουσολίνι. Η μεγαλύτερη απάτη της Ευρώπης¨ Υπογραφή. Έρνεστ Χέμινγουε’ι’.
Δυστυχώς για κάθε κίνηση των «φιλανθρωπικών» αυτών οργανώσεων,με τις κουκούλες,πάντα θα βρίσκονται κάποιοι να δυσπιστούν.
“Ω, εμείς, τα μέλη της Κλαν αγαπάμε την Γη-Απλά μισούμε τους περισσότερους ανθρώπους, επάνω της!”

_____
Πηγές

Μαρκ Μαζάουερ, Σκοτεινή Ήπειρος.
Αλεξάνδρεια,2004

Ερνεστ Χέμινγουε’ι’, Με Υπογραφή Χέμινγουέ’ι’ 1923-1939
Καστανιώτης, 2003.

Hooded Americanism: The History of the Ku Klux Klan
David M. Chalmers. Duke University Press,1987

“Story of the Ku Klux Klan”, by Col. Winfield Jones, 1921,
American Newspaper Syndicate, 1921

New Hampshire Sunday News in Manchester, N.H., May 29, 1983.
“Hoods: The Story of the Ku Klux Klan”, Robert Ingalls.
Putnam, 1979
“The Ku Klux Klan in the City, 1915-1930”, Kenneth Jackson.
I.R. Dee, 1967

“Women of the Klan”, Kathleen M. Blee.
1991 University of California Press

Charles Alexander, The Ku Klux Klan in the Southwest (Norman: University of Oklahoma Press, 1995

“Daily Pantagraph” Sept. 17, 1924

Robert A. Goldberg, 1949- “The Ku Klux Klan in Madison, 1922-1927”

The Wisconsin Magazine of History
Vol. 58, No. 1 (Autumn, 1974)

FEDERAL SURVEILLANCE OF AFRO-AMERICANS (1917-1925)
A microfilm project of UNIVERSITY PUBLICATIONS OF AMERICA, INC. 1986

Hatred and Profits: Under the Hood of the Ku Klux Klan*
Roland G. Fryer, Jr., Steven D. Levitt, Harvard University May 2012
http://lefteria-news.blogspot.gr/2012/12/blog-post_13.html
http://www.lifo.gr/team/gnomes/34503
http://www.bytwerk.com/gpa/posters2.htm
http://clickforjusticeandequality2.blogspot.gr/
http://www.eyewitnesstohistory.com/kkk.htm
http://www.freerepublic.com/
http://www.globalsecurity.org/
http://history-world.org/
http://community.seattletimes.nwsource.com/
http://kkk.bz/
http://kukluxklan.bz/faq.html
http://sundown.afro.illinois.edu/sundowntownsshow.php?id=1437
http://thebqb.com/
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/556672.stm

Η κατάληψη Πραπόπουλου ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ / Ακόμα μια θρασύδειλη προσπάθεια εκφοβισμού έπεσε στο κενό.

Φωτογραφία: Η κατάληψη Πραπόπουλου ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ /     Ακόμα μια θρασύδειλη προσπάθεια εκφοβισμού έπεσε στο κενό.</p>
<p> Την Τρίτη 23 Ιουλίου κάποιοι φασίστες πέρασαν απ' έξω απ' την κατάληψη Πραπόπουλου στο Χαλάνδρι και για δεύτερη φορά γράψανε τον τοίχο μας, βούτηξαν ένα πανό κρεμασμένο στη μάντρα και το έβαλαν στα πόδια. Θρασύδειλοι τραμπούκοι καθώς είναι νομίζουν πως με κάτι τέτοια μας φοβίζουν. Η κατάληψη έχει υποστει εμπρησμό, προσαγωγές, εμπρηστικές απόπειρες και απειλές κι όμως μένει στη θέση της και ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ. Κάθε τέτοια ενέργεια μας συσπειρώνει, μας δυναμώνει. Οι μεταξύ μας σχέσεις, οι δεσμοί με τη γειτονιά 7 χρόνια τώρα, η πολιτική και κοινωνική μας δράση δεν καταλύονται ούτε καν εκφοβίζονται με τραμπουκισμούς. Έχουμε πλήρη επίγνωση του ποιος το έκανε και γιατί και θα απαντήσουμε όπως πρέπει. Καλούμε κάθε αντιφασίστα που μένει στη γειτονιά και όχι μόνο να βρίσκεται σε εγρήγορση. Η τρομοκρατία δε θα περάσει, ο αγώνας ενάντια στους φασίστες, τον εκφασισμό και το σύγχρονο ολοκληρωτισμό θα αναπτυχθεί και θα ενταθεί με κάθε μέσο, όπου κι όποτε εξυπηρετεί το καθένα. Κανένα περιθώριο για απάθεια και ουδετερότητα, το κράτος έχει εξαπολύσει τα τσιράκια του ώστε να καταστείλει όποιον αντιστέκεται, κάθε διαφορετική φωνή. Δε μας τρομάζουν, μας πεισμώνουν να εντείνουμε τον αγώνα.</p>
<p>Αντίσταση-Αλληλεγγύη-Αυτοοργάνωση</p>
<p>Κατάληψη κτήματος ΠραπόπουλουΗ κατάληψη Πραπόπουλου ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ / Ακόμα μια θρασύδειλη προσπάθεια εκφοβισμού έπεσε στο κενό.Την Τρίτη 23 Ιουλίου κάποιοι φασίστες πέρασαν απ’ έξω απ’ την κατάληψη Πραπόπουλου στο Χαλάνδρι και για δεύτερη φορά γράψανε τον τοίχο μας, βούτηξαν ένα πανό κρεμασμένο στη μάντρα και το έβαλαν στα πόδια. Θρασύδειλοι τραμπούκοι καθώς είναι νομίζουν πως με κάτι τέτοια μας φοβίζουν. Η κατάληψη έχει υποστει εμπρησμό, προσαγωγές, εμπρηστικές απόπειρες και απειλές κι όμως μένει στη θέση της και ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ. Κάθε τέτοια ενέργεια μας συσπειρώνει, μας δυναμώνει. Οι μεταξύ μας σχέσεις, οι δεσμοί με τη γειτονιά 7 χρόνια τώρα, η πολιτική και κοινωνική μας δράση δεν καταλύονται ούτε καν εκφοβίζονται με τραμπουκισμούς. Έχουμε πλήρη επίγνωση του ποιος το έκανε και γιατί και θα απαντήσουμε όπως πρέπει. Καλούμε κάθε αντιφασίστα που μένει στη γειτονιά και όχι μόνο να βρίσκεται σε εγρήγορση. Η τρομοκρατία δε θα περάσει, ο αγώνας ενάντια στους φασίστες, τον εκφασισμό και το σύγχρονο ολοκληρωτισμό θα αναπτυχθεί και θα ενταθεί με κάθε μέσο, όπου κι όποτε εξυπηρετεί το καθένα. Κανένα περιθώριο για απάθεια και ουδετερότητα, το κράτος έχει εξαπολύσει τα τσιράκια του ώστε να καταστείλει όποιον αντιστέκεται, κάθε διαφορετική φωνή. Δε μας τρομάζουν, μας πεισμώνουν να εντείνουμε τον αγώνα.

Αντίσταση-Αλληλεγγύη-Αυτοοργάνωση

Κατάληψη κτήματος Πραπόπουλου

Ανακοίνωση από το αναρχικό στέκι Ναδίρ

(φωτογραφια απο πανό το οποίο κρεμάστηκε από το αναρχικό στέκι Ναδίρ στο φεστιβάλ Ελευθερίας στην Βεργίνα.)
«Ω, Λύκε, που γίνεσαι πάντα φταίχτης
-Είναι το τίμημα, γιε μου.» (Στέρλινγκ)ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ «ΝΑΔΙΡ» ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΡΕΝΙΑΣΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΛΑΟΥΖΩΝ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΖΕΝΙΘ ΤΗΣ.«Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη», συμβούλευε ο Καισάριος Δαπόντες ήδη από το 1755 στους δύο πόλους της υπεράσπισης της κρατικής τάξης και ευδαιμονίας, τον άμεσο και τον έμμεσο, που εξίσου εχθρεύονται το ΝΑΔΙΡ και θέλουν να δουν την επαναστατική πρακτική θεωρία του να μετριάζει την ορμή της ή να σωπαίνει, αφήνοντάς τους χωρίς αντίπαλο σ’ αυτήν την πλατιά ιστορική πεδιάδα, « τη γεμάτη θαύματα και αίματα, που, όπως συνεχίζει να αποδεικνύει η ύπαρξή μας, δεν άνθισαν επί ματαίω…»
Δυστυχώς, θα τους απογοητεύσουμε αμφότερους, για μια ακόμα φορά.
Το ΝΑΔΙΡ είναι εδώ, το ΝΑΔΙΡ είναι παντού.
Στην εφιαλτική τους πραγματικότητα και στην πραγματικότητα του εφιάλτη τους, που έχει το όνομα, τις ιδέες και τις πρακτικές μας. Στην Επανάσταση, δηλαδή.
Μετά, λοιπόν, απ’ τις αγέλες των ελευθεριακών κουραμπιέδων που λύσσαξαν να μας κλείσουν το στόμα και να μας κατεβάσουν με κάθε τρόπο στο επίπεδό τους, τη σκυτάλη πήρε πριν δέκα μέρες περίπου το άλλο σκυλολόϊ των έμμισθων κρατικών λειτουργών, που εφόρμησε ενάντια στο έμψυχο και άψυχο δυναμικό μας, στους ανθρώπους μας και στα κτήριά μας, καταστρέφοντας όλη την υλικοτεχνική μας υποδομή. Παρότι, γι’ αυτή την τελευταία συντονισμένη επιδρομή της Ασφάλειας, των Ε.Κ.Α.Μ. και της Αντιτρομοκρατικής όσον αφορά τους στόχους στους οποίους, υποτίθεται, ότι αποσκοπούσε, γελάνε ακόμα και τα τσιμέντα, προκαλώντας αμηχανία μέχρι και στους ίδιους τους «δημοσιογράφους» της Ασφάλειας, π.χ. Λαμπρόπουλος στο ΒΗΜΑ, καθώς καμιά κατηγορία δεν μπορεί να θεμελιωθεί ούτε καν απ’ αυτό το κράτος – οπερέτα.
Αυτές οι αίολες έως φαιδρές κατηγορίες με τις οποίες θέλησαν να δέσουν τους συντρόφους μας, αλλά, πίσω απ’ αυτό, να χτυπήσουν το ΝΑΔΙΡ και ό,τι αυτό αντιπροσωπεύει, πολύ σύντομα θα καταρρεύσουν και οι ίδιοι τους θα αναγκαστούν να αποφυλακίσουν τους συλληφθέντες, υπό το βάρος της γελοιότητάς τους που γίνεται πια καταγέλαστη και στους πάντες.
Ξεκάθαρα, λοιπόν, στόχος τους σ’ όλο αυτό το κωμειδύλλιο ήταν το να παρουσιάσουν «αντιτρομοκρατικό έργο», κρατώντας ζωντανό αυτό το παραμυθάκι τους αποσυμπιεζόμενοι, έτσι, απ’ τα αδιέξοδά τους, αλλά και να χτυπήσουν και να απονευρώσουν το ΝΑΔΙΡ, γι΄αυτό και όλες οι επιλεκτικές διαρροές τους πάντα εμάς στοχοποιούσαν. «Άντρο τρομοκρατών», «εργαστήριο βομβών», «διευθυντήριο της ανομίας», «γυμναστήριο χούλιγκανς», «κέντρο μηδενισμού και βίας», μέχρι κι ό,τι είμαστε το πολιτικό σκέλος της Σ.Π.Φ. ακούσαμε και, μάλιστα, μέσα σ’ όλες αυτές τις πονεμένες φαντασιακές ιστορίες και κατηγορίες, που αμήχανα και πάλι επαναλαμβάνουν εναντίον μας, ανέσυραν και ξαναπιπιλίζουν τις εμμονές τους και για κάποιον «εμφύλιο», πιθανώς αναφερόμενοι στην επίθεση εναντίον μας μιας ελαφρολαϊκιάς, καθεστωτικής και ρεφορμιστικής «αντιεξουσίας» με την οποία αυτοί τα έχουν βρει μια χαρά και την οποία αποκρούσαμε με επιτυχία, κοιτώντας μόνο μπροστά.
Εμείς, απλά, κρυφογελάμε βλέποντας τον πανικό τους και ανεπηρέαστοι απ’ τη μοχθηρότητα και τις φαντασιώσεις τους, συνεχίζουμε να παραμένουμε όρθιοι στις διαδρομές που επιλέξαμε, σηκώνοντας και πάλι λίγες μέρες μετά την κατεδάφιση (κυριολεκτικά) του στεκιού μας τη μαύρη σημαία της λύσσας και της συνείδησης, στα υλικά χαλάσματα που άφησε πίσω της η απελπισμένη επίθεση του κράτους στο συγκεκριμένο στέκι μας. Είμαστε ξανά στο στέκι μας, ακόμα πιο δυνατοί και ακόμα πιο αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το «γίγνεσθαί» του και όχι, φυσικά, τα ντουβάρια του, ενάντια σε όλους αυτούς που κοιμούνται και ξυπνούν με μοναδικό τους όνειρο να σωπάσουμε, αφήνοντάς τους ήσυχους και χαμένους στις ψευδαισθήσεις τους.
Είμαστε εδώ, λοιπόν, και θα ‘μαστε για πάντα, μέσα από ομάδες συγγένειας, από συσπειρώσεις παλιών και νέων αγωνιστών, και αλληλοεπιδράσεις στη βάση του κινήματος – και του διαλεκτικού γίγνεσθαί του, αποφασισμένοι «να προσφέρουμε σ’ όποιον φοβάται την αλήθεια αρκετές που να τις φοβηθεί και, σ’ όποιον δεν τη φοβάται, έναν λόγο για ν’ αποδείξουμε πως η τρομοκρατία της αλήθειας είναι η μόνη που ωφελεί, τελικά, το προλεταριάτο.»
Ξαναλειτουργώντας τώρα το στέκι μας , θέτουμε πρώτη προτεραιότητα να οργανώσουμε, εκδηλούμενοι και πάλι και όπως πάντα ενωτικά, μια πλατιά συμμαχία φίλων της Αλήθειας και της Επανάστασης και να προγραμματίσουμε μια σειρά εκδηλώσεων και ομιλιών σχετικά με τη θεαματικότητα της «τρομοκρατίας» και πώς τη διαχειρίζεται το κράτος, για τους αγώνες μας και τη μαζική και ένοπλη βία του προλεταριάτου και των πρωτοποριών του, για το πώς το «ιδιαίτερο φθείρεται μαχόμενο», για το πώς η υπόθεσή μας πρέπει να γίνει υπόθεση του συνόλου των προλεταριοποιημένων στρωμάτων και πώς δεν θα αφοπλιστούμε ως μια διαχωρισμένη εξουσία μέσα τους , για τη λογική του «θα πάψουμε να είμαστε λοχαγοί, όταν και ο τελευταίος προλετάριος γίνει στρατηγός». Για το πώς, δηλαδή, και τελικά θα διασφαλίσουμε αποτρεπτικά την επαναφομοίωση και χρησιμοποίηση, τελικά, εναντίον μας των αγώνων και των πρακτικών μας απ’ το κράτος και τις υπηρεσίες του, για το πώς θα ξεπεράσουμε ρόλους, άτυπες ιεραρχίες, συνωμοτικό μυστικισμό και κάθε είδους φετιχισμού της βίας, αλλά και πώς θα χρησιμοποιήσουμε πιο λειτουργικά κάθε μέσο και όλα στην υπηρεσία της υπόθεσης. Ακόμα, πρέπει να δούμε και να συζητήσουμε για το πώς θα βγάλουμε όλους τους συντρόφους μέσα απ’ τα κάτεργα του κράτους αποκωδικοποιώντας και τους λόγους, αλλά και τις αστοχίες που τους οδήγησαν εκεί και πώς θα κάνουμε σαφή πια τον διαχωρισμό του πολιτικού από τον ποινικό, αφού είδαμε ότι η προσπάθεια να μπολιάσουμε με επαναστατική συνείδηση τους ποινικούς και τους λούμπεν, μπόλιασε, τελικά, με λούμπεν και ποινικές λογικές και πρακτικές πολλούς απ’ το στρατόπεδό μας…
Κι όλα αυτά παράλληλα με την αδυσώπητη αποφασιστικότητα που πρέπει να ΄χουμε για να οργανώσουμε καλύτερα και διαλεκτικά και πρακτικά το ξεμασκάρεμα του «χώρου», που έχει καταντήσει πια στην πλειοψηφία του μια τρέντυ και άκαπνη μάζα απωλείας, ένα γραφικό συμπλήρωμα του κρατικά εγγυημένου θεαματικού τσίρκου, χωρίς θεωρητικές και πρακτικές στοχεύσεις στην ουσία του ταξικού πολέμου και της κοινωνικής απελευθέρωσης που εκτονώνεται ιδεολογικά, «αβρόχοις ποσί», «αγωνιζόμενο σκληρά» για το «μερικό», για free camping, free xorto, free Εxarchia, για βασανισμένα κατοικίδια, για καταπατημένες χορτολιβαδικές εκτάσεις, για τα δικαιώματα των γκέι, τον αντισεξισμό, την άκριτη μεταναστολαγνεία και φτάνοντας στο σημείο να έχει χωνέψει αμάσητη όλη αυτή την αφηρημένη antifa λογική και κουλτούρα, λειτουργώντας, δυστυχώς πια, σαν το μακρύ χέρι της Δημοκρατίας, καθώς μοιάζει να θέλει να υπερασπιστεί το «συνταγματικό τόξο» και τους κατσαπλιάδες πολιτικούς, για να ξευτελιστούν, τελικά,οι σκυφτούληδες αυτού του «χώρου» να δηλώνουν ανερυθρίαστα πώς το όνειρό τους είναι, μέσα από τις εξετάσεις «νομιμότητας» και συμπληρωματικότητας στο πολιτικό σύστημα που δίνουν καθημερινά, να αποτελέσουν μια αναρχοκομμουνιστική συνιστώσα του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.
Φυσικά, εμείς ποτέ δεν θα υπηρετήσουμε καμιά αριστερίστικη ατζέντα όπως επιτακτικά καλούν τα φερέφωνα του κυνοβουλευτκιού και εξωκοινοβουλευτικού Αναρχοαριστερισμού, γιατί απλά δεν ανήκουμε σε καμιά κλαψομούνικη αριστερά – δεκανίκι του συστήματος, ούτε καν σ’ αυτήν που αυτοπροσδιορίζεται σαν επιτιθέμενη, γιατί, πολύ απλά, εμείς ανήκουμε στο επελαύνον χάος και αγωνιζόμαστε για τη συνολική καταστροφή του υπάρχοντος και όχι για μικροβελτιώσεις στη διαχείριση του ερέβους. Ξέρουμε πολύ καλά πώς «όποιος κάνει μισές επαναστάσεις σκάβει τον λάκκο του», γι’ αυτό θα παραμείνουμε μια έκρηξη επαναστατικής απολυτότητας, ένα πυροτέχνημα οργής και ελπίδας που η νύχτα δεν μπορεί να καταβάλλει. Μια επαναστατική πρωτοπορία, όπως εμείς κι όλοι όσοι εργάζονται το Αρνητικό, δεν είναι παρά η φωτοβολίδα πριν την τελική επίθεση, φωτίζοντας με τον πιο απόλυτο τρόπο πώς «από ‘δω και πέρα, κάθε αληθινή επαναστατική δράση και κάθε σύγχρονο αντάρτικο, ό,τι όπλα ή, καλύτερα, όποιο συνδυασμό όπλων και αν επιλέγει να χρησιμοποιήσει, δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στους πυλώνες του Αξιολογικού, Ενεργητικού Μηδενισμού και της Κοινωνικής Οντολογίας.» (Η Ιστορία ως αποτέλεσμα και ως Χρόνος, Ι.Ρ, DBC, ανάλεκτα νο.7 )
Παράλληλα, όμως, είμαστε έτοιμοι και τώρα και πάντα να κάνουμε την αυτοκριτική μας και για τα τελευταία γεγονότα και για όλη μας την πορεία και να την μετατρέψουμε σε πρακτική και επιθετική, αλλά και ενωτική, διάθεση, αφού η Αλήθεια δεν μπορεί να είναι σεχταριστική. Ξανακαλούμε όλους τους φίλους της, όλους τους αληθινούς και έντιμους αγωνιστές να αποκρούσουν κάθε πολεμική ενάντιά μας και να συμπορευτούν με τις αλήθειες και τις πρακτικές της Επανάστασης όπως τις εκφράζουμε μέσα απ’ το ΝΑΔΙΡ κι απ’ τις άλλες ομογάλακτες πρωτοπορίες, σε μια πλατιά ενότητα στη βάση του προλεταριάτου. Γιατί, τελικά, όπου και να κοιτάξει κανείς στην πορεία μας, βλέπει την Επανάσταση, τίποτα δεν μπορεί να την κάνει άσχημη.Α.Σ. ΝΑΔΙΡ + Παλιοί και νέοι σύντροφοι

Υ.Γ. «Ακούστε! Εγώ είμαι ο γκρεμιστής, γιατί είμαι εγώ ο κτίστης.
Ο διαλεχτός της άρνησης, ο ακριβογιός της πίστης
Και θέλει και το γκρέμισμα νου και καρδιά και χέρι.
Στου μίσους τα μεσάνυχτα τρέμει ενός πόθου αστέρι. »
Κ. Παλαμάς
Η ύπαρξη και η ανυπότακτη πρακτική θεωρία του ΝΑΔΙΡ, που τόσο ενοχλούν τα τελευταία χρόνια, όπως είπαμε, τη θεσμική και συστημική «αντιεξουσία» της σύγχυσης και της ιδεολογίας των light πορειών, των νυσταγμένων συνελεύσεων, των επαγγελματιών της αντιεξουσίας και της «αλληλεγγύης», των χαρούμενων πάρτυ, των διακοπών στην Ικαρία και του χόρτου, δεν φύτρωσαν απ’ το πουθενά. Αντιπροσωπεύουμε μια μακρά παράδοση λύσσας και συνείδησης , τριάντα τουλάχιστον χρόνων μέσα στο επαναστατικό κίνημα της χώρας μας, όπου αλύγιστοι σύντροφοι, πρωτοποριακές ομάδες, αλλά και μια πληθώρα άλλων κοινωνικών εγκληματιών και εργατών του Αρνητικού δεν σταμάτησαν να μουντζουρώνουν με τους καπνούς απ’ τις μάχες που έδιναν στη βάση, στην Ουσία, στο μέτωπο του απεριορίστου και του μέλλοντος, τη βιτρίνα αυτού του «χώρου» και πίσω απ’ αυτήν την ηττοπάθεια και τον ρεφορμισμό, τον εφησυχασμό και τις ιδεοληψίες των καθυστερημένων και αριβιστών που θέλαν’ να παρουσιαστούν σαν αναρχικό, αντιεξουσιαστικό και επαναστατικό κίνημα, όπως τότε, όπως πάντα, έτσι και τώρα οι επιθέσεις τους, θεωρητικές και πρακτικές, έμμεσες και άμεσες, θα’ ναι ασταμάτητες και ολοένα πιο στοχευμένες και περισσότερο κακότροπες εναντίον μας σε συλλογικό και προσωπικό επίπεδο, αλλά θα τις υπομείνουμε κι αυτές αγόγγυστα, όπως κάναμε τόσα χρόνια, υπερασπιζόμενοι την «κακή μας φήμη» που αποκτήσαμε με αίμα στο δρόμο και στους αγώνες, αφοσιούμενοι με όλες μας τις δυνάμεις να εκπληρώσουμε το Σκοπό, μη παρεκκλίνοντας ούτε ρούπι απ’ την καθαρότητα της πρακτικής θεωρίας και την απολυτότητα των μέσων της.

Υ.Γ.2 «Για τις αληθινές πρωτοπορίες και τους αγκιτάτορές τους, ο βίος είναι βραχύς και το ευτυχέστερο θα ‘ναι να ολοκληρώσουν το αφυπνιστικό τους έργο και, κατόπιν, να αρχίσουν οι επιχειρήσεις σε μια ευρύτερη κλίμακα. Έχουμε χορτάσει από επίλεκτα τμήματα και από διάφορους «βετεράνους», που αφού κάποτε πέτυχαν κάποιο γενναίο κατόρθωμα, βρίσκονται ακόμα εδώ και παρελαύνουν στητοί τα παράσημά τους μέχρι στο τέλος να στραφούν και ενάντια στην υπόθεση που έχουν υπερασπιστεί. Τίποτα τέτοιο, όμως, δεν έχει κανείς να φοβηθεί απ’ αυτούς που οδήγησαν την επίθεση και τη ζωή τους ως τα όρια της διάλυσης και της καταστροφής.» (G.E.D.)

Φωτογραφία: Ανακοίνωση από το αναρχικό στέκι Ναδίρ</p><br /><br />
<p>                                                                                      «Ω, Λύκε, που γίνεσαι πάντα φταίχτης<br /><br /><br />
                                                                                          -Είναι το τίμημα, γιε μου.»      (Στέρλινγκ)</p><br /><br />
<p>ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ «ΝΑΔΙΡ» ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΡΕΝΙΑΣΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΛΑΟΥΖΩΝ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΖΕΝΙΘ ΤΗΣ.</p><br /><br />
<p>«Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη», συμβούλευε ο Καισάριος Δαπόντες ήδη από το 1755 στους δύο πόλους της υπεράσπισης της κρατικής τάξης και ευδαιμονίας, τον άμεσο και τον έμμεσο, που εξίσου εχθρεύονται το ΝΑΔΙΡ και θέλουν να δουν την επαναστατική πρακτική θεωρία του να μετριάζει την ορμή της ή να σωπαίνει, αφήνοντάς τους χωρίς αντίπαλο σ’ αυτήν την πλατιά ιστορική πεδιάδα, « τη γεμάτη θαύματα και αίματα, που, όπως  συνεχίζει να αποδεικνύει η ύπαρξή μας, δεν άνθισαν επί ματαίω…»<br /><br /><br />
Δυστυχώς, θα τους απογοητεύσουμε αμφότερους, για μια ακόμα φορά.<br /><br /><br />
Το ΝΑΔΙΡ είναι εδώ, το ΝΑΔΙΡ είναι παντού.<br /><br /><br />
Στην εφιαλτική τους πραγματικότητα και στην πραγματικότητα του εφιάλτη τους, που έχει το όνομα, τις ιδέες και τις πρακτικές μας. Στην Επανάσταση, δηλαδή.<br /><br /><br />
Μετά, λοιπόν, απ’ τις αγέλες των ελευθεριακών κουραμπιέδων που λύσσαξαν να μας κλείσουν το στόμα και να μας κατεβάσουν με κάθε τρόπο στο επίπεδό τους, τη σκυτάλη πήρε πριν δέκα μέρες περίπου το άλλο σκυλολόϊ των έμμισθων κρατικών λειτουργών, που εφόρμησε ενάντια στο έμψυχο και άψυχο δυναμικό μας, στους ανθρώπους μας και στα κτήριά μας, καταστρέφοντας όλη την υλικοτεχνική μας υποδομή. Παρότι, γι’ αυτή την τελευταία συντονισμένη επιδρομή της Ασφάλειας, των Ε.Κ.Α.Μ. και της Αντιτρομοκρατικής όσον αφορά τους στόχους στους οποίους, υποτίθεται, ότι αποσκοπούσε, γελάνε ακόμα και τα τσιμέντα, προκαλώντας αμηχανία μέχρι και στους ίδιους τους «δημοσιογράφους» της Ασφάλειας, π.χ. Λαμπρόπουλος στο ΒΗΜΑ, καθώς καμιά κατηγορία δεν μπορεί να θεμελιωθεί ούτε καν απ’ αυτό το κράτος – οπερέτα.<br /><br /><br />
 Αυτές οι αίολες έως φαιδρές κατηγορίες με τις οποίες θέλησαν να δέσουν τους συντρόφους μας, αλλά, πίσω απ’ αυτό, να χτυπήσουν το ΝΑΔΙΡ και ό,τι αυτό αντιπροσωπεύει, πολύ σύντομα θα καταρρεύσουν και οι ίδιοι τους θα αναγκαστούν να αποφυλακίσουν τους συλληφθέντες, υπό το βάρος της γελοιότητάς τους που γίνεται πια καταγέλαστη  και στους πάντες.<br /><br /><br />
Ξεκάθαρα, λοιπόν, στόχος τους  σ’ όλο αυτό το κωμειδύλλιο ήταν το να παρουσιάσουν «αντιτρομοκρατικό έργο», κρατώντας ζωντανό αυτό το παραμυθάκι τους αποσυμπιεζόμενοι, έτσι,  απ’ τα αδιέξοδά τους, αλλά και να χτυπήσουν και να απονευρώσουν το ΝΑΔΙΡ, γι΄αυτό και όλες οι επιλεκτικές διαρροές τους πάντα εμάς στοχοποιούσαν. «Άντρο τρομοκρατών», «εργαστήριο βομβών», «διευθυντήριο της ανομίας», «γυμναστήριο χούλιγκανς», «κέντρο μηδενισμού και βίας»,  μέχρι κι ό,τι είμαστε το πολιτικό σκέλος της Σ.Π.Φ.  ακούσαμε και,  μάλιστα,  μέσα σ’ όλες αυτές τις πονεμένες φαντασιακές ιστορίες και κατηγορίες, που αμήχανα και πάλι επαναλαμβάνουν εναντίον μας, ανέσυραν και ξαναπιπιλίζουν τις εμμονές τους και για κάποιον «εμφύλιο», πιθανώς αναφερόμενοι στην επίθεση εναντίον μας μιας ελαφρολαϊκιάς, καθεστωτικής και ρεφορμιστικής «αντιεξουσίας» με την οποία αυτοί τα έχουν βρει μια χαρά και την οποία αποκρούσαμε με επιτυχία, κοιτώντας μόνο μπροστά.<br /><br /><br />
Εμείς, απλά, κρυφογελάμε βλέποντας τον πανικό τους και ανεπηρέαστοι απ’ τη μοχθηρότητα και τις φαντασιώσεις τους, συνεχίζουμε να παραμένουμε  όρθιοι στις διαδρομές που επιλέξαμε, σηκώνοντας και πάλι λίγες μέρες μετά την κατεδάφιση (κυριολεκτικά) του στεκιού μας  τη μαύρη σημαία της λύσσας και της συνείδησης, στα υλικά χαλάσματα που άφησε πίσω της η απελπισμένη επίθεση του κράτους στο συγκεκριμένο στέκι μας. Είμαστε ξανά στο στέκι μας, ακόμα πιο δυνατοί και ακόμα πιο αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το «γίγνεσθαί» του και όχι, φυσικά, τα ντουβάρια του, ενάντια σε όλους αυτούς που κοιμούνται και ξυπνούν με μοναδικό τους όνειρο να σωπάσουμε, αφήνοντάς τους ήσυχους και χαμένους στις ψευδαισθήσεις τους.<br /><br /><br />
Είμαστε εδώ, λοιπόν, και θα ‘μαστε για πάντα, μέσα από ομάδες συγγένειας, από συσπειρώσεις παλιών και νέων αγωνιστών, και αλληλοεπιδράσεις στη βάση του κινήματος – και του διαλεκτικού γίγνεσθαί του, αποφασισμένοι «να προσφέρουμε σ’ όποιον φοβάται την αλήθεια αρκετές που να τις φοβηθεί και, σ’ όποιον δεν τη φοβάται, έναν λόγο για ν’ αποδείξουμε πως η τρομοκρατία της αλήθειας είναι η μόνη που ωφελεί, τελικά, το προλεταριάτο.»<br /><br /><br />
Ξαναλειτουργώντας τώρα το στέκι μας , θέτουμε  πρώτη προτεραιότητα να οργανώσουμε, εκδηλούμενοι και πάλι και όπως πάντα ενωτικά, μια πλατιά συμμαχία φίλων της Αλήθειας και της Επανάστασης και να  προγραμματίσουμε μια σειρά εκδηλώσεων και ομιλιών σχετικά με τη θεαματικότητα της «τρομοκρατίας» και πώς τη διαχειρίζεται το κράτος, για τους αγώνες μας και τη μαζική και ένοπλη βία του προλεταριάτου και των πρωτοποριών  του, για το πώς το «ιδιαίτερο φθείρεται μαχόμενο», για το πώς η υπόθεσή μας πρέπει να γίνει υπόθεση του συνόλου των προλεταριοποιημένων στρωμάτων και πώς δεν θα αφοπλιστούμε ως μια διαχωρισμένη εξουσία μέσα τους , για τη λογική του «θα πάψουμε να είμαστε λοχαγοί, όταν και ο τελευταίος προλετάριος γίνει στρατηγός». Για το πώς, δηλαδή, και τελικά θα διασφαλίσουμε αποτρεπτικά την επαναφομοίωση και χρησιμοποίηση, τελικά, εναντίον μας των αγώνων και των πρακτικών μας απ’ το κράτος και τις υπηρεσίες του, για το πώς θα ξεπεράσουμε ρόλους, άτυπες ιεραρχίες, συνωμοτικό μυστικισμό και κάθε είδους φετιχισμού της βίας, αλλά και πώς θα χρησιμοποιήσουμε πιο λειτουργικά κάθε μέσο και όλα στην υπηρεσία της υπόθεσης. Ακόμα, πρέπει να δούμε και να συζητήσουμε για το πώς θα βγάλουμε όλους τους συντρόφους μέσα απ’ τα κάτεργα του κράτους αποκωδικοποιώντας και τους λόγους, αλλά και τις αστοχίες που τους οδήγησαν εκεί και πώς θα κάνουμε σαφή πια τον διαχωρισμό του πολιτικού από τον ποινικό, αφού είδαμε ότι η προσπάθεια να μπολιάσουμε με επαναστατική συνείδηση τους ποινικούς και τους λούμπεν, μπόλιασε, τελικά, με λούμπεν και ποινικές λογικές και πρακτικές  πολλούς απ’ το στρατόπεδό μας…<br /><br /><br />
Κι όλα αυτά παράλληλα με την αδυσώπητη αποφασιστικότητα που πρέπει να ΄χουμε για να οργανώσουμε καλύτερα και διαλεκτικά και πρακτικά  το ξεμασκάρεμα του «χώρου», που έχει καταντήσει πια στην πλειοψηφία του μια τρέντυ και άκαπνη μάζα απωλείας, ένα γραφικό συμπλήρωμα του κρατικά εγγυημένου θεαματικού τσίρκου, χωρίς θεωρητικές και πρακτικές στοχεύσεις στην ουσία του ταξικού πολέμου και της κοινωνικής απελευθέρωσης που εκτονώνεται ιδεολογικά, «αβρόχοις ποσί», «αγωνιζόμενο σκληρά» για το «μερικό», για  free camping, free xorto, free Εxarchia, για βασανισμένα κατοικίδια, για καταπατημένες χορτολιβαδικές εκτάσεις, για τα δικαιώματα των γκέι,  τον αντισεξισμό, την άκριτη μεταναστολαγνεία και φτάνοντας στο σημείο να έχει χωνέψει αμάσητη όλη αυτή την αφηρημένη antifa λογική και κουλτούρα,  λειτουργώντας, δυστυχώς πια, σαν το μακρύ χέρι της Δημοκρατίας, καθώς μοιάζει να θέλει να υπερασπιστεί το «συνταγματικό τόξο» και τους κατσαπλιάδες πολιτικούς, για να ξευτελιστούν, τελικά,οι σκυφτούληδες  αυτού του «χώρου» να δηλώνουν ανερυθρίαστα πώς  το όνειρό τους είναι, μέσα από τις εξετάσεις «νομιμότητας» και συμπληρωματικότητας στο πολιτικό σύστημα που δίνουν καθημερινά, να αποτελέσουν μια αναρχοκομμουνιστική συνιστώσα  του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.<br /><br /><br />
Φυσικά, εμείς ποτέ δεν θα υπηρετήσουμε καμιά αριστερίστικη ατζέντα όπως επιτακτικά καλούν τα φερέφωνα του κυνοβουλευτκιού και εξωκοινοβουλευτικού Αναρχοαριστερισμού, γιατί απλά δεν ανήκουμε σε καμιά κλαψομούνικη αριστερά – δεκανίκι του συστήματος, ούτε καν σ’ αυτήν που αυτοπροσδιορίζεται σαν επιτιθέμενη, γιατί, πολύ απλά, εμείς ανήκουμε στο επελαύνον χάος και αγωνιζόμαστε για τη συνολική καταστροφή του υπάρχοντος και όχι για μικροβελτιώσεις στη διαχείριση του ερέβους. Ξέρουμε πολύ καλά πώς «όποιος κάνει μισές επαναστάσεις σκάβει τον λάκκο του», γι’ αυτό θα παραμείνουμε μια έκρηξη επαναστατικής απολυτότητας, ένα πυροτέχνημα οργής και ελπίδας  που η νύχτα δεν μπορεί να καταβάλλει. Μια επαναστατική πρωτοπορία, όπως εμείς κι όλοι όσοι εργάζονται το Αρνητικό, δεν είναι παρά η φωτοβολίδα πριν την τελική επίθεση, φωτίζοντας  με τον πιο απόλυτο τρόπο πώς «από ‘δω και πέρα, κάθε αληθινή επαναστατική δράση και κάθε σύγχρονο αντάρτικο, ό,τι όπλα ή, καλύτερα, όποιο συνδυασμό όπλων και αν επιλέγει να χρησιμοποιήσει, δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στους πυλώνες του Αξιολογικού, Ενεργητικού Μηδενισμού και της Κοινωνικής Οντολογίας.» (Η Ιστορία ως αποτέλεσμα και ως Χρόνος, Ι.Ρ, DBC, ανάλεκτα νο.7 )<br /><br /><br />
Παράλληλα, όμως, είμαστε  έτοιμοι και τώρα και πάντα να κάνουμε την αυτοκριτική μας και για τα τελευταία γεγονότα και για όλη μας την πορεία και να την μετατρέψουμε σε πρακτική και επιθετική, αλλά και ενωτική, διάθεση, αφού η Αλήθεια δεν μπορεί να είναι σεχταριστική. Ξανακαλούμε όλους  τους φίλους της, όλους τους αληθινούς και έντιμους αγωνιστές να αποκρούσουν κάθε πολεμική ενάντιά μας και να συμπορευτούν με τις αλήθειες και τις πρακτικές της Επανάστασης όπως τις εκφράζουμε μέσα απ’ το ΝΑΔΙΡ κι απ’ τις άλλες ομογάλακτες πρωτοπορίες, σε μια πλατιά ενότητα στη βάση του προλεταριάτου. Γιατί, τελικά, όπου και να κοιτάξει κανείς στην πορεία μας, βλέπει την Επανάσταση, τίποτα δεν μπορεί να την κάνει άσχημη.</p><br /><br />
<p>                                                                                   Α.Σ. ΝΑΔΙΡ + Παλιοί και νέοι σύντροφοι</p><br /><br />
<p>Υ.Γ. «Ακούστε! Εγώ είμαι ο γκρεμιστής, γιατί είμαι εγώ ο κτίστης.<br /><br /><br />
         Ο διαλεχτός της άρνησης,  ο ακριβογιός της πίστης<br /><br /><br />
        Και θέλει και το γκρέμισμα νου και καρδιά και χέρι.<br /><br /><br />
        Στου μίσους τα μεσάνυχτα τρέμει ενός πόθου αστέρι. »<br /><br /><br />
                                                                                               Κ. Παλαμάς<br /><br /><br />
Η ύπαρξη και η ανυπότακτη πρακτική θεωρία του ΝΑΔΙΡ, που τόσο ενοχλούν τα τελευταία χρόνια, όπως είπαμε, τη θεσμική και συστημική «αντιεξουσία» της σύγχυσης και της ιδεολογίας των light πορειών, των νυσταγμένων συνελεύσεων, των επαγγελματιών της αντιεξουσίας και της «αλληλεγγύης», των χαρούμενων πάρτυ, των διακοπών στην Ικαρία και του χόρτου, δεν φύτρωσαν απ’ το πουθενά. Αντιπροσωπεύουμε μια μακρά παράδοση λύσσας και συνείδησης , τριάντα τουλάχιστον χρόνων μέσα στο επαναστατικό κίνημα της χώρας μας, όπου αλύγιστοι σύντροφοι, πρωτοποριακές ομάδες, αλλά και μια πληθώρα άλλων κοινωνικών εγκληματιών και εργατών του Αρνητικού δεν σταμάτησαν να μουντζουρώνουν με τους καπνούς απ’ τις μάχες που έδιναν στη βάση, στην Ουσία, στο μέτωπο του απεριορίστου και του μέλλοντος, τη βιτρίνα αυτού του «χώρου» και πίσω απ’ αυτήν την ηττοπάθεια και τον ρεφορμισμό, τον εφησυχασμό και τις ιδεοληψίες των καθυστερημένων και αριβιστών που θέλαν’ να παρουσιαστούν σαν αναρχικό, αντιεξουσιαστικό και επαναστατικό κίνημα, όπως τότε, όπως πάντα, έτσι και τώρα οι επιθέσεις τους, θεωρητικές και πρακτικές, έμμεσες και άμεσες,  θα’ ναι ασταμάτητες και ολοένα πιο στοχευμένες και περισσότερο κακότροπες εναντίον μας σε συλλογικό και προσωπικό επίπεδο, αλλά θα τις υπομείνουμε κι αυτές αγόγγυστα, όπως κάναμε τόσα χρόνια, υπερασπιζόμενοι την «κακή μας φήμη» που αποκτήσαμε με αίμα στο δρόμο και στους αγώνες,  αφοσιούμενοι με όλες μας τις δυνάμεις να εκπληρώσουμε το Σκοπό, μη παρεκκλίνοντας ούτε ρούπι απ’ την καθαρότητα  της πρακτικής θεωρίας και την απολυτότητα των μέσων της.</p><br /><br />
<p>Υ.Γ.2 «Για τις αληθινές πρωτοπορίες και τους αγκιτάτορές τους, ο βίος είναι βραχύς και το ευτυχέστερο θα ‘ναι να ολοκληρώσουν το αφυπνιστικό τους έργο και, κατόπιν, να αρχίσουν οι επιχειρήσεις σε μια ευρύτερη κλίμακα. Έχουμε χορτάσει από επίλεκτα τμήματα και από διάφορους «βετεράνους», που αφού κάποτε πέτυχαν κάποιο γενναίο κατόρθωμα, βρίσκονται ακόμα εδώ και παρελαύνουν στητοί τα παράσημά τους μέχρι στο τέλος να στραφούν και ενάντια στην υπόθεση που έχουν υπερασπιστεί. Τίποτα τέτοιο, όμως, δεν έχει κανείς να φοβηθεί απ’ αυτούς που οδήγησαν την επίθεση και τη ζωή τους ως τα όρια της διάλυσης και της καταστροφής.»  (G.E.D.)

επιστολή πρωτοβουλίας αναρχικών αιχμαλώτων κορυδαλλού με αφορμή τη δολοφονία του Κόλα και την κρατική και μιντιακή προπαγάνδα σε βάρος των δραπετών της φυλακής Τρικάλων

  1. Φωτογραφία: επιστολή πρωτοβουλίας αναρχικών αιχμαλώτων κορυδαλλού  με αφορμή τη δολοφονία του Κόλα και την κρατική και μιντιακή προπαγάνδα σε βάρος των δραπετών της φυλακής Τρικάλων</p>
<p>« ΞΕΡΑΜΕ ΠΩΣ ΟΛΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝΕ. ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΑΝΑΤΟΙ ΠΟΥ ΒΑΡΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΛΕΓΟΥΝΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ. ». ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΩΓΟΥ</p>
<p>Με συνεχή και εκτενή δημοσιογραφική κάλυψη το κυνήγι των δραπετών των Τρικάλων συνεχίζεται εδώ και τέσσερις μήνες, κρατώντας το κοινό σε αγωνία, καθώς διαθέτει όλα τα στοιχεία μίας υπερπαραγωγής : « κινηματογραφική » απόδραση, « αδίστακτους » και « αιμοσταγείς » δολοφόνους, « σκληρούς και αποφασισμένους » μπάτσους, συμπλοκές, νεκρούς και ανθρωποκυνηγητό σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελλαδικής επικράτειας.</p>
<p>Η τέταρτη εξουσία είναι η πιο κομβική για τη λειτουργία της δημοκρατίας, καθώς μεσολαβεί μεταξύ των άλλων εξουσιών και των υπηκόων και μας υπενθυμίζει για μία ακόμη φορά τους κανόνες του παιχνιδιού : το δημοκρατικό καθεστώς δε φείδεται χρόνου, κόπου και πόρων, όταν το δόγμα της ασφάλειας πρέπει να εμπεδωθεί.</p>
<p>Όλον αυτό τον καιρό οι αγχωμένοι δημοσιογράφοι από τους τόπους των επιχειρήσεων, τα ρεπορτάζ με την επιβλητική μουσική, οι συναισθηματικά φορτισμένοι χαρακτηρισμοί για τους δραπέτες, οι εικόνες πάνοπλων μπάτσων στοχεύουν σ΄ ένα πράγμα : τη δημιουργία ανατροπής στο συλλογικό υποσυνείδητο για τους κυνηγημένους δραπέτες και την αποδοχή της κρατικής παντοδυναμίας. Η μιντιακή κάλυψη των γεγονότων είναι το ίδιο χρήσιμη για την επιτυχή για το κράτος έκβαση των επιχειρήσεων, όσο και τα όπλα της αστυνομίας.</p>
<p>Ακόμη και εάν κάποιοι από τους δραπέτες που βιώνουν ακόμα στιγμές ελευθερίας, καταφέρουν τελικά να ξεφύγουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα πρέπει νε μείνει η εντύπωση πως αυτό δεν οφείλεται στην αδυναμία του κράτους αλλά στο αόρατο δίκτυο υποστήριξης που έχουν, στη βοήθεια από τον UCK ή ενδεχομένως στις μεταφυσικές τους ικανότητες. ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ Ο ΣΤΟΧΟΣ.</p>
<p>Όσο και εάν ξενίζει απέναντι στα ευαίσθητα ανθρωπιστικά αντανακλαστικά όσων εθελοτυφλούν, η θανατική ποινή στη δημοκρατία είναι κάτι πλήρως αποδεκτό, με μία βασική όμως διαφορά. Αποφασίζεται, διατάσσεται και επικυρώνεται όχι σε κάποιο δικαστήριο αλλά μέσα από τα δελτία ειδήσεων, αναμένοντας μόνο τον τρόπο και το χρόνο που θα καταστεί δυνατή η εκτέλεση της.</p>
<p>Το χαμόγελο που συνόδευε τις διθυραμβικές δηλώσεις του Δένδια για την παραπομπή των δραπετών στη δικαιοσύνη « αν αυτό καταστεί δυνατόν » καταδεικνύει με τον πιο απροσχημάτιστο τρόπο, τη λογική και την ηθική της εξουσίας. Μίας εξουσίας ξεφτιλισμένης που θεωρεί μεγάλη νίκη και ύψιστο κατόρθωμα, το ότι εκατοντάδες – ίσως και χιλιάδες – μπάτσοι με τη συνδρομή ειδικών δυνάμεων του στρατού και του λιμενικού, με χιλιάδες όπλα και τεχνικά μέσα στη διάθεση τους ( ελικόπτερα, σκυλιά, θερμικές κάμερες ) και εναλλασσόμενοι σε βάρδιες ( άρα ξεκούραστοι ) κατόρθωσαν - μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές – να στριμώξουν τέσσερις ανθρώπους.</p>
<p>Η απεριόριστη δίψα για την απόκτηση της ελευθερίας και η αποφασιστικότητα για τη διατήρησή της, είναι το μόνο κίνητρο που μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να μην παραδοθεί, έχοντας εναντίον του έναν τέτοιο συσχετισμό δυνάμεων.</p>
<p>To show όμως δεν τελειώνει με την εκτέλεση των φυγάδων. Το κράτος πρέπει να εκδικηθεί για τον εξευτελισμό που υπέστη. Πρέπει αντίστοιχα να ακολουθήσει ο εξευτελισμός των απείθαρχων και ο παραδειγματισμός όσων εξακολουθούν να μην αναγνωρίζουν την κρατική παντοδυναμία.</p>
<p>Από την ομηρική εποχή και τη σύλληψη του νεκρού Έκτορα από τον Αχιλλέα ως τη σημερινή διαδικτυακή εποχή, η ταπείνωση του νεκρού αντιπάλου είναι χαρακτηριστικό της αλαζονείας της εξουσίας.</p>
<p>Οι φωτογραφίες του νεκρού Κόλα αποδεικνύουν πόσο αγνές ήταν οι εποχές της ληστοκρατίας που τα κομμένα κεφάλια από τους « ωραίους των όρεων » κρέμονταν προς παραδειγματισμό στην πλατεία κάποιου χωριού. Στη ψηφιακή εποχή το μήνυμα μεταφέρεται αυτούσιο σε πρώτο χρόνο σε όποιο σημείο του κόσμου και να είμαστε μέσω της οθόνης και – το σημαντικότερο – απαλλαγμένο από το αίμα και τη δυσοσμία που συνοδεύουν την άμεση επαφή με το νεκρό σώμα. Η αρένα είναι πλέον ψηφιακή και τους κατεβασμένους αντίχειρες αντικαθιστούν τα αντίστοιχα εικονίδια στα σχόλια του κοινού. Καθαρές δουλειές!</p>
<p>Με το θάνατο του Μάριαν Κόλα το δικαστικό – αστυνομικό – σωφρονιστικό σύστημα αισθάνθηκε ότι αποκαθιστά τη χαμένη του τιμή. Αυτός είχε στοχοποιηθεί από την αρχή ως ο « εγκέφαλος », ο « αρχηγός » της ομάδας, ο πιο « αδίστακτος » και « αιμοδιψής ».</p>
<p>Εμείς τον Κόλα δεν τον γνωρίσαμε προσωπικά, όπως και κανέναν από τους δραπέτες. Σκοπός μας δεν είναι φτιάξουμε αγιογραφίες ή να ηρωοποιήσουμε κάποιους. Φυσικά ούτε να γράψουμε επικήδειους, αλλά με αφορμή αυτά τα γεγονότα να μοιραστούμε κάποιες σκέψεις όσον αφορά τη διαχείριση της κατάστασης από το καθεστώς, τόσο επικοινωνιακά όσο και αστυνομικά – στρατιωτικά. Άλλωστε και οι πληροφορίες που έχουμε και εμείς από καθεστωτικά μέσα έχουν αντληθεί, διαφέρει όμως η ερμηνεία μας ως προς τα γεγονότα.</p>
<p>Η Ε.Λ.Α.Σ. είχε κάποιους ανοιχτούς λογαριασμούς με τον Κόλα από την απόδραση του από το Α.Τ. Θήβας και περισσότερους μετά την επιχείρηση στον Βύρωνα τον Φλεβάρη του 2010, όπου συνελήφθη ο Κόλα και ο Μπέμα. Τότε από πολλαπλά αστυνομικά πυρά, δηλαδή πυρά με φονική πρόθεση είχε σκοτωθεί ο Νικολά Τόντι, χωρίς φυσικά ο μπάτσος που τον σκότωσε να διωχθεί, κερδίζοντας μάλιστα, τον χαρακτηρισμό « αδίστακτος ». Την προηγούμενη ημέρα στο Μαρούσι, ο Κόλα και ένας ακόμη σύντροφος του, αφόπλισαν πλήρωμα περιπολικού και διέφυγαν.</p>
<p>Το ίδιο επιχείρησαν να πράξουν και στο Δίστομο και κατά τα φαινόμενα, το σκηνικό θα ολοκληρωνόταν αναίμακτα, εάν δεν εμφανιζόταν το δεύτερο αστυνομικό όχημα. Τόσο το περιστατικό στο Μαρούσι όσο και στο Δίστομο, δείχνουν αν μη τι άλλο ανθρώπους ψύχραιμους και κάθε άλλο παρά αιμοδιψείς. Ο καθένας καταλαβαίνει πώς πιο επικίνδυνο είναι να επιχειρήσεις να αφοπλίσεις έναν ένοπλο από το να τον σκοτώσεις.</p>
<p>Άρα λοιπόν ο κοινός νους μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι χαρακτηρισμοί των δημοσιογράφων για τους δραπέτες μόνο στο παιχνίδι των εντυπώσεων ανταποκρίνονται και όχι στην πραγματικότητα.</p>
<p>Φυσικά οι δραπέτες είναι οπλισμένοι και φυσικά θα χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους για να διαφύγουν εάν στριμωχτούν, όπως το έκαναν τόσες φορές σε μπλόκα και καταδιώξεις. Άλλο όμως, να πυροβολείς ένοπλους για να εξασφαλίσεις την ελευθερία σου και άλλο να εκτελείς « αδίστακτα » γενικώς και αορίστως. Γιατί άλλο που συνηγορεί με τα παραπάνω είναι ότι οι δραπέτες δεν πυροβόλησαν κάποιο πολίτη παρ΄ ότι πολλές φορές συναντήθηκαν με κάποιον.</p>
<p>Η τρέχουσα ηθική διατάζει την υποταγή στις εντολές της αστυνομίας. Η εξεγερμένη ηθική προτάσσει την ελευθερία, γελώντας ειρωνικά στις αστυνομικές εντολές.</p>
<p>‘Εχοντας αυτό κατά νου οι μπάτσοι, δε διστάζουν να επιχειρήσουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές ( Βύρωνας ) ή σε εθνική οδό ( Ίσθμια ), αποδεχόμενοι την πιθανότητα τραυματισμών ή θανάτων τυχαία διερχόμενων ανθρώπων όπως του Ν. Τόντι και της Κ. Ζώγαλη.</p>
<p>Σαν αναρχικοί δεν αποδεχόμαστε τις έννοιες του συμψηφισμού θυμάτων ή των παράπλευρων απωλειών, αυτά είναι χαρακτηριστικά της εξουσιαστικής λογικής της περιφρόνησης για τη ζωή. Μετά τις συλλήψεις στον Βύρωνα ο τότε υπουργός δημόσιας τάξης Χρυσοχοΐδης το είχε θέσει τόσο ωμά, επιβεβαιώνοντας μας : « μπορεί να σκοτώθηκε ένας πολίτης, αλλά συνελήφθησαν δύο επικίνδυνοι κακοποιοί ».</p>
<p>Τα ΜΜΕ και μεγάλο μέρος της « κοινής » γνώμης χρεώνουν τους θανάτους των δύο ανθρώπων σε Βύρωνα και Ίσθμια στους δραπέτες, με το σκεπτικό ότι αυτοί αντέδρασαν, όταν κλήθηκαν από την αστυνομία να παραδοθούν. Αυτή η αντίληψη παραβλέπει πως η προάσπιση της ελευθερίας για κάποιους ανθρώπους είναι αδιαπραγμάτευτη. Παρ΄όλα αυτά, δε θα μπορούσαμε να μην επισημάνουμε πώς η ειδοποιός διαφορά στα δύο περιστατικά, είναι πως ο Τόντι εκτελέστηκε καθώς οι μπάτσοι τον μπέρδεψαν με αυτόν που ήθελαν να συλλάβουν ενώ, ο θάνατος της Ζώγαλη ήταν ατύχημα.</p>
<p>Τελικά θα συμφωνήσουμε με την μιντιακή άποψη : οι δραπέτες είναι – ή ήταν – αδίστακτοι. Δεν είχαν κανέναν δισταγμό να υπερασπιστούν την τόσο δύσκολα κερδισμένη ελευθερία τους. Όπως έγραψε για τον Κόλα και ο συγκρατούμενος του Μαρούσκο, που τον γνώριζε προσωπικά : « Ο Μάριο Κόλα ήταν ένας από τους κρατούμενους – ή ομήρους – του κράτους που νόμιζες ότι κατηγορείται για δίπλωμα, ήσυχος και κύριος, η συμπεριφορά του απέναντι στους κρατούμενους ήταν γεμάτη σεβασμό, είχε όμως μία « αδυναμία », όπως όλοι όσοι έχουν βρεθεί στα τσιμεντένια δόντια του κράτους, ήθελε πάση φύση την ελευθερία του. Θα ρίσκαρε και τη ζωή του αργότερα, όχι όμως και τη ζωή των άλλων.</p>
<p>**</p>
<p>Η στρατιωτικοποίηση του καθεστώτος επελαύνει με ταχείς ρυθμούς. Όλο και πιο συχνά επιλέγονται στρατιωτικού τύπου λύσεις για διάφορα ζητήματα που εκ των πραγμάτων ή εν δυνάμει, διαταράσσουν την εύθραυστη κοινωνική ισορροπία.</p>
<p>Το τελευταίο εξάμηνο η Ε.Κ.Α.Μ. έχει αναλάβει το σπάσιμο της απεργίας των εργαζομένων του μετρό, την έφοδο σε κατειλημμένους αναρχικούς χώρους, τη σύλληψη ανθρώπων στις Σκουριές, την έρευνα και τον ξυλοδαρμό κρατουμένων σε φυλακές.</p>
<p>Η ίδια βαριά οπλισμένη και ειδικά εκπαιδευμένη μονάδα χρησιμοποιήθηκε για τόσο ανόμοιες αποστολές που στις περισσότερες δεν υπήρχε ούτε μία πιθανότητα μίας ένοπλης συμπλοκής. Ο μόνος λόγος χρήσης της, ήταν η εσωτερίκευση του φόβου και της κρατικής κατασταλτικής δύναμης.</p>
<p>Οι επιχειρήσεις εναντίον των δραπετών ήταν μία πολύ καλή αφορμή για την εφαρμογή στην πράξη του δόγματος της διακλαδικότητας των ειδικών επιχειρήσεων. Για πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο, υπάρχει συντονισμός και δράση ειδικών δυνάμεων από διάφορα σώματα σε ευρεία χρονική και γεωγραφική έκταση. Αστυνομία, στρατός, λιμενικό καθοδηγούνται από κοινό διοικητικό κέντρο και επιχειρούν από κοινού.</p>
<p>Αυτό δε σημαίνει πως η αστυνομία δεν επαρκεί για τις επιχειρήσεις. Θα ήταν αστείο να θεωρήσουμε κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που οι ομάδες των άλλων σωμάτων είναι εξαιρετικά ολιγάριθμες και οι δύο μέχρι στιγμής ενέδρες έγιναν από αστυνομικές ομάδες. Απλά το περιστατικό είναι η αφορμή για να αναπτυχθεί το σύγχρονο δόγμα πυγμής της δημοκρατίας. Το πώς βασικές έννοιες της αστικής δημοκρατίας αναπροσαρμόζονται με το βλέμμα στραμμένο στις μελλοντικές κοινωνικές συγκρούσεις.</p>
<p>Οι εχθρικές δυνάμεις λοιπόν, συσπειρώνονται, ισχυροποιούνται, εξελίσσονται και προσπαθούν να επιβάλλουν όλο και δυσμενέστερες συνθήκες. Αντιμέτωποι με αυτή την πραγματικότητα, καλούμαστε να συλλογικοποιήσουμε τις αντιστάσεις μας, να εξοπλιστούμε σ’ όλα τα επίπεδα – οργανωτικό, συνειδησιακό, υλικοτεχνικό – να εξελίξουμε και να διανθίσουμε τους τρόπους και τις μορφές του αγώνα. Να σπάσουμε τους τεχνητούς διαχωρισμούς που παράγει ο κόσμος της εξουσίας αναζητώντας τα σημεία που μπορούν να μας συνδέσουν με τους ανθρώπους που ο καθένας τους για τους δικούς του λόγους εξεγείρεται / αμφισβητεί έμπρακτα, την έννομη τάξη.</p>
<p>Είτε ατομικά, είτε συλλογικά, είτε πετάνε πέτρες στις διαδηλώσεις, είτε στρέφουν τα kalashnikov εναντίον αυτών που επιβάλλουν τη γενικευμένη ανελευθερία. Και ξεκινώντας από τα κοινά βιώματα, να χτίσουμε το συνειδητό υπόβαθρο των αλληλέγγυων σχέσεων.</p>
<p>Η αλληλεγγύη στους απόκληρους της κοινωνίας – φυλακής δεν εκφράζεται μόνον όταν δεν έχει κόστος, ως συμπαράσταση στους κρατούμενους με την προϋπόθεση να παραμένουν παθητικοί, αλλά και όταν κάποιοι ενεργοποιούνται, αποδρούν, διεκδικούν και υπερασπίζονται ένοπλα την ελευθερία τους.</p>
<p>Ειδικά στην τελευταία περίπτωση, όπου άνθρωποι βρίσκονται κυριολεκτικά στο στόχαστρο και η τέταρτη εξουσία τους συκοφαντεί μέρα – νύχτα προετοιμάζοντας την εκτέλεση τους, συνενοχή στις κρατικές δολοφονίες δεν είναι μόνο οι αιμοσταγείς ιαχές του διαδικτυωμένου πλήθους αλλά και οι βολικές σιωπές.</p>
<p>ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
     

ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 38 ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΑΚΚΑ

Sakkas Free1.  Αυτό που ήταν πιο φανερό τις μέρες πριν την απεργία πείνας του Κ. Σακκά, ήταν οι πολύ δυσχερείς συνθήκες μέσα στις οποίες προοριζόταν να διεξαχθεί. Tο γεγονός ότι η απεργία ξεκίναγε στις 4 Ιούνη, την πρώτη μέρα της πραξικοπηματικής παράτασης της προφυλάκισής του και θα εξελισσόταν μέσα στο καλοκαίρι με την κινηματική ύφεση που συνήθως το συνοδεύει. Το γεγονός ότι δεν υπήρχε προηγούμενη συνεννόηση και προετοιμασία μέσα στους αναρχικούς και τους αντιεξουσιαστές, που έχει να κάνει και με το συνολικότερο έλλειμμα των συλλογικών δομών και των σχέσεων επικοινωνίας σε αυτό το χώρο. Το γεγονός επίσης της ευάλωτης υγείας του συντρόφου λόγω της συμμετοχής του στην περσινή απεργία πείνας ενάντια στην τότε παράταση της προφυλάκισης τόσο του ίδιου όσο και των συντρόφων συγκατηγορούμενών του, του Αλέξανδρου Μητρούσια, του Γιώργου Καραγιαννίδη και της Στέλλας Αντωνίου.  Κυρίως όμως οι δυσκολίες είχαν να κάνουν με τον αυταρχισμό και την πυγμή που επιδεικνύουν διαρκώς πιο έντονα οι κρατικοί μηχανισμοί, σε συνάρτηση με το προχώρημα των διαδικασιών φτωχοποίησης και περιθωριοποίησης που υπαγορεύουν οι μνημονιακές πολιτικές και οι απαιτήσεις του κεφαλαίου μέσα στις συνθήκες της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Ενδεικτικές του κλίματος το αμέσως προηγούμενο διάστημα ήταν οι αλαζονικές επιστρατεύσεις των εργαζομένων του μετρό και των καθηγητών, η προκλητική εισβολή των ΕΚΑΜ στις φυλακές και οι βασανισμοί κρατουμένων, η ωμή αστυνομική βία κατά των κρατούμενων μεταναστών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης όταν προχωρούσαν σε διαμαρτυρίες και απεργίες πείνας, η κλιμάκωση της καταστολής κατά όσων αντιτίθενται στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική και η προφυλάκιση δύο αγωνιζόμενων κατοίκων, η προετοιμασία της νομικής ρύθμισης για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Σαφής ήταν καθόλη την τελευταία χρονιά και η περαιτέρω σκλήρυνση του κράτους απέναντι στους αναρχικούς, με τους βασανισμούς των συλληφθέντων της αντιφασιστικής μοτοπορείας, τις συστηματικές επιχειρήσεις εκκένωσης των αναρχικών καταλήψεων, τις ενέργειες φίμωσης των μέσων αντιπληροφόρησης, τους βασανισμούς των συλληφθέντων αναρχικών για τις τραπεζικές απαλλοτριώσεις στο Βελβεντό και την κυνική δημοσίευση των φωτογραφιών τους με εμφανή τα σημάδια της κακοποίησής τους, καθώς και το non paper Δένδια, τη ρητή προτροπή του υπουργού δημόσιας τάξης προς τους δικαστικούς να φροντίζουν να μην αφήνουν ελεύθερους υπόδικους για υποθέσεις «τρομοκρατίας».    2.   Ωστόσο ο σύντροφος προχώρησε αποφασιστικά στην απεργία πείνας και διεκδίκησε την απελευθέρωσή του. Η απεργία πείνας είναι μια επιθετική πρακτική συνδεδεμένη με σκληρούς αγώνες κρατουμένων όπως της RAF, του IRA ή των κομμουνιστών στην Τουρκία καθώς και με σημαντικές παρακαταθήκες του κινήματος εδώ στην Ελλάδα. Είναι μια απόλυτη μάχη καθώς ο κρατούμενος βάζει μπροστά το ύστατο και μοναδικό πολλές φορές μέσο αγώνα που έχει σε συνθήκες εγκλεισμού, το ίδιο του το σώμα και διακυβεύει ευθέως την υγεία και την ύπαρξή του. Και αυτή τη μάχη ο Κ. Σακκάς της στήριξε προτάσσοντας μέσω του κειμένου του τις ανατρεπτικές πολιτικές του επιλογές, ότι είναι αναρχικός και ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται ακόμα και την κατοχή του οπλισμού για την οποία συνελήφθη, καθώς επίσης και τις πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσής του ως μέρος της ολότητας του κοινωνικοταξικού πολέμου. Καταφέρνοντας να συνδέσει τη δυναμική του ατομικού βολονταρισμού και της μειοψηφικής δράσης με το πλήθος των μορφών της αμφισβήτησης που αναπτύσσεται στους κόλπους των καταπιεσμένων ενάντια στην εξουσία.  Σημαντικό ήταν επίσης ότι η απεργία στόχευσε στο αδύνατο σημείο του εχθρού, τον παντελώς αυθαίρετο και πραξικοπηματικό χαρακτήρα που είχε η παράταση της προφυλάκισης. Γιατί όταν η εξουσία έχει την ανάγκη να κινείται τόσο γρήγορα και ευέλικτα ακόμα και πέρα από τους ίδιους της τους νόμους, είναι αναγκασμένη να το κάνει χωρίς επαρκή ιδεολογική προετοιμασία και κοινωνική νομιμοποίηση. Δεν είναι όμως μόνο ένα θέμα τακτικής. Εκτός από τους σκόπιμους εξυπνακίστικους σχολιασμούς των δημοσιογράφων για το «αν οι αναρχικοί επικαλούνται την εφαρμογή του νόμου», πολλές φορές και μέσα στους αναρχικούς δεν είναι ξεκάθαρο γιατί να μιλάμε για τις αυθαιρεσίες εφόσον αρνούμαστε καθολικά την αστική νομιμότητα. Η συζήτηση δεν έχει να κάνει με την τήρηση ή μη της νομιμότητας αλλά με αυτή καθαυτή την κίνηση της εξουσίας και τις συνέπειές της. Και από επαναστατική σκοπιά αυτό είναι περισσότερο από αναγκαίο, το να εξετάζουμε το πώς κινείται και εξελίσσεται ο εχθρός και τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται, ώστε να μπορούμε να οργανώνουμε κατάλληλα και αποτελεσματικά τον αγώνα μας ενάντιά του. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι στις πλάτες των αγωνιστών που δοκιμάζονται οι πραξικοπηματικοί χειρισμοί γράφονται οι αυριανές σελίδες της αστικής νομιμότητας. Γιατί είναι οι νόμοι που χτίζονται πάνω στο έδαφος του κοινωνικοταξικού πολέμου και όχι το αντίθετο και σε αυτούς αποτυπώνονται οι ανάγκες τις εξουσίας και οι συσχετισμοί δύναμης μιας ορισμένης περιόδου.     3.  Ήταν από τις φορές που τα άμεσα ανακλαστικά και η μεγάλη συσπείρωση μέσα στους αναρχικούς και τους αντιεξουσιαστές δείχνουν τις δυνατότητές τους. Μια άσχημη έκβαση της απεργίας μπορούσε να έχει πολύ άσχημες συνέπειες, αν το κράτος κατάφερνε να τσακίσει το σύντροφο και την υγεία του, να καταστείλει την αλληλεγγύη στους δρόμους και να επιβάλει για όλα αυτά τη σιωπή, αυτό θα ισοδυναμούσε με σοβαρή επιδείνωση των συσχετισμών σε βάρος του κινήματος και όσων αντιστέκονται. Η απεργία πείνας δεν έπρεπε να χαθεί και αυτό μάλλον το καταλάβαιναν και το συναισθάνονταν πολλοί σύντροφοι και συντρόφισσες. Ο δρόμος θα άνοιγε περπατώντας και η αισιόδοξη εξέλιξη της απεργίας θα κατακτιόταν καθημερινά. Άμεσα καλέστηκαν συνελεύσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, πολλαπλές ήταν οι πρακτικές και οι τακτικές που εφαρμόστηκαν μέσα από τις συνελεύσεις αλλά και έξω από αυτές και συνεχείς ήταν οι δράσεις που αναλαμβάνονταν σε διαρκώς περισσότερες πόλεις. Οι δρόμοι και οι τοίχοι έπρεπε να βοούν για το ζήτημα της απεργίας, οι αγώνες άλλων κομματιών να συναντιούνται στο δρόμο με τον αγώνα της απεργίας πείνας, οι συναυλίες και οι εκδηλώσεις να αξιοποιούνται σαν ευκαιρίες παρέμβασης, οι καθεστωτικές δομές να αποτελούν στόχο δυναμικών ενεργειών και σαμποτάζ, η απατηλή τουριστική εικόνα της χώρας να διαταράσσεται, το νοσοκομείο και το εφετείο να μετατρέπονται σε σημεία συγκέντρωσης, ηθικής στήριξης του συντρόφου και πολιτικής πίεσης προς τους εντεταλμένους υπάλληλους του κράτους που θα διατύπωναν την μια ή την άλλη απόφαση. Επιπλέον, κείμενα αλληλεγγύης, αποχές συσσιτίου και στάσεις απειθαρχίας διεύρυναν το πεδίο του αγώνα ακόμα και πίσω από τα τείχη των φυλακών.  Όσον αφορά ειδικότερα τη συνέλευση αλληλεγγύης για τον Κ. Σακκά στην Αθήνα, αξιοποιήθηκε το γεγονός ότι η απεργία πείνας είχε ανακοινωθεί από τον σύντροφο μια βδομάδα πριν την ξεκινήσει και έτσι η πρώτη συνέλευση μπόρεσε να καλεστεί έγκαιρα και η πραγματοποίησή της να συμπέσει με την πρώτη μέρα της απεργίας. Σκοπός της ήταν να λειτουργήσει συσπειρωτικά ανάμεσα στα κομμάτια των αναρχικών και των αντιεξουσιαστών που θα επέλεγαν να κινητοποιηθούν. Γινόταν προσπάθεια να αφήνεται διαρκώς χώρος στην πολιτική συζήτηση ανάμεσα στους συντρόφους και τις συντρόφισσες ώστε να μην αντιμετωπίζεται η απεργία πείνας σαν αποσπασματικό γεγονός αλλά να κατανοούνται τα διακυβεύματά της σε σχέση με το συνολικό κοινωνικό γίγνεσθαι και την προοπτική του κινήματος μέσα σε αυτό. Ενώ ταυτόχρονα γινόταν προσπάθεια να αποδεικνύεται διεξοδική και παραγωγική όσον αφορά την ανάγκη για καθημερινή δράση στο δρόμο, όχι με έναν ανερμάτιστο τρόπο αλλά διεκδικώντας κατά το δυνατό έναν πολιτικό σχεδιασμό, με φάσεις ανάπτυξης και στιγμές ορόσημα που να μπορούν να ανταποκρίνονται στη διαρκή κλιμάκωση που συνεπάγεται μια απεργία πείνας.  Σε πρώτη φάση σχεδόν αυτονόητα δόθηκε βάρος σε κινήσεις όσο γίνεται πιο πλατιάς δημοσιοποίησης της απεργίας μέσα στην πόλη, στη συνέχεια η κλήση του συντρόφου να παραστεί τη 10η μέρα της απεργίας στο συμβούλιο εφετών αξιοποιήθηκε σαν ευκαιρία ώστε να προωθηθεί μια όσο το δυνατό μαζική παρουσία στήριξής του στο χώρο του δικαστηρίου αλλά και να ενθαρρυνθεί μια περαιτέρω συσπείρωση των αναρχικών πάνω στο ζήτημα. Στη συνέχεια η συμμετοχή στη συνέλευση πράγματι διευρύνθηκε σημαντικά και οδήγησε στην απόφαση για την κεντρική διαδήλωση της 29ης Ιούνη (26η μέρα) από το Μοναστηράκι. Εντωμεταξύ η μεταφορά του συντρόφου στο νοσοκομείο την 14η μέρα της απεργίας δημιούργησε την ανάγκη για μια πρώτη συγκέντρωση έξω από αυτό. Στη συνέχεια η μεγάλη μαζικότητα που είχε η πορεία από το Μοναστηράκι ανέδειξε τη σημαντική απήχηση που είχε πλέον η απεργία πολύ πέρα από τους αναρχικούς και τους αντιεξουσιαστές και αποτέλεσε βήμα ώστε να καλεστεί η συνδυασμένη κίνηση της μεγάλης μοτοπορείας και της συγκέντρωσης στο νοσοκομείο στις 5 Ιούλη (32η μέρα) καθώς και η επίσης μαζική συγκέντρωση στο εφετείο στις 8 Ιούλη (35η μέρα) που ήταν και η πρώτη από τις μέρες που αναμενόταν η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου στο αίτημα της αποφυλάκισης. Μια απόφαση που βγήκε τελικά στις 11 Ιούλη, την 38η μέρα της απεργίας κάνοντας δεκτή την αποφυλάκιση του συντρόφου υπό αυστηρούς περιοριστικούς όρους και με μεγάλη χρηματική εγγύηση.  Σίγουρα όσα έγιναν πέρασαν μέσα από λάθη και αδυναμίες. Κάποιες φορές υπήρξε έλλειμμα στη πολιτική συζήτηση και τις πιο θεωρητικές τοποθετήσεις, κάποιες φορές λέγονταν προτάσεις με αρκετά ανολοκλήρωτο ή και εντελώς πρόχειρο τρόπο, ενώ υφίσταται διαρκώς και ένα ζήτημα για το πως οργανώνεται η διαδικασία μιας συνέλευσης ώστε να διασφαλίζεται η επικοινωνία ανάμεσα στα σκεπτικά, μια κάποια σειρά στα θέματα και ένας ειρμός στη συζήτηση. Ζήτημα που γίνεται καθοριστικό όταν μαζικοποιούνται οι συνελεύσεις και έρχονται σε επικοινωνία άνθρωποι με λιγότερο κοινές εμπειρίες και πολιτικούς κώδικες, όπως έγινε και στην τελευταία φάση της απεργίας πείνας. Χαρακτηριστική των αδυναμιών υπήρξε η κίνηση στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη στις 10 Ιούλη (37η μέρα) που χτυπήθηκε από την αστυνομία με αποτέλεσμα τη διάλυσή της, δώδεκα προσαγωγές και την ποινική δίωξη δύο συντρόφων. Η αρχική ιδέα ήταν για μια πιο ευέλικτη παρέμβαση μερικών δεκάδων ανθρώπων που με το γρήγορο πέρασμά τους και τη διακίνηση ξενόγλωσσου προπαγανδιστικού υλικού θα προκαλούσαν μια αναστάτωση στο τουριστικό κέντρο της πόλης αποφεύγοντας μια σοβαρή εμπλοκή με τους μπάτσους. Η στιγμή όμως και η απεύθυνσή της αποδείχτηκαν λάθος, τα μάλλον μειοψηφικά της χαρακτηριστικά ήταν αταίριαστα με τη δυναμική που είχε αναπτύξει η απεργία και την εμφάνιση όλο και περισσότερων αλλά και πιο ετερόκλητων ανθρώπων που αναζητούσαν τρόπο να κατέβουν στο δρόμο. Όσοι κατέθεσαν την πρόταση το προηγούμενο βράδυ σε μια αρκετά μαζική συνέλευση δεν κατάφεραν να την επικοινωνήσουν, να τη συνδιαμορφώσουν και να την οργανώσουν επαρκώς και αυτό που τελικά παράχθηκε δυναμικά στο δρόμο ήταν ένα είδος πορείας με αρκετά μεγαλύτερη συμμετοχή, με μεγαλύτερους χρόνους παραμονής σε ευάλωτα σημεία και απουσία οποιασδήποτε προηγούμενης συνεννόησης απέναντι στο ενδεχόμενο της καταστολής. Όσο ασαφή είναι τα χαρακτηριστικά μιας κίνησης, τόσο απροετοίμαστοι είναι και οι όροι που αναλογούν για την επίτευξή της.   4.   Είναι όπως ακριβώς έχει ειπωθεί, θα νικήσει ο δρόμος ή θα νικήσει ο τρόμος. Οι καιροί μας δεν σηματοδοτούν μόνο την οικοδόμηση ενός σύγχρονου ολοκληρωτισμού, αλλά και την ρευστοποίηση και την πόλωση της κοινωνικής πραγματικότητας μέσα στην οποία τροφοδοτούνται αντίρροπες και αλληλοσυγκρουόμενες δυναμικές. Όσο γεγονός είναι η διαδικασία φασιστικοποίησης που εξελίσσεται μέσα στους θεσμούς και στο κοινωνικό σώμα, άλλο τόσο υπαρκτή είναι και η συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση σε μεγάλα κομμάτια των καταπιεσμένων που δεν έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους ενάντια στην εξουσία καθώς και οι μικρές καθημερινές διεργασίες πολιτικοποίησης και ριζοσπαστικοποίησης στο εσωτερικό τους. Το τελευταίο καιρό μάλιστα όταν βρέθηκαν στο επίκεντρο κάποια δυναμικά αναχώματα αντίστασης στην αλαζονική και ισοπεδωτική κίνηση της εξουσίας, σημαντικό μέρος αυτής της οργής και της αγανάκτησης φάνηκε να εμπνέεται από τους αντιστεκόμενους και να επιζητεί να πάρει περισσότερο ενεργητική θέση. Τηρουμένων όλων των αναλογιών, αυτό εκφράστηκε μετά την κίνηση των 92 συντρόφων και συντροφισσών να ανακαταλάβουν τη villa amalias κόντρα στις επιχειρήσεις εκκένωσης των αναρχικών καταλήψεων, αυτό εκφράστηκε μετά την κατάληψη των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ από τους εργαζόμενους κόντρα στο αιφνίδιο κλείσιμό της και τις χιλιάδες απολύσεις, αυτό εκφράστηκε και στην απεργία πείνας του Κ. Σακκά.  Η απεργία πείνας έδωσε την αφορμή για να εκφραστούν πολύ ευρύτερες αγωνίες, πολλοί μπορούσαν να βλέπουν στην υπόθεση του συντρόφου τη δική τους ζωή, τις όποιες στερήσεις και την καταπίεση που βιώνουν καθώς και την έχθρα τους απέναντι στην εξουσία, γιατί ακόμα και αν δεν νιώθουν έτοιμοι ή ικανοί να έρθουν σε μια τέτοια ρήξη μαζί της πολύ θα ήθελαν να είναι σε θέση να το κάνουν. Αλλά και αντίστροφα, η απήχηση της απεργίας έδωσε τη δυνατότητα για την επικοινώνηση και την όσμωση της αναρχικής δράσης και των προταγμάτων της με όλο αυτό τον κόσμο. Δεν ήταν μόνο η μαζικότητα στις πορείες και τις συγκεντρώσεις, οι πέντε έως επτά χιλιάδες της κεντρικής πορείας, οι χίλιοι με χίλιοι πεντακόσιοι της μοτοπορείας και της συγκέντρωσης στο νοσοκομείο ή οι πεντακόσιοι της τελευταίας συγκέντρωσης στο εφετείο. Η απήχηση της απεργίας έκβαλε και στην αυξημένη συμμετοχή κόσμου στις τελευταίες συνελεύσεις ή και μετά, στη συγκινητική στάση πολλών ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών και χαρακτηριστικών που δεν φαίνονταν να έχουν άμεση σχέση με αντιεξουσιαστικά εγχειρήματα αλλά επισκέπτονταν κάποιο αναρχικό στέκι για να βάλουν τη δική τους συνεισφορά στο κουτί οικονομικής ενίσχυσης για τη συγκέντρωση του ποσού της εγγύησης. Για αυτή την απεργία κάποια στιγμή φάνηκε να γνωρίζουν οι πάντες και για πολλούς ήταν μέρος των καθημερινών τους συζητήσεων.   5.   Η μεγάλη διεισδυτικότητα της απεργίας πείνας ενός αναρχικού με τα ανατρεπτικά χαρακτηριστικά που αυτός φέρει, μέσα στην ταραχώδη, ρευστή και απρόβλεπτη κοινωνική πραγματικότητα, ανάγκασε το κράτος σε υποχώρηση. Όσο προχωρούσε η απεργία, όσο έσπαγε η σιωπή και διευρυνόταν η αλληλεγγύη σε κομμάτια των καταπιεσμένων, τόσο διάφορες πτέρυγες του καθεστώτος η μια μετά την άλλη αποστασιοποιούνταν, εμφανίζονταν απρόθυμες να χρεωθούν το θάνατο ενός απεργού πείνας υπό αυτούς τους όρους και να ρισκάρουν την επιδείνωση της κοινωνικής και πολιτικής αστάθειας και καλούσαν τους ομοίους τους που διαχειρίζονταν τα πράγματα να απεμπλακούν από τη συγκεκριμένη σύγκρουση. Οι συχνές από ένα σημείο και έπειτα αναφορές γύρω από την απεργία σε σημαντικά καθεστωτικά μήντια καθώς και οι κομματικές τοποθετήσεις, από την αριστερά μέχρι και τα πρώην ή νυν κυβερνητικά στηρίγματα στην κατεύθυνση της εκτόνωσης του ζητήματος, δεν αντανακλούσαν παρά τις διεργασίες για τη διαμόρφωση γραμμής στο εσωτερικό του κράτους.  Είναι γεγονός ότι η πληθώρα των αναφορών μέσα από το καθεστώς που άρχιζαν και τέλειωναν στην αντισυνταγματικότητα της παράτασης της προφυλάκισης ασκούσαν αφομοιωτική πίεση στον αγώνα. Προεξέχοντα ρόλο σε αυτό είχε εκείνος ο κομματικός μηχανισμός της αριστεράς που πλασάρεται σαν εναλλακτική πρόταση διαχείρισης του συστήματος και αναδείχτηκε στις τελευταίες εκλογές απορροφώντας και ουδετεροποιώντας μεγάλο μέρος της δυναμικής των προηγούμενων αντιστάσεων. Δεν έμεινε σε αυτό που θα περίμενε κανείς, σε μια δημόσια τοποθέτηση ή μια ερώτηση στη βουλή. Όσο αυξανόταν η διεισδυτικότητα της απεργίας γενικά και ακόμα πιο πολύ στη βάση της αριστεράς, οι ανάγκες συνοχής στη βάση του υποχρέωναν τον κομματικό αυτό μηχανισμό να επιζητεί να συνδεθεί σε θεαματικό επίπεδο με τον αγώνα. Εμφάνισε μηντιακά τα στελέχη του να επισκέπτονται τον απεργό πείνας στο νοσοκομείο παρότι ο ίδιος αρνήθηκε την επίσκεψή τους, στο αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων έφθασε να καλέσει συγκέντρωση στο νοσοκομείο δυο μέρες μετά τους αναρχικούς μπας και καρπωθεί κάτι από τη δυναμική των δρόμων χωρίς όμως ιδιαίτερο αποτέλεσμα, ενώ στο τέλος θέλησε να εμπλακεί στη συγκέντρωση του ποσού της εγγύησης για να εισπράξει και πάλι την άρνηση από τον σύντροφο και από αλληλέγγυους. Χωρίς ποτέ να παραλείπει να αναπαράγει την πίστη στους θεσμούς και τους νόμους σε σύγκρουση με το αντιεξουσιαστικό περιεχόμενο της αλληλεγγύης ως έκφρασης του αγώνα ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο.   6.   Το να χαιρόμαστε και να εκθειάζουμε όσα σημαντικά και όμορφα ζήσαμε αυτές τις μέρες, από μόνο του θα κατέληγε αμετροεπές και αντεπαναστατικό. Για το κράτος η αποφυλάκιση του συντρόφου δεν συνιστά παρά έναν αναγκαίο ελιγμό ώστε να πετύχει την εκτόνωση. Στρατηγικά η κίνησή του είναι και θα συνεχίσει να είναι ισοπεδωτική για τη ζωή των καταπιεσμένων. Να μην επεκταθούμε και σε όλα τα άλλα, ας δούμε μόνο ότι εν μέσω της απεργίας το προεδρικό διάταγμα για τον περιορισμό των διαδηλώσεων πήρε τη δικαστική έγκριση και τέθηκε σε ισχύ λίγες μέρες μετά ή ότι δύο ακόμα από τους αγωνιζόμενους κατοίκους ενάντια στα μεταλλεία στη Χαλκιδική οδηγήθηκαν στις φυλακές. Η απεργία πείνας πράγματι πέτυχε κάτι σημαντικό, την απελευθέρωση του συντρόφου μέσα από την παραγωγή κινήματος και την ανάδειξη των μεγάλων δυνατοτήτων που κρύβει η σημερινή πραγματικότητα σε σχέση με αυτό. Αλλά αν η ανακλαστικότητα και ο ενθουσιασμός έχουν υπάρξει από τα μεγάλα προτερήματα των αναρχικών εδώ στην Αθήνα, το αντίθετο συμβαίνει με τη δυνατότητά μας να μετουσιώνουμε τις εμπειρίες μας σε πολιτική συγκρότηση. Αν μιλάμε για πολιτική νίκη, είναι όσο οι εμπειρίες αυτής της μάχης και τα συμπεράσματά τους αφομοιώνονται από το ίδιο το κίνημα για την παραπέρα ανάπτυξη του αγώνα, όσο αξιοποιείται το συμπέρασμα ότι οι αναρχικοί και οι αντιεξουσιαστές μπορούν να αναπτύσσουν μεγάλη πολιτική δυναμική στη σημερινή πραγματικότητα, γιατί έχουν τη διάρκεια στο χρόνο, γιατί έχουν την ένταση της δράσης τους σε μια σειρά ζητήματα και γιατί έχουν τις δυνάμεις, που όπως και πάλι αποδείχτηκε λειτουργούν πολλαπλασιαστικά και καταλυτικά όταν συντονίζονται σε κοινούς στόχους.   Αθήνα, Ιούλιος 2013, κάποιες-κάποιοι συντρόφισσες-σύντροφοι που συμμετείχαν στη συνέλευση αλληλεγγύης για τον αναρχικό απεργό πείνας Κώστα Σακκά  πηγη:https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&amp;article_id=1483716

Ο φασισμός σε θέλει δούλο των αφεντικών – τσάκισέ τον!

Ο φασισμός σε θέλει δούλο των αφεντικών – τσάκισέ τον!“Ο φασισμός δεν έρχεται από το μέλλον
καινούριο τάχα κάτι να μας φέρει….

Οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν
και χάνονται βαθιά στα περασμένα.
Οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν,
μα όχι και το μίσος του για μένα…
.
Μα πάλι θέ ν’ απλώσει σαν χολέρα
πατώντας πάνω στην ανεμελιά σου,
και δίπλα σου θα φτάσει κάποια μέρα
αν χάσεις τα ταξικά γυαλιά σου.

Το φασισμό βαθιά καταλαβέ τον.
Δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον.!”

Μεταξύ “αστικής ευγένειας” και μικροαστικού παραληρήματος…..

Μία τρίτη ματιά* επιφύλασσε το άρθρο της τελευταίας σελίδας της Εφημερίδας των Συντακτών της Πέμπτης 25/07. Σε αυτό, η αρχισυντάκτρια του καλλιτεχνικού τμήματος της συνεταιριστικής εφημερίδας αποφάσισε να κάνει μια πολιτικοκοινωνική παρέμβαση, λέμε τώρα, και να μοιραστεί μαζί μας τη δυσφορία της για ένα σύνθημα σε ένα πανό, σε μια κατά τα άλλα συμπαθητική πορεία, αυτή στην Καλαμάτα στις 20/07.

Το αποτρόπαιο σύνθημα που χάλασε την αισθητική της συντάκτριας, αυτό το βίαιο “τσακίστε τους φασίστες”, δεν ταίριαζε με το ηλιόλουστο απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στην Καλαμάτα. Βέβαια, αυτό μάλλον δεν θα το πρόσεξε η συντάκτρια (πού να προλάβει ανάμεσα στο φρέντο, στην παραλία και στις επαγγελματικές της υποχρεώσεις), η πορεία ήταν αντιφασιστική γιατί ήθελε να αποτρέψει να γίνει ένα φεστιβάλ φασιστικού μίσους στην ωραία πόλη της Καλαμάτας. Προφανώς αγνοεί η ίδια (ή κάνει πως), όπως και πολλοί άλλοι, πως ο φασισμός ποτέ στον παρελθόν δεν αντιμετωπίστηκε με ένα τσαχπίνικο γύρισμα της πλάτης και με μούντζες στην τηλεόραση. Αγνοεί προφανώς ότι ο νιγηριανός που τόσο θαύμασε να χορεύει, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ένστολες ή όχι συμμορίες και να κινδυνεύσει μόνο και μόνο επειδή δεν αρέσει το χρώμα του. Αγνοεί, ή δεν την αφορά!

Η στάση αυτή, της αντιμετώπισης των φασιστών ως “πολιτικών αντιπάλων”, δυστυχώς δεν μένει μόνο στα όρια του των ανθρώπων του lifestyle. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανακοίνωση του Σύριζα Αχαΐας**, ο οποίος για την αυτονόητη επιλογή αντιφασιστών, στις 24/07, στην Πάτρα να μην παραχωρήσουν ούτε σπιθαμή δημοσίου χώρου στους νεοναζί, φρόντισε να αποστασιοποιηθεί μιλώντας για καθαρά “πολιτικές και ιδεολογικές¨ μάχες που πρέπει να δίνονται, επιδιώκοντας προφανώς να διαχωρίσει τη θέση του, παρόλο που χτυπήθηκε νεαρό μέλος του από τους μαχαιροβγάλτες υπό το βλέμμα της ΕΛ.ΑΣ.

Ο πολιτικός στρουθοκαμηλισμός τού υπάρχει μόνο ειρηνικός αντιφασισμός, εκτός του ότι είναι πολιτικάντικος είναι και τυχοδιωκτικός. Μπορεί πρόσκαιρα να εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, να καθησυχάζει ίσως ακόμα ψηφοφόρους και οπαδούς, αλλά ενθαρρύνει λογικές αδράνειας και ίσων αποστάσεων και καλλιεργεί αυταπάτες. Καταλήγει να καταγράφει τα περιστατικά βίας των φασιστών, πράγμα που απλά τους εξυπηρετεί!

Μέλη της συλλογικότητας της εργατικής εφημερίδας Δράση (που δεν πήγαν για καφέ στην Καλαμάτα)

πηγη:http://efimeridadrasi.blogspot.gr/2013/07/blog-post_27.html?spref=fb

*http://www.efsyn.gr/?p=80306

** http://left.gr/news/o-syriza-ahaias-gia-tin-epithesi-se-melos-toy-kai-ta-epeisodia-stin-patra

ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 38 ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΑΚΚΑ


1.

Αυτό που ήταν πιο φανερό τις μέρες πριν την απεργία πείνας του Κ. Σακκά, ήταν οι πολύ δυσχερείς συνθήκες μέσα στις οποίες προοριζόταν να διεξαχθεί. Tο γεγονός ότι η απεργία ξεκίναγε στις 4 Ιούνη, την πρώτη μέρα της πραξικοπηματικής παράτασης της προφυλάκισής του και θα εξελισσόταν μέσα στο καλοκαίρι με την κινηματική ύφεση που συνήθως το συνοδεύει. Το γεγονός ότι δεν υπήρχε προηγούμενη συνεννόηση και προετοιμασία μέσα στους αναρχικούς και τους αντιεξουσιαστές, που έχει να κάνει και με το συνολικότερο έλλειμμα των συλλογικών δομών και των σχέσεων επικοινωνίας σε αυτό το χώρο. Το γεγονός επίσης της ευάλωτης υγείας του συντρόφου λόγω της συμμετοχής του στην περσινή απεργία πείνας ενάντια στην τότε παράταση της προφυλάκισης τόσο του ίδιου όσο και των συντρόφων συγκατηγορούμενών του, του Αλέξανδρου Μητρούσια, του Γιώργου Καραγιαννίδη και της Στέλλας Αντωνίου.

Κυρίως όμως οι δυσκολίες είχαν να κάνουν με τον αυταρχισμό και την πυγμή που επιδεικνύουν διαρκώς πιο έντονα οι κρατικοί μηχανισμοί, σε συνάρτηση με το προχώρημα των διαδικασιών φτωχοποίησης και περιθωριοποίησης που υπαγορεύουν οι μνημονιακές πολιτικές και οι απαιτήσεις του κεφαλαίου μέσα στις συνθήκες της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Ενδεικτικές του κλίματος το αμέσως προηγούμενο διάστημα ήταν οι αλαζονικές επιστρατεύσεις των εργαζομένων του μετρό και των καθηγητών, η προκλητική εισβολή των ΕΚΑΜ στις φυλακές και οι βασανισμοί κρατουμένων, η ωμή αστυνομική βία κατά των κρατούμενων μεταναστών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης όταν προχωρούσαν σε διαμαρτυρίες και απεργίες πείνας, η κλιμάκωση της καταστολής κατά όσων αντιτίθενται στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική και η προφυλάκιση δύο αγωνιζόμενων κατοίκων, η προετοιμασία της νομικής ρύθμισης για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Σαφής ήταν καθόλη την τελευταία χρονιά και η περαιτέρω σκλήρυνση του κράτους απέναντι στους αναρχικούς, με τους βασανισμούς των συλληφθέντων της αντιφασιστικής μοτοπορείας, τις συστηματικές επιχειρήσεις εκκένωσης των αναρχικών καταλήψεων, τις ενέργειες φίμωσης των μέσων αντιπληροφόρησης, τους βασανισμούς των συλληφθέντων αναρχικών για τις τραπεζικές απαλλοτριώσεις στο Βελβεντό και την κυνική δημοσίευση των φωτογραφιών τους με εμφανή τα σημάδια της κακοποίησής τους, καθώς και το non paper Δένδια, τη ρητή προτροπή του υπουργού δημόσιας τάξης προς τους δικαστικούς να φροντίζουν να μην αφήνουν ελεύθερους υπόδικους για υποθέσεις «τρομοκρατίας».

2.

Ωστόσο ο σύντροφος προχώρησε αποφασιστικά στην απεργία πείνας και διεκδίκησε την απελευθέρωσή του. Η απεργία πείνας είναι μια επιθετική πρακτική συνδεδεμένη με σκληρούς αγώνες κρατουμένων όπως της RAF, του IRA ή των κομμουνιστών στην Τουρκία καθώς και με σημαντικές παρακαταθήκες του κινήματος εδώ στην Ελλάδα. Είναι μια απόλυτη μάχη καθώς ο κρατούμενος βάζει μπροστά το ύστατο και μοναδικό πολλές φορές μέσο αγώνα που έχει σε συνθήκες εγκλεισμού, το ίδιο του το σώμα και διακυβεύει ευθέως την υγεία και την ύπαρξή του. Και αυτή τη μάχη ο Κ. Σακκάς της στήριξε προτάσσοντας μέσω του κειμένου του τις ανατρεπτικές πολιτικές του επιλογές, ότι είναι αναρχικός και ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται ακόμα και την κατοχή του οπλισμού για την οποία συνελήφθη, καθώς επίσης και τις πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσής του ως μέρος της ολότητας του κοινωνικοταξικού πολέμου. Καταφέρνοντας να συνδέσει τη δυναμική του ατομικού βολονταρισμού και της μειοψηφικής δράσης με το πλήθος των μορφών της αμφισβήτησης που αναπτύσσεται στους κόλπους των καταπιεσμένων ενάντια στην εξουσία.

Σημαντικό ήταν επίσης ότι η απεργία στόχευσε στο αδύνατο σημείο του εχθρού, τον παντελώς αυθαίρετο και πραξικοπηματικό χαρακτήρα που είχε η παράταση της προφυλάκισης. Γιατί όταν η εξουσία έχει την ανάγκη να κινείται τόσο γρήγορα και ευέλικτα ακόμα και πέρα από τους ίδιους της τους νόμους, είναι αναγκασμένη να το κάνει χωρίς επαρκή ιδεολογική προετοιμασία και κοινωνική νομιμοποίηση. Δεν είναι όμως μόνο ένα θέμα τακτικής. Εκτός από τους σκόπιμους εξυπνακίστικους σχολιασμούς των δημοσιογράφων για το «αν οι αναρχικοί επικαλούνται την εφαρμογή του νόμου», πολλές φορές και μέσα στους αναρχικούς δεν είναι ξεκάθαρο γιατί να μιλάμε για τις αυθαιρεσίες εφόσον αρνούμαστε καθολικά την αστική νομιμότητα. Η συζήτηση δεν έχει να κάνει με την τήρηση ή μη της νομιμότητας αλλά με αυτή καθαυτή την κίνηση της εξουσίας και τις συνέπειές της. Και από επαναστατική σκοπιά αυτό είναι περισσότερο από αναγκαίο, το να εξετάζουμε το πώς κινείται και εξελίσσεται ο εχθρός και τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται, ώστε να μπορούμε να οργανώνουμε κατάλληλα και αποτελεσματικά τον αγώνα μας ενάντιά του. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι στις πλάτες των αγωνιστών που δοκιμάζονται οι πραξικοπηματικοί χειρισμοί γράφονται οι αυριανές σελίδες της αστικής νομιμότητας. Γιατί είναι οι νόμοι που χτίζονται πάνω στο έδαφος του κοινωνικοταξικού πολέμου και όχι το αντίθετο και σε αυτούς αποτυπώνονται οι ανάγκες τις εξουσίας και οι συσχετισμοί δύναμης μιας ορισμένης περιόδου.

3.

Ήταν από τις φορές που τα άμεσα ανακλαστικά και η μεγάλη συσπείρωση μέσα στους αναρχικούς και τους αντιεξουσιαστές δείχνουν τις δυνατότητές τους. Μια άσχημη έκβαση της απεργίας μπορούσε να έχει πολύ άσχημες συνέπειες, αν το κράτος κατάφερνε να τσακίσει το σύντροφο και την υγεία του, να καταστείλει την αλληλεγγύη στους δρόμους και να επιβάλει για όλα αυτά τη σιωπή, αυτό θα ισοδυναμούσε με σοβαρή επιδείνωση των συσχετισμών σε βάρος του κινήματος και όσων αντιστέκονται. Η απεργία πείνας δεν έπρεπε να χαθεί και αυτό μάλλον το καταλάβαιναν και το συναισθάνονταν πολλοί σύντροφοι και συντρόφισσες. Ο δρόμος θα άνοιγε περπατώντας και η αισιόδοξη εξέλιξη της απεργίας θα κατακτιόταν καθημερινά. Άμεσα καλέστηκαν συνελεύσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, πολλαπλές ήταν οι πρακτικές και οι τακτικές που εφαρμόστηκαν μέσα από τις συνελεύσεις αλλά και έξω από αυτές και συνεχείς ήταν οι δράσεις που αναλαμβάνονταν σε διαρκώς περισσότερες πόλεις. Οι δρόμοι και οι τοίχοι έπρεπε να βοούν για το ζήτημα της απεργίας, οι αγώνες άλλων κομματιών να συναντιούνται στο δρόμο με τον αγώνα της απεργίας πείνας, οι συναυλίες και οι εκδηλώσεις να αξιοποιούνται σαν ευκαιρίες παρέμβασης, οι καθεστωτικές δομές να αποτελούν στόχο δυναμικών ενεργειών και σαμποτάζ, η απατηλή τουριστική εικόνα της χώρας να διαταράσσεται, το νοσοκομείο και το εφετείο να μετατρέπονται σε σημεία συγκέντρωσης, ηθικής στήριξης του συντρόφου και πολιτικής πίεσης προς τους εντεταλμένους υπάλληλους του κράτους που θα διατύπωναν την μια ή την άλλη απόφαση. Επιπλέον, κείμενα αλληλεγγύης, αποχές συσσιτίου και στάσεις απειθαρχίας διεύρυναν το πεδίο του αγώνα ακόμα και πίσω από τα τείχη των φυλακών.

Όσον αφορά ειδικότερα τη συνέλευση αλληλεγγύης για τον Κ. Σακκά στην Αθήνα, αξιοποιήθηκε το γεγονός ότι η απεργία πείνας είχε ανακοινωθεί από τον σύντροφο μια βδομάδα πριν την ξεκινήσει και έτσι η πρώτη συνέλευση μπόρεσε να καλεστεί έγκαιρα και η πραγματοποίησή της να συμπέσει με την πρώτη μέρα της απεργίας. Σκοπός της ήταν να λειτουργήσει συσπειρωτικά ανάμεσα στα κομμάτια των αναρχικών και των αντιεξουσιαστών που θα επέλεγαν να κινητοποιηθούν. Γινόταν προσπάθεια να αφήνεται διαρκώς χώρος στην πολιτική συζήτηση ανάμεσα στους συντρόφους και τις συντρόφισσες ώστε να μην αντιμετωπίζεται η απεργία πείνας σαν αποσπασματικό γεγονός αλλά να κατανοούνται τα διακυβεύματά της σε σχέση με το συνολικό κοινωνικό γίγνεσθαι και την προοπτική του κινήματος μέσα σε αυτό. Ενώ ταυτόχρονα γινόταν προσπάθεια να αποδεικνύεται διεξοδική και παραγωγική όσον αφορά την ανάγκη για καθημερινή δράση στο δρόμο, όχι με έναν ανερμάτιστο τρόπο αλλά διεκδικώντας κατά το δυνατό έναν πολιτικό σχεδιασμό, με φάσεις ανάπτυξης και στιγμές ορόσημα που να μπορούν να ανταποκρίνονται στη διαρκή κλιμάκωση που συνεπάγεται μια απεργία πείνας.

Σε πρώτη φάση σχεδόν αυτονόητα δόθηκε βάρος σε κινήσεις όσο γίνεται πιο πλατιάς δημοσιοποίησης της απεργίας μέσα στην πόλη, στη συνέχεια η κλήση του συντρόφου να παραστεί τη 10η μέρα της απεργίας στο συμβούλιο εφετών αξιοποιήθηκε σαν ευκαιρία ώστε να προωθηθεί μια όσο το δυνατό μαζική παρουσία στήριξής του στο χώρο του δικαστηρίου αλλά και να ενθαρρυνθεί μια περαιτέρω συσπείρωση των αναρχικών πάνω στο ζήτημα. Στη συνέχεια η συμμετοχή στη συνέλευση πράγματι διευρύνθηκε σημαντικά και οδήγησε στην απόφαση για την κεντρική διαδήλωση της 29ης Ιούνη (26η μέρα) από το Μοναστηράκι. Εντωμεταξύ η μεταφορά του συντρόφου στο νοσοκομείο την 14η μέρα της απεργίας δημιούργησε την ανάγκη για μια πρώτη συγκέντρωση έξω από αυτό. Στη συνέχεια η μεγάλη μαζικότητα που είχε η πορεία από το Μοναστηράκι ανέδειξε τη σημαντική απήχηση που είχε πλέον η απεργία πολύ πέρα από τους αναρχικούς και τους αντιεξουσιαστές και αποτέλεσε βήμα ώστε να καλεστεί η συνδυασμένη κίνηση της μεγάλης μοτοπορείας και της συγκέντρωσης στο νοσοκομείο στις 5 Ιούλη (32η μέρα) καθώς και η επίσης μαζική συγκέντρωση στο εφετείο στις 8 Ιούλη (35η μέρα) που ήταν και η πρώτη από τις μέρες που αναμενόταν η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου στο αίτημα της αποφυλάκισης. Μια απόφαση που βγήκε τελικά στις 11 Ιούλη, την 38η μέρα της απεργίας κάνοντας δεκτή την αποφυλάκιση του συντρόφου υπό αυστηρούς περιοριστικούς όρους και με μεγάλη χρηματική εγγύηση.

Σίγουρα όσα έγιναν πέρασαν μέσα από λάθη και αδυναμίες. Κάποιες φορές υπήρξε έλλειμμα στη πολιτική συζήτηση και τις πιο θεωρητικές τοποθετήσεις, κάποιες φορές λέγονταν προτάσεις με αρκετά ανολοκλήρωτο ή και εντελώς πρόχειρο τρόπο, ενώ υφίσταται διαρκώς και ένα ζήτημα για το πως οργανώνεται η διαδικασία μιας συνέλευσης ώστε να διασφαλίζεται η επικοινωνία ανάμεσα στα σκεπτικά, μια κάποια σειρά στα θέματα και ένας ειρμός στη συζήτηση. Ζήτημα που γίνεται καθοριστικό όταν μαζικοποιούνται οι συνελεύσεις και έρχονται σε επικοινωνία άνθρωποι με λιγότερο κοινές εμπειρίες και πολιτικούς κώδικες, όπως έγινε και στην τελευταία φάση της απεργίας πείνας. Χαρακτηριστική των αδυναμιών υπήρξε η κίνηση στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη στις 10 Ιούλη (37η μέρα) που χτυπήθηκε από την αστυνομία με αποτέλεσμα τη διάλυσή της, δώδεκα προσαγωγές και την ποινική δίωξη δύο συντρόφων. Η αρχική ιδέα ήταν για μια πιο ευέλικτη παρέμβαση μερικών δεκάδων ανθρώπων που με το γρήγορο πέρασμά τους και τη διακίνηση ξενόγλωσσου προπαγανδιστικού υλικού θα προκαλούσαν μια αναστάτωση στο τουριστικό κέντρο της πόλης αποφεύγοντας μια σοβαρή εμπλοκή με τους μπάτσους. Η στιγμή όμως και η απεύθυνσή της αποδείχτηκαν λάθος, τα μάλλον μειοψηφικά της χαρακτηριστικά ήταν αταίριαστα με τη δυναμική που είχε αναπτύξει η απεργία και την εμφάνιση όλο και περισσότερων αλλά και πιο ετερόκλητων ανθρώπων που αναζητούσαν τρόπο να κατέβουν στο δρόμο. Όσοι κατέθεσαν την πρόταση το προηγούμενο βράδυ σε μια αρκετά μαζική συνέλευση δεν κατάφεραν να την επικοινωνήσουν, να τη συνδιαμορφώσουν και να την οργανώσουν επαρκώς και αυτό που τελικά παράχθηκε δυναμικά στο δρόμο ήταν ένα είδος πορείας με αρκετά μεγαλύτερη συμμετοχή, με μεγαλύτερους χρόνους παραμονής σε ευάλωτα σημεία και απουσία οποιασδήποτε προηγούμενης συνεννόησης απέναντι στο ενδεχόμενο της καταστολής. Όσο ασαφή είναι τα χαρακτηριστικά μιας κίνησης, τόσο απροετοίμαστοι είναι και οι όροι που αναλογούν για την επίτευξή της.

4.

Είναι όπως ακριβώς έχει ειπωθεί, θα νικήσει ο δρόμος ή θα νικήσει ο τρόμος. Οι καιροί μας δεν σηματοδοτούν μόνο την οικοδόμηση ενός σύγχρονου ολοκληρωτισμού, αλλά και την ρευστοποίηση και την πόλωση της κοινωνικής πραγματικότητας μέσα στην οποία τροφοδοτούνται αντίρροπες και αλληλοσυγκρουόμενες δυναμικές. Όσο γεγονός είναι η διαδικασία φασιστικοποίησης που εξελίσσεται μέσα στους θεσμούς και στο κοινωνικό σώμα, άλλο τόσο υπαρκτή είναι και η συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση σε μεγάλα κομμάτια των καταπιεσμένων που δεν έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους ενάντια στην εξουσία καθώς και οι μικρές καθημερινές διεργασίες πολιτικοποίησης και ριζοσπαστικοποίησης στο εσωτερικό τους. Το τελευταίο καιρό μάλιστα όταν βρέθηκαν στο επίκεντρο κάποια δυναμικά αναχώματα αντίστασης στην αλαζονική και ισοπεδωτική κίνηση της εξουσίας, σημαντικό μέρος αυτής της οργής και της αγανάκτησης φάνηκε να εμπνέεται από τους αντιστεκόμενους και να επιζητεί να πάρει περισσότερο ενεργητική θέση. Τηρουμένων όλων των αναλογιών, αυτό εκφράστηκε μετά την κίνηση των 92 συντρόφων και συντροφισσών να ανακαταλάβουν τη villa amalias κόντρα στις επιχειρήσεις εκκένωσης των αναρχικών καταλήψεων, αυτό εκφράστηκε μετά την κατάληψη των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ από τους εργαζόμενους κόντρα στο αιφνίδιο κλείσιμό της και τις χιλιάδες απολύσεις, αυτό εκφράστηκε και στην απεργία πείνας του Κ. Σακκά.

Η απεργία πείνας έδωσε την αφορμή για να εκφραστούν πολύ ευρύτερες αγωνίες, πολλοί μπορούσαν να βλέπουν στην υπόθεση του συντρόφου τη δική τους ζωή, τις όποιες στερήσεις και την καταπίεση που βιώνουν καθώς και την έχθρα τους απέναντι στην εξουσία, γιατί ακόμα και αν δεν νιώθουν έτοιμοι ή ικανοί να έρθουν σε μια τέτοια ρήξη μαζί της πολύ θα ήθελαν να είναι σε θέση να το κάνουν. Αλλά και αντίστροφα, η απήχηση της απεργίας έδωσε τη δυνατότητα για την επικοινώνηση και την όσμωση της αναρχικής δράσης και των προταγμάτων της με όλο αυτό τον κόσμο. Δεν ήταν μόνο η μαζικότητα στις πορείες και τις συγκεντρώσεις, οι πέντε έως επτά χιλιάδες της κεντρικής πορείας, οι χίλιοι με χίλιοι πεντακόσιοι της μοτοπορείας και της συγκέντρωσης στο νοσοκομείο ή οι πεντακόσιοι της τελευταίας συγκέντρωσης στο εφετείο. Η απήχηση της απεργίας έκβαλε και στην αυξημένη συμμετοχή κόσμου στις τελευταίες συνελεύσεις ή και μετά, στη συγκινητική στάση πολλών ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών και χαρακτηριστικών που δεν φαίνονταν να έχουν άμεση σχέση με αντιεξουσιαστικά εγχειρήματα αλλά επισκέπτονταν κάποιο αναρχικό στέκι για να βάλουν τη δική τους συνεισφορά στο κουτί οικονομικής ενίσχυσης για τη συγκέντρωση του ποσού της εγγύησης. Για αυτή την απεργία κάποια στιγμή φάνηκε να γνωρίζουν οι πάντες και για πολλούς ήταν μέρος των καθημερινών τους συζητήσεων.

5.

Η μεγάλη διεισδυτικότητα της απεργίας πείνας ενός αναρχικού με τα ανατρεπτικά χαρακτηριστικά που αυτός φέρει, μέσα στην ταραχώδη, ρευστή και απρόβλεπτη κοινωνική πραγματικότητα, ανάγκασε το κράτος σε υποχώρηση. Όσο προχωρούσε η απεργία, όσο έσπαγε η σιωπή και διευρυνόταν η αλληλεγγύη σε κομμάτια των καταπιεσμένων, τόσο διάφορες πτέρυγες του καθεστώτος η μια μετά την άλλη αποστασιοποιούνταν, εμφανίζονταν απρόθυμες να χρεωθούν το θάνατο ενός απεργού πείνας υπό αυτούς τους όρους και να ρισκάρουν την επιδείνωση της κοινωνικής και πολιτικής αστάθειας και καλούσαν τους ομοίους τους που διαχειρίζονταν τα πράγματα να απεμπλακούν από τη συγκεκριμένη σύγκρουση. Οι συχνές από ένα σημείο και έπειτα αναφορές γύρω από την απεργία σε σημαντικά καθεστωτικά μήντια καθώς και οι κομματικές τοποθετήσεις, από την αριστερά μέχρι και τα πρώην ή νυν κυβερνητικά στηρίγματα στην κατεύθυνση της εκτόνωσης του ζητήματος, δεν αντανακλούσαν παρά τις διεργασίες για τη διαμόρφωση γραμμής στο εσωτερικό του κράτους.

Είναι γεγονός ότι η πληθώρα των αναφορών μέσα από το καθεστώς που άρχιζαν και τέλειωναν στην αντισυνταγματικότητα της παράτασης της προφυλάκισης ασκούσαν αφομοιωτική πίεση στον αγώνα. Προεξέχοντα ρόλο σε αυτό είχε εκείνος ο κομματικός μηχανισμός της αριστεράς που πλασάρεται σαν εναλλακτική πρόταση διαχείρισης του συστήματος και αναδείχτηκε στις τελευταίες εκλογές απορροφώντας και ουδετεροποιώντας μεγάλο μέρος της δυναμικής των προηγούμενων αντιστάσεων. Δεν έμεινε σε αυτό που θα περίμενε κανείς, σε μια δημόσια τοποθέτηση ή μια ερώτηση στη βουλή. Όσο αυξανόταν η διεισδυτικότητα της απεργίας γενικά και ακόμα πιο πολύ στη βάση της αριστεράς, οι ανάγκες συνοχής στη βάση του υποχρέωναν τον κομματικό αυτό μηχανισμό να επιζητεί να συνδεθεί σε θεαματικό επίπεδο με τον αγώνα. Εμφάνισε μηντιακά τα στελέχη του να επισκέπτονται τον απεργό πείνας στο νοσοκομείο παρότι ο ίδιος αρνήθηκε την επίσκεψή τους, στο αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων έφθασε να καλέσει συγκέντρωση στο νοσοκομείο δυο μέρες μετά τους αναρχικούς μπας και καρπωθεί κάτι από τη δυναμική των δρόμων χωρίς όμως ιδιαίτερο αποτέλεσμα, ενώ στο τέλος θέλησε να εμπλακεί στη συγκέντρωση του ποσού της εγγύησης για να εισπράξει και πάλι την άρνηση από τον σύντροφο και από αλληλέγγυους. Χωρίς ποτέ να παραλείπει να αναπαράγει την πίστη στους θεσμούς και τους νόμους σε σύγκρουση με το αντιεξουσιαστικό περιεχόμενο της αλληλεγγύης ως έκφρασης του αγώνα ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο.

6.

Το να χαιρόμαστε και να εκθειάζουμε όσα σημαντικά και όμορφα ζήσαμε αυτές τις μέρες, από μόνο του θα κατέληγε αμετροεπές και αντεπαναστατικό. Για το κράτος η αποφυλάκιση του συντρόφου δεν συνιστά παρά έναν αναγκαίο ελιγμό ώστε να πετύχει την εκτόνωση. Στρατηγικά η κίνησή του είναι και θα συνεχίσει να είναι ισοπεδωτική για τη ζωή των καταπιεσμένων. Να μην επεκταθούμε και σε όλα τα άλλα, ας δούμε μόνο ότι εν μέσω της απεργίας το προεδρικό διάταγμα για τον περιορισμό των διαδηλώσεων πήρε τη δικαστική έγκριση και τέθηκε σε ισχύ λίγες μέρες μετά ή ότι δύο ακόμα από τους αγωνιζόμενους κατοίκους ενάντια στα μεταλλεία στη Χαλκιδική οδηγήθηκαν στις φυλακές. Η απεργία πείνας πράγματι πέτυχε κάτι σημαντικό, την απελευθέρωση του συντρόφου μέσα από την παραγωγή κινήματος και την ανάδειξη των μεγάλων δυνατοτήτων που κρύβει η σημερινή πραγματικότητα σε σχέση με αυτό. Αλλά αν η ανακλαστικότητα και ο ενθουσιασμός έχουν υπάρξει από τα μεγάλα προτερήματα των αναρχικών εδώ στην Αθήνα, το αντίθετο συμβαίνει με τη δυνατότητά μας να μετουσιώνουμε τις εμπειρίες μας σε πολιτική συγκρότηση. Αν μιλάμε για πολιτική νίκη, είναι όσο οι εμπειρίες αυτής της μάχης και τα συμπεράσματά τους αφομοιώνονται από το ίδιο το κίνημα για την παραπέρα ανάπτυξη του αγώνα, όσο αξιοποιείται το συμπέρασμα ότι οι αναρχικοί και οι αντιεξουσιαστές μπορούν να αναπτύσσουν μεγάλη πολιτική δυναμική στη σημερινή πραγματικότητα, γιατί έχουν τη διάρκεια στο χρόνο, γιατί έχουν την ένταση της δράσης τους σε μια σειρά ζητήματα και γιατί έχουν τις δυνάμεις, που όπως και πάλι αποδείχτηκε λειτουργούν πολλαπλασιαστικά και καταλυτικά όταν συντονίζονται σε κοινούς στόχους.

Αθήνα, Ιούλιος 2013, κάποιες-κάποιοι συντρόφισσες-σύντροφοι που συμμετείχαν
στη συνέλευση αλληλεγγύης για τον αναρχικό απεργό πείνας Κώστα Σακκά

πηγη:https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1483716

ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ…

ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ…/Κείμενο του μέλους της Σ.Π.Φ. Γεράσιμου Τσάκαλου στο ATHENS INDYMEDIA (https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1483746) για υποδικία και απεργία πείνας

Τώρα θεωρώ πως ήρθε η ώρα να τοποθετηθώ πάνω σε κάποια γεγονότα που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα.

Ξεκινώντας, να αναφέρω ότι παραμένω προφυλακισμένος 33 μήνες χωρίς ακόμα κάποιο δικαστήριο να μου έχει επιβάλει ποινή. Για τους νόμους τους αυτό θεωρείται παράτυπο, παράνομο, καταχρηστικό κ.λ.π… Το ανώτατο όριο προφυλάκισης όπως είναι πλέον γνωστό είναι 18 μήνες. Με μία στρατηγική, όμως, νέων υποδικιών που ξεκίνησε εναντίον της οργάνωσής μας και συγκεκριμένα εναντίον του συντρόφου Χάρη Χατζημιχελάκη, αυξανότανε το ανώτατο όριο της προφυλάκισης κάθε φορά που ένας από εμάς πλησίαζε σε αυτό, από τους 18 στους 30 μήνες. Το ίδιο έγινε σε εμένα, το ίδιο έγινε και στο Γιώργο Πολύδωρο και την Όλγα Οικονομίδου που κλείνουν το Σεπτέμβρη το 30μηνό τους. Αυτό ήταν κάτι που δεν είχε ξαναεφαρμοστεί ποτέ σε αναρχική οργάνωση στον ελλαδικό χώρο.

Τον Απρίλιο του 2013 με την αιτιολογία της επικινδυνότητάς μου ως μέλος της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, προχώρησαν στην παράταση για άλλους 6 μήνες της προφυλάκισής μου, φτάνοντας έτσι το όριο στους 36 μήνες (3 χρόνια).

Από την πλευρά τους καλά κάνανε. Αν γινότανε το “λάθος” και βγάζανε οποιοδήποτε μέλος της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς είναι σίγουρο ότι θα αξιοποιούσε την ελευθερία του για τη συνέχιση της αναρχικής δράσης, γράφοντας στα αρχίδια του όποιους περιοριστικούς όρους του βάζανε.

Επειδή όμως, δεν ήταν σίγουροι ότι το δικαστήριο θα προλάβει να ολοκληρωθεί μέσα σε αυτό το διάστημα, έκαναν ένα βήμα παραπάνω. Στις 22 Μαίου του 2013 μου φορτώσανε μία νέα υποδικία. Ο λόγος είναι ότι τον Μάιο του 2012, όταν υπήρχε η περίπτωση να βγω με το 18μηνό, είχα δώσει σε κάτι άτομα φωτογραφίες μου ώστε να φτιαχτούν πλαστές ταυτότητες, έτσι ώστε σε περίπτωση που αποφυλακιζόμουνα να μπορούσα κατευθείαν να βγω στην παρανομία. Αυτά τα άτομα από ανικανότητα ή αδιαφορία, παρόλο που δεν αποφυλακίστηκα και ούτε είχαμε πια συντροφικές ή φιλικές σχέσεις, θεώρησαν σωστό να κρατήσουν τις πλαστές μου ταυτότητες για περίπου 1 χρόνο σε κάποιο σπίτι που χρησιμοποιούσαν. Όταν τους πιάσανε για μία ληστεία και αφού δεν είχαν φροντίσει ήδη να τις εξαφανίσουν, βρέθηκαν από τα τσογλάνια της αντιτρομοκρατικής. Το αποτέλεσμα ήταν να χρεωθώ ηθική αυτουργία σε “τρομοκρατικές πράξεις” και να είμαι κατηγορούμενος στην υπόθεση της ληστείας στο Βελβεντό Κοζάνης. Έτσι τώρα, βρίσκομαι σε μία κατάσταση που δεν έχει ξαναυπάρξει ποτέ στον ελλαδικό χώρο. Ενώ έχω συλληφθεί το Νοέμβριο του 2010, έχω υποδικία έως το Δεκέμβρη του 2014. Δηλαδή, 4 χρόνια παραμονής στη φυλακή ως υπόδικος ή με άλλα λόγια, η πειραματική εφαρμογή της αορίστου χρόνου προφυλάκισης για υποθέσεις αναρχικής άμεσης δράσης. Και έρχονται και άλλες υποδικίες…

Προφανώς για την κατάσταση που βρίσκομαι δεν φταίει η ανικανότητα και η έλλειψη εμπειρίας των ατόμων που κατείχαν τις ταυτότητες. Αυτό θα ήταν ανόητο και κοντόφθαλμο να το πιστεύω. Αν δεν ήταν οι ταυτότητες θα “ανακάλυπταν” κάτι άλλο. Απλά θεώρησα σημαντικό να αναφερθώ στα γεγονότα, ώστε να ενημερωθούν σύντροφοι και να προσέχουν ακόμα πιο πολύ στοιχεία που αφήνονται πίσω.

Εναντίον μας, σαν οργάνωση και σαν τάση στον αναρχικό χώρο, εφαρμόζουν και θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν ό,τι διαθέτει το νομικό “οπλοστάσιό” τους για να μη βγούμε ποτέ από εδώ μέσα με νόμιμο τρόπο. Το ξέρουμε αυτό και θα κινηθούμε αναλόγως. Δεν σεβαστήκαμε το “νομικό πολιτισμό” τους ποτέ και ούτε θα αρχίσουμε να το κάνουμε τώρα.

Δυστυχώς μαζί με εμάς, που είμαστε μέλη της Συνωμοσίας, αυτή την αντιμετώπιση θα προσπαθήσουν να την έχουν απένατι και σε άλλα άτομα. Κατά το “μαζί με το βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα”, βλέπουμε διάφορες συλλήψεις να βαφτίζονται συλλήψεις μελών της οργάνωσής μας. Άτομα από υποθέσεις π.χ. απλής οπλοκατοχής, παρουσιάζονται σαν κομμάτι του δικτύου πυρήνων της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς. Υποθέσεις που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν άλλη μια αναφορά στο αστυνομικό δελτίο αναμέσα σε τόσες άλλες, αναβαθμίζονται μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν υποψίες των μπάτσων ότι οι εκάστοτε συλληφθέντες έχουν κάποια σχέση με εμάς. Αυτό γίνεται για να πληγεί το κύρος της οργάνωσής μας και να αυξηθεί mediaκα το άτρωτο της καταστολής.

Εμείς έχουμε κάνει ξεκάθαρο με την στάση μας ότι οι αντάρτικες ενέργειες της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς μας κάνουνε περήφανους για αυτό και αναλάβαμε την ευθύνη, αδιαφορώντας για τις όποιες νομικές επιπτώσεις. Όποιος είναι μέλος της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς είναι περήφανος για αυτό. Δεν θα το διαπραγματευόμασταν ούτε για λιγότερα χρόνια φυλακής, ούτε για να γίνουμε πιο αρεστοί, ούτε για τίποτα. Αλλά όπως ανέφερα, διάφορα άτομα, που και να θέλανε, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να τους δεχτούμε μαζί μας γιατί μας χωρίζει ένας ωκεανός αντιλήψεων και αξιών, συνεχίζουν να κατηγορούνται για την οργάνωσή μας. Εμείς με τη σειρά μας για να τους βοηθήσουμε, ξεκαθαρίζουμε, σε κάθε δικαστήριο που εμπλέκονται τέτοιοι, ότι φυλακισμένα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς είμαστε μόνο όσοι έχουμε αναλάβει την ευθύνη για τη δράση της, προασπίζοντας την αξιοπρέπεια και την ιστορία της οργάνωσής μας. Ένας τέτοιος κατηγορούμενος για απλή οπλοκατοχή, όπως και ο ίδιος δηλώνει, βρέθηκε ένα μήνα μετά από εμένα στην ίδια νομική καταστάση. Δηλαδή παρατάθηκε η προφυλάκισή του από τους 30 στους 36 μήνες. Για να αποφυλακιστεί ξεκίνησε απεργία πείνας. Ως εδώ όλα καλά…

Η συνέχεια όμως και το τσίρκο που ακολούθησε ήταν κάτι που κανείς μας δεν το περίμενε. Είδαμε το μεγαλύτερο κομμάτι του αναρχικού χώρου να σιωπά ή και να αβαντάρει παρασκηνιακά τις ύαινες της αλληλεγγύης που όρμησαν σε αυτή την υπόθεση.

Πώς γίνεται σαν αναρχικός να δέχεσαι να κάνεις συνέντευξη τύπου με καργιόληδες σαν τον Γιάννη Πανούση; Τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ που είναι πίσω από τη συγγραφή του σωφρονιστικού κια ποινικού κώδικα. Τον ίδιο βουλευτή που υπήρξε στο παρελθόν στόχος της οργάνωσής μας και είναι μάρτυρας κατηγορίας εναντίον μας στο ειδικό δικαστήριο που λαμβάνει χώρα στον Κορυδαλλό. Πως δέχεσαι άλλα στελέχη κομμάτων να λένε ότι θα ξεκινήσουνε και αυτοί απεργία πείνας για αλληλεγγύη στην υπόθεσή σου; Οι βουλευτές, είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε οποιουδήποτε κόμματος είναι στόχοι επίθεσης και σίγουρα όχι αλληλέγγυοι.

Αλλά και ο τρόπος που επιλέχθηκε να προβληθεί αυτή η υπόθεση με αναφορές στον “άδικα προφυλακισμένο” και στον “αθώο” Κ.Σ. αναδεικνύει την ηττοπάθεια σαν την κυρίαρχη πολιτική επιλογή αυτού του χώρου.

Δηλαδή υπάρχουν δίκαια προφυλακισμένοι;

Δηλαδή οι “αθώοι” αναρχικοί πρέπει να βγούνε, ενώ εμείς οι “ένοχοι” πρέπει να παραμείνουμε μέσα; Για να μη χαλάσουμε το γλυκανάλατο lifestyle που έχουν μετατρέψει κάποιοι την αναρχία;

Αλλά προφανώς το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για αυτό το τσίρκο, το φέρει ο ίδιος ο κατηγορούμενος. Πόση αξιοπρέπεια έχεις και πώς μπορείς να λέγεσαι αναρχικός όταν κάνεις τουμπεκί το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και ο ΣΥΡΙΖΑ, βγάζουν ανακοινώσεις υπερ σου; Πώς κάνεις τουμπεκί όταν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Βούτσης, ρωτάνε στη βουλή για εσένα; Εκτός και αν κάποιος τους το ζήτησε… Πώς γίνεται να αφήνεις κόμματα να δείχνουν την αλληλεγγύη τους σε συγκεντρώσεις έξω από το νοσοκομείο που κρατείσαι όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ; Αυτοί, την πολιτικάντικη δουλειά τους κάνουνε και χώνονται όπου τους αφήνεται χώρος. Άμα εσύ δεν το κόβεις μαχαίρι και δεν ξεκαθαρίζεις τη στάση σου είναι απλό. Δεν είσαι αναρχικός και δεν έχεις καμία σχέση με αγώνα. Απλά φιλάς κατουρημένες ποδιές για να βγεις από τη φυλακή.

Αλλά και στην ίδια την απεργία πείνας σαν απεργία πείνας, βιώσαμε το απόλυτο τσίρκο. Ποιός απεργός πείνας παέι στο νοσοκομείο στις 12 μέρες και δέχεται όχι 1 αλλά 2 ορούς; Κάτι που είπε και η γιατρός Φανή Κυριακού στις 19/06, όταν κλήθηκε να καταθέσει στη δίκη εναντίον της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, που δικάζεται και ο Κ.Σ. και γίνεται στις γυναικείες φυλακές. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι του χορηγείται ορός δεξτρόζης και άλλος ένας ορός με ηλεκτρολύτες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κ.α. Με αυτά δεν κάνεις απεργία πείνας. Ήταν εξάλου αναμενόμενο το ότι ποτέ δε δημοσιεύτηκε το σάκχαρό του σε αντίθεση με παλαιότερες απεργίες πείνας. Απλά τα αποτελέσματα δεν θα βόλευαν. Και είναι λογικό, σύντροφοι εκτός φυλακής να μην έχουν γνώση για τα διαδικαστικά της απεργίας πείνας, αλλά εμείς από προσωπικά βιώματα είμαστε σε θέση να έχουμε αντίληψη.

Όταν ξεφτιλίζεις ένα μέσο αγώνα με τέτοιο τρόπο είναι απλά λάθος. Ή αγωνίζεσαι συνεπής στις επιλογές σου ή δεν αγωνίζεσαι καθόλου.

Όταν είσαι αναρχικός δεν γλύφεις πολιτικά κόμματα. Όταν είσαι αναρχικός δεν μιλάς για την εθνική κυριαρχία ή για τον ελληνικό λαό, ούτε αποζητάς τη δημιουργία ενός άλλου πόλου εξουσίας. (αποσπάσματα από προηγούμενα κείμενα του Κ.Σ.).

Αναρχικός είσαι όταν περήφανα αγωνίζεσαι ενάντια σε κάθε εξουσία ακόμα και στις αλλοτριωμένες πτυχές της που έχουμε όλοι μέσα μας.

Τα πολιτικά κόμματα είναι ξεκάθαρα εχθροί μας, είτε αριστερά είτε ακροαριστερά. Τελεία και παύλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ να παέι να γαμηθεί. Ψήφο σε αυτούς, όπως τους δώσανε κάτι άλλοι “αναρχικοί” κρατούμενοι πέρυσι στην εκλογική διαδικασία που έγινε μέσα στη φυλακή, από εμάς δε θα δούνε ποτέ. Νταλαβέρια με την αντιπολίτευση και την πιθανή αυριανή κυβέρνηση δεν κάνουμε. Τόσο “διεφθαρμένοι” ούτε εμείς δεν είμαστε…

Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και η ιστορία θα κρίνει.

ΖΗΤΩ Η ΑΝΑΡΧΙΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΣ ΤΗΝ

ΟΛΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΤΣΑΚΑΛΟΣ

Μέλος της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς -FAI-IRF

Υ.Γ. Το παραπάνω κείμενο εκφράζει απόλυτα όλους τους συντρόφους της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και θα ακολουθήσει συλλογική τοποθέτηση.