Σχεδιάζουν σαρωτική αντιασφαλιστική ανατροπή

8 χαμενεσ ωρες για μια μπουκια ψωμιΠρώτα εμφανίστηκε στο πολιτικό μεϊντάνι ο Βρούτσης, με μια δήλωση την οποία διένειμε γραπτώς: «Για πολλά χρόνια συντηρούσαμε ένα κατακερματισμένο σύστημα ασφάλισης πολλών ταχυτήτων, δαπανηρό και, κυρίως, άδικο και αναποτελεσματικό. Στο νέο ασφαλιστικό χάρτη που προετοιμάζουμε μεθοδικά, όλα αλλάζουν για πάντα. Στην παρουσίαση της μελέτης που εκπονείται από το ΚΕΠΕ θα αποδειχθεί ότι οι λύσεις ήταν μπροστά μας, αλλά είτε δεν τις βλέπαμε είτε –ακόμη χειρότερα–  δεν θέλαμε ή δεν τολμούσαμε να τις δούμε».

Μετά ήρθε το «Βήμα», στο οποίο διοχετεύθηκε η «απόρρητη έκθεση του ΚΕΠΕ», η οποία αποκαλύπτει ένα ασφαλιστικό σύστημα γεμάτο «παραλογισμούς». Οπως αντιλαμβάνεστε, παραλογισμοί δεν είναι οι συντάξεις πείνας, αλλά το ότι υπάρχουν συνταξιούχοι σε ηλικίες μικρότερες από τα ανώτατα όρια (το ότι αυτοί έχουν 35 χρόνια ένσημα ή εργάστηκαν στα βαριά και ανθυγιεινά δεν έχει σημασία!), το ότι το 2014 βγήκαν στη σύνταξη διπλάσιοι από το 2009 (χωρίς να εξετάζουν το λόγο, αλλά να υπονοούν ότι βγήκαν πρόωρα – που δε βγήκαν), και το ότι το 17,2% των συνταξιού-χων ανδρών του ΙΚΑ και το 15,1% των συνταξιούχων γυναικών παίρνει σύνταξη αναπηρίας (το ότι ο καπιταλισμός σακατεύει τον εργάτη και την εργάτρια επίσης δεν μετράει). «Παραλογισμός» είναι το ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων αιτήσεων για συνταξιοδότηση γίνεται με τα κατώτατα όρια (από 15 μέχρι 16 χρόνια εργασίας) και όχι ότι οργιάζει η «μαύρη» εργασία, με αποτέλεσμα εργάτες και εργάτριες να φτάνουν σε ηλικία σύνταξης και μετά βίας να έχουν συμπληρώσει 4.500 ένσημα.

Το δημοσίευμα του «Βήματος» πέτυχε το σκοπό του. Αναπαράχθηκε ευρύτατα και πυροδότησε μια φιλολογία που είναι γνωστή και από όλες τις προηγούμενες αντιασφαλιστικές επιθέσεις. Πρώτα αναπτύσσεται μια φιλολογία κρισιολογίας και «υπερβολών» και μετά ακολουθούν οι αντιασφαλιστικές νομοθετικές παρεμβάσεις.

Η φιλολογία που αναπτύσσεται το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι αυτή της «κοινωνικής ισότητας», για την οποία κόπτονται δήθεν οι κυβερνώντες. Δεν είναι τυχαίο ότι η μελέτη του ΚΕΠΕ κάνει λόγο για «προνόμια» και όχι για δικαιώματα, λες και υπάρχει κάποιο καθορισμένο μίνιμουμ κοινωνικών παροχών και οτιδήποτε είναι πάνω απ’ αυτό αποτελεί απαράδεκτο προνόμιο. Γράφει η μελέτη: «Η πολυδιάσπαση του συστήματος (…) δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις προκειμένου να διατηρηθούν προνόμια που θεσπίστηκαν στο παρελθόν και αντικρούουν κάθε έννοια κοινωνικής ισότητας»! Μ’ άλλα λόγια, όποιος εργαζόμενος παίρνει σύνταξη πάνω από το τρισάθλιο κατώτερο επίπεδο του ΙΚΑ είναι προνομι-ούχος (χωρίς να μετρήσουμε τα χρόνια ασφάλισης και τις ασφαλιστικές εισφορές που πλήρωσε)!

Το ιδεολόγημα των «προνομίων» και της «κοινωνικής ισότητας» χρησιμοποιείται ως βάση για να εξαπολυθεί μια νέα εκστρατεία εξίσωσης συντάξεων προς τα κάτω, με εργαλείο την ενοποίηση των εναπομεινάντων ασφαλιστικών Ταμείων. Μπορεί ο Βρού-τσης να διατυμπανίζει ότι η ενοποίηση θα είναι μόνο διοικητική και λειτουργική, για να μειωθούν οι δαπάνες διοίκησης και λειτουργίας, όμως η μελέτη του ΚΕΠΕ μας προϊδεάζει για «ενοποιήσεις» συντάξεων. Γράφει χαρακτηριστικά: «Το ασφαλιστικό σύστημα, όμως, δεν είναι κατακερματισμένο μόνο διοικητικά. Το σύστημα συντάξεων χαρακτηρίζεται από μια πολυνομία, η οποία δημιουργεί έντονες κοινωνικές ανισότητες, αφού αντιμετωπίζει όμοιες περιπτώσεις πολιτών με διαφορετικό τρόπο. Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (χρόνος ασφάλισης και όρια ηλικίας), τα ποσοστά αναπλήρωσης, οι κατώτατες συντάξεις, οι ασφαλιστικές και εργοδοτικές εισφορές, οι κοινωνικοί πόροι και η κρατική χρηματοδότηση ποικίλλουν τόσο μεταξύ των Ταμείων, όσο και μεταξύ ασφαλισμένων στο ίδιο Ταμείο».

Στο στόχαστρο, λοιπόν, μπαίνει ολόκληρο το ασφαλιστικό «πακέτο»: χρόνος ασφάλισης και όρια ηλικίας, ποσοστά αναπλήρωσης, ασφαλιστικές εισφορές και κρατική χρηματοδότηση, κοινωνικοί πόροι και κατώτερες συντάξεις. Είναι τόσο προκλητική αυτή η μελέτη που φτάνει στο σημείο να γράφει ότι «σε ορισμένα Ταμεία, παρά τις ευρωπαϊκές οδηγίες, συνεχίζουν να υπάρχουν αρκετά πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις γυναίκες»! Ακόμη πιο προκλητική είναι η αναφορά στις αναπηρικές συντάξεις που «αποτελούν διέξοδο για νέους ασφαλισμένους ή ασφαλισμένους με λίγες ημέρες ασφάλισης»! Δηλαδή, ο νέος εργαζόμενος ή ο μεγαλύτερος που δεν έχει πολλά ένσημα… αυτοτραυματίζεται για να πάρει αναπηρική σύνταξη!

Με κυνικό τεχνοκρατικό ύφος το ΚΕΠΕ λέει στους εργαζόμενους… να ξεχάσουν αυτά που ήξεραν, ακόμη και αν έχουν δίκιο: «Αν και για όλους τους παραπάνω διαχωρισμούς μπορούν, τουλάχιστον από αυτούς που ευνοούνται, να προταθούν πειστικές αιτιολογίες για την ύπαρξή τους, από οικονομικής και κοινωνικής άποψης είναι μάλλον δύσκολο να δικαιολογηθούν».

Σε ό,τι αφορά τα όρια ηλικίας και τα χρόνια ασφάλισης, είναι φανερό ότι στόχος είναι να χτυπηθούν όσα όρια έχουν απομείνει κάτω από τα 67. Μολονότι η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην Ελλάδα είναι τα 62,34 χρόνια (62,09 είναι ο μέσος όρος στις χώρες μέλη της ΕΕ), το ΚΕΠΕ επιμένει ότι πρέπει να μην γίνεται αναφορά στο μέσο όρο, αλλά να υπάρξουν «τροποποιήσεις- καταργήσεις στις ισχύουσες εξαιρέσεις» από τα ανώτατα όρια. Αναφέρει δε ως παραδείγματα «το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών» και «τις πρόσφατες ρυθμίσεις για αναγνώριση πλασματικών ετών στους ενστόλους στο Δημόσιο», λες και έχει καμιά σχέση ο εργάτης στις βαριές και ανθυγιεινές εργασίες, που φτύνει αίμα βλέποντας την υγεία του να φθείρεται καθημερινά, με τους μπάτσους και τους καραβανάδες που συνταξιοδοτούνται νεότατοι και όσο «εργάζονται» να μην πούμε τι κάνουν. Το ΚΕΠΕ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο διαφορετικό καθεστώς που ισχύει στο δημόσιο ανάλογα «αν άρχισαν να εργάζονται πριν ή μετά το 1983»!

Δεν τους αρκεί, όμως, μόνο η αύξηση των λεγόμενων πρόωρων συντάξεων (ΒΑΕ, γυναίκες με ανήλικα παιδιά, 35ετία για όσους ισχύει ακόμη), ώστε να σπρώξουν όλα τα όρια ηλικίας προς τα 67. Θα χτυπήσουν και τα ελάχιστα όρια ημερών ασφάλισης. Θυμίζουμε ότι και το 2012 αναπτύχθηκε φιλολογία για αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων για συνταξιοδότηση από 4.500 σε 6.000 (δηλαδή από 15 σε 20 πλήρη έτη ασφάλισης). Αν συμβεί αυτό, δεδομένης της έκρηξης της ανεργίας τα τελευταία χρόνια, η οποία θα κρατήσει πολύ ακόμα, θα πετάξει εκτός συνταξιοδότησης έναν τεράστιο αριθμό εργαζόμενων και θα τσακίσει κάθε έννοια ασφαλιστικής συνείδησης στη νέα εργατική γενιά.

Δεν γνωρίζουμε αν η επικείμενη αντιασφαλιστική επίθεση θα περιοριστεί στο τρίπτυχο «ενοποιήσεις ταμείων – αύξηση των χαμηλότερων από τα ανώτατα ορίων ηλικίας – αύξηση ελάχιστου αριθμού ημερών ασφάλισης» και δε θα επεκταθεί στο ύψος των συντάξεων. Το βέβαιο είναι πως πρέπει να χτυπη- θούν και οι συντάξεις, προκειμένου να γίνει μια κάποια διαχείριση της βαθιάς κρίσης στην οποία έχουν οδηγήσει την Κοινωνική Ασφάλιση. Το αν θα το κάνουν άμεσα ή σε μια επόμενη φάση (η οποία δε θ’ αργήσει πολύ) είναι τεχνική λεπτομέρεια. Το σίγουρο είναι ότι θα το κάνουν.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους (υπηρεσία της Βουλής) γράφει ορθά-κοφτά στην τελευταία έκθεσή του: «Η σημερινή οικονομική κρίση, καθώς και η σύνδεση της Κοινωνικής Ασφάλισης με το κοινωνικό κράτος δεν ευνοεί την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος». Επειδή, λοιπόν, «δεν ευνοείται η οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος», το ΓΠΚ συμπεραίνει ότι «είναι λογικόνα πρέπει να ζητηθούν νέοι πόροι είτε να περικοπούν περισσότερο οι δαπάνες»!

 

Αναδημοσίευση από: http://www.eksegersi.gr/issue/787/%CE%95%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC/22128.%CE%A3%CF%87%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%83%CE%B1%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AE

Ανταπόκριση από την κινητοποίηση της Κυριακής 3 Αυγούστου ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας [Συντονιστικό δράσης]

f43ac222ca48543761130c103785ad4cΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΒΑνταπόκριση από την κινητοποίηση της Κυριακής 3 Αυγούστου ενάντια στην
κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας [Συντονιστικό δράσης]

Την Κυριακή 3 Αυγούστου, μια ακόμη Κυριακή με τα μαγαζιά ανοιχτά (στο
πλαίσιο της «πιλοτικής» εφαρμογής του μέτρου της
πλήρους κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας με 52 εργάσιμες Κυριακές
-δηλαδή όλες τις Κυριακές- το χρόνο) το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην
κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια βρέθηκε
για μια ακόμα φορά σε κινητοποίηση στην Ερμού.

Σε μια Κυριακή που για ακόμα μια φορά δεν είχε κηρυχτεί απεργία στον
κλάδο του εμπορίου.

Σε μια Ερμού όπου κι αυτή την Κυριακή (όπως και τις προηγούμενες
Κυριακές της εφαρμογής του μέτρου των 52 Κυριακών) κάποια καταστήματα
ήταν ανοιχτά, ενώ αρκετά άλλα κλειστά. Μάλιστα, κάποια καταστήματα, τόσο
μικρά όσο και μεγαλύτερα, ακόμα και κάποιες πολυεθνικές, που αφού είχαν
ανοίξει κατά τις περασμένες Κυριακές (και σε αυτές της εφαρμογής του
μέτρου των 52 Κυριακών) και κατόπιν κλείσανε λόγω των παρεμβάσεων μας
και της ενεργούς συμμετοχής των εργαζομένων τους σε αυτές, παρέμειναν
κλειστά αυτήν την Κυριακή.

Η κινητοποίηση του Συντονιστικού δράσης για αυτήν την Κυριακή
πραγματοποιήθηκε από τις 10πμ μέχρι και τις 3μμ με αφετηρία την αρχή της
Ερμού στο Σύνταγμα και κατάληξη στη συμβολή της με την Αιόλου. Σε όλο
αυτό το διάστημα πραγματοποιούνταν παρεμβάσεις έξω από τα ανοιχτά
καταστήματα με πανό, μοίρασμα κειμένων σε διερχόμενους αλλά και σε
εργαζόμενους εντός των καταστημάτων, στένσιλ, αφισοκόλληση και
συνθήματα. Παράλληλα, καθόλη τη διάρκεια της κινητοποίησης μας από τη
μικροφωνική εγκατάσταση στα γραφεία της ΟΛΜΕ επί της
Ερμού ακούγονταν τραγούδια και αποσπάσματα από τα κείμενά μας. Ως
αποτέλεσμα των παρεμβάσεων αυτών τα
καταστήματα κατέβαζαν ρολά και παρέμειναν κλειστά για λίγη ή και αρκετή
ώρα και μετά την αποχώρησή μας.

d238f944e50a30d8107f89f5ed0eb486ΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΓΣε κάποιες περιπτώσεις, όπως και στις περασμένες Κυριακές, οι
παρεμβάσεις αυτές έγινανκαι με τη συμβολή των ίδιων των εργαζομένων στα
καταστήματα αυτά, που στέκονταν έξω από το κατάστημα όπου εργάζονταν,
στηρίζοντας έτσι
έμπρακτα την παρέμβαση και συμμετέχοντας ακόμα και στη διαδήλωση και
στις παρεμβάσεις και στα υπόλοιπα καταστήματα. Σε κάθε περίπτωση πάντως
επρόκειτο για μια ακόμα δυναμική κινητοποίηση, που έγινε θερμά αποδεκτή
από το σύνολο των εμποροϋπαλλήλων μεγάλο μέρος των οποίων υπό ένα
καθεστώς τρομοκρατίας και μπρος στον φόβο της απόλυσης αναγκάζονται παρά
τη θέλησή τους να εργάζονται Κυριακάτικα.

Επίσης, υπήρξαν και περιπτώσεις που μπροστά στην παρουσία του
Συντονιστικού δράσης και στις διαθέσεις των εργαζομένων για στήριξη του
αγώνα, η εργοδοσία κλείδωνε του εργαζόμενους και τους έβαζε να κάνουν
δουλειές στο εσωτερικό των καταστημάτων κατά τη διάρκεια της παρέμβασης
έξω από αυτά.

Στη σημερινή μας παρέμβαση ήταν αναβαθμισμένη και προκλητική η παρουσία
αστυνομικών δυνάμεων τόσο επί της Ερμού όσο και στα παρακείμενα στενά.
Όσο για τον
επικεφαλής τους, αυτός επενέβαινε σχεδόν σε κάθε σημείο παρέμβασής μας,
προσπαθώντας σε αρκετές περιπτώσεις να αποσπάσει από εργαζόμενους και
υπευθύνους αλλά και πελάτες την έκκληση να κινηθεί εναντίον μας με
αυτόφωρο, όπως διαρκώς μας απειλούσε. Ωστόσο σε όλες αυτές τις
περιπτώσεις αναγκάζονταν να φύγει άπραγος καθώς δεν έβρισκε ανταπόκριση.

Δυο μέρες πριν, το απόγευμα της Παρασκευής 1/8 προχωρήσαμε σε
μικροφωνική παρέμβαση στην Ερμού, ενώ κατά τις περασμένες ημέρες έγιναν
μοιράσματα κειμένων και συζητήσεις με εργαζόμενους σε διάφορα
καταστήματα του κέντρου. Τέλος το απόγευμα και αυτής της Κυριακής
πραγματοποιήθηκε μια ακόμα συνάντηση-συζήτηση της συλλογικότητας
«Εργαζόμενες-οι από τον κλάδο του εμπορίου».

Ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας συνεχίζεται.

Ούτε 52, ούτε κι 7, ποτέ την Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά!

Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και
τα «απελευθερωμένα» ωράρια

επικοινωνία: syntonistiko_drasis@espiv.net

* Hεπόμενη συνέλευση του Συντονιστικού Δράσης ενάντια στην κατάργηση της
κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια έχει οριστεί για την
Τρίτη 5 Αυγούστου στις 7μμ στα γραφεία του ΣΥΒΧΑ (Λόντου 6, Εξάρχεια).

Ακολουθούν εικόνες από τις παρεμβάσεις της Κυριακής 3/8 καθώς και τα
τελευταία κείμενα του Συντονιστικού δράσης και της συλλογικότητας
«Εργαζόμενες-οι από τον κλάδο του εμπορίου» που μοιράζονταν:

Εργαζόμενοι/εργαζόμενες από τον κλάδο του εμπορίου: Κάλεσμα σε νέα
συνάντηση εργαζομένων στον
κλάδο του εμπορίου & ανταπόκριση από την κινητοποίηση της 27 Ιούλη

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ
(ανταπόκριση από την κινητοποίηση της Κυριακής 27/7 στο χώρο του
εμπορίου)
Την Κυριακή 27/7, οι εργοδότες στον χώρο του εμπορίου επιχείρησαν να
εφαρμόσουν πιλοτικά για 2η φορά το μέτρο των «52 εργάσιμων Κυριακών» στο
κέντρο της Αθήνας. Το εν λόγω μέτρο αποσκοπεί ξεκάθαρα στην πλήρη
κατάργηση της κυριακάτικης αργίας καταρχήν στο κλάδο του εμπορίου και
κατ’ επέκταση σε όλους τους χώρους εργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο
τομέα. Τις 2 προηγούμενες Κυριακές, στις 13 & 20 Ιουλίου μέσα από
τις διαδικασίες του Συντονιστικού ενάντια στην κατάργηση της
κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια, οργανώθηκαν απεργιακοί
αποκλεισμοί κατά μήκος της Ερμού μπλοκάροντας
αποτελεσματικά την εφαρμογή του μέτρου. Παρά τα κατασκευασμένα ρεπορτάζ
των ΜΜΕ για τον «αυξημένο τζίρο» και την «ανεβασμένη εμπορική κίνηση»,
αυτό που κυριάρχησε ήταν η εικόνα των αγωνιζόμενων εμποροϋπαλλήλων, των
απεργών και των αλληλέγγυων ενωμένων μπροστά από τα κατεβασμένα ρολά
και τα απεργιακά πανό.
Την Κυριακή 27/7, τα πράγματα ήταν πολύ…καλύτερα! Παρά τον βαθύ
καύσωνα αλλά και την πλήρη απουσία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας
που δεν κήρυξε καν απεργία για να καλυφθούν όσοι συνάδελφοι επιθυμούσαν
να απεργήσουν, ο αγώνας για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας
συνεχίστηκε. Καταφέρθηκε να αποκλειστεί η συντριπτική πλειοψηφία των
καταστημάτων της Ερμού από το Σύνταγμα ως και την Αιόλου, με την
αμέριστη συμπαράσταση των εργαζομένων σ’ αυτά. Ουσιαστικά, όσοι και όσες
βρέθηκαν στο δρόμο κατάφεραν να οργανώσουν τη δική τους απεργία με βάση
το πείσμα, την συναδελφικότητα, την οριζόντια επικοινωνία και την
αλληλεγγύη. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να
αναστείλουν εντελώς τη λειτουργία τους αποδεσμεύοντας τους εργαζόμενους.
Βέβαια, υπήρξαν και λίγες περιπτώσεις επιχειρήσεων που θέλησαν να
παίξουν «κρυφτούλι» αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να πίνουν καφέ ή να
περιφέρονται μέχρι να αρθούν οι αποκλεισμοί. Τέτοιου είδους καψόνια
έρχονται να προστεθούν στις καταγγελίες συναδέλφων για αυθαίρετη
επιμήκυνση του ωραρίου τις Κυριακές, για αποπληρωμή των Κυριακών με
κουπόνια κ.α.
Βέβαια, οι συγκεντρωμένοι είχαν να αντιμετωπίσουν και τη γελοιότητα
ενός πολιτευτή ονόματι Τζήμερος. Ο συγκεκριμένος κανίβαλος λειτουργώντας
ως λαγός της αστυνομίας και της εργοδοσίας, επιχείρησε να προκαλέσει
διαλυτική ένταση ώστε να χτυπηθεί η κινητοποίησή μας. Συνοδευόμενος από
4 διμοιρίες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ κι αφού μπήκε σε ανοικτό κατάστημα χωρίς να
ψωνίσει, όχι μόνο δεν κατάφερε να μας διαλύσει (παρά την επίθεση των ΜΑΤ
σε όσους τον γιούχαραν) αλλά «κατάφερε» να προκαλέσει τέτοιον χαμό στην
Ερμού ώστε να κλείσουν και τα ελάχιστα ανοικτά καταστήματα!
Δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση, βέβαια, η πλήρης αποσιώπηση όλων των
παραπάνω από τα ΜΜΕ. Μέσα στη συνθήκη που δημιούργησε η δυναμική
κινητοποίηση των εργαζομένων, δυσκολεύτηκαν να ανακαλύψουν την «γιορτινή
ατμόσφαιρα της αγοράς» και τους «εκπτωτικούς παραδείσους» των
προηγούμενων Κυριακών. Ο νόμος της προπαγάνδας είναι σαφής: όταν δεν
μπορείς να αλλοιώσεις την αλήθεια, απλά την αποκρύπτεις. Η μόνη γιορτή
που στήθηκε την Κυριακή 27 Ιουλίου στην Ερμού ήταν η γιορτή του αγώνα,
της συναδελφικότητας και της αλληλεγγύης. Και μια τέτοια γιορτή δεν
χωράει στα έντυπα και τηλεοπτικά ρεπορτάζ.
Εμείς, ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες στον κλάδο του εμπορίου, μέσα
από τις συναντήσεις μας προσπαθούμε να σπάσουμε στην πράξη την
απομόνωση, τον φόβο και την τρομοκρατία που κυριαρχεί στους χώρους
δουλειάς. Έχουμε αποφασίσει να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον, να
κάνουμε πράξη την συναδελφική αλληλεγγύη, να οργανώσουμε συλλογικά και
αποφασιστικά τις διεκδικήσεις μας. Θέλουμε να πάρουμε τον αγώνα στα
χέρια μας ώστε να πάρουμε πίσω όσα μας στερούν: τα δικαιώματά μας, το
δίκιο μας, τη συλλογική μας αξιοπρέπεια. Και σ’ αυτήν την προσπάθεια,
καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στον κλάδο του εμπορίου
να συμμετέχουν ενεργά.
Εργαζόμενοι/εργαζόμενες από τον κλάδο του εμπορίου
Επικοινωνία: orthostasia@yahoo.gr

ανακοίνωση σχετικά με την κινητοποίηση για την κυριακάτικη αργία στις 27
Ιούλη [+κάλεσμα σε συγκέντρωση την Κυριακή 3 Αυγούστου]

Oύτε 52 ούτε και 7, καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοικτά
Ποτέ δουλειά την Κυριακή: Δεν δουλεύουμε – δεν ψωνίζουμε.
To Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας
και τα «απελευθερωμένα» ωράρια, μήνες τώρα δίνει μάχες, με συγκεκριμένα
αποτελέσματα, στο κέντρο της Αθήνας και στις γειτονιές του νομού
Αττικής. Ήδη από τις 13 του Ιούλη είχε αρχίσει να δίνει καρπούς ο
συνεχής επίμονος παρατεταμένος αγώνας, κάθε Κυριακή που επιχειρούσαν να
ανοίξουν τα μαγαζιά. Στις 20 του Ιούλη, για πρώτη φορά, οι ίδιες οι
εργαζόμενες/οι άρχισαν να βγαίνουν μπροστά στον αγώνα, αποκλείοντας, με
απεργιακές φρουρές, μαγαζιά. Άρχισε να αποκτά δυναμική η συλλογικότητα
από τα κάτω εργαζομένων στο χώρο του εμπορίου.
Την Κυριακή 27 του Ιούλη, υπήρχε, για πρώτη φορά, αντικειμενική
δυσκολία. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, η οποία έχει πλέον
συμμαχήσει επίσημα με την εργοδοτική ένωση, η οποία επέβαλε το άνοιγμα
των 7 Κυριακών και τώρα αντιλαμβάνεται ότι το άνοιγμα των 52 θα οδηγήσει
σε απόλυτη κυριαρχία στην αγορά των αλυσίδων των πολυεθνικών, αρνήθηκε
να προκηρύξει απεργία, προσπαθώντας να απονομιμοποιήσει τους απεργιακούς
αποκλεισμούς. Διαπίστωσε ότι ο αγώνας άρχισε να περνά στα χέρια των
ίδιων των εργαζομένων που δεν είναι πια διατεθειμένες/οι να τον
αναθέσουν σε «ειδικούς» γραφειοκράτες, για να τον ρίξουν στις κάλπες των
εκλογικών αυταπατών.
Την Κυριακή 27 του Ιούλη, στο πλαίσιο του αγώνα ενάντια στην
κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, δεκάδες εργαζόμενες, μαζί με το
Συντονιστικό και χωρίς την κάλυψη του καθεστωτικού συνδικαλισμού που
αρνήθηκε να προκηρύξει απεργία, βγήκαν με δική τους πρωτοβουλία έξω από
τους χώρους εργασίας, συζήτησαν με τις/τους συναδέλφισσες/ους του
κλάδου, είδαν ότι μπορούν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.
Απέκλεισαν, μαζί με το Συντονιστικό Δράσης, τις αλυσίδες των πολυεθνικών
αλλά και τα ελάχιστα μαγαζιά που επιχείρησαν να ανοίξουν. Υποχρέωσαν
τους εργοδότες να τα κλείσουν, προσδίδοντας χαρακτηριστικά «άγριας
απεργίας» στην κινητοποίηση.
Με τα ΜΑΤ προστασία, θέλησε και ο νεοφιλελεύθερος πολιτευτής Τζίμερος να
ψωνίσει. Οι αλυσίδες του αγώνα αναχαίτισαν την επίθεση των ΜΑΤ και
έστειλαν τον Τζίμερο και το «παρεάκι» του, τρέχοντας, στο σπίτι τους,
ενώ επέβαλαν από τις 11.00πμ μέχρι τις 3.00μμ να είναι σχεδόν όλα
κλειστά στην Ερμού.
Η συμμετοχή στους απεργιακούς αντικαταναλωτικούς αποκλεισμούς τις
Κυριακές αποτελεί σημαντική μάχη κόντρα στη λεηλασία της ζωής μας, στον
καθεστωτικό συνδικαλισμό, αλλά κυρίως αποτελεί συνέχιση του ταξικού
αγώνα ενάντια στη λεηλασία των εργατικών δικαιωμάτων και τον κοινωνικό
εκφασισμό. Είναι πράξη αντίστασης στην προσπάθεια των μηχανισμών
εξαπάτησης να επιβάλουν σαν πανηγύρι την κανιβαλική καταναλωτική
εξαθλίωση. Καλούμε όλους τους εργαζομένους να ακολουθήσουν τον δρόμο του
αγώνα, τον οποίο επέλεξαν οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοί τους,
σπάζοντας, στην πράξη, την εργοδοτική τρομοκρατία.
ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ, ΣΥΖΗΤΑΜΕ,
ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ, ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ, ΣΠΑΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ
Η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΤΗΝ
ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ
Συγκέντρωση: Κυριακή 3 Αυγούστου, 11.00πμ, Ερμού και Κορνάρου

Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και
τα «απελευθερωμένα» ωράρια

syntonistiko_drasis@espiv.net

Νομιμη η εργασια παιδιων στην Βολιβια

Η Βολιβία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποιεί την παιδική εργασία μετά τον νόμο που υπέγραψε την περασμένη Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της χώρας, Alvaro Garcia Linera.

Νωρίτερα το Κογκρέσο ενέκρινε το νόμο, που ορίζει ως νόμιμη την εργασία 10χρονων παιδιών. Σύμφωνα με τους νομοθέτες, το να μειωθεί το επιτρεπτό όριο εργασίας από τα 14 στα 10 χρόνια απλώς αναγνωρίζει την πραγματικότητα δηλαδή ότι πολλές φτωχές οικογένειες συντηρούνται από την εργασία των παιδιών τους.

“Αντί να αγνοήσουμε το πρόβλημα, θέλουμε να εγγυηθούμε τα δικαιώματα και την εργασιακή ασφάλεια των παιδιών” είπε ένας εκ των υπερμάχων του σχετικού νόμου.

Σύμφωνα με την Independent περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά κάτω των 17, εργάζονται σήμερα στη χώρα. Ακόμα και ο Πρόεδρος Evo Morales, εργαζόταν σαν βοσκός λάμα από τα 14 του στην γενέτειρά του Isallawi.

Σύμφωνα με το νόμο, τα 10χρονα  μπορούν να δουλεύουν εφόσον βρίσκονται υπό γονική εποπτεία, ενώ τα παιδιά 12 ετών και άνω μπορούν να δουλεύουν και με συμβόλαιο. Προϋπόθεση της εργασίας για όλα τα παιδιά είναι να παρακολουθούν το σχολείο.

“Δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική σε μια χώρα όπου ο μισός πληθυσμός ζει στη φτώχεια” δήλωσε ο επικεφαλής του σωματείου Αγοριών, Κοριτσιών και Εφήβων εργατών στο Associated Press.

Ωστόσο, ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η Human Rights Watch τονίζουν ότι η απόφαση της Βολιβίας θα αποτελέσει οδηγό και για άλλες χώρες, ωθώντας σε γενιές παιδιών που θα έχουν ελάχιστη μόρφωση και χαμηλά εισοδήματα ως ενήλικες. Τονίζεται εξάλλου ότι η απόφαση αντιβαίνει τη συνθήκη του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται η παιδική εργασία κάτω των 14 ετών.

Ο Carmen Moreno,υπάλληλος της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που εργάζονται για τη μείωση της παιδικής εργασίας, δήλωσε οτι ο νέος νόμος της Βολιβίας παραβιάζει την σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την ελάχιστη ηλικίας εργασίας.

“Ο νέος νόμος αντιβαίνει το περιφερειακό ρεύμα. Το Μεξικό έχει θέσει ως ελάχιστο όριο τα 15 χρόνια, ενώ η Χιλή τα 16.”

Στη Βολιβία τα παιδιά εργάζονται κυρίως στην υφαντουργία, σε φάρμες, ως πλανόδιοι πωλητές, αχθοφόροι και συλλέκτες φύλλων κακάο.

Έρευνα του 2008 πάντως κατέδειξε ότι 850.000 παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών εργάζονται στη Βολιβία και από αυτά, 9 στα 10 σε εξαιρετικά δυσμενείς εργασίες όπως τα ζαχαροκάλαμα και τα ορυχεία. ATHENS INDYMEDIAlogoΠΗΓΗ: