εργασιακό δελτίο #61 από το omnia sunt communia

sticker new

 

 

redblack smallΜαζικά ήταν τα καλέσματα από μαχητικά σωματεία και συλλογικότητες για την Πρωτομαγιά. Μαζική ήταν και η ανταπόκριση της εργατικής τάξης, που έδωσε δυναμικά το παρών στις συγκεντρώσεις – πορείες, τιμώντας τον αιματοβαμμένο αγώνα και συνεχίζοντας τον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση.

 

Δείτε μερικά από τα καλέσματα :

 

 

 

redblack smallΓια μια ακόμη Κυριακή, στις 3 Μάη τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά και αυτή τη φορά με το καταναλωτικό δέλεαρ των εαρινών εκπτώσεων.  Οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο βρέθηκαν στους δρόμους διεκδικώντας την άμεση νομοθετική κατοχύρωση της αργίας, και δήλωσαν για ακόμα μια φορά ότι η Κυριακάτικη αργία με αγώνες κατακτήθηκε, με αγώνες θα περιφρουρηθεί και θα κατοχυρωθεί.

 

Δείτε εδώ αναλυτικά την ανταπόκριση από την απεργία της Κυριακής

 

redblack smallΟι νοσοκομειακοί γιατροί του ΕΣΥ στην Κέρκυρα ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας από 29/4 και λειτουργία με προσωπικό ασφαλείας. Σε ανακοίνωσή τους περιγράφεται γλαφυρά η διάλυση στο χώρο της υγείας, με υποστελέχωση που αγγίζει σχεδόν το 50% των προβλεπόμενων θέσεων, με υπερανταντικοποίηση εργασίας και μάλιστα με απλήρωτη εργασία και πολλά ακόμα.

 

redblack smallΑπλήρωτοι όμως  από το Φλεβάρη είναι και 13 εργαζόμενοι στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου(ΠΑΓΝΗ). Από τους 16 εργαζόμενους μόλις 3 έχουν σταθερή και μόνιμη εργασία, με τους υπόλοιπους να είναι όμηροι του καθεστώτος ολιγόμηνων συμβάσεων.

 

redblack smallΔίωρες στάσεις εργασίας την Τετάρτη 29 και την Πέμπτη 30 Απρίλη πραγματοποίησαν  οι εργαζόμενοι της «Χαλυβουργικής» στην Ελευσίνα, αντιδρώντας στις ανακοινώσεις της διοίκησης ότι θα προχωρήσει σε 100 απολύσεις. Η εργοδοσία πρότεινε σε 100 εργαζόμενους να αποχωρήσουν «οικειοθελώς», δίνοντας το ανάλογο «κίνητρο», ενώ ξεκαθάρισε πως αν δεν δεχτούν, θα προχωρήσει με απολύσεις 5% κάθε μήνα, όπως της επιτρέπει ο νόμος.

 

redblack smallΗ συλλογικότητα Attack διοργάνωσε εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ο εφιάλτης της ανεργίας και η δίνη της επισφάλειας. Η γενιά μας μπορεί να ΝΙΚΗΣΕΙ !» με ομιλητές από σωματεία και συλλογικότητες. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 02 Μάη.

 

redblack smallΠαράσταση διαμαρτυρίας στις 29 Απριλίου στο Υπουργείο Εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τις‏ εργασιακές συνθήκες στο κλάδο των τηλεπικοινωνιών & πληροφορικής, πραγματοποίησαν τα σωματεία εργαζομένων σε WIND, Vodafone, Nokia, Intracom, Πλαίσιο και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, με αφορμή τη διαβούλευση για τον νέο εργασιακό νόμο. Διεκδικούν βασικά αιτήματα για τις εργασιακές τους σχέσεις και συνθήκες που αφορούν στους παραπάνω κλάδους, αλλά και το σύνολο των εργαζομένων.

 

redblack smallΤρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΒΑΑ (πρώην ΙΓΜΕ) την περασμένη Τετάρτη, διεκδικώντας την κατάργηση του ΕΚΒΑΑ και επανασύσταση του ΙΓΜΕ.

 

redblack smallΠαρασκευή 24/4 πραγματοποιήθηκε επίσης κινητοποίηση στη ΜΚΟ “Ασπίδα του Δαυίδ”. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τη μετατροπή των συμβάσεων σε ορισμένου χρόνου μερικής απασχόλησης ενώ η εργοδοσία τους ανάγκαζε να εργάζονται σε πλήρες ωράριο, τις απολύσεις που ακολούθησαν μετά την κινητοποίηση των εργαζομένων, τρομοκρατία για να υπογράφουν οι εργαζόμενοι άδειες άνευ αποδοχών και άλλα αναίσχυντα. Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν δράσεις και έχουν καταφύγει στην επιθεώρηση εργασίας και τότε η εργοδοσία φρόντισε μάλιστα διακριτικά να τους ενημερώσει για τις σχέσεις που διατηρεί με όλα τα κόμματα αλλά και με τη Χρυσή Αυγή. Όμως οι εργαζόμενοι δεν τρομοκρατούνται από τα φασισταριά και συνεχίζουν τον αγώνα τους.

 

redblack smallΑνερυθρίαστα το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και μέλη του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στην ΕΛΒΟ, έκαναν μήνυση σε δυο εργάτες της ΕΛΒΟ γιατί σε ανακοίνωση της παράταξης «Πρωτοβουλία για την Ενότητα εργαζομένων ΕΛΒΟ» που συμμετέχουν, ασκώντας κριτική στις συνδικαλιστικές ηγεσίες τους αποκάλεσαν με την κοινή ονομασία τους, δηλαδή «εργατοπατέρες»!

 

redblack smallΤο Σωματείο Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ έκλεισε τα πέντε χρόνια λειτουργίας. Μέσα από τις δράσεις τους, διεκδικούν την αναγνώριση του εργασιακού καθεστώτος τους αντίθετα με την εργοδοτική στάση που συχνά πυκνά αναφέρονται σε «εθελοντές» και ό,τι άλλο, καταγγέλλουν την μαύρη εργασία και τις απολύσεις, και δηλώνουν ότι παραμένουν σε ετοιμότητα και θα φροντίζουν σε κάθε περίπτωση εργοδοτικής αυθαιρεσίας, αυτή θα «απαντάται άμεσα και να καταγγέλλεται δημόσια».

 

redblack smallΗ Συνέλευση Απολυμένων από τα καταστήματα Metropolis πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Madwalk την  Τετάρτη 29 Απριλίου. Ο Ανδρέας Κουρής που έχει φεσώσει εργαζόμενους και δημόσιο, εξακολουθεί ανεμπόδιστα να γεμίζει τις τσέπες του διοργανώνοντας φιέστες. Οι απολυμένοι των Metropolis όπως κάνουν τα 3 τελευταία χρόνια σε κάθε διοργάνωση που πραγματοποιεί ο Κουρής, συνεχίζοντας τον επίμονο αγώνα και μέχρι να υποχρεωθεί να καταβάλει τους μισθούς και τις αποζημιώσεις που οφείλει, θα βρίσκονται παρόντες σε κάθε του φιέστα.

 

redblack smallΗ εταιρεία ΑΦΟΙ Κωνσταντακάτου προσπαθεί επίσης να πτωχεύσει δικαστικά, με τις τράπεζες να προγραμματίζουν εκποίηση της περιουσίας της μέσα στο μήνα, οδηγώντας τους εργαζόμενους στην ανεργία και μάλιστα χωρίς να έχουν λάβει τα δεδουλευμένα τους. Οι εργαζόμενοι είναι σε επίσχεση εργασίας από τον Ιανουάριο και αγωνίζονται ακόμα για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

 

 redblack smallΣε στάση εργασίας από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας προχώρησαν στις 28/4 οι εργαζόμενοι του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (ΕΚΕΨΥΕ). Καταγγέλλουν πως διανύουν τον δεύτερο μήνα χωρίς καταβολή της μισθοδοσίας τους.

 

redblack smallΣε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων και στα εργολαβικά συνεργεία. Την Τετάρτη 6 Μάη προχωρούν σε κινητοποιήσεις έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, διεκδικώντας μεταξύ άλλων να σταματήσει το καθεστώς της εργολαβίας, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα.

 

redblack smallΚλιμακώνει τον αγώνα ο Συντονισμός για τη διεκδίκηση του επιδόματος ανεργίας, με συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στη Βουλή, την Παρασκευή 8 Μάη. Ο Συντονισμός διεκδικεί επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους για όλο το διάστημα της ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 

redblack smallΗ Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση συνεχίζει το κάλεσμα για μποϊκοτάζ στον Ιανό, θυμίζοντας την εργοδοτική αυθαιρεσία, τις εκδικητικές απολύσεις, τον κανιβαλισμό μέσω scanners, και φυσικά την καταστολή. Το μποϊκοτάζ θα συνεχίσει μέχρι να ανακληθούν οι απολύσεις, να καταργηθούν τα scanners, και να αποσυρθούν οι μηνύσεις.

 

redblack smallΑπίστευτη εργοδοτική τρομοκρατία στα Everest. Η εργοδοσία λέγοντας ψέματα σε εργαζόμενη ότι πάει για εκπαίδευση την οδήγησαν και την κράτησαν σαν όμηρο στα κεντρικά γραφεία. Με περίσσιο θράσος της έδειξαν βίντεο παρακολούθησης των εργαζόμενων και με την αιτιολογία ότι δεν έκοψε απόδειξη 2 ευρώ ενώ έβαλε τα χρήματα στο ταμείο, απαίτησαν να υπογράψει ότι παραιτείται οικειοθελώς για να μην καταβάλλουν αποζημίωση. Την κράτησαν υπό διαρκή πίεση και απειλές, δεν την άφηναν να τηλεφωνήσει και η εργαζόμενη τρομοκρατημένη υπέγραψε παραίτηση για να μπορέσει να φύγει. Όταν έφυγε και συνειδητοποίησε τι υπέστη κατήγγειλε το γεγονός στην επιθεώρηση εργασίας, και με την υποστήριξη του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων του οποίου είναι μέλος, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στο κατάστημα Everest στην Αγ. Μελετίου, όπου εργαζόταν, μετά την πορεία για την Πρωτομαγιά μαζί με αλληλέγγυους.

 

redblack smallΕλεύθεροι οι μαστροποί της αλυσίδας Χωριάτικο. Κρίθηκαν μεν ένοχοι για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της σωματεμπορίας, αλλά οι ποινές που επιβλήθηκαν από την αστική δικαιοσύνη προκαλούν οργή. Η μεγαλύτερη ποινή κάθειρξης είναι 12,5 έτη,  αλλά όλοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και με την μεγαλύτερη εγγύηση να φτάνει τα 200.000 ευρώ, ποσό αστείο για σωματέμπορους. Σημειώνουμε ότι αναγνωρίστηκε στα καθάρματα το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, παρά το γεγονός ότι αφορά σε ένα κύκλωμα trafficking που ελέγχει το 80% των εκδιδομένων γυναικών στην Ελλάδα, αλλά και διασυνδέσεις τους ως χρηματοδότες της χρυσής αυγής.

 

redblack smallΣυνεχίζεται η δίκη των βασανιστών του Ουαλίντ Τάλεμπ, με μαρτυρίες που ανατριχιάζουν αλλά και με στοιχεία δεν προκαλούν καμία έκπληξη. Κατά την Τρίτη ημέρα εκδίκασης, ο αδερφός του Ουαλίντ κατέθεσε τη συμμετοχή του δεύτερου κατηγορούμενου στη Χρυσή Αυγή, και τα όσα φριχτά υπέστη ο αδερφός του από τους βασανιστές του. Η δίκη συνεχίζεται με πλήθος αλληλέγγυων και δράσεις αλληλεγγύης.

 

redblack smallΑνατριχιαστικά όμως είναι και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με θέμα «Υγεία και Ασφάλεια στο Χώρο Εργασίας της Πρωτοβάθμιας Υγείας». Όπως επισημάνθηκε το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι τα κρυμμένα εργατικά ατυχήματα αυτά δηλαδή που δεν δηλώνονται αλλά και η απουσία φορέα καταγραφής και άρα η απουσία τεκμηριωμένων στοιχείων σχετικά με τις επαγγελματικές νόσους. Όπως πολύ σωστά τονίστηκε «δεν έχουμε να κάνουμε με εργατικά ατυχήματα αλλά με προσχεδιασμένα εγκλήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εργασία δηλαδή με μια δεδομένη διαδικασία.» Σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στοιχεία του 2007, κάθε 3,5 λεπτά σημειώνεται μια εργοδοτική δολοφονία.

 

 

[ Το εργασιακό δελτίο από το blog omnia sunt communia μεταδίδεται καθημερινά από τα ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΑ]

 

Ακούστε το εργασιακό δελτίο όπως μεταδίδεται στα ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΑ εδώ:

 

ergasiako-deltio-61.mp3     

 

Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε το δελτίο σε mp3 εδώ 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *