Γεμάτη ήταν η αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας χθες το βράδυ στην οδό Νίκης. Κόσμος κάθε ηλικίας προϋπάντησε με ενθουσιασμό το Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης που μόλις είχε φτάσει στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη, ύστερα από τριήμερη διαδρομή, με στάσεις σε Λάρισα, Βόλο, Λιβαδειά, Χαλκίδα και ισάριθμες παρεμβάσεις.
Στην αυτο-οργανωμένη πρωτοβουλία συμμετέχουν εργαζόμενοι διαφορετικών κλάδων, σπάζοντας τη λογική της ανάθεσης και τους συντεχνιακούς διαχωρισμούς. Από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν οι εργάτες της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, οι εργαζόμενοι της Ελεύθερης Αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ3 και οι σχολικοί φύλακες. Στον δρόμο ενώθηκαν με τους εργαζομένους στα Τσιμέντα Χαλκίδας, που εδώ και δύο χρόνια παλεύουν για να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο.
Στην Αθήνα ενώθηκαν με τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών και το Συντονιστικό Καθηγητών σε διαθεσιμότητα, με κοινό αίτημα την επαναπρόσληψη όλων των διαθεσίμων και απολυμένων στο Δημόσιο, την κατάργηση των εργολαβιών και των ελαστικών σχέσεων εργασίας. «Τίποτα δεν μας χαρίζεται, όλα κερδίζονται με αγώνα», ήταν το νήμα που συνέδεε τις ομιλίες, οι οποίες διακόπτονταν από ηχηρά συνθήματα, όπως «ΕΡΤ3 για την κοινωνία, όχι για το κράτος και την εξουσία» και «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά…».
«Πώς να φύγω από τον δρόμο όταν οι εργάτες της Κόκα Κόλα παραμένουν σε απεργία για να ξανανοίξει το εργοστάσιο; Πώς να φύγω από τον δρόμο όταν οι χρυσοθήρες στη Χαλκιδική κάνουν πάρτι, μακελεύουν τον κόσμο σε συνεργασία με τα ΜΑΤ, όπως έγινε σήμερα;», ρώτησε ο εκπρόσωπος των σχολικών φυλάκων Μανώλης Σταθόπουλος, σε μια συγκινητική ομιλία, εισπράττοντας θερμότατο χειροκρότημα.
Στην εκδήλωση, εκτός από τους εκπροσώπους των εργαζομένων μίλησε ο Αντρές Ρουτζέρι, συγγραφέας του βιβλίου «Οι ανακτημένες επιχειρήσεις της Αργεντινής», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Ακυβέρνητες Πολιτείες και τις Εκδόσεις των Συναδέλφων, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο κίνημα των κατειλημμένων εργοστασίων στην Αργεντινή, επισημαίνοντας ομοιότητες και διαφορές με την Ελλάδα τού σήμερα.
Μετά την εκδήλωση ακολούθησε συναυλία και γλέντι στο κέντρο αγώνα των καθαριστριών στην Καραγιώργη Σερβίας. Σήμερα το πρωί το Καραβάνι ολοκληρώνει τις δράσεις του με πορεία από τα Προπύλαια στο υπουργείο Εργασίας, με αιχμή του δόρατος την επαναλειτουργία της ΒΙΟΜΕ, ζητώντας να ανακοπούν δικαστικές αποφάσεις που οδηγούν στο ξεπούλημα του εργοστασίου και την ψήφιση νόμου που επιτρέπει την αυτοδιαχείριση πτωχευμένων επιχειρήσεων από τους εργαζομένους.