Την Πέμπτη 13/2 η ελληνική αστυνομία συνέλαβε τον πολιτικό πρόσφυγα από την Τουρκία Hassan Kosar (Τσετίν). Αιτία, όπως ανακοινώθηκε, ήταν η ύπαρξη εντάλματος εναντίον του από τις 12/12 του 2013. Το ένταλμα αναφέρεται στην υπόθεση της έκρηξης στην Τριανδρία το 2011 για την οποία όλοι οι γνωστοί στην αστυνομία πρόσφυγες από την Τουρκία (ανάμεσά τους και ο Τσετίν) προσήχθησαν και ανακρίθηκαν, ενώ η έρευνα ολοκληρώθηκε και με εισβολή στα σπίτια τους όπου έγινε έλεγχος για όπλα, αλλά δε βρέθηκε τίποτα. Επιπλέον ο Τσετίν ήταν μάρτυρας υπεράσπισης των Nevzat Kalayci και Hawa Suicmez (Εμινέ) που διώχθηκαν για την υπόθεση της έκρηξης και τελικά για τον πρώτο η δίωξη έπαυσε οριστικά μετά από 6 μήνες προφυλάκισης, ενώ η δεύτερη μετά από αρκετούς μήνες προφυλάκισης αθωώθηκε στο δικαστήριο. Είναι φανερό ότι η αστυνομία γνωρίζει που βρίσκεται το σπίτι του Τσετίν και μπορούσε ανά πάσα στιγμή εάν ήθελε να τον συλλάβει ακόμη και εκτός της κατοικίας του, είτε όταν πήγαινε στα δικαστήρια είτε στη ταβέρνα που εργάζεται καθημερινά. Αντί αυτού όμως προτίμησε να εκδώσει ένα ένταλμα που το άφησε να εκκρεμεί για μήνες και τελικά να τον συλλάβει στο σταθμό του τρένου θεωρώντας τον “αγνώστου διαμονής”. Μήπως αυτή η παράδοξη στάση επιλέχθηκε για να δικαιολογηθεί η προφυλάκισή του; Επίσης ο Τσετίν διώκεται για μία υπόθεση του 2011 με ένταλμα που εκδόθηκε στα τέλη του 2013, ενώ ήδη αυτοί που τότε είχαν συλληφθεί για το γεγονός έχουν απαλλαχθεί από τις κατηγορίες.
Η στιγμή της σύλληψης δεν είναι τυχαία. Τις ίδιες μέρες διεξάγεται μία μεγάλης κλίμακας επιχείρηση κατά την οποία καθημερινά πρόσφυγες από την Τουρκία προσάγονται στα αστυνομικά τμήματα όλης της χώρας. Ούτε η επιλογή του προσώπου όμως είναι τυχαία. Ο Τσετίν βρίσκεται στην Ελλάδα έχοντας πολιτικό άσυλο περίπου 20 χρόνια. Η μακρόχρονη παραμονή του εδώ τον βοήθησε να ενταχθεί στη ζωή της πόλης, να μάθει τη γλώσσα και να μπορεί να χειριστεί όλες τις διαδικασίες που ένας πρόσφυγας πρέπει να ακολουθήσει. Εχοντας αυτή τη δυνατότητα μπόρεσε να βοηθήσει πολλούς ακόμη πρόσφυγες να ενταχθούν κοινωνικά. Η φυλάκισή του είναι ένα ευθύ χτύπημα στην κοινότητα των προσφύγων από την Τουρκία και βούτυρο στο ψωμί όσων θέλουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες απομονωμένους στο περιθώριο ώστε να είναι ευάλωτοι στις επιθέσεις των φασιστών.
Το κράτος της Τουρκίας έχει κατ’ επανάληψη απαιτήσει την έκδοση όσων έχουν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα έτσι ώστε να μπορέσει να τους ενταφιάσει στα λευκά του κελιά. Είναι ένα κράτος που ταλαντεύεται ανάμεσα στο στρατιωτικό νόμο και το θεοκρατικό καθεστώς και οδηγεί χωρίς πολλά-πολλά όποιον βάλει στο στόχαστρό του στην εξόντωση, ακόμη και για παραδειγματισμό. Η σύνδεση του Τσετίν με την υπόθεση της Τριανδρίας μπορεί να οδηγήσει στην μεταφορά του στην Τουρκία, όπου θα έχει να αντιμετωπίσει το καθεστώς από το οποίο για να ξεφύγει αναζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Και ενώ πρίν από 20 χρόνια το ελληνικό κράτος του επέτρεψε να σώσει τη ζωή του παραμένοντας μακρυά από τους διώκτες του, τώρα μεθοδεύει την αποστολή του πίσω ξανά.
Αμεση απελευθέρωση του Hassan Kosar