Στη Χαλκιδική δε συγκρούονται δύο άκρα, αλλά δύο διαφορετικοί κόσμοι

601275_142724845886028_519251216_nΤην Πέμπτη, 10/10, εκδικάζεται η αίτηση άρσης της προσωρινής κράτησης των δύο, εκ των τεσσάρων, προφυλακισμένων κατοίκων της Χαλκιδικής, οι οποίοι συμπληρώνουν ήδη έξι μήνες στη φυλακή. Έχει προηγηθεί η αποστολή κλήσεων για κατάθεση με βάση τον αντιτρομοκρατικό για άλλους 27 κατοίκους και αλληλέγγυους, που πρωτοστατούν ενάντια στην ύπαρξη των μεταλλείων χρυσού και τη συνέχιση των εξορύξεων στην περιοχή τους. Την ίδια ώρα η ELDORADO Gold εντατικοποιεί τους ρυθμούς της καταστροφής του Κάκκαβου και του υπεραιωνόβιου δάσους των Σκουριών, έχοντας μετατρέψει το βουνό σε ένα τεράστιο εργοστάσιο με τις σειρές των φορτηγών που παραλαμβάνουν κομμένα δέντρα και υλικό να είναι ατελείωτες. Και δεν έχει περάσει ένας μήνας από τότε που ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας μάζεψε όλους τους κατοίκους του Νεοχωρίου, για να τους ανακοινώσει ότι το νερό του χωριού είναι ακατάλληλο προς πόση λόγω απαγορευτικής σε αυτό συγκέντρωσης αρσενικού. Φυσικά, η ακαταλληλότητα του νερού λόγω της συγκέντρωσης αρσενικού δεν μπορεί παρά να συνδέεται με τις γεωτρήσεις που έκανε και συνεχίζει να κάνει η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός στις πηγές του χωριού, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση 100 μέτρων από το χωριό. Εσχάτως μάλιστα και με αφορμή την καθυστερημένη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ενάντια στην εγκληματική δράση των ναζιστικών ταγμάτων εφόδου, η κυβέρνηση ανακυκλώνει ξανά τη θεωρία των δύο άκρων, στοχοποιώντας το μεγάλο κοινωνικό κίνημα της Χαλκιδικής και βάζοντάς το στο ίδιο κάδρο με τους ναζί της Χρυσής Αυγής.
Η αλήθεια είναι πως σήμερα στην κοινωνία υπάρχει σύγκρουση και είναι σφοδρή. Δεν συγκρούονται όμως δύο άκρα αλλά δύο κόσμοι, ο κόσμος της κοινωνικής καταστροφής και ο κόσμος της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Ο δικός μας κόσμος έδωσε το παρόν το βράδυ του Σαββάτου, 5/10, όταν στη συναυλία αλληλεγγύης στη Χαλκιδική, που έγινε στη Θεσσαλονίκη, συνέρευσαν 40.000 αλληλέγγυου κόσμου, μετατρέποντας τη στη μεγαλύτερη περιβαλλοντική συγκέντρωση και συναυλία όλων των εποχών στην Ελλάδα. Απέναντι στην αξιοπρέπεια του αγώνα των Χαλκιδιωτών το κράτος και η ELDORADO Gold τι πραγματικά έχουν αντιπαρατάξει; Σεληνιακή καταστροφή του δάσους των Σκουριών και του Κάκκαβου, κίνδυνο για ανεπίστρεπτη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, πρωτοφανή κρατική βία και τρομοκρατία, στρατιωτικοποίηση του ευρύτερου χώρου γύρω από τα μεταλλεία και όχι μόνο, διώξεις του κινήματος με βάση τον αντιτρομοκρατικό, προφυλακίσεις κατοίκων ήδη για παραπάνω από έξι μήνες, επειδή συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις και, τελικά, εγκατάσταση ενός ιδιότυπου καθεστώτος εξαίρεσης των κατοίκων της Χαλκιδικής από θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, ακόμη και αυτού του ίδιου του δικαιώματος στη ζωή και στο μέλλον των παιδιών τους. Αυτός είναι ο δικός τους κόσμος, για τον οποίο μας προετοιμάζουν όλους και δε θα τους αφήσουμε. Όταν βάζουν στο στόχαστρο τους αγωνιστές της Χαλκιδικής, μας βάζουν όλους. Ο αγώνας της Χαλκιδικής είναι και δικός μας αγώνας.
Η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττική) καλεί σε συντονισμό, οργάνωση και κινητοποίηση όλους τους ενεργούς πολίτες της πόλης για δράσεις αλληλεγγύης και αγώνα ενάντια σε μία εξόρυξη που δε θα γίνει ποτέ.
ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ
********************
ΚΥΡΙΑΚΗ, 13/10, ΩΡΑ 18:00
Ανοιχτή Συνέλευση στο χώρο του 2ου Εναλλακτικού Φεστιβάλ
Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας
στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού
 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ (ΑΤΤΙΚΗ)

Συντονιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής

 

Η Συντονιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, στις 5μ.μ., στο Πολυτεχνείο (κτίριο Γκίνη).

e-Mail: synsylallhl.xalk@yahoo.gr

 

2 απαντήσεις στο “Στη Χαλκιδική δε συγκρούονται δύο άκρα, αλλά δύο διαφορετικοί κόσμοι”

  1. Ο εισαγγελέας ζητά εφέτη ανακριτή για τις Σκουριές

    Σκληραίνει τη στάση της η Δικαιοσύνη στην υπόθεση της εμπρηστικής επίθεσης τον Απρίλιο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», για την οποία έχουν προφυλακιστεί τέσσερα άτομα

    Σκληραίνει τη στάση της η Δικαιοσύνη στην υπόθεση της εμπρηστικής επίθεσης τον Απρίλιο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», για την οποία έχουν προφυλακιστεί τέσσερα άτομα

    →Η πρόταση είναι εξαιρετικά σπάνια, καθώς τα τελευταία 25 χρόνια η Ολομέλεια Εφετών στη Θεσσαλονίκη έχει ορίσει ειδικό εφέτη ανακριτή για μόλις τρεις υποθέσεις

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

    Ανεβαίνει… ο πήχης στην υπόθεση των Σκουριών. Τον ορισμό ειδικού εφέτη ανακριτή προτείνει με έγγραφό του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγής Γιαννάκης, στην πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών, Αννα Μιχαλοπούλου. «Δεν αρκεί το κύρος του πρωτοδίκη ανακριτή, αλλά είναι ανάγκη να αναλάβει την ανάκριση υπό την αιγίδα του το εφετείο», τονίζει χαρακτηριστικά στην πρότασή του ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός.

    Σύμφωνα με το υπ’ αριθμόν 15702 έγγραφό του, της 7ης Οκτωβρίου 2013, κατόπιν αναφορών της εισαγγελέως πρωτοδικών Χαλκιδικής, ενός εκ των εμπλεκόμενων κατοίκων στην υπόθεση και ενός δικηγόρου των Πατρών που έχει έννομο συμφέρον, για την ποινική δικογραφία της 27ης Φεβρουαρίου 2013, σχετικά με την επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός», προτείνει να οριστεί ειδικός εφέτης ανακριτής για την περαίωση της ανάκρισης που ήδη διενεργεί η ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής.

    Τι αναφέρει ο εισαγγελέας

    Αναφέρει συγκεκριμένα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης: «Στην προκειμένη περίπτωση χρήζουν εφαρμογής οι διατάξεις του άρθρου 29, παρ. 2, 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εν όψει του ότι πρόκειται για υπόθεση εξαιρετικής φύσεως, η οποία έχει απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη και για την οποία δεν αρκεί το κύρος του πρωτοδίκη ανακριτή, αλλά είναι ανάγκη να αναλάβει την ανάκριση υπό την αιγίδα του το εφετείο, για να προσδώσει το αναγκαίο κύρος στις ενέργειες της ανάκρισης και την προδικασίας γενικά. […] Είναι ενδεικτικό σε σχέση με τις αντιδράσεις μέρους του τοπικού πληθυσμού και τη σοβαρότητα της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή, ότι από 12 Απριλίου 2013 που κάηκε, δεν λειτουργεί το Αστυνομικό Τμήμα στην Ιερισσό της Χαλκιδικής».

    Και καταλήγει: «Αλλωστε η ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής που χειρίζεται ήδη την υπόθεση, πλην των άλλων δικογραφιών που έχει χρεωθεί, χειρίζεται και την εξίσου σοβαρή συναφή δικογραφία που αφορά μεταγενέστερα επεισόδια στον ίδιο χώρο, όταν από τους αντιδρώντες πυροβολήθηκε αστυνομικός και ως εκ ούτου είναι ανθρωπίνως αδύνατο να χειριστεί και αυτή την υπόθεση».

    Η πρόταση του κ. Γιαννάκη είναι εξαιρετικά σπάνια για τα ποινικά χρονικά της Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία 25 χρόνια, η ολομέλεια εφετών στη Θεσσαλονίκη έχει ορίσει ειδικό εφέτη ανακριτή για μόλις τρεις υποθέσεις:

    ● Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 για την πολύκροτη υπόθεση των παράνομων μετεγγραφών φοιτητών από πανεπιστήμια του εξωτερικού σε ελληνικά, χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες προυποθέσεις.

    ● Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 για το διαβόητο οικονομικό σκάνδαλο της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας».

    ● Το 2007 για την υπόθεση της εξαφάνισης του μικρού Αλεξ από τη Βέροια που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

    Βρίσκονται στη φυλακή

    Συνολικά 20 άτομα -κάτοικοι της Βορειαοανατολικής Χαλκιδικής στην πλειονότητά τους- κατηγορούνται για την «επίθεση» στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές. Από αυτούς έχουν προφυλακιστεί τέσσερις -δύο τον περασμένο Απρίλιο και άλλοι δύο τον Ιούλιο-, ενώ περίπου οι μισοί έχουν περάσει από το γραφείο του ανακριτή για απολογίες. Μεταξύ των κακουργηματικών κατηγοριών που τους βαρύνουν, αυτές της εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της κατοχής εκρηκτικών υλών, του εμπρησμού, της ληστείας και άλλες.

    Στο μεταξύ, αύριο, στις 5.30 το απόγευμα, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η επιτροπή αλληλεγγύης για τους διωκόμενους του αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με θέματα:

    ● Η Χαλκιδική ως παράδειγμα καταστολής και η θεωρία των δύο άκρων.

    ● Η επιχείρηση κατασκευής τράπεζας DNA, τρομοκράτησης και ποινικοποίησης του αγώνα.

    ● Ενημέρωση για τις 4 προφυλακίσεις και τις πρόσφατες διώξεις αγωνιστών ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

    ● Συζήτηση για τον σχεδιασμό δράσεων για την άμεση αποφυλάκιση των 4 προφυλακισμένων αγωνιστών.

    Σε κινητοποίηση καλεί τους Αθηναίους η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική, που έχει συγκροτηθεί στην Αττική, για να γίνουν «δράσεις αλληλεγγύης και αγώνα ενάντια σε μία εξόρυξη που δεν θα γίνει ποτέ». Την Κυριακή στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνέλευση της Επιτροπής στον χώρο του Φεστιβάλ Αλληλέγγυας Οικονομίας στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού. «Οταν βάζουν στο στόχαστρο τους αγωνιστές της Χαλκιδικής, μας βάζουν όλους. Ο αγώνας της Χαλκιδικής είναι και δικός μας αγώνας», αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής.

  2. Το τίμημα του χρυσού

    Tης Φραγκίσκας Μεγαλούδη από το The Press Project.
    Οι εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης τους τελευταίους μήνες. Οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και των περιβαλλοντικών οργανώσεων υπήρξαν από την αρχή- και εξακολουθούν να είναι- ιδιαίτερα δυναμικές.
    Της Φραγκίσκας Μεγαλούδη

    Οι κυβερνητικοί φορείς ωστόσο και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι επενδυτές επιμένουν στα επιχειρήματα περί νέων θέσεων εργασίας και οικονομικών εσόδων που φέρνει η επένδυση στα ταμεία του κράτους. Στον αντίλογο για τις τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές που οι εξορύξεις χρυσού ενδέχεται να προκαλέσουν, η εταιρεία και τα φιλικά προσκείμενα μέσα επαναλαμβάνουν ότι θα τηρηθούν οι πιο αυστηρές προδιαγραφές όπως γίνεται σε όλα τα αναπτυγμένα κράτη.

    Ας εξετάσουμε λοιπόν τι έγινε σε άλλα αναπτυγμένα κράτη όπου παρ όλες τις αυστηρές προδιαγραφές και την ανάλογη νομοθεσία τα αποτελέσματα υπήρξαν καταστροφικά.

    Το 1984 η καναδική εταιρεία Galactic Resourses Inc αγοράζει μια έκταση 1400 εκταρίων στην περιοχή Summitville στο Κολοράντο των ΗΠΑ, με σκοπό να προχωρήσει σε εξορύξεις χρυσού. Η ύπαρξη χρυσού στην περιοχή ήταν γνωστή ήδη από το 1870 και μέχρι το 1959 που τα ορυχεία της περιοχής έπαψαν την λειτουργία τους, είχαν ήδη αποδώσει πάνω από 8 κιλά χρυσού. Η εταιρεία ανακοινώνει ότι θα εφαρμόσει τις πιο «προχωρημένες και αυστηρές μεθόδους εξόρυξης» και εγγυάται την προστασία του περιβάλλοντος και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

    Οχτώ χρόνια αργότερα η αλήθεια θα είναι πολύ διαφορετική. Το 1992 η Galactic Resources Inc. θα κηρύξει πτώχευση και θα αφήσει στους Αμερικανούς φορολογούμενους ένα χρέος 200 εκατομμυρίων δολαρίων λόγω της ρύπανσης που προκάλεσε στην περιοχή. Απο την πρώτη εβδομάδα των εξορύξεων, τοξικά απόβλητα διέρρεαν στον ποταμό Αλαμόσα με αποτέλεσμα τον πλήρη αφανισμό της υδρόβιας ζωής σε έκταση 25 χλμ επί του ποταμού. Περισσότερα από 300 κυβικά μέτρα μολυσμένου νερού είχαν διαρρεύσει στην περιοχή προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή ενώ η εταιρεία προχώρησε σε εξωδικαστικό διακανονισμό πληρώνοντας τελικά μόνο 30 εκ. δολάρια.

    Και από το Κολοράντο στην Ισπανία όπου το 1987 η εταιρεία Boliden-Apirsa θα αναλάβει την εκμετάλλευση του ορυχείου μετάλλων στην περιοχή του Aznalcollar με υποσχέσεις οικονομικής ανάκαμψης και θέσεων εργασίας καθώς και με εγγυήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Έντεκα χρόνια αργότερα, το 1998, το φράγμα που περιέβαλε την δεξαμενή υποδοχής απορριμάτων των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, υπέστη ρήγμα 50 μέτρων. Το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα απο λασπολύμματα και 4 εκ. κυβικά μέτρα όξινων υδάτων να χυθούν στην γύρω περιοχή και να ρυπάνουν μια έκταση 4,500 στρεμμάτων στον εθνικό δρυμό του Coto Dopana καθώς και στα νερά του ποταμού Guadiamar.

    Ο καθαρισμός της περιοχής θα διαρκέσει 3 χρόνια και θα κοστίσει στους Ισπανούς φορολογούμενους 420 εκατομμύρια ευρώ.

    Τον Ιανουάριο του 2000 το φράγμα στο χυτήριο Aurul του ορυχείου εξόρυξης χρυσού της “Baia Mare” στην τοποθεσία Sasar της Ρουμανίας θα καταρρεύσει. Μαζί του, πάνω απο 100,000 τόνοι κυανιούχων λυμάτων θα διεισδύσουν στον ποταμό Tisza και απο εκεί στον Δούναβη φτάνοντας σχεδόν μέχρι το Βελιγράδι. Η μόλυνση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 1,240 τόνων ψαριών ενώ το νερό που υδροδοτούσε 2.5 εκ.ανθρώπους θα κριθεί ακατάλληλο. Καθώς το κόστος καθαρισμού της περιοχής ήταν τεράστιο, η αυστραλιανών συμφερόντων εταιρεία Esmeralda Exploration Ltd που κατείχε και το 55% του μεταλλεύματος θα περάσει σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης για να προστατευθούν οι μέτοχοι της, και έτσι οι κάτοικοι θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος.

    Ακόμα και η περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη Φιλανδία δεν αποτέλεσε εξαίρεση στις καταστροφές που προκαλούν οι εξορύξεις μεταλλευμάτων.

    Το ορυχείο Talvivaara, το οποίο ανήκει και λειτουργεί από την Talvivaara Mining Company plc,ξεκίνησε την δραστηριότητα του το 2008 με πολλές υποσχέσεις για θέσεις εργασίας και πηγή εσόδων απο τους φόρους που θα επιβάλλονταν. Ο ιδιόκτητης της εταιρείας διαβεβαίωνε ότι θα χρησιμοποιούσε μια τελευταίας τεχνολογίας μέθοδο βιοδιύθισης που θα επέτρεπε την εξαγωγή μικροσκοπικών συγκεντρώσεων υλών χωρίς καθόλου περιβαλλοντικό κόστος. Ενα χρόνο μετά περίεργες οσμές άρχισαν να αναδύονται από το ορυχείο ενώ το 2010 η δεξαμενή νερού για τα απόβλητα είχε σοβαρή δοαρροή, με αποτέλεσμα οι γύρω λίμνες να γίνουν αλμυρές και τα επίπεδα συγκέντρωσης καδμίου και νικελίου να είναι ιδιαίτερα υψηλά. Η τελική καταστροφή ήρθε το 2012 όταν μια μεγάλη διαρροή στο τέλμα των καταλοίπων τη δεξαμενής οδήγησε στη μεγαλύτερη χημική ρύπανση που έχει ποτέ γνωρίσει η Φιλανδία. Χιλιάδες κυβικά μέτρα ρυπασμένου νερού με χημικά, βαρέα μέταλλα και ουράνιο μόλυναν τουλάχιστον 250 στρέμματα από τα γύρω βαλτοτόπια και τις λίμνες .

    Παρολες τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και της Greenpeace η Talvivaara Mining Company τον περασμένο Μαϊο ξεκίνησε πάλι τις εξορύξεις στην περιοχή.

    Στην επόμενη συζήτηση λοιπόν για τα ωφέλη των εξορύξεων της Χαλκιδικής στο κράτος απο τις θέσεις εργασίας και τους φόρους αλλά και στις διαβεβαιώσεις των εταιρειών για περιβαλλοντική προστασία, όλοι οι πολίτες πρέπει να αναρωτηθούμε: δεχόμαστε να υποθηκεύσουμε το μέλλον των παιδιών μας, την υγεία μας, το νερό που πίνουμε για αβέβαιες υποσχέσεις και βραχυπρόθεσμα κέρδη; Και κυρίως δεχόμαστε μια ανάπτυξη που θα έρθει με κάθε τίμημα, ακόμα και αν αυτό ισοδυναμεί με θάνατο;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *