Ρωσία: Διαδηλωτής οδηγείται σε ψυχιατρική “θεραπεία”

Μετάφραση:Athens Imc Translations Team

Η Maria C., ακτιβίστρια από την Ρωσία, σχολιάζει την καταδίκη του Mikhail Kosenko, ο οποίος συνελήφθη  σε μια από τις διαδηλώσεις που έγιναν πέρυσι. Για παραπάνω ενημέρωση ελάτε στη συνάντηση του Σαββάτου 19 Οκτωβρίου, στις 5 μ.μ., στην Αναρχική Έκθεση Βιβλίου (για λεπτομέρειες δείτε παρακάτω [1]).

Την προηγούμενη εβδομάδα στη Μόσχα έλαβε χώρα η πρώτη καταδίκη σχετικά με την αποκαλούμενη υπόθεση της πλατείας Bolotnaya ( ή την διαδήλωση της 6ης Μαΐου). Ο Mikhail Kosenko, ένας από τους 27 πολιτικούς κρατουμένους, κρίθηκε ένοχος για τον ξυλοδαρμό αστυνομικού και στάλθηκε για εξαναγκαστική ψυχιατρική θεραπεία αορίστου χρόνου. (Η είδηση εδώ και εδώ.)

Ο Mikhail Kosenko έχει μια καταγεγραμμένη δευτέρου βαθμού ανικανότητα, που οφείλεται σε μια ψυχιατρική κατάσταση που προκλήθηκε από τον τραυματισμό του στον στρατό.
Αυτή η καταδίκη είναι πιθανόν η χειρότερη. Πολλοί άνθρωποι στη Ρωσία θεωρούν ότι τα ψυχιατρικά ινστιτούτα  είναι χειρότερα από τις φυλακές – ότι πολλοί άνθρωποι δεν επανέρχονται ποτέ απ’αυτά , επειδή σε οδηγούν πραγματικά στην τρέλα.
Ο Mikhail κρίθηκε ένοχος παρά το ότι το αρνήθηκε και το γεγονός ότι ο τραυματισμένος αστυνομικός δεν τον αναγνώρισε.  Την Τρίτη πάνω από 1000 άτομα ήρθαν να υποστηρίξουν τον Mikhail και έμειναν εκεί και μετά την ανακοίνωση της καταδίκης. Πολλοί απ’αυτούς συνελήφθησαν.
Η διαδήλωση της 6ης Μαΐου ήταν η έβδομη μαζική συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν  περίπου 100.000 διαδηλωτές, η οποία εγκρίθηκε και νομικά ώστε να πραγματοποιηθεί στην πλατεία Bolotnaya της Μόσχας. Παρόλα αυτά, την ημέρα εκείνη  η αστυνομία άλλαξε ξαφνικά την τακτική της και μπλόκαρε τον δρόμο προς την Bolotnaya στις πίσω οδούς και κατά μήκος του ποταμού.
Αυτή η αυξανόμενη δραστηριότητα της αστυνομίας προκάλεσε εντάσεις και συγκρούσεις, δεδομένου ότι οι εμποδισμένοι διαδηλωτές αναγκάστηκαν να σπάσουν το κορδόνι της αστυνομίας. Η διαδήλωση τελείωσε βίαια και με μαζικές συλλήψεις.
Είχαμε την ελπίδα ότι η νέα εικόνα του Πούτιν, αυτή του διεθνούς ειρηνευτή,  θα έδινε κάποιες ευκαιρίες στους φυλακισμένους της 6η Μαΐου. Ο Πούτιν είχε δήλωσει επίσημα μια πιθανή αμνηστία στους φυλακισμένους της 6η Μαΐου .
Δυστυχώς, η ειρήνευσή του καθώς και το μετα-αποικιοκρατικό του πάθος πρέπει να ερμηνευθούν με τον αντίθετο ακριβώς τρόπο: Ο Πούτιν αποφάσισε να σταματήσει εντελώς τα παιχνίδια του με τον δυτικό φιλελευθερισμό (το επίσημο δόγμα του το 2000 ονομάστηκε «διαχειρίσιμη δημοκρατία»).
Η μετα-αποικιοκρατική του ατζέντα συμπίπτει  με την πρόθεση να επιστρέψει η Ρωσία σε συνθήκες αυτοκρατορίας, όπως πριν από το 1917. Γι’αυτό και  πρόσφατα έβαλε μνημεία από αυτοκρατορικούς αξιωματούχους από την εποχή του Nikolai ΙΙ, του τελευταίου τσάρου, και γκρέμισε αρκετά σοβιετικά μνημεία χωρίς να προηγηθεί κάποιος δημόσιος διάλογος.
Τώρα αναμένουμε ακόμα πιο αυστηρές καταδίκες για τους άλλους ακτιβιστές, οι οποίοι μπορεί να καταδικαστούν σε φυλάκιση από 4 έως 10 έτη.
Μεταξύ των φυλακισμένων της 6ης Μαΐου βρίσκονται: οι Alexandra Dukhanina (γεννημένη το 1993), αναρχικιά, ο  Aleksey Gaskarov (γεννημένος το 1985), αντι-φασίστας, ο  Stepan Zimin (γεννημένος το 1992), αναρχικός, ο Nikolay Kavkazsky (γεννημένος το 1986), ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Vladimir Akimenkov (1987), σοσιαλιστής, μέλος της συμμαχίας Αριστερού Μετώπου,  ο Leonid Razvozzhaev (1973) και ο Sergei Udaltsov (1977), και οι δύο ακτιβιστές του Αριστερού Μετώπου.
Συνολικά, αυτή είναι μια ιστορία για το πώς ο Πούτιν προσπαθεί βαθμιαία να καταστρέψει την αριστερή σκηνή που έχει αναδυθεί στη Ρωσία. Επιπλέον, θα πρέπει να απαριθμήσουμε όχι μόνο τους ακτιβιστές που έχουν συλληφθεί, αλλά και εκείνους που μετανάστευσαν μετά από αμέτρητες έρευνες και απειλές από την μυστική αστυνομία.
Απαιτείται επειγόντως μια εκστρατεία αλληλεγγύης και στήριξης για τους φυλακισμένους!
Maria.
[1] Ρωσία και Καζακστάν: λευτεριά στους πολιτικούς κρατούμενους! – συνάντηση στην Αναρχική Έκθεση Βιβλίου.
5μ.μ – 6.00μ.μ, Σάββατο, 19 Οκτωβρίου. Αίθουσα 2.40, Queen Mary, πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Mile End Road, Λονδίνο E1 4NS.

Η ρωσική αστυνομία έχει συλλάβει δεκάδες ακτιβιστές – σοσιαλιστές, αναρχικούς, ανθρώπους που κάνουν εκστρατείες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οικολόγους και άλλους που αντιστέκονται στο καθεστώς του Πούτιν – μετά από τις μαζικές διαδηλώσεις το 2011-12. Αυτό είναι μια συλλογική τιμωρία ενάντια στα κοινωνικά κινήματα που ενεργοποιούν μια νέα γενιά . Στο Καζακστάν, η εκστρατεία καταστολής που άρχισε με την σφαγή των απεργών εργατών στα πετρέλαια το 2011 συνεχίζεται: οι εργάτες πετρελαίου και άλλοι ακτιβιστές υφίστανται μακροχρόνιες καταδίκες. Σε αυτήν την συνάντηση, η ακτιβίστρια Μαρία C.  και ο συνδικαλιστής Gabriel Levy θα κάνουν μια ενημέρωση για την τρέχουσα κατάσταση στα κοινωνικά κινήματα και την δράση διεθνούς αλληλεγγύης.

Συλλογή υπογραφών ενάντια στην εξαναγκαστική ψυχιατρική θεραπεία του Mikhail Kosenko

Έκκληση για την στήριξη των πολιτικών κρατούμενων

Πληροφορίες για την εκστρατεία στήριξης των εργατών στα πετρέλαια στο Καζακστάν

 

πηγή: http://libcom.org/news/russian-demonstrator-sent-psychiatric-treatment-13102013

πηγή:https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1497456

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *