Η συμμετοχή και η αλληλεπίδραση στο διαδίκτυο αποτελούν κάτι δεδομένο και όλο και περισσότεροι άνθρωποι είτε διαθέτουν κάποιο δικό τους ιστολόγιο, είτε μετέχουν σε μια ομαδική δουλειά, ενώ σχεδόν άπαντες χρησιμοποιούμε την δημοφιλέστερη μέθοδο επικοινωνίας, τα e-mails.
Φυσικά, ο καθένας μπορεί είτε να δημιουργήσει μια σελίδα, είτε να έχει μια υπηρεσία mail εντελώς δωρεάν, καθώς υπάρχει πληθώρα τέτοιων υπηρεσιών στο διαδίκτυο και με δημοφιλέστερο το Blogspot και Gmail της Google.
Βέβαια, πλέον όλο και περισσότεροι γνωρίζουν πως οι εταιρείες αυτές δίνουν κάτι δωρεάν καθώς το αντικείμενο της πώλησής τους είναι ο ίδιος ο χρήστης.
NSA, Υπηρεσίες Δίωξης, καταστολής ελέγχου και παρακολουθήσεων, κυβερνήσεις, πολυεθνικές, παρά τις επιφανειακές τους διαφορές, βρίσκονται από την ίδια πλευρά. Είναι αδύνατο να υπάρχουν οι μεν χωρίς τους δε. Αυτός είναι ο κόσμος του καπιταλισμού και αυτόν στηρίζουν όλοι τους.
Ελεγχόμενες κοινωνίες κάτω από επιτήρηση και μόνιμο φόβο δεν αντιδρούν, δεν εξεγείρονται και φυσικά γίνονται πειθήνιοι καταναλωτές.
Θα ήθελα να πω δυο λόγια τουλάχιστον για το δικαίωμα της αντίστασης, γιατί ανακαλύπτω με κατάπληξη, πόσο λίγοι έχουν συνειδητοποιήσει, ότι η αναγνώριση αυτού του δικαιώματος – δηλαδή της «πολιτικής ανυποταγής», – ανήκει στα αρχαιότερα και ιερότερα στοιχεία του δυτικού πολιτισμού. Η ιδέα, ότι υπάρχει ένα δίκαιο, που στέκει υψηλότερα από το θετικό δίκαιο, είναι τόσο παλιά, όσο κι ο ίδιος ο πολιτισμός μας. Ιδού λοιπόν η διαμάχη ανάμεσα σε δυο δίκαια: Οιαδήποτε αντιπολίτευση, που ξεπερνά την ιδιωτική σφαίρα, είναι υποχρεωμένη να την αντιμετωπίσει. Γιατί η «καθεστηκυία» τάξη κατέχει το νόμιμο μονοπώλιο της ισχύος, του κράτους, και το θετικό δικαίωμα, το χρέος μάλιστα, να μεταχειριστεί τη βία, για την αυτοάμυνα της. Όποιος της αντιστέκεται, αναγνωρίζει και ασκεί ένα ανώτερο δικαίωμα. Αναγνωρίζει ότι το χρέος της αντίστασης, είναι η κινητήρια δύναμη στην ιστορική ανάπτυξη της ελευθερίας και ασκεί την «πολιτική ανυποταγή» ως «δυνάμει» απελευθερωτική νόμιμη βία. Χωρίς αυτό το δικαίωμα της αντίστασης, χωρίς την επέμβαση αυτού του υψηλότερου δικαίου εναντίον του ισχύοντος δικαίου, θα βρισκόμαστε σήμερα στο επίπεδο της πιο πρωτόγονης βαρβαρότητας.
Χέρμπερτ Μαρκούζε – To Δικαίωμα της Αντίστασης (“Ψυχανάλυση και Πολιτική”)
Από την άλλη, ακόμα και αν το εξετάσουμε από μια συστημική σκοπιά, η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όπως αυτή υπογράφτηκε την 10η Δεκεμβρίου του 1949, στο άρθρο 12 αναφέρει:
Κανείς δεν επιτρέπεται να υποστεί αυθαίρετες επεμβάσεις στην ιδιωτική του ζωή, την οικογένεια, την κατοικία ή την αλληλογραφία του, ούτε προσβολές της τιμής και της υπόληψής του. Καθένας έχει το δικαίωμα να τον προστατεύουν οι νόμοι από επεμβάσεις και προσβολές αυτού του είδους.
Κοινώς δίνει το δικαίωμα άμυνας, απέναντι σε όποιους καταπατούν τα δικαιώματα του πολίτη, ασχέτως αν αυτοί είναι εταιρείες ή κυβερνήσεις.
Μα φυσικά, αυτά είναι τρίχες κατσαρές για τους εξουσιαστές, καθώς αν ίσχυαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτοί δεν θα υπήρχαν, όπως ούτε και όλο αυτό το άθλιο κοινωνικό-οικονομικό σύστημα.
Η κοινωνία μας έχει ήδη περάσει σε αυτά που πρώτος ο Τζώρτζ Όργουελ περιέγραψε στη ταινία του “1984″.
Η τεχνολογία της παρακολούθησης και του εντοπισμού σε όλους τους τομείς έχει προοδεύσει πολύ.
Και όλα (μαζί με τις υπόλοιπες “κοινωνικές” αποφάσεις), σερβίρονται με γλυκό και όμορφο επαγγελματικό τρόπο “για το καλό σου”!
- Οι διάφορες κοινωνικές ομάδες πρέπει να είναι σε θέση να ορίσουν οι ίδιες τους όρους.
- Οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν τους όρους υπό τους οποίους επικοινωνούν. Οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει απόλυτη ανωνυμία.
- Οι χρήστες πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι γύρω από την διαθέσιμη τεχνολογία σχετικά με την παρακολούθηση και την ανωνυμία.
- Η ανωνυμία προϋποθέτει τη χρήση κρυπτογράφησης χωρίς πιθανότητες πρόσβασης από κυβερνητικές ή άλλες υπηρεσίες.
Αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται οι άνθρωποι να δίνουν σε αυτούς που τους παρακολουθούν τα πάντα στο πιάτο.
Όσοι έχουν, για παράδειγμα ιστολογία στο Blogspot της Google, δεν είναι μόνο τα δικά τους δεδομένα που καταγράφονται, μα και των επισκεπτών τους, όπου αν αυτοί δεν έχουν λάβει εκ’ των προτέρων κάποια μέτρα η γενικότερη κίνηση τους στο διαδίκτυο καταγράφεται και ας έχουν αποχωρήσει από αυτό το ιστολόγιο.
Τα δε περισσότερα ελληνόφωνα Blogs δεν διαθέτουν καν Πολιτική Απορρήτου, όπου και αν διέθεταν, άπαξ και φιλοξενούνται σε τρίτο server σαν αυτούς της Google, θα ήταν άτοπο.
Σε αυτά προσθέστε και τα διάφορα διαφημιστικά φλασάκια τρίτων, κάποια συστήματα σχολιασμού και άλλα, οπότε είναι μαθηματικά βέβαιο πως οι ιδιοκτήτες αυτών των σελίδων είτε από άγνοια, είτε από αδιαφορία συμβάλλουν ώστε να “φακελώνονται” και οι αναγνώστες τους. Ελάχιστες οι ιστοσελίδες σήμερα στο διαδίκτυο, ασχέτως το πού φιλοξενούνται που δεν έχουν είτε κάποιο διαφημιστικό, είτε κάποια τρίτη υπηρεσία για σχόλια και ακόμα πιο λίγες αυτές που δεν χρησιμοποιούν το Google Analytics ή και μια υπηρεσία καταγραφής των επισκεπτών (μια εξ’ αυτών είναι και το osarena).
Έχοντας παρουσιάσει μια πληθώρα προγραμμάτων για κρυπτογράφηση σε κάθε επίπεδο, από γραμματοσειρές, μηνύματα/mail, κλήσεις, chat ήχου και φωνής και πολλές ακόμα, μια περίπτωση την οποία θα πρέπει να κοιτάξουμε πλέον, είναι και το πού θα φιλοξενήσουμε την ιστοσελίδα μας.
Υπάρχουν πολλοί ελεύθεροι κινηματικοί servers στον κόσμο, οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί κυρίως από ομάδες ακτιβιστών και κολεκτίβες και προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες (για παράδειγμα τα Resist.ca και Riseup, μα και άλλες που θα δούμε με προσεχές άρθρο οι οποίες προσφέρουν ακόμα πιο πολλά, όπως streaming, κλπ).
Πιο κάτω όμως, έχουμε τρεις τέτοιες λύσεις, οι οποίες είναι ελληνόφωνες και προσφέρουν υπηρεσίες φιλοξενίας ιστοσελίδων (blog/forum), προσωπικά mail, λίστες ταχυδρομείου (mailing lists), κάτω από επίπεδα ασφαλείας, κρυπτογράφησης και ανωνυμίας.
Σε πλήρη αντιστοιχία με τον αναλογικό κόσμο, και στον ψηφιακό το κίνημα έχει δημιουργήσει τις δικές του υποδομές, τις δικές του νησίδες αυτονομίας. Στην εποχή του μεγάλου αδελφού, της ισοπέδωσης της ιδιωτικότητας αποτελούν μονόδρομο…
Ας τις γνωρίσουμε!
Υπάρχουν και κάποιες βασικές προϋποθέσεις όμως:
-ΔΕΝ απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις υπηρεσίες για την προώθηση σεξιστικού και φασιστικού περιεχομένου, είτε, αν έχετε σκοπό να κάνετε σελιδες για τα μπούτια της (κάθε) Μενεγάκη, εθνικοπατριωτικές και του λοιπού γνωστού περιεχομένου αναμασήματος αυτών που λένε τα ΜΜΕ (είδη εν αφθονία στο ελληνόφωνο web).
-Συνεπώς, πριν ζητήσετε κάτι από εκεί, καλό είναι να διαβάσετε τους “όρους φιλοξενίας” που αναγράφονται:
1. Espiv.net:
Τι είναι ο espiv;
Μάλλον η πιο γνωστή και με τις πιο καλές υπηρεσίες σε κάθε επίπεδο.
Δημιουργήθηκε από την Cybrigade, η οποία είναι μια αυτόνομη κολλεκτίβα με σημείο αναφοράς τους κοινωνικούς αγώνες και όπως αυτοί εκφράζονται στον κυβερνοχώρο, και υπεύθυνη διαχείρισης των υπηρεσιών του espiv.net.
Λειτουργεί ερασιτεχνικά, καθώς δεν είναι εταιρία αλλά απλά μια ομάδα που παρέχει διαδικτυακές υπηρεσίες, εθελοντικά, καθώς δεν υπάρχει άμεση ανταμοιβή των μελών της (πέρα από την ενίσχυση του κινήματος στον εικονικό κόσμο ), και αμεσοδημοκρατικά, δηλαδή οι αποφάσεις της λαμβάνονται με συνέλευση όλων των συμμετεχόντων.
Τι φιλοξενεί ο espiv;
Από πολιτικής άποψης, ο server και οι υπηρεσίες που προσφέρει απευθύνονται σε όσα άτομα, ομάδες και συλλογικότητες επιθυμούν να τις χρησιμοποιήσουν, με την προϋπόθεση ότι σέβονται τους όρους φιλοξενίας που υπάρχουν στο ιδρυτικό κείμενο της Cybrigade. Kαι όπως τονίζουν:
Τα κριτήρια που υπάρχουν στο κείμενο αυτό τα θεωρούμε αδιαπραγμάτευτα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αποτελούν τα μοναδικά κριτήρια που μπορεί να υπάρξουν. Με άλλα λόγια, θεωρούμε πως η δυναμική της κοινωνίας, επομένως και της επικοινωνίας και του ίδιου του μέσου του διαδικτύου, επιτάσσει μια δυναμική θεώρηση των κριτηρίων σε ένα εγχείρημα κινηματικό, όπως αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε.
Από τεχνικής άποψης, οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι οι παρακάτω:
- Ιστοσελίδες
- Λογαριασμούς e-mail
- Λίστες ταχυδρομείου (mailing lists)
- Blogs
- Forums
Πώς μπορώ να φιλοξενηθώ στον espiv;
Η διαδικασία είναι απλή:
- Συμπληρώνετε τη φόρμα αίτησης φιλοξενίας, δίνοντας προσοχή στις οδηγίες.
- Σύντομα κάποιο μέλος της διαχειριστικής ομάδας θα απαντήσει.
► Η ιστοσελίδα του espiv.
2. Squat.gr:
Kαι αυτή γνωστή και πλήρης υπηρεσία.
Τι είναι το squat;
Το squat.gr ξεκίνησε ως ιδέα μιας κεντρικής τοποθεσίας που θα συγκεντρώνει ιστολόγια/ιστότοπους από αντεξουσιαστικές συλλογικότητες αλλά και άτομα.
Όπως αναφέρει και η διαχειριστική ομάδα της συλλογικότητας:Το έναυσμα αυτής της προσπάθειας ήταν ο Δεκέμβρης του 2008 και οι εμπειρίες που αποκομίσαμε από αυτόν όσων αφορά τον βαθμό εμπιστοσύνης του κοινού στα διάφορα μέσα αντιπληροφόρησης, όπως επίσης και την μεγάλη επιρροή των διαδικτυακών κοινοτήτων που τον Δεκέμβρη κατέβασαν στον δρόμο πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων, χωρίς βέβαια να μπορούμε να πούμε ότι συμφωνούμε σε κεντρικά σημεία με αυτήν την κουλτούρα. […]
Το άλλο μεγάλο ζήτημα που μας απασχόλησε, και συνδέεται με το ζήτημα του μονοπωλίου των υποδομών, είναι αυτό της ασφάλειας και της ανωνυμίας. Στην προσπάθειά μας να προστατεύσουμε ακόμα και εμείς τους εαυτούς μας από επιθέσεις είδαμε ότι δύσκολα κάποιος αντιλαμβάνεται το μέγεθος της επιτήρησης που του ασκείται. Τα παραδείγματα ατόμων που έχουν διωχθεί και καταδικαστεί γιατί δεν εξυπηρετούσαν είτε τα συμφέροντα των εταιριών, είτε του κράτους, δεν είναι καθόλου λίγα και η λογοκρισία αυξάνεται οργουελικά, κάνοντας όλο και πιο επιτακτική την ανάγκη για αυτοπροστασία. Σε αυτό το πλαίσιο προσπαθούμε να προστατεύσουμε την ελευθερία συγκρότησης και λόγου, την απρόσκοπτη ενημέρωση και επικοινωνία, το δικαίωμα στην κοινή γνώση και την προσωπική πληροφορία.Τι φιλοξενεί το squat;
Σκοπός του server είναι να φιλοξενήσει ιστοσελίδες, με περιεχόμενο που κινείται στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό/ελευθεριακό χώρο, από συλλογικότητες, κατειλημμένους χώρους, στέκια και άτομα.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο server για την προώθηση ή φιλοξενία φασιστικού, ή (φυλετικού/έμφυλου/σεξουαλικού/κοινωνικού) ρατσιστικού περιεχομένου.
Δεν είναι δεκτές σελίδες κομμάτων, κομματικών παρατάξεων/νεολαιών, θεσμικών οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.) κτλ. ούτε σελίδες με στόχο το κέρδος καθώς και σελίδες που περιέχουν θρησκευτική προπαγάνδα.Πώς μπορώ να φιλοξενηθώ στο squat;
Και εδώ η ίδια διαδικασία:
- Συμπληρώνετε τη φόρμα αίτησης φιλοξενίας, δίνοντας προσοχή στις οδηγίες.
- Σύντομα κάποιο μέλος της διαχειριστικής ομάδας θα απαντήσει.
► Η ιστοσελίδα του squat.
3. Στη Γαλαρία:
Πρόκειται για παρεχόμενες υπηρεσίες από την γνωστή και αξιόλογη σελίδα αντιενημέρωσης: stigalaria.org.
Τι είναι το stigalaria;
Όπως λένε και οι ίδιοι:
Τα παιδιά της γαλαρίας υπήρχαν υπάρχουν και θα υπάρχουν παράλληλα με τους ανθρώπους. Ήταν, είναι και θα είναι αυτοί που από άλλους κατηγορούνται ρομαντικοί, επιπόλαιοι, ντεμοντέ και γενικώς περιθωριακοί. Η ιστορία δυστυχώς δεν τους έχει δικαιώσει και όσοι «έκαναν τη θητεία τους» εκεί αργά η γρήγορα «αποστρατεύτηκαν» αφού πρώτα λοιδορήθηκαν για όσα αβίαστα είχαν προσφέρει στους δίπλα τους.
Παρόλα αυτά ποτέ δε σταμάτησαν αλλά και δε θα σταματήσουν να εμπνέουν.
Εμείς δε θεωρούμε πως ανήκουμε εκεί, καθώς δεν μπορείς να καυχηθείς πως ανήκεις σε μια ομάδα που θαυμάζεις, αλλά εμπνεόμαστε από αυτούς και θέλουμε να βαδίσουμε στο δρόμο που έχουν χαράξει.Τι φιλοξενεί το stigalaria;
Η Γαλαρία προσφέρει δωρεάν φιλοξενία για κινηματικά site και σύμφωνα με τους κανόνες φιλοξενίας του:
Σκοπός του server είναι να φιλοξενήσει ιστοσελίδες με περιεχόμενο που κινείται στον αριστερό και ευρύτερο ελευθεριακό χώρο.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο server για την προώθηση σεξιστικού και φασιστικού περιεχομένου.
Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για το υλικό και το περιεχόμενο των ιστοσελίδων που φιλοξενούνται στον server μας.
Δεν ελέγχουμε και δεν τροποποιούμε το περιεχόμενο των ιστοσελίδων σας.
Παρόλα αυτά αν υποπέσει κάτι στην αντίληψή μας το οποίο αντίκειται στους κανόνες έχουμε κάθε δικαίωμα για την παύση της υπηρεσίας.Πώς μπορώ να φιλοξενηθώ στο stigalaria;
Εάν συμφωνείτε με τα παραπάνω τότε επικοινωνήστε μαζί τους στο e-mail: hosting@stigalaria.org για να γίνει η ενεργοποίηση της υπηρεσίας.
►Η ιστοσελίδα του stigalaria
**********************************************************************************
Σε κάθε περίπτωση οι παρεχόμενες υπηρεσίες και από τις προαναφερόμενους servers είναι υποδειγματική, όπως το ίδιο είναι και στάση των παιδιών που τους συντηρούν.
Ο βασικός γνώμονας είναι η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια όσο το δυνατόν σε υψηλότερα επίπεδα. Όλοι οι servers τρέχουν Linux.
Δεν υπάρχει ο παραμικρός έλεγχος και λογοκρισία, μα στη περίπτωση που πέσει στην αντίληψη πως υπάρχει κάποια παρέκκλιση από τους στοιχειώδεις όρους φιλοξενίας, θα έρθουν προηγουμένως σε επαφή μαζί σας.
Τα χαρακτηριστικά που επιλέχθηκαν να έχουν οι υποδομές που αναπτύσσουν είναι αυτά με τα οποία προωθούνται οι έννοιες της ελευθερίας και της αυτονομίας και αυτά με τα οποία προστατεύεται η έγκυρη και αφιλτράριστη πληροφόρηση. Είναι αντιθεσμικές, καθώς επιλέγουμε να μην έχουν καμία σχέση με κρατικούς φορείς, ΜΜΕ, ή άλλα θεσμικά όργανα. Είναι αντιεμπορευματικές, και δεν πρόκειται να έχουν σκοπό την απόκτηση κέρδους με οποιονδήποτε τρόπο. Είναι αντιιεραρχικές, δηλαδή ότι οι αποφάσεις θα παίρνονται μέσα από οριζόντιες δομές χωρίς αρχηγούς, και έτσι δεν μπορεί να αποτελέσει στέγη για κάποια συλλογικότητα (ή μη) που δεν λειτουργεί αντιιεραρχικά ή δεν συμφωνεί με τις οριζόντιες δομές.
Η επιλογη είναι δική σας, συγκρατήστε όμως και το αυτονόητο, ούτως ή άλλως είναι και ο λόγος ύπαρξης τέτοιων υπηρεσιών:Μη έχοντας εμπιστοσύνη στις εταιρείες θέλουμε να έχουμε την κατάσταση στα χεριά μας πέρα από των έλεγχο του κάθε κράτους και υπηρεσιών ασφαλείας. Τα κράτη έχοντας αναλάβει να διαμεσολαβούν σε κάθε πτυχή των κοινωνικών σχέσεων, θέλουν να έχουν τον ολοκληρωτικό έλεγχο. Το διαδίκτυο δεν είναι εξαίρεση. Έχοντας βιώσει την βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος και των κρατικών μηχανισμών, ξέρουμε πως οι επιφάσεις στις οποίες στηρίζουν την ύπαρξή τους, είναι ως επί των πλείστων ψευδείς. Όταν αυτοί μιλούν για ειρήνη και ευημερία, το ανθρώπινο τίμημα είναι αυτό που μας τρομάζει. Το αίμα που θα χυθεί, μεταφράζεται γι’ αυτούς σε έννοιες οι οποίες έχουν σχέση μόνο με τις σημασίες του κόστους και του κέρδους. Θέλοντας να μη συμμετάσχουμε σε αυτήν την βαρβαρότητα, προσπαθούμε για ένα ψηφιακό χώρο, ο όποιος βασίζεται στις έννοιες της ελευθερίας και της αυτονομίας.
Και ξανά, επειδή, επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως και προκειμένου να μην υπερεκτιμούμε τα πράγματα:Ας μη γελιόμαστε, απόλυτη ανωνυμία δεν υπάρχει πουθενά, σε κανέναν τομέα της ζωής, πόσο μάλλον στο διαδίκτυο.
Μπορούμε όμως και έχουμε υποχρέωση, να τους κάνουμε τη ζωή πιο δύσκολη. Οι μεγάλες ανατροπές, από “απλές” αντιδράσεις προκύπτουν άλλωστε.
H επιλογή στην ιδιωτικότητα, αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και η ανατροπή του, θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στο σύνολο της κοινωνίας,
Με πρόλαβες, μόλις μπήκα για να το ανεβάσω!