ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ:Οι λίγοι απεργοσπάστες μπήκαν για δουλειά συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στη Ριτσώνα

παπουτσανηςΜε δυνάμεις των ΜΑΤ και της αστυνομίας επιχείρησε η εργοδοσία να σπάσει την απεργία των εργαζομένων στον κλάδο της ελαιουργοσαπωνοποιίας, κατά τη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης χτες το πρωί έξω από το εργοστάσιο «Παπουτσάνης» στη Ριτσώνα.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου, με πρωτοβουλία για συντονισμό που ανέλαβε Πανελλαδική Ενωση Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιείων, παλεύουν για να ανακληθούν οι απολύσεις 6 συναδέλφων τους από την εταιρεία «Παπουτσάνης» και αντιστέκονται στα αντεργατικά μέτρα που μεθοδεύονται συνολικά στα «σαπουνάδικα».

Η απόφαση της Πανελλαδικής Ενωσης για 24ωρη απεργία πάρθηκε μετά από Γενικές Συνελεύσεις στα μεγαλύτερα εργοστάσια του κλάδου («ΕΛΑΪΣ», «ΛΕΒΕΡ», «ΜΙΝΕΡΒΑ») και στον «Παπουτσάνη». Εκτός από την επαναπρόσληψη των 6 απολυμένων, οι απεργοί διεκδικούν ακόμη καταβολή των υπόλοιπων επιδομάτων του 2013 και συνάντηση με την εργοδοσία για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν.

Χτες, για τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα, η εργοδοσία ζήτησε τη συνδρομή της συγκυβέρνησης και της αστυνομίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους εργαζόμενους, τον αγώνα που συλλογικά οργανώνουν και την αλληλεγγύη που αυτός προκαλεί.

Στις 24/12/2013 οι δυνάμεις καταστολής, δρώντας ως επιστάτης της εργοδοσίας, επιτέθηκαν στους απεργούς του «Παπουτσάνη» και έκαναν 8 συλλήψεις. Επίσης, τα ΜΑΤ καλέστηκαν να προστατεύσουν την εταιρεία στις 7/1/2014, μέρα που δεν είχε καν προκηρυχτεί απεργία αλλά μόνο γενική συνέλευση των εργαζόμενων στο εργοστάσιο. Ετσι και χτες, κάτω από την «επίβλεψη» των ΜΑΤ και της αστυνομίας, μικρή μερίδα απεργοσπαστών μπήκε για δουλειά.

Από τα ξημερώματα εργαζόμενοι του κλάδου, εκπρόσωποι πολλών σωματείων από διάφορους κλάδους, εργαζόμενοι του «Καριπίδη», εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Ελλάδας, συγκεντρώθηκαν έξω από το εργοστάσιο «Παπουτσάνης». Φώναξαν συνθήματα, όπως «Πάρτε πίσω τις απολύσεις», ενώ στο πανό της Πανελλαδικής Ενωσης Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιείων (ΟΕΧΒΕ) αναγραφόταν: «Η τρομοκρατία στον Παπουτσάνη δε θα περάσει».

Η πλειοψηφία των εργαζομένων στήριξε την απεργία. Ωστόσο, μια μικρή ομάδα απεργοσπαστών εμφανίστηκαν νωρίς το πρωί και ζήτησαν από την περιφρούρηση να μπουν στο εργοστάσιο. Μετά από λίγες ώρες, εμφανίστηκε η αστυνομία και απείλησε με συλλήψεις αν δε διαλυθεί η απεργιακή συγκέντρωση. Οι απεργοί και οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν έξω από το εργοστάσιο. Ακολούθησαν αστυνομικές δυνάμεις και κλούβες των ΜΑΤ, με το πρόσχημα ότι κάποιοι εμποδίζονται να μπουν στο εργοστάσιο. Τελικά, λίγοι απεργοσπάστες, υπό την επίβλεψη των ΜΑΤ, πέρασαν την πύλη.

Την ώρα που εξελισσόταν η αστυνομική επιχείρηση στη Ριτσώνα, οι συνδικαλιστες  εξέδωσαν  ανακοίνωση, καταγγέλλοντας ότι «η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά με την απειλή των συλλήψεων προστατεύει τη μεγαλοεργοδοσία και τα κέρδη της».

Αμέσως μετά, οι εργαζόμενοι έκαναν γενική συνέλευση στη Χαλκίδα. Οπως καταγγέλλουν η Πανελλαδική Ενωση Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιείων και η ΟΕΧΒΕ, οι απολύσεις δεν έχουν σχέση με τη μείωση της παραγωγής, όπως επικαλείται η εταιρεία. Μοναδικός στόχος είναι η τρομοκράτηση των εργαζομένων, η κατάργηση των εργατικών κατακτήσεων και η διάλυση του σωματείου.

Απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι, το τελευταίο διάστημα, η εταιρεία, για να καλύψει την παραγωγή, βάζει το προσωπικό να δουλεύει υπερωρίες και 12ωρα, ενώ ταυτόχρονα συζητάει για νέες προσλήψεις. Φαίνεται, δηλαδή, ότι κινείται στην κατεύθυνση να ξεμπερδεύει με τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των παλιότερων εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα αναζητάει νεότερους και ακόμα πιο φτηνούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *