Φιλιππίνες Μάιος 2014 …. ΗΠΑ Triangle Waste 25 Μάρτη 1911… εργάτριες: αναλώσιμα “υλικά” στην κρεατομηχανή του καπιταλισμού

Με αφορμή την πρόσφατη εργοδοτική δολοφονία στις Φιλιππίνες όπου 8 εργάτριες πέθαναν από ασφυξία, καθώς ήταν κλειδωμένες από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης και δεν είχαν διέξοδο διαφυγής όταν ξέσπασε φωτιά (βλ. σχετικά εδώ), σύντροφοι από το Αυτόνομο Ραδιόφωνο Ιωαννίνων και την εκπομπή Ενάντια στη Λήθη, μας θυμίζουν τους ταξικούς αγώνες που δόθηκαν στις ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα αλλά και τη δολοφονία των εργατριών στην Τriangle waist company (Η.Π.Α.) στις 25 Μαρτίου του 1911. 

Όπως αναφέρουν στο αφιέρωμά τους το οποίο αναπαράγουμε εδώ ” Οι συνθήκες εργασίας της Τriangle Waist και των βιοτεχνιών Ιματισμού του 19ου και 20 αιώνα των ΗΠΑ για κάποιους δεν ανήκουν στο μακρινό παρελθόν, αλλά αποτελεί την καθημερινότητά τους και την τακτική διαχείρισης των εργατών από μεριάς των αφεντικών. Οι εξαντλητικές συνθήκες εργασίας φτηνού και αναλώσιμου εργατικού δυναμικού και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης δεν αφορούν μόνο τους εργάτες και την παιδική εργασία στις χώρες αυτές που για τους δυτικούς αποτελούν τον ”τρίτο κόσμο,”  αλλά και τους μετανάστες-εργάτες στα χωράφια της ελληνικής υπαίθρου, τις γυναίκες που έχουν υποβληθεί στην εξαναγκαστική πορνεία, τις καθαρίστριες που δουλεύουν σε καθεστώς υπενοικίασης βιώνοντας καθημερινά τις συνθήκες σκλαβιάς.”

 

Αναδημοσίευση από:

http://radio-i.org/index.php/archive/16-esl/508-trianglewaste.html

http://esl.radio-i.org/index.php/categories/bytitle/item/59-triangle_waist.html

Triangle Waste: 25 Μάρτη καταραμένη μέρα

 

photo25

 

… δουλεύαν κλειδωμένες για να τα βγάλουν πέρα [1]

 

Το συγκεκριμένο αφιέρωμα αφορά ένα κομμάτι των ταξικών αγώνων που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά και την δολοφονία των εργατριών στην Τriangle waist company στις 25 Μαρτίου του 1911. Σκοπός δεν είναι η καταγραφή των σκληρών αγώνων που δόθηκαν από την εργατική τάξη στις ΗΠΑ, αλλά το να επικεντρωθούμε στους αγώνες του πιο υποτιμημένου τμήματος αυτού των γυναικών εργατριών. Η φωτιά στο εργοστάσιο της Triangle Waist συνέβη σε μια περίοδο όπου η σκληρά εκμεταλλευόμενες εργάτριες στις βιοτεχνίες ιματισμού συσπειρώθηκαν και οργανώθηκαν, απαιτώντας μαχητικά καλύτερες συνθήκες εργασίας και αναβάθμιση της θέσης τους.

“Δουλεύαμε από την αυγή ως τη δύση του ηλίου 7 μέρες την εβδομάδα. Όσες δούλευαν σε μηχανές τις κουβαλούσαν στην πλάτη τους φθάνοντας και φεύγοντας από τη δουλειά. Ήταν κανονικό εργοστάσιο σκλάβων. Αν συζητούσαν οι πωλήτριες απολύονταν αμέσως. Το σφύριγμα των μηχανών, το ουρλιαχτό του επιστάτη έκαναν τη ζωή ανυπόφορη…”

ΚΛΑΡΑ ΛΕΜΛΙΚ εργάτρια σε βιοτεχνία ιματισμού που συμμετείχε στην μαζική απεργία του 1909

 

carla lemlich

Στις αρχές του 1900, στη Νέα Υόρκη, στις βιοτεχνίες ιματισμού δουλεύουν για ελάχιστα χρήματα και εξαντλητικά ωράρια, κυρίως γυναίκες, οι περισσότερες έφηβες Εδραίες και Ιταλίδες μετανάστριες. Έτσι για να αντιμετωπίσουν τους εργοδότες τους θα οργανωθούν, ιδρύοντας το σωματείο εργατριών στην υφαντουργία ILGWU (International Ladies Garment Workers Union), ενώ παράλληλα θα διεξάγουν μαχητικούς αγώνες.  Ένας από τους στόχους του σωματείου ήταν και το εργοστάσιο της Τriangle Waist, καθώς οι συνθήκες εργασίας ήταν απάνθρωπες, αλλά και επικίνδυνες.

Η απεργία των 20.000…

Το Σεπτέμβρη του 1909, οι εργάτριες στη βιοτεχνία Leiserson ξεκίνησαν απεργία, η οποία σύντομα εξαπλώθηκε, πρώτα στο γειτονικό εργοστάσιο της Triangle Waist και ύστερα σε αρκετές ακόμα βιοτεχνίες. Έξω από τα εργοστάσια γίνονταν πικετοφορίες ώστε να ενημερώνεται ο κόσμος και να εμποδίζεται η μεταφορά απεργοσπαστών. Τα αφεντικά πλήρωναν τραμπούκους για να επιτίθενται στις γυναίκες που διαδήλωναν. Μέσα από μικρές απεργίες που διεξήγαγαν οι εργάτριες και που δεν έφεραν αποτελέσματα, αντιλήφθηκαν ότι θα έπρεπε να δώσουν πιο δυναμικές απαντήσεις. Δηλαδή μια γενική απεργία που δεν θα έχει στόχο μόνο συγκεκριμένους εργοστασιάρχες, αλλά θα έχει επίκεντρο το σύνολο της βιομηχανίας.

Στις 22 Νοέμβρη 1909, έντεκα εβδομάδες μετά την έναρξη αυτών των περιορισμένων σε συγκεκριμένες βιοτεχνίες απεργιών, χιλιάδες εργάτες και εργάτριες υφαντουργίας συγκεντρώνονται στο Cooper Union, για να αποφασίσουν αν θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις. Καθώς οι συνδικαλιστές ηγέτες, άντρες στην πλειοψηφία τους, εφιστούν την προσοχή στους κινδύνους που εγκυμονεί η κήρυξη γενικής απεργίας, ανεβαίνει υποβασταζόμενη photo35

 στο βήμα η νεαρή εργάτρια Κλάρα Λέμλικ,. Μόλις είχε βγει από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε μετά τον ξυλοδαρμό της από τραμπούκους κατά τη διάρκεια πικετοφορίας (ενώ είχε συλληφθεί 17 φορές στο διάστημα της απεργίας). Τα λόγια της μεταφράζονταν ταυτόχρονα στα αγγλικά, τα ιταλικά και τα γίντις, ξεσηκώνοντας τον ενθουσιασμό των εργατριών: “Άκουσα όλους τους ομιλητές και δεν διαθέτω πια άλλη υπομονή. Είμαι εργάτρια, μια από όλες αυτές που απεργούν ενάντια στις αφόρητες συνθήκες. Κουράστηκα να ακούω τους ομιλητές να μιλούν με γενικότητες. Εδώ ήρθαμε να αποφασίσουμε αν θα κατέβουμε σε απεργία ή όχι. Εγώ προτείνω να κατέβουμε σε γενική απεργία – τώρα!”

Την επόμενη μέρα, 15.000 εργάτριες από τις βιοτεχνίες ιματισμού διαδήλωσαν προς το Δημαρχείο στο Μανχάταν. Μέσα σε λίγες μέρες 5.000 ακόμα εργάτριες κατεβαίνουν σε απεργία, σταματώντας την παραγωγή σε ολόκληρη τη Νέα Υόρκη. Εκείνη η πορεία προς το Δημαρχείο έφερε στη δημοσιότητα τις άθλιες συνθήκες εργασίας καθώς και το ότι συμβαίνει απεργία! Τα αιτήματα αφορούσαν τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την αύξηση των αμοιβών, την κατάργηση των προστίμων που επιβάλλονταν στις εργάτριες με κάθε είδους δικαιολογία όπως για παράδειγμα γιατί μιλούσαν, γελούσαν ή τραγουδούσαν εν ώρα εργασίας, και τη μείωση των ωρών εργασίας σε 52 την εβδομάδα. Ένας συνδικαλιστής έλεγε ότι αν ήταν τόσοι άντρες δεν θα είχαν ποτέ αυτή την συνοχή, αν υφίσταντο ότι περνούσαν αυτές οι γυναίκες.

 

“Κατά χιλιάδες άφηναν τα εργοστάσια από κάθε πλευρά. Όλες κατέβαιναν προς την Γιούνιον Σκουέρ. Ηταν Νοέμβρης και ο κρύος χειμώνας μόλις είχε ξεκινήσει. Δεν είχαμε γούνες για να μας ζεσταίνουν…όμως υπήρχε η ”ψυχή”… που μας οδήγησε εμπρός, όλο εμπρός” – P. Newman

 

Σε κείμενα που περιγράφουν το κλίμα της εποχής διαβάζουμε: “Οι γυναίκες ψήφισαν με ενθουσιασμό υπέρ της γενικής απεργίας και βγήκαν στο δρόμο. Αυτό τις έφερε σε ανοιχτή σύγκρουση με την αστυνομία, τους δικαστές, τους εργοδότες, αλλά, συχνά, και με τις οικογένειές τους ή άλλους εργάτες. Έπρεπε να αντιμετωπίσουν και τους πατεράδες και τους συζύγους τους που δίσταζαν να επιτρέψουν τη συμμετοχή τους σε τέτοιες εκδηλώσεις δημόσιας αμφισβήτησης της εξουσίας.” Για την οικονομική τους ενίσχυση, οι εργάτριες πουλούσαν στο δρόμο εφημερίδες, γραμμένες στα αγγλικά, τα ιταλικά και τα γίντις, πληροφορώντας τον κόσμο για την απεργία. Όλο αυτό το διάστημα, συνελήφθησαν περισσότερες από 500 εργάτριες, οι οποίες οδηγούνταν αρχικά στη φυλακή Jefferson Market. Το σωματείο συγκέντρωνε χρήματα για να πληρώνει τις εγγυήσεις ώστε να απελευθερώνονται, πολλές γυναίκες όμως έκτισαν ποινές στο Blackwell Island.

Να σημειωθεί ότι το αρχικό διάστημα τα ΜΜΕ δεν έδωσαν πολύ σημασία όσον αφορά τα τεκταινόμενα της απεργίας. Παρόλα αυτά συνέβη κάτι που ίσως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μεταστροφή του τύπου. Η κόρη του καπιταλιστή J P. Morgan, Anne Morgan, αποφάσισε να στηρίξει δημόσια τις απεργούς. Έτσι συμμετέχει σε επιτροπή που  σκοπό είχε την καταγγελία της αστυνομικής βίας καθώς και την στρατολόγηση πικετοφόρων από τα μεσαία στρώματα.
Με τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν οι απεργοί κερδίζουν την δημόσια στήριξη αναγκάζοντας τα αφεντικά  να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στις διαπραγματεύσεις τα αφεντικά συμφωνούν στο αίτημα για υψηλότερους μισθούς και λιγότερες ώρες εργασίας αν οι απεργοί αποσύρουν το αίτημα για την δημιουργία σωματείου εντός του εργοστασίου (Triangle Waist ). Οι επικεφαλής της απεργίας αρνούνται κάτι τέτοιο με αποτέλεσμα την  παραίτηση από την απεργιακή επιτροπή της κόρης του οικονομικά ισχυρού άνδρα της οικονομίας των ΗΠΑ J.P Morgan.  Γεγονός που δείχνει ότι η οργάνωση των εργατών εντός των εργασιακών χώρων ήταν ο μεγαλύτερος φόβος των εξουσιαστών.

Η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη απεργία γυναικών στις ΗΠΑ έληξε στις 15 Φλεβάρη του 1910, όταν έγιναν κάποιοι συμβιβασμοί στις περισσότερες επιχειρήσεις.  Όμως η σπίθα που είχε ανάψει δεν μπορούσε εύκολα να σβήσει, μετά από 3 μήνες 60.000 μέλη του συλλόγου εργατριών ιματισμού, βγήκαν και πάλι στους δρόμους σαμποτάροντας την παραγωγή.

Η φωτιά στην Triangle Waist Company

Το εργοστάσιο της Triangle Waist, ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παραγωγής ειδών γυναικείου ρουχισμού στη Νέα Υόρκη που στεγαζόταν σε ένα πολυώροφο κτίριο. Οι ιδιοκτήτες θησαύριζαν από τη στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων. Εκεί εργάζονταν για 14 ώρες την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα περίπου 500 άτομα, κυρίως μετανάστριες. Πολλές από αυτές ήταν μικρά κορίτσια ακόμα και 13-14 ετών, που έπρεπε καθημερινά να κουβαλούν τις ραπτομηχανές τους στην πλάτη πηγαινοέρχοντας στην δουλεια, ενώ οι εργαζόμενοι έβαζαν πολλές φορές από την τσέπη τους τα έξοδα για βελόνες και νήμα. Φυσικά οι υπερωρίες δεν πληρώνονταν ενώ το μόνο καθημερινό διάλειμμα ήταν ένα μισάωρο το μεσημέρι. Οι ρυθμοί εργασίας ήταν εξοντωτικοί με τους επιστάτες να παρακολουθούν συνέχεια τις εργάτριες. Ακόμη και αν τρυπούσαν τα δάχτυλά τους εν ώρα εργασία δεν μπορούσαν να σταματήσουν. Ήταν αναγκασμένες να τα δέσουν στα γρήγορα με ένα βαμβάκι και να συνεχίσουν.

“Δεν μας επιτρεπόταν να τραγουδούμε ή να μιλάμε στον διπλανό μας. Αν σε έπιαναν να μιλάς σε προειδοποιούσαν και αν συνέχιζες σε απέλυαν. Αν πήγαινες στην τουαλέτα και καθυστερούσες παραπάνω από όσο όριζε ο επιστάτης σε απέλυαν για μισή μέρα χωρίς προφανώς να την πληρωθεί.” Αυτά αναφέρει η P. Newman στην ιστορικό Joan Morrison. [2] 

Τα αφεντικά

photo38

O Max Blanck και ο Isaac Harris, ιδιοκτήτες του εργοστασίου, ήταν γνωστοί ως οι “βασιλιάδες της γυναικείας μπλούζας”. Παρόλα αυτά ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος. Τον τελευταίο καιρό οι πωλήσεις τους μειωνόταν ενώ τα έξοδα σε πρώτες ύλες και τα έξοδα αποστολής συνεχώς αυξάνονταν. Ήδη στο Μανχάταν δραστηριοποιούνταν σχεδόν 500 παραγωγοι, ενώ αρκετοί από αυτούς ήταν διατεθειμένοι να πουλήσουν στο μισό. Έχοντας επενδύσει σε ηλεκτρικές μηχανές, τα αφεντικά προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό, αυξάνοντας την ένταση της εργασίας. Μια παλιά μηχανή μπορούσε να κάνει μέχρι 34 ράμματα το λεπτό εν αντιθέσει με μια ηλεκτρική που έφτανε τα 1000. Στόχος των αφεντικών ήταν με την νέα μορφή παραγωγής οι εργαζόμενοι να ακολουθούν πιστά τον ρυθμό της μηχανής, εν ολίγοις να γίνουν σκλάβοι των ραπτομηχανών.

 

 Ήταν κλειδωμένες… 

Όταν η βάρδια τελείωνε οι εργαζόμενες ήταν υποχρεωμένες σε έναν τελευταίο έλεγχο. Τα αφεντικά είχαν διατάξει να είναι κλειδωμένη η μία από τις 2 εξόδους ώστε στο τέλος της ημέρας οι επιστάτες να ελέγχουν τις τσάντες των εργαζομένων για τυχόν υφάσματα ή μπλούζες. Εξαιτίας λοιπόν της έλλειψης εργατικής νομοθεσίας – δεν υπήρχαν νόμοι σχετικά με τον ελάχιστο μισθό ή την μέγιστη ώρα εργασίας- τα αφεντικά είχαν την δυνατότητα να μεταχειρίζονται τους εργαζόμενους με όποιον τρόπο αυτοί ήθελαν. Είχαν τον απόλυτο έλεγχο.

Το τελευταίο μεροκάματο…

Επιστρέφοντας στο εργοστάσιο της  Triangle Waist, στα μέσα του Φλεβάρη,  οι γυναίκες απεργοί κατάφεραν ναι μεν να κερδίσουν τις παραχωρήσεις όσον αφορά τους μισθούς και το ωράριο δεν κατάφεραν ωστόσο να κερδίσουν την δυνατότητα δημιουργίας σωματείο εντός του εργασιακού χώρου που θα απαιτούσε και ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας.

Στις 25 Μάρτη του 1911, όταν για άγνωστο λόγο ξέσπασε φωτιά στον όγδοο όροφο του κτιρίου, οι εργάτριες ήταν κλειδωμένες από τα αφεντικά μέσα στο εργοστάσιο. Αυτή την τακτική ακολουθούσαν πάγια ώστε να εμποδίζεται η είσοδος μελών του σωματείου, αλλά και η έξοδος των εργατριών κατά τη διάρκεια της δουλειάς. Η φωτιά εξαπλώθηκε αστραπιαία, καθώς τα πάντα στο χώρο ήταν εύφλεκτα, εγκλωβίζοντας δεκάδες γυναίκες πίσω από την κλειδωμένη κύρια πόρτα και τις φραγμένες από στοίβες ραπτομηχανών δευτερεύουσες εξόδους. Κάποιες κατάφεραν να ξεφύγουν από τους ανελκυστήρες που πολύ γρήγορα όμως αχρηστεύτηκαν από την φωτιά που έφθασε στα φρεάτια, ενώ άλλες διέφυγαν από το δέκατο όροφο σε ταράτσες γειτονικών κτιρίων. Πλήθος όμως εργατριών εγκλωβίστηκαν χωρίς δυνατότητα διαφυγής, ιδιαίτερα στον όγδοο και τον ένατο όροφο του κτιρίου, καθώς οι σκάλες της πυροσβεστικής έφθαναν μέχρι τον έκτο όροφο. Πολλές γυναίκες, μη έχοντας άλλη επιλογή, άρχισαν να πηδούν απελπισμένες η μια μετά την άλλη στο κενό.

Μετά το σβήσιμο της πυρκαγιάς, 146 εργαζόμενες ήταν νεκρές. Η Rose Safran, μία από τις γυναίκες που συμμετείχαν το 1909 στην απεργία εναντίον της Triangle γράφει: “Ήταν μέσα στα αιτήματά μας η τήρηση κανόνων ασφαλείας, η δημιουργία εξόδων κινδύνου. Αλλά τα αφεντικά μας αγνόησαν. Αν είχαν εκπληρωθεί τα αιτήματα της απεργίας μας, οι συντρόφισσες μας δεν θα είχαν πεθάνει.”  Την επόμενη μέρα 100.000 άτομα συγκεντρώνονται έξω από το εργοστάσιο, όπου εξακολουθούν να ανασύρονται τα πτώματα των απανθρακωμένων γυναικών.

Η δίκη

Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας που δικάστηκαν το 1914 με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, αθωώθηκαν καθώς υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν για το κλείδωμα των εξόδων, ενώ πήραν από την ασφαλιστική εταιρεία 60,000 δολάρια για ζημίες. Οι ίδιοι είχαν βρώμικο ιστορικό, καθώς είχαν βάλει αρκετές φορές στο παρελθόν οι ίδιοι (ελεγχόμενες) φωτιές στο εργοστάσιο, στο τέλος της σεζόν, για να επωφελούνται από την ασφάλεια, κάτι που δεν παρουσιάστηκε σαν στοιχείο κατά τη δίκη. Το 1913 ο Max Blanck, ο ένας εκ των συνεταίρων δολοφόνων, που συνέχιζε να είναι εργοστασιάρχης συνελήφθη για κλείδωμα πάλι των εργατών του νέου εργοστασίου του και το πρόστιμο που κλήθηκε να πληρώσει ήταν 20 δολάρια.

Aπό τη μεριά μας 

Με αυτό το αφιέρωμα θέλουμε να αναδείξουμε κάποιες από τις στιγμές αγώνων των γυναικών, αγώνες που έχουν  θαφτεί ή διαστρεβλωθεί από μεριάς των αφεντικών. Η απόδοση του φεμινισμού και της χειραφέτησης των γυναικών ανήκει στις μάχες που έδωσαν οι σκληρά εκμεταλλευόμενες γυναίκες μέσα σε συνθήκες στυγνής εκμετάλλευσης. 

Οι συνθήκες εργασίας της Τriangle Waist και των βιοτεχνιών Ιματισμού του 19ου και 20 αιώνα των ΗΠΑ για κάποιους δεν ανήκουν στο μακρινό παρελθόν, αλλά αποτελεί την καθημερινότητά τους και την τακτική διαχείρισης των εργατών από μεριάς των αφεντικών. 

Οι εξαντλητικές συνθήκες εργασίας φτηνού και αναλώσιμου εργατικού δυναμικού και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης δεν αφορούν μόνο τους εργάτες και την παιδική εργασία στις χώρες αυτές που για τους δυτικούς αποτελούν τον ”τρίτο κόσμο,”  αλλά και τους μετανάστες-εργάτες στα χωράφια της ελληνικής υπαίθρου, τις γυναίκες που έχουν υποβληθεί στην εξαναγκαστική πορνεία, τις καθαρίστριες που δουλεύουν σε καθεστώς υπενοικίασης βιώνοντας καθημερινά τις συνθήκες σκλαβιάς.

 

Σχετική gallery

 

  • photo22
  • photo28
  • photo35
  • photo27
  • photo21
  • photo24
  • photo13
  • photo37
  • photo7
  • photo3
  • photo6
  • photo8
  • photo25
  • photo9
  • photo36
  • photo23
  • photo19
  • photo17
  • photo29
  • photo26
  • photo1
  • photo11
  • photo12
  • photo20
  • photo4
  • photo14
  • photo15
  • photo18
  • photo31
  • photo32
  • photo34
  • photo30
  • photo10
  • photo16
  • photo2
  • photo5
  • photo38

 

“Επισφάλεια παντού, σωματεία πουθενά” – Παρέμβαση στη ΓΣ της ΕΣΗΕΑ

Παρέμβαση στη Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ, στο ξενοδοχείο Τιτάνια στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποιήσαμε το πρωί της Τετάρτης (28 Μαΐου), μέλη της Συνέλευσης έμμισθων, άμισθων, «μπλοκάκηδων», «μαύρων», ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ.

Στο χώρο αναρτήθηκε πανό με τη φράση «Επισφάλεια παντού – Σωματεία πουθενά», ενώ μοιράστηκαν εκατοντάδες κείμενα σε παρευρισκόμενους – μέλη της Ένωσης, όπως και, αργότερα, στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ επί της Ακαδημίας.
DD2_8365

 

 

DD2_8355
Η παρουσία μας στο χώρο δεν πρόδιδε καμία ψευδαίσθηση για το τί θα βρούμε απέναντί μας: Επαγγελματίες «συνδικαλιστές», πλείστα γηραιά μέλη, καθεστωτικές αντιλήψεις, με ένα περιτύλιγμα δήθεν ελπίδας για τις μεγάλες «αλλαγές» που θα φέρει η «φωτεινή» ηγεσία. Είναι η ίδια ελπίδα για αλλαγές και διεκδικήσεις που εκφράζουν, οι ίδιοι άνθρωποι με άλλες συνθέσεις, τα τελευταία δέκα χρόνια σε ΓΣ στα «Κάραβελ» και στο Σπόρτινγκ: Ένταξη των εργαζομένων στο διαδίκτυο στο Σωματείο, προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και – εσχάτως – «αγώνας» για υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Τα ίδια δηλαδή θέματα που θα συζητιούνται και τα επόμενα χρόνια αν εμείς οι εργαζόμενοι/άνεργοι στο χώρο των ΜΜΕ δεν αποφασίσουμε να πάρουμε στα χέρια μας τις ζωές μας.

 

Αναλυτικότερα, για περισσότερες από τρεις ώρες, σχεδόν το μοναδικό θέμα συζήτησης και αντιπαράθεσης ήταν οι εργαζόμενοι στα sites, η ένταξή τους στο Σωματείο και η γνωστή πλέον αυτοκαταγραφή τους. Ακούστηκαν διάφορες απόψεις (από φοβικές ως προς την ένταξη μέχρι και θετικές επι της αρχής) και τελικά το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία όπου με μόλις τρία “όχι” η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να προχωρήσει στη καταγραφή των μη μελών αν και η… περιρρέουσα ατμόσφαιρα κινούνταν στο επίπεδο του “ξέρουμε ότι είναι ένα αδειανό πουκάμισο η ιστορία αλλά ας ξεκινήσει κάτι”!

 

DD2_8393
Ένα ηχητικό ντοκουμέντο με το σοβαρότερο ερώτημα που τέθηκε προς το προεδρείο.

Tο κείμενο που μοιράστηκε κατά την παρέμβαση:

ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ ΠΑΝΤΟΥ – ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΟΥΘΕΝΑ
Τι περιμένεις, άραγε, από τους αιρετούς της ΕΣΗΕΑ που πρώτα πραγματοποιούν συναντήσεις με τα αφεντικά σου και μετά σε καλούν σε συνέλευση;

Τι περιμένεις από αυτούς που προκλητικά επικαλούνται “ληγμένες” Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για την υπογραφή των οποίων “αγωνίζονται” με εθιμικές ανακοινώσεις;

Τι άλλο περιμένεις από ένα “γερασμένο”, παλαιοκομματικό σωματείο που σε δέχεται στις τάξεις του υπό όρους (χρονικές και μισθολογικές προϋποθέσεις απασχόλησης, εξετάσεις, ποινικό μητρώο κ.λπ); Που κλείνει την «πόρτα» σε χιλιάδες εργαζόμενους, και δη εκείνους που δουλεύουν σε συνθήκες εξαιρετικά μεγάλης επισφάλειας, και την ίδια στιγμή διατηρεί ως μέλη εκδότες, διευθυντές, επαγγελματίες λασπολόγους, καρεκλοκένταυρους τσανακογλείφτες, υμνητές της εξαθλίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων;

Τι περιμένεις από αυτούς που σε αντιμετωπίζουν ως “εισφορά”, για ένα ταμείο (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ/ΕΔΟΕΑΠ) που οι ίδιοι επέτρεψαν να “γδύσουν” ληστρικά οι της Τρόικας σε αγαστή συνεργασία με το εγχώριο κεφάλαιο;

Τι άλλο περιμένεις για να τους γυρίσεις την πλάτη και να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου;

Στα σύγχρονα κάτεργα των ΜΜΕ οι μισθωτοί σκλάβοι βιώνουν την επισφάλεια που κυριαρχεί και ταυτόχρονα βλέπουν τα σωματεία τους να σφυρίζουν συνωμοτικά κι αδιάφορα μπροστά στον ολοκληρωτικό πόλεμο που έχουν κηρύξει τα αφεντικά. Απολύσεις, εργοδοτικοί εκβιασμοί και απειλές, μειώσεις μισθών, καταστρατήγηση ωραρίων, πολύμηνες καθυστερήσεις στις καταβολές των δεδουλευμένων, ανασφάλιστη εργασία. Κι όμως, ακόμα και τώρα, το μότο – “καραμέλα” των εργοδοτικών που εσχάτως υιοθετεί ακόμη και η ΕΣΗΕΑ παραμένει το: “Με τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες θα κλείσουμε το μαγαζί”.

Αν παλαιότερα λέγαμε πως η ΕΣΗΕΑ είχε εγκαταλείψει τους εργαζόμενους των ΜΜΕ, έρμαια στα νύχια των αφεντικών, έφτασε η εποχή που πλέον ακόμα και αυτό θεωρείται ξεπερασμένο. Σήμερα, δεν είναι λίγες οι φορές που είτε συγκεκαλυμμένα είτε απροκάλυπτα παίρνει θέση ξεκάθαρα υπέρ της εργοδοσίας συμμετέχοντας στην εκστρατεία εκφοβισμού των εργαζόμενων. Πρόσφατα ήταν το μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Αγγελική Γυπάκη που σε συνέλευση στον Ελεύθερο Τύπο υποστήριξε ότι “με τις απεργίες έκλεισαν και την ”Απογευματινή”. Αύριο τις ίδιες αθλιότητες θα εκστομίσουν άλλοι, θεσμικοί εκ δεξιών και εξ αριστερών, ανάλογα με το μαγαζί που “κινδυνεύει” και το αφεντικό που κρύβεται από πίσω.

Ποιος, άλλωστε, μπορεί να ξεχάσει την επι διετία στάση της αριστερής ηγεσίας που δε μπόρεσε να υποστηρίξει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων στα μεγάλα μαγαζιά του κλάδου, ούτε βέβαια να υπερασπιστεί τις Σ.Σ.Ε., φτάνοντας στο σημείο να παροτρύνει εργαζόμενους με ανυποχώρητη αγωνιστική δράση να υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις (βλ ΣΚΑΙ). Και φυσικά δε μπορούμε να λησμονήσουμε την κήρυξη απεργιών μια ημέρα πριν τις Γενικές Απεργίες, διαφοροποιώντας τον κλάδο των Μ.Μ.Ε. από την υπόλοιπη εργατική τάξη. Πάντα χίλιες προφάσεις, χίλιες ντρίπλες και άλλα τόσα εμπόδια και υπόγειες συνεννοήσεις απο ένα σωματείο που θυμίζει νεκρή φύση είτε φοράει μπλέ και πράσινα, είτε ροζ “κοστούμια”!

Με την ανοχή της ΕΣΗΕΑ τα ΜΜΕ, είτε μιλάμε για τα παραδοσιακά είτε για τα sites, έχουν μετατραπεί σε μία γαλέρα όπου άνθρωποι αλυσοδεμένοι και τρομοκρατημένοι από απειλές και εκβιασμούς εργάζονται κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί που και αυτό ακόμα το λαμβάνουν εάν και εφόσον ευαρεστηθεί ο εργοδότης. Οι όποιες σπασμωδικές κινήσεις γίνονται κατά καιρούς δεν είναι τίποτα περισσότερο από απεγνωσμένες προσπάθειες διατήρησης των κεκτημένων. Και όχι βέβαια των εργατικών κεκτημένων αλλά των δικών τους προκειμένου να συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά από μερικούς μήνες.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της ΓΣ είναι και η… εν ευθέτω χρόνω “αποκατάσταση” των συναδέλφων που εργάζονται στα sites με αυτή την περίφημη πλέον αυτοκαταγραφή. Κίνηση η οποία – αν δεν μιλούσαμε για μία τόσο σοβαρή υπόθεση – θα προκαλούσε άφθονο γέλιο γιατί είναι δεδομένο πως για τους αρτηριοσκληρωτικούς της ΕΣΗΕΑ λέξεις και έννοιες όπως συντάκτης ροής, social media manager, content editor, καταχωρητής, εξωτερικός συνεργάτης με το κομμάτι κλπ, είναι εντελώς άγνωστες και το όψιμο ενδιαφέρον τους δεν πείθει κανέναν. Χαρακτηριστική είναι η φράση του πρώην προέδρου Σόμπολου για “κοπτοραπτούδες” που δεν έχουν θέση στο σωματείο.

Είναι ξεκάθαρο πως δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από ένα τέτοιο σωματείο. Από ένα σωματείο που λειτουργεί και αποφασίζει σε ολιγομελείς συνεδριάσεις, πίσω από πόρτες κλειστές. Όσο αφήνουμε τον καιρό να περνάει χωρίς ουσιαστική αντίδραση είναι δεδομένο πως η επίθεση των αφεντικών θα γίνεται ολοένα και πιο σκληρή. Οι εργαζόμενοι/άνεργοι στα ΜΜΕ έχουμε μια και μόνο επιλογή:  Να γυρίσουμε την πλάτη μας στoν καθεστωτικό συνδικαλισμό και να οργανώσουμε στη βάση του κλάδου την αντεπίθεσή μας. Με πυξίδα την αυτοοργάνωση, την αντιιεραρχία και τις οριζόντιες διαδικάσιες να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας μέσα σε όλους τους χώρους δουλειάς, με ενεργή συμμετοχή και λόγο, με την αλληλεγγύη και τη συλλογική δράση ως ασπίδα απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Να στιγματίσουμε τους “συναδέλφους”, που τάσσονται στο πλευρό των αφεντικών, την ίδια στιγμή, που θα αναπτύσσουμε αντιστάσεις στο προϊόν της εργασίας μας, υπερασπιζόμενοι τη στοιχειώδη δεοντολογία και επαγγελματική αξιοπρέπεια.

Το δικό μας πρόταγμα είναι ο μαχητικός συνδικαλισμός από τα κάτω, ένα πραγματικό σωματείο, χωρίς αποκλεισμούς και συντεχνιακές λογικές, που θα τείνει το χέρι του και στην υπόλοιπη εργατική τάξη, που θα απαντήσει στην επίθεση των αφεντικών με βάση το κοινό ταξικό συμφέρον και όχι το συμφέρον των ιδιοκτητών και της δημοσιογραφικής κουστωδίας τους.

Απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τον καθεστωτικό συνδικαλισμό απαντάμε με
ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΠΟΙΗΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

 

episfaleia pantou-page-001 episfaleia pantou-page-002

ΚΑΛΕΣΜΑ απο το Συντονιστικό των απολυμένων καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών ΓΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ

απολυσειςΤο Συντονιστικό των απολυμένων καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών, καλεί στην σύσκεψη των σωματείων, συνδικαλιστών, εργαζόμενων και ανέργων στο ΕΚΑ τη Δευτέρα 2 Ιουνίου στις 6μμ.
 
Ένας χρόνος μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ και 9 μήνες μετά την απόλυσή μας οι αγώνες μας παραμένουν ζωντανοί.
 
Η δικαστική απόφαση που δικαίωσε τον αγώνα μας αμφισβητείται από την κυβέρνηση. Αυτό που αμφισβητείται είναι η δουλειά μας και το ψωμί των παιδιών μας.
 
Η προσφυγή της κυβέρνησης, που έχει γίνει εναντίον μας στον Άρειο Πάγο, αφορά όλους τους εργαζόμενους κάθε απολυμένο και κάθε εργαζόμενο σε διαθεσιμότητα.
 
Η δικαίωσή μας, θα είναι δικαίωση όλων των εργαζόμενων.
 
Συντονιστικό των απολυμένων καθαριστριών
του Υπουργείου Οικονομικών

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Βιομετ‎Ρεμπέτικο γλέντι για την οικονομική ενίσχυση της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ. Τετάρτη 4/6 στο Σχολείο, μετά τις 9.

Πόσες διμοιρίες χρειάζονται για τη φύλαξη ενός φούρνου;

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=u_YWZnyT4P8&feature=player_detailpage[/youtube]

Μεγάλες αστυνομικές Δυνάμεις επιστρατεύτηκαν την Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη για να εμποδίσουν τη διέλευση των διαδηλωτών προς την επιχείρηση Φούρνος του Λάμπρου. Οι απλήρωτοι απολυμένοι και εργαζόμενοι και απολυμένοι, υποστηρίζουν ότι η πρόταση της εργοδοσίας είναι πολύ μικρή σε σχέση με τα χρωστούμενα και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Το ρεπορτάζ του Χρήστου Αβραμίδη για την Ελεύθερη ΕΡΤ:

Στην ανακοίνωση της η πρωτοβουλία για την διεξαγωγή του αγώνα των εργαζομένων στον “Φούρνο του Λάμπρου” αναφέρει:

“Εδώ και δύο σχεδόν μήνες εννέα εργαζόμενοι της επιχείρησης “Ο φούρνος του Λάμπρου” διεκδικούν από την εργοδοσία τα δεδουλευμένα τους.

Απλήρωτες υπερωρίες, νυχτερινά μεροκάματα, απασχόληση Κυριακές, ανασφάλιστη εργασία, μη καταβολή δώρων γιορτών, αποδοχών αδείας και επιδομάτων αργίας. Όλα όσα θεωρούνταν αυτονόητα πριν μερικά χρόνια και πετσοκόφτηκαν μέσα σε μία νύχτα από τις κυβερνήσεις των μνημονίων και από την Ε.Ε. λύνοντας τα χέρια των εργοδοτών για ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Στο συγκεκριμένο φούρνο υπήρχαν μέχρι πρότινος αρτεργάτες οι οποίοι δουλεύανε ως και 15 ώρες ημερησίως, ανασφάλιστοι, για 40 ευρώ. Σε λίγους από αυτούς το αφεντικό κολλούσε μισά ένσημα ώστε να είναι νομικά κατοχυρωμένος. Ταυτόχρονα, προσπάθησε να πάρει με το μέρος του εργαζόμενο ο οποίος διεκδικεί τα δεδουλευμένα του δίνοντάς του -κατόπιν εορτής- το δώρο του Πάσχα και μάλιστα προσαυξημένο. Μάλιστα υιοθετώντας την τακτική του “διαίρει και βασίλευε”, έλεγε σε άλλους ότι είχε σκοπό να συμβιβαστεί και ότι ήταν διατεθειμένος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Τελικά, μέσω του δικηγόρου του, κατέθεσε στους εργαζομένους μια εξευτελιστική πρόταση για τη λύση της εργατικής διαφοράς την οποία οι ίδιοι προφανώς αρνήθηκαν. Δηλώνουμε απερίφραστα πως είμαστε ενάντια σε αυτούς που θέλουν την εργασία μας πάμφθηνη ενώ την ίδια στιγμή θησαυρίζουν από αυτήν. Είμαστε ενάντια στους συκοφάντες και τους θρασύδειλους.

Είμαστε ενάντια στις προκλήσεις και τον εξευτελισμό που η εργοδοσία προσπαθεί να επιβάλει. Απέναντι σε όλα αυτά αντιτάσσουμε τη συλλογική αντίσταση των εργαζομένων και των ανέργων. Χαιρετίζουμε την αλληλεγγύη της κοινωνίας. Για να πάρουμε πίσω όλα αυτά που μας ανήκουν.”
ΠΗΓΗ:ΕΤ-3:::http://ertlive.weebly.com/ert-3-live.html

ΠΗΓΗ:www.tosxoleio.eu

ΠΗΓΗ:http://left.gr/

Μεγάλες αστυνομικές Δυνάμεις επιστρατεύτηκαν την Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη για να εμποδίσουν τη διέλευση των διαδηλωτών προς την επιχείρηση Φούρνος του Λάμπρου. Οι απλήρωτοι απολυμένοι και εργαζόμενοι και απολυμένοι, υποστηρίζουν ότι η πρόταση της εργοδοσίας είναι πολύ μικρή σε σχέση με τα χρωστούμενα και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Το ρεπορτάζ του Χρήστου Αβραμίδη για την Ελεύθερη ΕΡΤ:

Στην ανακοίνωση της η πρωτοβουλία για την διεξαγωγή του αγώνα των εργαζομένων στον “Φούρνο του Λάμπρου” αναφέρει:

“Εδώ και δύο σχεδόν μήνες εννέα εργαζόμενοι της επιχείρησης “Ο φούρνος του Λάμπρου” διεκδικούν από την εργοδοσία τα δεδουλευμένα τους.

Απλήρωτες υπερωρίες, νυχτερινά μεροκάματα, απασχόληση Κυριακές, ανασφάλιστη εργασία, μη καταβολή δώρων γιορτών, αποδοχών αδείας και επιδομάτων αργίας. Όλα όσα θεωρούνταν αυτονόητα πριν μερικά χρόνια και πετσοκόφτηκαν μέσα σε μία νύχτα από τις κυβερνήσεις των μνημονίων και από την Ε.Ε. λύνοντας τα χέρια των εργοδοτών για ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Στο συγκεκριμένο φούρνο υπήρχαν μέχρι πρότινος αρτεργάτες οι οποίοι δουλεύανε ως και 15 ώρες ημερησίως, ανασφάλιστοι, για 40 ευρώ. Σε λίγους από αυτούς το αφεντικό κολλούσε μισά ένσημα ώστε να είναι νομικά κατοχυρωμένος. Ταυτόχρονα, προσπάθησε να πάρει με το μέρος του εργαζόμενο ο οποίος διεκδικεί τα δεδουλευμένα του δίνοντάς του -κατόπιν εορτής- το δώρο του Πάσχα και μάλιστα προσαυξημένο. Μάλιστα υιοθετώντας την τακτική του “διαίρει και βασίλευε”, έλεγε σε άλλους ότι είχε σκοπό να συμβιβαστεί και ότι ήταν διατεθειμένος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Τελικά, μέσω του δικηγόρου του, κατέθεσε στους εργαζομένους μια εξευτελιστική πρόταση για τη λύση της εργατικής διαφοράς την οποία οι ίδιοι προφανώς αρνήθηκαν. Δηλώνουμε απερίφραστα πως είμαστε ενάντια σε αυτούς που θέλουν την εργασία μας πάμφθηνη ενώ την ίδια στιγμή θησαυρίζουν από αυτήν. Είμαστε ενάντια στους συκοφάντες και τους θρασύδειλους.

Είμαστε ενάντια στις προκλήσεις και τον εξευτελισμό που η εργοδοσία προσπαθεί να επιβάλει. Απέναντι σε όλα αυτά αντιτάσσουμε τη συλλογική αντίσταση των εργαζομένων και των ανέργων. Χαιρετίζουμε την αλληλεγγύη της κοινωνίας. Για να πάρουμε πίσω όλα αυτά που μας ανήκουν.”

– See more at: http://users.sch.gr/fpanos/Vid140531-01.htm#sthash.fLSoPQXl.FG8qJ6Hp.dpuf

α εργαζόμενοι της επιχείρησης “Ο φούρνος του Λάμπρου” διεκδικούν από την εργοδοσία τα δεδουλευμένα τους.

Απλήρωτες υπερωρίες, νυχτερινά μεροκάματα, απασχόληση Κυριακές, ανασφάλιστη εργασία, μη καταβολή δώρων γιορτών, αποδοχών αδείας και επιδομάτων αργίας. Όλα όσα θεωρούνταν αυτονόητα πριν μερικά χρόνια και πετσοκόφτηκαν μέσα σε μία νύχτα από τις κυβε

– See more at: http://left.gr/news/poses-dimoiries-hreiazontai-gia-ti-fylaxi-enos-foyrnoy-vinteo#sthash.iPy5HAL2.dpuf

Μεγάλες αστυνομικές Δυνάμεις επιστρατεύτηκαν την Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη για να εμποδίσουν τη διέλευση των διαδηλωτών προς την επιχείρηση Φούρνος του Λάμπρου. Οι απλήρωτοι απολυμένοι και εργαζόμενοι και απολυμένοι, υποστηρίζουν ότι η πρόταση της εργοδοσίας είναι πολύ μικρή σε σχέση με τα χρωστούμενα και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις – See more at: http://left.gr/news/poses-dimoiries-hreiazontai-gia-ti-fylaxi-enos-foyrnoy-vinteo#sthash.iPy5HAL2.dpuf
Μεγάλες αστυνομικές Δυνάμεις επιστρατεύτηκαν την Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη για να εμποδίσουν τη διέλευση των διαδηλωτών προς την επιχείρηση Φούρνος του Λάμπρου. Οι απλήρωτοι απολυμένοι και εργαζόμενοι και απολυμένοι, υποστηρίζουν ότι η πρόταση της εργοδοσίας είναι πολύ μικρή σε σχέση με τα χρωστούμενα και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις – See more at: http://left.gr/news/poses-dimoiries-hreiazontai-gia-ti-fylaxi-enos-foyrnoy-vinteo#sthash.iPy5HAL2.dpuf
Μεγάλες αστυνομικές Δυνάμεις επιστρατεύτηκαν την Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη για να εμποδίσουν τη διέλευση των διαδηλωτών προς την επιχείρηση Φούρνος του Λάμπρου. Οι απλήρωτοι απολυμένοι και εργαζόμενοι και απολυμένοι, υποστηρίζουν ότι η πρόταση της εργοδοσίας είναι πολύ μικρή σε σχέση με τα χρωστούμενα και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις – See more at: http://left.gr/news/poses-dimoiries-hreiazontai-gia-ti-fylaxi-enos-foyrnoy-vinteo#sthash.iPy5HAL2.dpuf