Σε αυτούς που πεθαίνουν στις στοές – σε αυτούς ανήκει ο κόσμος…

10343536_1415982845345631_1126518272086491247_n

Στην πλέον πολύνεκρη εργατική δολοφονία εξελίσσεται ώρα με την ώρα η έκρηξη που σημειώθηκε χθες βράδυ στο ανθρακωρυχείο της Σόμα στη δυτική επαρχία Μανίσα στην Τουρκία, ύστερα από φωτιά και έκρηξη στις στοές σε βάθος 2 χιλιομέτρων. Η έκρηξη προκλήθηκε από βλάβη σε μονάδα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα τον θάνατο των εργατών από ασφυξία λόγω του μονοξειδίου του άνθρακα.

Μέχρι στιγμής οι δολοφονημένοι εργάτες φτάνουν σχεδόν τους 300 ενώ παραμένει άγνωστος ο αριθμός των εγκλωβισμένων. Την ώρα της έκρηξης στις στοές βρίσκονταν πάνω από 780 ανθρακωρύχοι, με τις προσπάθειες εύρεσης επιζώντων να είναι ιδιαίτερα δύσκολες στα 4 χιλιόμετρα από την κοντινότερη έξοδο του ορυχείου και με τις στοές να έχουν καταρρεύσει.

Η ιδιωτική εταιρεία, Σόμα Κομούρ, με έδρα την Κωνσταντινούπολη απασχολεί 5.500 εργάτες και υπαλλήλους και είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς άνθρακα της Τουρκίας, με 2,5 εκατομμύρια τόνους να εξορύσσεται ετησίως, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Ο επικεφαλής του ομίλου σε συνέντευξή του στη Χουριγιέτ είχε δηλώσει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα των ορυχείων είχαν επιτρέψει την αύξηση των κερδών της εταιρείας. Φυσικά δεν είχε αναφέρει ότι τα κέρδη τους αυξάνονται εις βάρος της ασφάλειας και της μείωσης των αποδοχών των εργατών με κίνδυνο τη ζωή τους.

«Το ατύχημα που είδαμε σήμερα στην ιδιωτική αυτή εγκατάσταση αποτελεί μία δολοφονία στο μέγιστο βαθμό της. Είμαστε αντιμέτωποι με τη χειρότερη εργατική δολοφονία στην ιστορία της χώρας», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της Ένωσης Ανθρακωρύχων, Τσετίν Ουιγκούρ. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Κάνι Μπέκο, αναφέρθηκε στη σφαγή των εργαζομένων κατηγορώντας την εταιρεία και την κυβέρνηση που ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη της εταιρείας χωρίς να εφαρμόζονται οι κανόνες εργασιακής ασφάλειας και ο έλεγχος των ορυχείων.

Διαδηλώσεις και συγκρούσεις πραγματοποιούνται σε περιοχές της Τουρκίας αλλά και μπροστά από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας σήμερα με πανό που γράφουν «Δεν πέθαναν όμορφα. Αυτό είναι δολοφονία, όχι μοίρα», «Αυτό το κτίριο υψώνεται πάνω στο αίμα των εργατών» και άλλα που καταδεικνύουν τις ευθύνες της εταιρείας και της κυβέρνησης τη στιγμή που εργάτες αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμο προϊόν.

Τέσσερα χρόνια πριν μετά το θάνατο 30 ανθρακωρύχων στην επαρχία Ζονγκουλντάκ, ο τότε υπουργός εργασίας και ο Ερντογάν έκαναν δηλώσεις σχετικά με τον όμορφο θανάτο των εργατών λόγω απουσίας εγκαυμάτων και για τη μοίρα που ακολουθεί τους ανθρακωρύχους ενώ οι ίδιοι τον περασμένο Απρίλη απέρριψαν πρόταση της αντιπολίτευσης για έρευνα στα ανθρακωρυχεία σχετική με τους κανόνες ασφαλείας και τις συνθήκες εργασίας. Καμία μοίρα δεν ακολουθεί τους εργάτες παρά μόνο οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, η πτώση του κόστους της εξόρυξης κατά 90%, τα κέρδη των εταιρειών πάνω στα κορμιά τους και αυτό το καπιταλιστικό σύστημα που μυρίζει αίμα και βρώμικο χρήμα.

(το κείμενο από http://freequencyradio.wordpress.com/…/se-autus-pu…/

)

(η φωτογραφία είναι από την Ιταλία όπου οι ντόπιοι εργάτες επέλεξαν με αυτό τον τρόπο να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών εργατών της Soma)

freequencyradio.wordpress.com

Στην πλέον πολύνεκρη εργατική δολοφονία εξελίσσεται ώρα με την ώρα η έκρηξη που σημειώθηκε χθες βράδυ στο ανθρακωρυχείο της Σόμα στη δυτική επαρχία Μανίσα στην Τουρκία,  ύστερα από φωτιά και έκρηξη…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *