Στοιχεία σοκ απο την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ):Πάνω από ένα εκατομμύριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι

ΑΝΕΡΓΙΑ-1Στοιχεία σοκ απο την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ),πάνω από ένα εκατομμύριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι. Στα στοιχεία δεν υπολογίζονται οι “ωφελούμενοι”σε κοχ και άλλες μορφές ελαστικής εργασίας καθώς και όσοι εργάζονται σε μαύρη και ανασφάλιστη εργασία,οι μετανάστες και όσοι δεν μπορουν να εργαστούν επειδή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Στο 26,5% ήταν η επίσημη ανεργία τον περασμένο Φλεβάρη, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Το ποσοστό αυτό είναι οριακά μειωμένο σε σύγκριση με το Φλεβάρη του 2013 (26,7%) και το Γενάρη του 2014 (26,6%). Οι άνεργοι εκτιμώνται σε 1.300.165 άτομα. Στους άντρες, η ανεργία έφτασε στο 23,8% και στις γυναίκες το 30%. Aξίζει να σημειωθεί πως είναι ελάχιστο το μέρος των εγγεγραμμένων που λαμβάνουν τακτικό ή εποχικό επίδομα. Συγκεκριμένα, μόλις 105.694 άνεργοι δικαιούνται επίδομα ανεργίας, ποσοστό που φτάνει μόλις το 10%.

Αναλυτικα:Στο 26,5% ήταν η επίσημη ανεργία τον περασμένο Φλεβάρη, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Το ποσοστό αυτό είναι οριακά μειωμένο σε σύγκριση με το Φλεβάρη του 2013 (26,7%) και το Γενάρη του 2014 (26,6%). Οι άνεργοι εκτιμώνται σε 1.300.165 άτομα. Στους άντρες, η ανεργία έφτασε στο 23,8% και στις γυναίκες το 30%.

Οσον αφορά στην ηλικιακή κατανομή, στο 56,9% βρίσκεται η ανεργία στους νέους 15-24 ετών, ακολουθούν οι ηλικίες 25-34 ετών με 34,7% και 35-44 ετών με 24,2%. Πάνω από το μέσο όρο της ανεργίας βρίσκονται η Ηπειρος – Δυτική Μακεδονία με ποσοστό 29,6%, η Μακεδονία – Θράκη με 26,9% και η Αττική με ποσοστό 27,3%.

Στοιχεία για τους εγγεγραμμένους ανέργους τον μήνα Μάρτη έδωσε και ο ΟΑΕΔ. Με βάση αυτά, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι φτάνουν τα 1.054.626 άτομα. Περισσότεροι από τους μισούς άνεργους που εμφανίζονται να αναζητούν εργασία (51,21%), είναι μακροχρόνια άνεργοι (εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για περισσότερους από 12 μήνες).

Ελάχιστο είναι το μέρος των εγγεγραμμένων που λαμβάνουν τακτικό ή εποχικό επίδομα. Συγκεκριμένα, μόλις 105.694 άνεργοι δικαιούνται επίδομα ανεργίας, ποσοστό που φτάνει μόλις το 10%. Μάλιστα, ο αριθμός των επιδοτούμενων είναι μειωμένος κατά 52.227 σε σύγκριση με το Φλεβάρη. Η μείωση αυτή σχετίζεται εν μέρει με την εποχική απασχόληση, σίγουρα όμως οφείλεται και στη μακροχρόνια ανεργία, καθώς η περίοδος που δεν έχουν δουλειά, διαρκεί πολύ περισσότερο από το διάστημα για το οποίο δικαιούνται επίδομα.

Μπροστά σε αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα, με πάνω από το 1/4 του εργατικού δυναμικού να παραμένει σταθερά εκτός παραγωγής, το υπουργείο Εργασίας συνεχίζει τις στατιστικές αλχημείες, παρουσιάζοντας την Πέμπτη από το σύστημα «Εργάνη» τη δημιουργία 60.600 νέων θέσεων εργασίας μέσα στον Απρίλη. Συνολικά στο πρώτο τετράμηνο του έτους, κάνει λόγο για πάνω από 100.000 περισσότερες νέες θέσεις απασχόλησης σε σχέση με τις απολύσεις το ίδιο διάστημα.

Υπενθυμίζουμε ότι οι δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που χάνονται από τα λουκέτα στους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς ΕΒΕ και τους αγρότες, δεν καταμετρώνται από το «Εργάνη», για να μη χαλάει η «μαγική εικόνα» που θέλουν να παρουσιάσουν.

Από την επεξεργασία των στοιχείων αποτυπώνει την ταξική βαρβαρότητα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, με «όπλο» την ανεργία. Πιο συγκεκριμένα, από 1/1/2014 έως 30/4/2014 έγιναν 232.383 προσλήψεις πλήρους απασχόλησης, αλλά φυσικά με τους μισθούς των 490 έως 586 ευρώ (στην καλύτερη των περιπτώσεων), 140.527 προσλήψεις μερικής απασχόλησης με το μισθό εδώ να μειώνεται κατά 50% τουλάχιστον και 50.264 προσλήψεις με εκ περιτροπής απασχόληση. Το άθροισμα προσλήψεων μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής μας κάνει 190.791 και σε ποσοστά 45,09%, γεγονός που επιβεβαιώνει τη ραγδαία εξάπλωση των ελαστικών μορφών απασχόλησης έναντι της πλήρους με βάση και τους νόμους της λεγόμενης «υγιούς επιχειρηματικότητας» που αξιοποιούν στο έπακρο οι εργοδότες και   η συγκυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό της επιθετικότητας της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς σε βάρος των εργαζομένων με την αξιοποίηση του εμπλουτισμένου νομοθετικού οπλοστασίου είναι τα στοιχεία του «ΕΡΓΑΝΗ», σύμφωνα με τα οποία μόνο το μήνα Απρίλη του 2014 έγιναν 1.449 μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη απασχόληση σε μερική, 1.248 μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη απασχόληση σε εκ περιτροπής απασχόληση με «συμφωνία» εργαζομένου και εργοδότη και 622 μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη απασχόληση σε εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

 

Google: Malwares (κακόβουλο λογισμικό) παντού και για όλους

Η Google η κάποτε συμπαθής εταιρεία που έβλεπε τα πράγματα με μια διαφορετική οπτική, κατέληξε σήμερα να είναι η μεγαλύτερη πολυεθνική του διαδικτύου, ακολουθώντας διαφορετικούς δρόμους και συμφέροντα. Είναι γεγονός πως οι υπηρεσίες της, έχουν ενδιαφέρον με την έννοια πως είναι απλές και εύχρηστες τις περισσότερες φορές, μπορώντας να τις χρησιμοποιήσει χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα ο καθένας. Από την άλλη όμως, είναι γεγονός πως οι υπηρεσίες αυτές έχουν γίνει αφάνταστα βαριές και ανοίγοντας κάποιες εξ’ αυτών, λες και ακούς μια φωνή να λέει στον browser σου:

Κάτσε κάτω από την μπάρα, βάστα γερά.

Ίσως όμως το σοβαρότερο όλων, είναι πως η Google έχει καταφέρει να γίνει αναξιόπιστη και επικίνδυνη σε αρκετούς ακόμα τομείς, πέρα βέβαια από την κατάφωρη παραβίαση και ξεπούλημα της ιδιωτικότητας των ανθρώπων. Έχει πλέον καταφέρει να γίνει, ο βασικότερος “προμηθευτής” malwares σε υπολογιστές και smart-phones.

Το Google  -dirty- Play:

Είναι γνωστό το θέμα με τις malware/trojan και κάθε αντίστοιχου είδους που κυκλοφορούν στο GooglePlay. Τα τελευταία χρονια έχουν χτυπηθεί συσκευές και έχουν αποσπαστεί δεδομένα χρηστών, εξ’ αιτίας τέτοιων εφαρμογών οι οποίες βρίσκονται στο δικτυακό κατάστημα της Google. Περισσότερες από 33 εκατομμύρια ήταν οι χτυπημένες συσκευές μόνο για το 2012, καθώς εντός του 2014 αυτός ο αριθμός αναμένεται σχεδόν διπλάσιος, ίσως και ακόμα μεγαλύτερος, ενώ η Google σφυρίζει αδιάφορα και ρίχνει μάλλον περισσότερο βάρος στο να συγκαλύψει το γεγονός πάρα να κάνει κάτι δραστικό.
Δικαιολογίες που γράφουν τα fan-boys, περί “της φύσης” του Market και του συστήματος ανεβάσματος των εφαρμογών είναι προφανώς ηλιθιότητες και μόνο. Μιλάμε για την Google. Την πολυεθνική των πολυεθνικών. Την εταιρεία που ονειρεύεται το ασανσέρ για την Σελήνη και ρομποτικούς αυτοματισμούς και άλλα τέτοια μεγαλουργήματα (εκτός αν εννοεί τη Σελήνη, το ζαβό του Γιάγκου Δράκου, οπότε οκ).
Μα κανείς δεν αναρωτιέται πώς αυτός ο κολοσσός που συνεχώς υποστηρίζει ότι προωθεί την αιχμή της τεχνολογίας, την ασφάλεια και άλλα τέτοια, πώς δεν δαπανά ούτε σεντ για έναν πιο ουσιαστικό έλεγχο των εφαρμογών που ανεβαίνουν στο δικό ΤΗΣ επίσημο store του δικού ΤΗΣ λειτουργικού συστήματος; Εκτός τις διάφορες ανακοινώσεις που κάνει ανά περιόδους για καλύτερο έλεγχο των apps, στην πράξη δεν κάνει τίποτα απολύτως, πέρα από το να ban-αρει ορισμένες καραμπινάτες περιπτώσεις και αυτές επειδή θα έχει προηγηθεί ο σχετικός σάλος. Στην πράξη όμως έχουμε δει πόσο άμεση και ευέλικτη είναι όταν κάποιο λογισμικό δεν το γουστάρει επειδή μπορεί να της απολέσει έσοδα ή κάτι αντίστοιχο. Σε καμία περίπτωση η Google δεν μετέχει και δεν συνεργάζεται με πανεπιστήμια, ιδρύματα και projects που έχουν ως στόχο αυτή την πρόληψη. Ένα από αυτά, το Genome Project, επισημαίνει πως η κατανόηση του κακόβουλου λογισμικού μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για να δούμε ακόμη ποια είδη κακόβουλου λογισμικού θα δημιουργηθούν στο μέλλον και, επομένως, πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν με στόχο την ασφάλεια. Αυτές οι ιδέες θα πρέπει να αναπτύξουν ενεργούς τρόπους με τους οποίους οι εφαρμογές ασφαλείας να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην προστασία των χρηστών.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτό είναι σημαντικό, καθώς η άγνοια των χρηστών και η έλλειψη πραγματικών αποτελεσματικών μέτρων από την Google ενθαρρύνει όσους θέλουν να δημιουργήσουν μια κακόβουλη εφαρμογη να την ανεβάσουν στο GooglePlay και μάλιστα να την προωθήσουν και στις δημοφιλείς εφαρμογές (άλλο παραμύθι αυτό με τις και καλά δημοφιλείς εφαρμογές), με τελικό αποτέλεσμα χιλιάδες επί χιλιάδων χρηστών να μολύνουν τις συσκευές τους ή ακόμα να έχουν απώλεια δεδομένων μα και να καταστρέψουν τις συσκευές τους.
Ακόμα και η Σελήνη (το ζαβό), καταλαβαίνει πως η Google δεν έχει την παραμικρή διάθεση να κάνει κάτι ουσιώδες σε αυτό. Άλλωστε, τα έσοδα που τις αποφέρει το Market μόνο ευκαταφρόνητα δεν είναι, συν το γεγονός πως το Αndroid κατέχει κυρίαρχη θέση στα λειτουργικά των smart-phones (βέβαια με ζήλο προσπαθεί να πείσει πως δεν είναι διαβολική).
Όμως το θέμα δεν σταματάει εκεί, μα έρχεται και συνέχεια μέσω του Chrome browser της και του δικού του καταστήματος με την εγκατάσταση addons και web-apps στον browser.

Chrome: To ξέπλυμα browser και τα dirty addons του:

Αν παρομοιάζαμε την αρχιτεκτονική που έχει ο Firefox με αυτή του Chrome, θα ήταν σα να συγκρίναμε δυο κτίρια, το ένα δημιουργημένο με ανθεκτικά και φιλικά στο (δικτυακό) περιβάλλον υλικά και ένα άλλο δημιουργημένο από πλαστελίνη και σπίρτα στις ενώσεις.
Δεν είναι τυχαίο που ο Chrome αναρριχήθηκε γρήγορα, από τους χρήστες Windows, καθώς σε πολλά σημεία έμοιαζε λες και δημιουργήθηκε για αυτό το ευπαθές λειτουργικό σύστημα που το μόνο που είχε να επιδείξει στο είδος είναι ένα ανέκδοτο που ακούει στ’ όνομα Internet Explorer. Δεν είναι και τυχαίο που όλα αυτά τα εμετικά Ubuntu fan-boys το επιθυμούν ως βασικό browser στο ιδιόκτητο λειτουργικό σύστημα της Canonical (μα επειδή δεν μπορούν να το πουν στα ίσα -ακόμα-, ψελλίζουν για τον Chromium).
Το θέμα όμως, είναι πως ΚΑΙ το Chrome Store, είναι η χαρά η malware, ακριβώς όπως και στο Store του Android. Δεν είναι νέα η ιστορία, υπάρχουν αναφορές από πιο παλιά, μα μάλλον επειδή άρχισε να παίρνει μεγάλες διαστάσεις προέκυψε και θέμα το τελευταίο διάστημα.
Αυτό αφορά τα extensions τα οποία είναι δημιουργημένα για τον Chrome browser. Να θυμίσουμε πως στην αρχή της ύπαρξής του, οι προγραμματιστές της Google φρόντισαν και αντέγραψαν τα πιο δημοφιλή πρόσθετα του Firefox και στη συνέχεια, όπως συμβαίνει και με τα addons του Firefox, άλλοι δημιουργοί ανεβάζαν και συντηρούσαν τα προσθετά τους στο δικτυακό κατάστημα του Chrome, έχοντας φυσικά οι ίδιοι την ευθύνη για τις ενημερώσεις τους και τα υπόλοιπα. Στην ουσία η Google, δεν έχει κάποιους ουσιαστικούς περιορισμούς σε αυτά, επιτρέπει κανονικότατα τς διαφημίσεις, με την προϋπόθεση πως θα υπάρχει η σχετική ενημέρωση προς τους χρήστες, κάτι που όμως δεν γίνεται σε όλα. Έτσι, τα διάφορα λαμόγια από διαφημιστικές εταιρείες, βρήκαν έναν καλό και αποδοτικό τρόπο ώστε να εκμεταλλευτούν όλο αυτό, εξαγοράζοντας αρκετά δημοφιλή πρόσθετα και σερβίροντας διαφημίσεις με το κιλό, ενώ συγχρόνως καταγράφουν δεδομένα των ανθρώπων και υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο πολύπλοκα και επικίνδυνα.
Δοκιμάζοντας ένα τέτοιο extension πρόσφατα, τ’ οποίο ήξερα πως ήταν καθαρό και δούλευε καλά, ανακάλυψα πως κάθε 3 λεπτά (!!!), μου πάγωνε το πρόγραμμα περιήγησης προκειμένου να μου προβάλλει διαφημίσεις, μην αφήνοντας να γίνει η παραμικρή άλλη κίνηση στον browser ή έστω να έχει την επιλογή κλεισίματος.
Βέβαια κανείς χρήστης δεν γνωρίζει το μπορεί να συμβαίνει με το κάθε πρόσθετο (και γιατί άλλωστε;), οι αναβαθμίσεις τους γίνονται αυτόματα μέσα από τον browser.

Φυσικά μπορεί να πει κάποιος ότι αυτό έχει συμβεί στο παρελθόν και με Firefox addons, όπου άρχισαν στα καλά καθούμενα να προβάλλουν διαφημίσεις ή άλλαξαν εντελώς στρατηγική (βλέπε Ghostery και Adblock plus), μα η Μοzilla, έχει καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό να το ελέγχει δραστικά και να το αντιμετωπίζει.
Από την άλλη πάλι, μιλάμε για την Google. Το τι μπορεί και το τι θέλει είναι προφανές, όπως και πλέον προφανές είναι να ευχόμαστε:

Καλή τύχη, αν χρησιμοποιείτε κάποιο προϊόν της Google.

Ακριβώς, τύχη, να μην σας συμβεί το ο,τιδήποτε από τα προγράμματα του δικτυακού κολοσσού.

Το άρθρο, δεν λέει κάτι νέο που οι περισσότεροι δεν γνωρίζετε προφανώς, εστιάζει όμως στην σαπίλα και στην υποκρισία που υπάρχει από αυτές τις εταιρείες, καθώς μια από τα ίδια είναι και άλλες (Microsoft, Yahoo, Apple, κλπ). Το θέμα είναι γιατί εσύ ως χρήστης και ως νοήμων άνθρωπος να εξαρτάσαι από την κάθε Google που σε ξεπουλάει, ως εμπόρευμα που σε αντιμετωπίζει, σε ελάχιστα δευτερόλεπτα;

Δημοσιεύτηκε από τον Constantinos στο osarena.net