Νέα δικάσιμο, στις 10 Μαρτίου 2015, έδωσε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά για την υπόθεση απαγωγής και άγριου βασανισμού του Αιγύπτιου εργάτη Ουαλίντ Ταλέμπ, το καλοκαίρι του 2012 στη Σαλαμίνα. Η υπόθεση πήρε αναβολή για τέταρτη φορά, λόγω μη προσέλευσης, για προσωπικό πρόβλημα, του αρμόδιου μεταφραστή που είχε ορίσει το δικαστήριο.
Πρόκειται για μια από τις πιο κραυγαλέες υποθέσεις ρατσιστικής βίας. Οι Γιώργος Σγούρδος, ιδιοκτήτης φούρνου στη Σαλαμίνα όπου εργαζόταν το θύμα, ο χρυσαυγίτης γιος του και ένας φίλος τους αλβανικής καταγωγής, κατηγορούνται ότι απήγαγαν, βασάνισαν και έκλεψαν τον Ουαλέντ Ταλίμπ, αφήνοντάς τον αλυσοδεμένο επί ώρες σε έναν στάβλο στη Σαλαμίνα.
Η συνήγορος του Ουαλίντ Ταλέμπ σε δηλώσεις της τόνισε ότι η άδεια παραμονής του πελάτη της, λήγει τον Δεκέμβριο του 2015, προσθέτοντας ότι δυστυχώς το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης λόγω μη προσέλευσης του αρμόδιου μεταφραστή που είχε κληθεί από το δικαστήριο.
Αναφερόμενη στη σχετική ιατροδικαστική έκθεση για τον πελάτη της τόνισε ότι επιβεβαιώνεται η επιβάρυνση της υγείας του. Σε ερώτηση αν κινδυνεύει η ζωή του, τόνισε ότι «είναι λογικό να φοβάται, καθώς είναι θύμα βασανισμού και από τότε έως και σήμερα κάθε φορά που έρχεται στο δικαστήριο του έρχονται στο μυαλό όλες εκείνες οι σκηνές βιαιότητας που έζησε».
Υπογράμμισε επίσης ότι ο Ουαλίντ «είναι άνεργος από τότε που έγινε το επεισόδιο και δεν έχει καταφέρει να βρει δουλειά».
Για τον ισχυρισμό της πλευράς των κατηγορουμένων ότι το θύμα έκλεβε το κατάστημα που εργαζόταν, είπε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο και ποτέ στο παρελθόν δεν έχει κατηγορηθεί και καταδικασθεί o ίδιος για κάτι τέτοιο από δικαστήριο.
Δύο χρόνια μετά, ο Ουαλίντ παραμένει άνεργος, με σοβαρά προβλήματα όρασης και πάμφτωχος καθώς ο τότε εργοδότης του του οφείλει ακόμη 7.000 ευρώ από τα 12.350 που του είχε κλέψει, ενώ η οικογένειά του βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια.
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τις προηγούμενες φορές στο πλευρό του Ουαλίντ στο Δικαστήριο βρέθηκαν μόνο λίγοι συγγενείς και φίλοι του από τη Σαλαμίνα καθώς και ένας εκπρόσωπος της αιγυπτιακής πρεσβείας.
Πηγή: αυγή