ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΕ

30/10/14

blind_justice

 

Μέσα σε τέσσερις  μήνες έγιναν πολλά σχετικά με τη δικαστική πλευρά του ζητήματος της ΒΙΟΜΕ. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτά είχε η σύνδικος της Φίλκεραμ, Αναστασία Σεμερτζίδου, η οποία δηλώνει απροκάλυπτα, όπου σταθεί και βρεθεί, την επιθυμία της για την επιστροφή της οικογένειας Φιλίππου στη διοίκηση της ΒΙΟΜΕ. Πώς αλλιώς άλλωστε θα μπορούσαν να συγκαλυφθούν τα οικονομικά εγκλήματα που αυτή η οικογένεια έχει διαπράξει σε βάρος της επιχείρησης και των εργαζόμενων;

Η νίκη των εργαζόμενων με τη δικαστική απόφαση να μην επανέλθει στη διοίκηση της ΒΙΟΜΕ η οικογένεια Φιλίππου δεν είχε τις καλύτερες εξελίξεις. Παρότι η ειρηνοδίκης πιέστηκε από την παρέμβαση των εργαζόμενων στο δικαστήριο και απέρριψε την επαναφορά της οικογένειας Φιλίππου στην προσωρινή διοίκηση της ΒΙΟΜΕ, αυτή έδειξε κάποια ατολμία ως προς τους προϊσταμένους της και καχυποψία ως προς τους εργαζόμενους. Έτσι, διόρισε μόνο ένα από τα τρία πρόσωπα που πρότειναν οι εργαζόμενοι για την προσωρινή διοίκηση της ΒΙΟΜΕ και τα δύο άλλα από τον κατάλογο του δικαστηρίου. Ωστόσο, αυτά τα δύο πρόσωπα δεν θέλησαν να αναλάβουν το ρόλο του μέλους στην προσωρινή διοίκηση και ως εκ τούτου η ΒΙΟΜΕ παρέμεινε ακέφαλη. Ένα από τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης ήταν να μη μπορέσει να ασκήσει τα δικαιώματά της απέναντι σε πιστώτρια τράπεζα-λίζινγκ,  πράγμα που είχε δυσμενείς συνέπειες για τις εγκαταστάσεις της ΒΙΟΜΕ.

Παράλληλα, κατά την ίδια χρονική περίοδο και σε αντίθεση με την παραπάνω δικαστική απόφαση (βλ. Ανακοίνωση των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ για την απόφαση του δικαστηρίου για την προσωρινή διοίκηση http://biom-metal.blogspot.gr/2014/07/blog-post_95.html), η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ προκάλεσε την πτώχευση της ΒΙΟΜΕ με πρόσχημα την είσπραξη ενός οφειλόμενου προς αυτή ποσού το ύψος του οποίου είναι μόλις 126.000 € (βλ. σχετική επιστολή της Ένωσης Εργαζομένων Τσιμέντων Χαλκίδας http://biom-metal.blogspot.gr/2014/09/blog-post_18.html).

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, αλλά και το γεγονός ότι η ΒΙΟΜΕ έχει πολύ μεγάλο ενεργητικό, με απαιτήσεις εκατομμυρίων ευρώ που κινδυνεύουν με παραγραφή, η πρώτη κίνηση των εργαζόμενων της ήταν να ασκήσουν εκ νέου αίτηση για τον διορισμό μιας προσωρινής διοίκησης που θα έχει τη γνώση και τη θέληση να ασχοληθεί σοβαρά και έντιμα με τη δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας της ΒΙΟΜΕ, υπό τον έλεγχο και τα μάτια των εργατών, με στόχο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη διάσωση ενός παραγωγικού φορέα.

Η εκδίκαση αυτής της νέας αίτησης έγινε στις 21 Οκτωβρίου. Η σημασία του εν αναμονή αποτελέσματος αυτής της δίκης είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς η ΒΙΟΜΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από επιθετικούς παράγοντες κινδύνου όπως είναι πιστωτές τύπου ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, τράπεζες λίζινγκ, αλλά και σύνδικοι όπως η Αναστασία Σεμερτζίδου, η οποία έχει αποδείξει ότι είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πρώην εργοδοσίας μέσω της ολοσχερούς καταστροφής της ΒΙΟΜΕ. 

Η μέχρι τώρα συμπεριφορά της συνδίκου της Φίλκεραμ παραβιάζει τις υποχρεώσεις του λειτουργήματος της και αποδεικνύει μεροληψία υπέρ προσώπων που χαρακτηρίζονται ύποπτα για κάθε εγκληματική πράξη σε βάρος των οικονομικών της ΒΙΟΜΕ. Πρόκειται, δηλαδή, για μια συμπεριφορά που κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να προβληματίσει -μεταξύ άλλων- και τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, καθώς ξεπερνά κάθε όριο του λειτουργήματος του συνδίκου. 

Παράλληλα, αυτό που πρέπει να γίνει ευρέως γνωστό είναι ότι η οικογένεια Φιλίππου έχει ήδη κατοχυρώσει το σήμα της ΦΙΛΚΕΡΑΜ κατ’ απομίμηση και με βλάβη της πτωχευτικής περιουσίας της Φίλκεραμ. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναλογιστούν πολύ σοβαρά οποιοιδήποτε συνδικαλιστές και εργατοπατέρες ρίχνουν νερό στο μύλο της συνδίκου για την πώληση των ακινήτων, σε ένα από τα οποία στεγάζεται και η ΒΙΟΜΕ. Επιπλέον, απ’ όσο γνωρίζουμε, η Αναστασία Σεμερτζίδου δεν έχει ενεργήσει, ως όφειλε, για αποκατάσταση αυτής της βλάβης. Έτσι, η ενημέρωση της δικαστικής εισηγήτριας των πτωχεύσεων για την κατ’ απομίμηση κατοχύρωση του σήματος της ΦΙΛΚΕΡΑΜ από την οικογένεια Φιλίππου έγινε από δικηγόρο των εργαζόμενων της ΒΙΟΜΕ.

Αυτό που επίσης πρέπει να αναλογιστούν σοβαρά οι πρώην εργαζόμενοι της Φίλκεραμ είναι ποιος πραγματικά θα κερδίσει από τον πλειστηριασμό των ακινήτων, όταν το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν απαιτήσεις 4.500.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον ισολογισμό της ΦΙΛΚΕΡΑΜ τα ακίνητα  είναι προσημειωμένα και υποθηκευμένα για 25.000.000 € σε ένα περιβάλλον όπου οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί και εκπλειστηριάζονται για ψίχουλα υπέρ των αρπακτικών της αγοράς.

Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ δίνουν έναν πολύχρονο αγώνα που ξεπερνά τα όρια αντοχής και δυνατοτήτων που η εργοδοσία πίστευε ότι μπορεί να έχουν. Οι οικονομικές δυσκολίες και το κατεστημένο βάζουν τεράστια εμπόδια στο εγχείρημα που μπορεί να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας τους και μια προοπτική για μια αξιοπρεπή ζωή. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι ‘πάσης φύσεως’ εμπλεκόμενοι, αλλά και όσοι «θεσμοί» κάνουν τα στραβά μάτια, είναι πως οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ έχουν αποφασίσει να μην καταθέσουν τα όπλα με οποιοδήποτε κόστος. Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ δεν δέχονται κενές περιεχομένου υποσχέσεις και δεν πρόκειται να αφήσουν κανέναν να ρίξει ζάρια για τις ζωές τους.

Όσοι πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι θα κουραστούν και θα τα παρατήσουν, ή ότι ο ατομισμός και η ιδιώτευση θα νικήσουν τον αγώνα τους για αξιοπρέπεια και τη δύναμη της συλλογικότητας, ας ρίξουν μια ματιά σε αυτά που ήδη έχουν καταφέρει αυτοί τα τελευταία χρόνια. Η καθημερινή τους αφοσίωση στον στόχο τους εμπνέει χιλιάδες ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, και γι αυτό τον λόγο έχουν ήδη βγει νικητές. 

Η ΒΙΟΜΕ θα παραμείνει σε χέρια εργατικά.

Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης

και στήριξης του αγώνα των εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ.

Θεσσαλονίκης

ανακοίνωση-κάλεσμα ΣΥΒΧΑ στην πανελλαδική απεργία στον κλάδου του εμπορίου Κυριακή 2/11


ανακοίνωση-κάλεσμα του ΣΥΒΧΑ στην πανελλαδική απεργία στον κλάδου του εμπορίου Κυριακή 2/11 [συγκέντρωση: 11πμ, Ερμού & Κορνάρου]

>> η ανακοίνωση σε pdf :: https://bookworker.files.wordpress.com/2014/10/keimeno_syvxa_apergia_2_11.pdf

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου ΑττικήςΌλες και όλοι στην πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου Κυριακή 2/11 ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας [συγκέντρωση: 11πμ, Ερμού & Κορνάρου]

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Μια από τις κεντρικές πτυχές της συνολικής δραστηριοποίησης του Συλλόγου μας για την προάσπιση των εργατικών συμφερόντων και δικαιωμάτων μας, της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας, απέναντι στην πολυμέτωπη και ασύδοτη επίθεση που ως εργαζόμενοι δεχόμαστε, είναι και ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει από πρώτο χέρι, με άμεση σωματική και ψυχολογική επίπτωση, τι σημαίνει το να σου επιβάλλουν να δουλεύεις κυριακάτικα. Κάποιοι μάλιστα έχουμε βιώσει και το τι σημαίνει να δουλεύεις και επί 2-3 εβδομάδες κυριολεκτικά χωρίς σταματημό (βλ. Δεκέμβρης ’13)! Την ίδια ώρα όμως πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει και το τι σημαίνει να αντιστέκεσαι, μέσα από απεργίες και με διάφορα άλλα μέσα αγώνα, σε αυτήν την επιβαλλόμενη κατρακύλα στον σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα.

Την Κυριακή 2 Νοέμβρη προχωράμε σε μια ακόμα απεργία, η δυναμική της οποίας θα παίξει ένα καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα μας. Είναι μια ακόμα απεργία οργανωμένη από όλους εμάς και για όλους εμάς τους ίδιους που βιώνουμε την επιβολη της δουλειάς την Κυριακή. Όλους εμάς που καθημερινά βιώνουμε το τί σημαίνει εντατικοποίηση της δουλειάς και ορθοστασία (καθώς και την επακόλουθη ολοκληρωτική σωματική καταπόνηση και διάφορα σχετικά προβλήματα υγείας). Όλους εμάς που βιώνουμε την εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία, τη μη έγκαιρη και πλήρη καταβολή μισθών, τις απλήρωτες υπερωρίες, την εκ περιτροπής εργασία, τις απολύσεις,…

Πρόκειται για ένα καθόλα δίκαιο αγώνα. Για έναν αγώνα που όπως αποδεικνύεται έρχεται ως απάντηση σε μια βασική επιδίωξη μεγάλης μερίδας των εργοδοτών (και του κλάδου μας) και των κυβερνώντων. Για έναν αγώνα στο πλαίσιο του οποίου, μαζί με πολλά άλλα αντιστεκόμενα κομμάτια του κόσμου τις εργασίας, έχουμε δώσει πολλές και δυναμικές μάχες.

Πρόκειται για έναν ακόμα αγώνα που πρέπει να τον δώσουμε ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοι από κοινού. Όλοι μας, είτε εργαζόμαστε σε βιβλιοπωλείο, είτε σε αποθήκη, είτε σε γραφεία, είτε σε οποιοδήποτε άλλο πόστο. Άλλωστε, γνωρίζουμε καλά ότι εφόσον καθιερωθεί η δουλειά την Κυριακή στα βιβλιοπωλεία, αρκετά σύντομα θα αναγκαζόμαστε όλοι μας να δουλεύουμε τις Κυριακές. Και στο κάτω-κάτω οφείλουμε να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του απέναντι στις όποιες ορέξεις των αφεντικών. Και ξέρουμε καλά ότι η βασισμένη στις δικές μας πλάτες οργάνωσή μας στους χώρους δουλειάς, η συλλογική αντίσταση και η ταξική αλληλεγγύη είναι τα βασικά όπλα μας απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε από τον κόσμο της εργοδοσίας.

Ήδη η πρόσφατη -έστω και προσωρινή- απόφαση του ΣτΕ για παύση της εφαρμογής του «πιλοτικού» μέτρου των ανοιχτών καταστημάτων για τις όλες τις Κυριακές είναι μια εξέλιξη πίσω από την οποία βλέπουμε και τους καρπούς του επίμονου και μακροχρόνιου αγώνα μας. Ωστόσο, όπως σημειώναμε και σε σχετική ανακοίνωσή μας λίγους μήνες πριν, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Η απόφαση αυτή είναι προσωρινή (στις 7 Νοέμβρη θα ληφθεί η οριστική και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για να δυναμώσουμε την απεργία μας λίγες ημέρες πριν). Οπότε, μπορεί πολύ άμεσα να μας επιβληθεί η δουλειά για κάθε Κυριακή! Αλλά και από την άλλη, το εν ισχύ μέτρο των 7 Κυριακών του χρόνου (στο πλαίσιο του οποίου θα λειτουργεί η αγορά και στις 2/11 και στις 14/12 και -φυσικά στην καθιερωμένη από δεκαετίες Κυριακή- στις 21/12) πέρα από το ότι από μόνο του συνιστά σημαντικό πλήγμα στα δικαιώματα και τη ζωή μας, αφήνει πάντα ανοιχτό το «παράθυρο» και για ακόμα περισσότερα Κυριακές με τα μαγαζιά ανοιχτά.

Συμμετέχοντας στο Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια (στη συγκρότηση του οποίου και ως Σύλλογος πρωτοστατήσαμε) σας καλούμε όλους και όλες να δώσουμε δυναμικό παρών σε μια ακόμα κομβική κινητοποίησή μας:

στην πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου την Κυριακή 2 Νοέμβρη 2014 (με απεργιακή συγκέντρωση στις 11πμ στη συμβολή Ερμού και Κορνάρου), οπότε και θα επιδιωχθεί και πάλι να ανοίξουν πολλά βιβλιοπωλεία, όπως και τα εμπορικά καταστήματα σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Να απεργήσουμε όλοι όσοι κληθούμε για δουλειά την ημέρα εκείνη. Συζητώντας το άμεσα με τους συναδέλφους μας στο χώρο δουλειάς μας, επιδιώκοντας να απεργήσουμε από κοινού, να γίνουμε όσο το δυνατό πιο πολλοί οι εργαζόμενοι που θα είμαστε μέρος του κοινού αγώνα όλων μας. Όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο του βιβλίου να συμμετέχουμε στη συγκέντρωσή μας. Να βρεθούμε στο πλάι των απεργών συναδέλφων μας, μαζί με όλο τον αγωνιζόμενο κόσμο της εργασίας. Να βάλουμε τέλος στο αίσχος της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας, όπως και στη συνολική επίθεση που ως εργαζόμενοι δεχόμαστε.

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου ΑττικήςΣΥΒΧΑ-01