Ισπανία: 1000 αλληλέγγυοι αντιστέκονται στην εκκένωση κατάληψης*

 

 

 

 

 

 

Το οικοδομικό συγκρότημα Sal που εδώ και καιρό βρίσκεται υπό κατάληψη μετατρέπετε αυτές τις μέρες σε κέντρο αγώνα και αντίστασης. 1000 αλληλέγγυοι έχουν βρεθεί εκεί και διανυκτέρευσαν στον χώρο έτοιμοι να το υπερασπιστούν από την προγραμματισμένη για σήμερα εκκένωση.

ην προηγούμενη ημέρα η «Επιτροπή ενάντια στις εξώσεις» κατέλαβε ένα διπλανό άδειο κτήριο για να μπορέσουν οι αλληλέγγυοι που φτάνουν από κάθε γωνιά της χώρας να διανυκτερεύσουν δημιουργώντας στην ουσία ένα δεύτερο πυλώνα αντίστασης. Το κατειλημμένο από τον Μάρτιο κτήριο αποτελεί την αιχμή της συντονισμένης κοινωνικής επίθεσης ενάντια στις εξώσεις στην Ισπανία.

 

 

 

 

 

Τα γεγονότα

Οκτώ μήνες πριν , 16 οικογένειες που είχαν βρεθεί στον δρόμο μετά από κατάσχεση των σπιτιών τους ή εξώσεις λόγο αδυναμίας πληρωμών, με την βοήθεια της επιτροπής επανέκτησαν το δικαίωμα στην στέγαση καταλαμβάνοντας το ιδιοκτησίας της τράπεζας  Mare Nostrum κτήριο 15 διαμερισμάτων. Η τράπεζα είχε αποκτήσει το κτήριο τρία χρόνια πριν την ουσιαστική της κατάρρευση και την εν συνεχεία διάσωσή της με  δημόσια χρήματα. Το κτήριο μετά την «διάσωση» πέρασε στα χέρια της o SAREB  ( δημόσια τράπεζα που δημιουργήθηκε για να συγκεντρώσει τα κόκκινα δάνεια των ιδιωτικών τραπεζών), που αυτή την στιγμή κατέχει άλλες 60.000 κατοικίες προς «αξιοποίηση»..

Την στιγμή που σε ολόκληρη την χώρα υπάρχουν περισσότερες από 300.000 κατοικίες άδειες και χιλιάδες οικογένειες  μένουν στους δρόμους επειδή δεν έχουν να πληρώσουν ούτε το ελάχιστο, οι διευθυντές της SAREB που πληρώνονται με 500.000 ευρώ τον χρόνο αποφάσισαν να πετάξουν στο δρόμο για δεύτερη φορά αυτούς που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Η κυβέρνηση νίπτει τα χείρας της κρυβώμενη πίσω από την αυθαιρεσία μίας θολής και, υπέρ άνω των συλλογικών ανθρώπινων αναγκών, «υπεράσπιση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία».

Στις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης προς τους καταληψίες και περιφρούρησης του κτηρίου συμμετάσχουν και 100 πυροσβέστες εκπροσωπώντας το συνδικάτο τους που έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι δεν πρόκειται να πειθαρχήσει  σε καμία διαταγή  έξωσης.

 

 

 

*κειμενο:rebelian

περισσότερες φωτογραφίες εδω:https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1497969

βίντεο:[youtube]http://youtu.be/Q9VjuO6WmM4[/youtube]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *