Πρωτοβουλία εργαζομένων στις Συγκοινωνίες: Έφτασαν οι εκλογές… Εμπρός βήμα ταχύ.

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη του Δ.Σ στο ΣΕΛΜΑ. Αποδεικνύεται τελικά πως η σαπίλα και η απαξίωση δεν έχουν πάτο. Το πόρισμα της ελεγκτικής επιτροπής αλλά και οι ανακοινώσεις που ακολούθησαν μας κάνουν ακόμα πιο ένθερμους υπέρμαχους να απέχουμε από αυτές τις εκλογές.

Προφανώς η θέση μας για τις εκλογές έγκειται, όχι από φυγοπονία όπως πολλές φορές έχουμε κατηγορηθεί αλλά, στην πάγια άποψή μας πως το Δ.Σ θα πρέπει να έχει εκτελεστικό χαρακτήρα, με τις Γενικές Συνελεύσεις να αποτελούν το θεμέλιο λειτουργίας του Σωματείου. Για εμάς είναι τουλάχιστον αντιφατικό να συμμετέχουμε στις εκλογές ενώ προτάσσουμε την αυτοοργάνωση, τη συλλογική και αδιαμεσολάβητη δράση. Είναι παράλογο να έχουμε σύνθημα «ο αγώνας στα χέρια των εργατών» και αντί να προωθούμε δομές που θα το πραγματώσουν να συμμετέχουμε σε διαδικασίες που εξ αρχής γνωρίζουμε πως προωθούν την ανάθεση και οδηγούν στην ήττα.

Περισσότερο από δύο χρόνια επαναλαμβάνουμε σταθερά το πως βλέπουμε την οργάνωση του σωματείου. Την οργάνωση που εμείς προκρίνουμε προκειμένου να μπορέσουμε να αγωνιστούμε όλοι μαζί ενάντια στο κράτος και τα αφεντικά. Η δομή του Σωματείου θα πρέπει να είναι οριζόντια και αντιιεραρχική. Οι απόψεις να διατυπώνονται και να αναπτύσσονται στις συνελεύσεις και οι αποφάσεις να είναι αποτέλεσμα ζύμωσης και συνδιαμόρφωσης. Αρνούμαστε να αναπαράγουμε ό,τι απορρίπτουμε. Αρνούμαστε λογικές αντιπροσώπευσης όπου μια ομάδα εργαζομένων από τη στιγμή που εκλέγεται και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αναλαμβάνει να δρα και να αποφασίζει. Αρνούμαστε κάθε σωματείο που λειτουργεί αδιαφανώς, με το Δ.Σ, ακόμα κι αν είναι εκλεγμένο να διαπραγματεύεται και να συνδιαλέγεται με τη διοίκηση στο όνομα των εργαζομένων χωρίς έλεγχο από αυτούς. Αρνούμαστε ένα Δ.Σ που αναλαμβάνει να μεσολαβήσει μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης ώστε να επιτευχθεί εργασιακή «ειρήνη», μέσω της υποταγής μας.

Όσον αφορά τις επικείμενες εκλογές, οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί φαντάζουν οι χειρότερες δυνατές. Από πλευράς μας έχουν γίνει εξαντλητικές αναφορές στη σωρεία παρατυπιών που ταλανίζουν τη δεοντολογία στο ΣΕΛΜΑ. Το προβληματικό κατά τη γνώμη μας βρίσκεται στο γεγονός πως αυτές οι παρατυπίες δεν εκπορεύονται μονάχα από τα πάνω αλλά ενισχύονται και από ένα υπολογίσιμο ποσοστό της βάσης. Δυστυχώς βλέπουμε μια κρίσιμη μάζα συναδέλφων που είτε απέχουν πλήρως από τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, τις μόνες πραγματικά διαδικασίες που μπορούν να εκφράσουν τα συμφέροντα του συνόλου, είτε υπερασπίζονται φανατικά το δικαίωμά τους να παραχωρήσουν εν λευκώ το δικαίωμά τους στη λήψη αποφάσεων.

Θα ολοκληρώσουμε αυτή την παρέμβασή μας σχετικά με τις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν παραθέτοντας 2-3 αποσπάσματα από ανακοινώσεις που είχαμε κυκλοφορήσει πριν 2 χρόνια, με στόχο να αναδείξουμε πως τα πράγματα γίνονται όλο και χειρότερα.

Γράφαμε λοιπόν στις 2/3/2012 στην ανακοίνωση με τίτλο «Σχετικά με τις επικείμενες εκλογές του ΣΕΛΜΑ» : …Μπαίνουμε λοιπόν στην τελική ευθεία για την πραγματοποίηση εκλογών στο ΣΕΛΜΑ.  Ένα Δ.Σ. που θα έπρεπε προ πολλού να έχει πέσει, από τότε που είχαν μαζευτεί υπογραφές ως μομφή και απαίτηση εκλογών. Ένα σωματείο που ελεγχόταν από 2 με 3 άτομα, καθώς τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ είτε εξαφανίστηκαν είτε παραιτήθηκαν άρον άρον. Η ολοκληρωτική καταστρατήγηση του καταστατικού, η αδυναμία δράσης και συμμετοχής των μελών του σωματείου κ.α. παραβλέπονται και αποσιωπούνται προκειμένου να «επικεντρωθούμε» στον κύριο στόχο, πώς θα πιάσουμε την καρέκλα….Για εμάς, όπως το έχουμε πει και στο παρελθόν, το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα. Είναι οι υπάρχοντες θεσμοί. Είναι οι υπάρχουσες δομές. Όποιοι συνδυασμοί και αν έχουν την πλειοψηφία, όποια άτομα και αν εκλεγούν στο Δ.Σ, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι επί τις ουσίας. Η αποτυχία του συνδικαλισμού σήμερα δεν είναι αποτέλεσμα κακών προθέσεων, άλλωστε ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις….

Ενώ στις 9/7/2012 και στην ανακοίνωση με τίτλο «Συμπεράσματα από τις εκλογές για ΔΣ» καταλήγαμε πως : …Το σωματείο θα πάψει να απαξιώνεται όταν αντιληφθούμε πως η μόνη λύση είναι να βάλουμε στην άκρη προέδρους, παραπροέδρους κλπ αξιώματα, όταν όλοι και όταν λέμε όλοι εννοούμε ΟΛΟΙ αγωνιστούμε ενάντια σε Διοικήσεις, Διευθυντές, κλπ τσιράκια της εταιρίας, όποια θέση κι αν κατέχουν. Το σωματείο θα μπορέσει να παλέψει πραγματικά όταν πάψει να λειτουργεί με γνώμονα την ανάθεση, το φόβο, το βόλεμα, τον ωχαδερφισμό, όταν αρχίσει να λειτουργεί ως Σωματείο Βάσης με ξεκάθαρα ταξικό και συγκρουσιακό χαρακτήρα, όταν αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε τους εαυτούς μας ως εργάτες και όχι συνεργάτες της εταιρείας, όταν κάνουμε ξεκάθαρο στους εαυτούς μας πως με τα αφεντικά δεν είχαμε, δεν έχουμε και δεν θα έχουμε ΠΟΤΕ κοινά συμφέροντα».

Υ.Γ : Σχετικά με το περίφημο πόρισμα της ελεγκτικής επιτροπής θα «συμφωνήσουμε» με τον πρώην ταμία του Σωματείου. Δεν είμαστε λογιστές για να ξέρουμε τι έγινε νομότυπα και τι όχι. Και για να είμαστε ειλικρινείς δεν νομίζουμε ότι αλλάζει κάτι επί της ουσίας. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανμαρκίας». Θα σταθούμε σε δύο σημεία μονάχα. Το πρώτο είναι πως πλέον μονάχα με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες πχ με ορκωτούς λογιστές και εφόσον αποδοθούν ευθύνες σε όποιον έχει μπορεί να ανακτηθεί μια σχετική αξιοπιστία. Το δεύτερο είναι πως με τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν ένα από τα πιο σημαντικά όπλα των εργατών, αυτό της αλληλεγγύης εξαχρειώθηκε. Η στήριξη αγωνιζόμενων όταν γίνεται με αδιαφανείς διαδικασίες και για αμφιλεγόμενους σκοπούς στρέφεται ενάντια στον ίδιο των αγώνα που διεξάγεται. Ένα μικρό παράδειγμα για να κάνουμε κατανοητή τη θέση μας μπορούμε να δώσουμε περιγράφοντας τις κινήσεις μας, όταν επιλέξαμε να στηρίξουμε ως σχήμα την απεργία των Χαλυβουργών. Βγάλαμε κείμενο προς ενημέρωση των συναδέλφων, πήγαμε εκεί μαζί με άλλα σωματεία και εργατικές συλλογικότητες, εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας τόσο με την παρουσία μας στο εργοστάσιο όσο και σε δράσεις για αυτό το σκοπό και παραδώσαμε στους απεργούς τα χρήματα που είχαμε συγκεντρώσει από συναδέλφους. Για εμάς αυτός είναι ο τρόπος να κάνεις απλά το αυτονόητο, να στηρίζεις δηλαδή πραγματικά έναν αγώνα.

Ταξικό Μέτωπο

Πρωτοβουλία εργαζομένων στις Συγκοινωνίες

taxikometopo@gmail.com

taxikometopo.wordpress.com

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *