ΛΑΡΚΟ: αθώα για τις εργοδοτικές δολοφονίες … ένοχος ο νεκρός εργάτης

γράφει η blackgcat

Cap_kills2Τον Ιανουάριο γράφαμε ότι για τη ΛΑΡΚΟ που μετράει δεκάδες νεκρούς σε όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας της, ουσιαστικά το πόρισμα είναι “ΦΤΑΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΣΟΥ”¨

Θυμίζουμε ότι σε μία από τις πρόσφατες εργοδοτικές δολοφονίες, στις 9 του Δεκέμβρη 2013 ένας εργαζόμενος 40 ετών με τρία παιδιά έπεσε από ύψος 25 μέτρων και σκοτώθηκε την ώρα της δουλειάς. Τον Ιανουάριο ανακοινώθηκε το πόρισμα της αιτίας του ατυχήματος, που με τη συνδρομή συναδέλφων του από το ξεπουλημένο σωματείο, ενοχοποίησε τον ίδιο τον νεκρό. Το εργοδοτικό κατασκεύασμα της απαλλαγής των διευθυνόντων από κάθε ευθύνη έφτασε να τυφλωθεί μπροστά στον άθλιο και πανάρχαιο εξοπλισμό που έχει η εταιρεία.

Χτες ακόμα ένας νεκρός εργάτης προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των νεκρών εργατών της Λάρυμνας (βλ. σχετικά εδώ). Ο εργάτης Παναγιώτης Σέτος από τη Μαλεσίνα, 47 χρονών, πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Oι συνθήκες του θανάσιμου ατυχήματος φυσικά παραμένουν ακόμα αδιευκρίνιστες. Όμως αναρωτιέται κανείς αν μεθοδεύεται το ίδιο σκηνικό “ενοχοποίησης” του νεκρού εργάτη, όπως στην περίπτωση του 40χρονου. Οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας δεν έχουν αλλάξει, τα θανάσιμα ατυχήματα στη ΛΑΡΚΟ βυθίζουν τη Λάρυμνα σε πένθος και μάλιστα η εταιρεία βγαίνει καθαρή, καθώς τα πορίσματα αποδίδουν τις ευθύνες στους οι εργάτες οι οποίοι “δεν έπρεπε να βρίσκονται στο σημείο εκείνο” κ.ο.κ. Το μόνο σίγουρο, είναι ότι οι εργάτες παραμένουν αναλώσιμα υλικά στην κρεατομηχανή της συσσώρευσης κέρδους.  

Η ανακοίνωση του σωματείου (βλ. εδώ), θεωρεί ότι η οργή και ο θρήνος των εργατών και όλης της περιοχής, μπορεί να εκφραστεί μέσω στάσεων εργασίας σήμερα 18/5 (τις 4 τελευταίες ώρες της απογευματινής και βραδινής βάρδιας) και σε τρίωρη στάση εργασίας όταν θα κηδευτεί ο συνάδελφός τους. Δηλώνουν δε ότι “δεν θα επιτρέψουν άλλο θανατηφόρο ατύχημα”. Στους πόσους νεκρούς άραγε καλείς σε απεργία; Και σε ποιο σημείο “σήψης” των μηχανημάτων αντιδράς; Αλλά ξέχασα την ευθύνη συνήθως την έχει ο εργάτης. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *