ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΑΚΗΣ INOX ΑΒΕΕ

1380826_593851617398633_1469938014_nΚαταγγέλλουμε την άδικη και καταχρηστική απόλυση του Θανάση Αποστολόπουλου, από την εργοδοσία της Ιερωνυμάκης ΙΝΟΧ ΑΒΕΕ, στην οποία εργάζεται εδώ και έξι χρόνια. Η απόλυση έγινε με πρόσχημα τη «δύσκολη οικονομική συγκυρία» και την «πτώση του τζίρου».

Ο Θ. Αποστολόπουλος αρνήθηκε την πρόταση της εργοδοσίας για μείωση των αποδοχών του κατά 20% (από 61€ σε 51€ μεικτά), ενώ δεν αποδέχθηκε στη συνέχεια τη «συναινετική-οικειοθελή» αποχώρησή του από την επιχείρηση. Ο Θ. Αποστολόπουλος είναι μέλος του κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου Θήβας και αναπληρωματικό μέλος της διοίκησης, έδωσε μάχες ώστε να μην περάσουν οι συνεχείς περικοπές μισθών στην επιχείρηση που εργαζόταν, χωρίς να έχει δεχθεί ο ίδιος καμία περικοπή.

Η συγκεκριμένη απόλυση αποτελεί ένα ακόμα στιγμιότυπο, της πολιτικής που κινείται συνολικά η εργοδοσία, μαζί με την κυβέρνηση και την ΕΕ. Μειώσεις μισθών, απολύσεις, όλα για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου και την επιβολή μιας άνευ προηγουμένου εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Όλη η εργατική τάξη μια «Ειδική Οικονομική Ζώνη» χωρίς δικαιώματα, έρμαιο των εργοδοτών, χωρίς ζωή και μέλλον.

Καλούμε όλα τα σωματεία να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους

Άμεση ανάκληση της αυθαίρετης και καταχρηστικής απόλυσης του Θ. Αποστολόπουλου

Η εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία δεν θα περάσει.

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

ΕΠΕΙΓΟΝ – Απεργίες κόντρα στη «μικρή ΔΕΗ»

Δυναμική θα είναι η αντίδραση των εργαζομένων στις μονάδες παραγωγής ρεύματος, απέναντι στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ».

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το απόγευμα της Τετάρτης, με τους εργαζομένους να ξεκινούν τις κινητοποιήσεις τους από τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, θα συγκεντρώνονται κάθε βράδυ στις μονάδες όπου εργάζονται, προκειμένου να ενημερώνονται στις πύλες για τις εξελίξεις, χωρίς να πραγματοποιούν καταλήψεις, και δεν θα προσέρχονται στη δουλειά τους για εργασία.

Απεργιακές κινητοποιήσεις θα γίνουν σε όλους τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς ΑΗΣ (Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, Αμυνταίου και Μελίτης στη Δυτική Μακεδονία), σε όλα τα ορυχεία (λεκανοπέδιο Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας καθώς και εκείνα του Νοτίου Πεδίου, της Καρδιάς, της Μαυροπηγής και του Αμυνταίου), στα υδροηλεκτρικά έργα του Πολυφύτου, της Σφηκιάς, του Εδεσσαίου και του Άγρα, στον ΑΗΣ Κομοτηνής, το υδροηλεκτρικό έργο του Θησαυρού στη Δράμα, το υδροηλεκτρικό έργο στο Πουρνάρι της Άρτας και σε όλο το υδροηλεκτρικό σύστημα του Αλιάκμονα. «Σε οποιοδήποτε σημείο υπάρχει παραγωγή ρεύματος θα υπάρξει απεργία» προσθέτει ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΗ «Σπάρτακος» Σάκης Μάστορας.

Στην Αθήνα, αποφασίστηκαν επίσης απεργιακές κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους ενάντια στη δημιουργία και πώληση της “Μικρής ΔΕΗ”. Πέραν της απεργίας, η ΓΕΝΟΠ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάληψης των κτιρίων, που όμως η εργοδοσία απόφασισε να κλείσει ήδη από σήμερα το απόγευμα κατεβάζοντας ρολά. Επιπλέον, ειδοποίηθηκε η αστυνομία να είναι σε ετοιμότητα έξω από τα εν λόγω κτίρια. Οι κινητοποιήσεις και οι καταλήψεις κτιρίων πρέπει να ξεκινήσουν από σήμερα το απόγευμα κόντρα στα σχέδια της εργοδοσίας.

Το ρεύμα αποτελεί κοινωνικό αγαθό και η πώληση της ΔΕΗ μας αφορά όλους. Η κοινωνια πρέπει να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων, οι οποίοι δέχονται επίθεση από την κυβέρνηση με υπαινιγμούς για επιστράτευση καθώς και με την κινητοποίηση της αστυνομίας ήδη από την προηγούμενη ημέρα της απεργίας.

Καταγγελία τρομοκρατικής εκδικητικής απόλυσης γιατρού από την εργοδοσία της «Ευρωκλινικής»

you are firedΚαταγγέλλουμε την τρομοκρατική εκδικητική απόλυση συναδέλφου γιατρού από την εργοδοσία της «Ευρωκλινικής».
Ο συνάδελφος, μέλος του ΔΣ του σωματείου μας, απολύθηκε γιατί συμμετείχε στις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις.
Η εργοδοτική τρομοκρατία δεν θα περάσει.
Θα μας βρουν απέναντι τους!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μη σκύψουν το κεφάλι, να οργανωθούμε και να δυναμώσουμε το σωματείο μας.
Συνεχίζουμε τον αγώνα για :
Υπογραφή ΣΣΕ στο ύψος της ΣΣΕ του 2009 που έγινε διαιτητική απόφαση το 2011
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ

Αθήνα, 1/7/2014

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑ Σ- ΠΕΙΡΑΙΑ (ΣΕΙΙΝΑΠ)

 

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εργάτες Γης της Ν.Μανωλάδα την Πέμπτη 3 Ιούλη, 9πμ, στα δικαστήρια Πάτρας, Γούναρη και Κορίνθου

μανελλαδαΕίναι σκάνδαλο ότι οι βασικοί μάρτυρες της δίκης για τους δολοφόνους μπράβους της Βαγγελάτος ΑΕ που πυροβόλησαν και τραυμάτισαν με σκάγια 35 εργάτες όταν απαίτησαν να τους πληρώσουν τα μεροκάματα τους  δέχτηκαν νέα επίθεση από μπράβους έξω από τη παράγκα τους στην Ν.Μανωλάδα.
 
Αργά τη νύχτα της Παρασκευής 27/6 ομάδα με τρεις μηχανές επιτέθηκαν στο Τίπου Τσόντρυ, βασικό μάρτυρα στη δίκη των μπράβων της Βαγγελάτος ΑΕ. Τον έπιασαν από το λαιμό, τον χτύπησαν με κλωτσιές και γροθιές και τον έστειλαν στο νοσοκομείο. Η αστυνομία ειδοποιήθηκε αλλά δεν έφτασε ποτέ στο χώρο. Τον απείλησαν όταν αν ξαναπάει στο δικαστήριο θα δει τι θα πάθει, ότι θα τον σκοτώσουν.
 
Την ίδια μέρα το πρωί μέσα στο δικαστήριο, η αδελφή του φυλακισμένου Βαγγελάτου έριξε κλωτσιά μέσα στο χώρο του δικαστηρίου στον Τίπου Τσόντρι βρίοζντας και τρομοκρατώντας τον να μην ξαναπάει στο δικαστήριο.
 
Είναι σκάνδαλο ότι  το δικαστήριο ανέχεται να διεξάγεται δίκη υπό καθεστώς τρομοκρατίας σε βάρος των μαρτύρων. Πρόκειται για δίκη για εργασιακά δικαιώματα και ρατσιστική βίαιη επίθεση κατά εργατών που διεκδίκησαν το αυτονόητο δικαίωμα να πληρώνονται τα μεροκάματα τους!
 
Καλούμε τα συνδικάτα, τις κινήσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων, τις αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές κινήσεις και συλλογικότητες να στηρίξουν τους εργάτες Γής στη Ν.Μανωλάδα κόντρα στις τρομοκρατικές  επιθέσεις των μπράβων των αφεντικών.
Όχι άλλο αίμα για τις φράουλες της Βαγγελάτος ΑΕ στην Ν.Μανωλάδα!
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΜΠΡΑΒΟΙ ΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΑΕ
ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ
ΟΧΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ  ΤΩΡΑ
Επικοινωνία: 210-3232871, 6932828964
ΕΝΩΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΝΕΑΣ ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ

ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ VODAFONE/VICTUS ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΕ VODAFONE ΚΑΙ VICTUS / ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ την Τρίτη 8 Ιουλίου στις 6:00μμ στο PressRoom Χαλανδρίου

Συνάδελφοι,
Με μια εκβιαστική ανακοίνωση που υπογράφει η Διευθύντρια Προσωπικού της Vodafone και στάλθηκε εχθές σε όλους τους συναδέλφους, η Διοίκηση επιβεβαίωσε όλα αυτά για τα οποία σας έχουμε ενημερώσει με προηγούμενη ανακοίνωσή μας. Δηλαδή για την διακοπή της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την ανανέωση της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) με πλήρη ευθύνη και πρωτοβουλία της Διοίκησης, με την απίθανη δικαιολογία ότι «δεν μπορούν να υπογράψουν νέα ΕΣΣΕ με το Σωματείο μας, επειδή αυτό οργανώνει και εκπροσωπεί πια και τους συναδέλφους μας από την εταιρεία Victus».
Η συγκεκριμένη ανακοίνωση της Διοίκησης είναι γεμάτη ανακρίβειες και ψέματα. Διαστρεβλώνει τους Νόμους και εν τέλει την ίδια την πραγματικότητα.
Η Διοίκηση δια στόματος της Διευθύντριας Προσωπικού:
è     Προσπαθεί να παραπλανήσει για την δήθεν «είσοδο εργαζομένων και άλλων επιχειρήσεων εκτός της Vodafone» στο Σωματείο μας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την νόμιμη διεύρυνση του Σωματείου μας, ώστε να καλύπτει και τους συναδέλφους μας στην νεοσύστατη εταιρία Victus. Εταιρεία στην οποία η Vodafone μετέχει κατά 50%, που συστήθηκε αποκλειστικά για να παρέχει υπηρεσίες στη Vodafone, με το μισό προσωπικό της να είναι τεχνικοί εργαζόμενοι προερχόμενοι από τη Vodafone, που μεταφέρθηκαν με ένα email(!) στη νέα εταιρεία παρά την θέλησή τους και με μια αυθαίρετη και αμφιβόλου νομιμότητας ερμηνεία ενός γενικόλογου και αφηρημένου Προεδρικού Διατάγματος του 2002!
è     Υψώνει τον εαυτό της στη θέση του νομοθέτη και ερμηνευτή των νόμων, για να «νομοθετήσει» μια φανταστική δήθεν «έλλειψη νομιμοποίησης» του Σωματείου μας για την υπογραφή ΕΣΣΕ. Προφανώς η Διοίκηση θεωρεί τον εαυτό της πάνω από τις αποφάσεις του Ειρηνοδικείου, που αναγνωρίζουν πλήρως και ρητά την σχετική τροποποίηση του καταστατικού του Σωματείου μας, επιτρέποντάς του να «διαφυλάττει τα συμφέροντα όλων των εργαζόμενων της εταιρείας, και των επιχειρήσεων στις οποίες η εταιρεία συμμετέχει στο μετοχικό τους κεφάλαιο και της παρέχουν υπηρεσίες» (βλ. Victus). Βέβαια, η Διοίκηση δεν κάνει τον κόπο να μας διευκρινίσει ποιος είναι αυτός ο «Νόμος» κατά τον οποίο το Σωματείο μας, το μοναδικό Σωματείο που υπάρχει στην Vodafone, δεν νομιμοποιείται να συνάψει ΕΣΣΕ. Πολύ απλά, όλα τα παρουσιάζει όπως η ίδια τα θέλει να είναι, κομμένα και ραμμένα σε ό,τι τη συμφέρει.
è     «Προτρέπει» τους εργαζόμενους να «αποκαταστήσουν την νομιμοποίηση του επιχειρησιακού σωματείου», προφανώς αφαιρώντας την τροποποίηση του καταστατικού, διαιρώντας τους εργαζόμενους σε Vodafone και Victus. Mε άλλα λόγια, υποδεικνύει τον «επιτρεπόμενο» και «ανεκτό» κατά την Διοίκηση τρόπο συνδικαλισμού, στην πραγματικότητα έναν συνδικαλισμό αδύναμο και ακίνδυνο, πειθήνιο όργανο των ορέξεών τους για μεγιστοποίηση των κερδών τους και κατάργηση των δικαιωμάτων μας. Με αυτό τον τρόπο προχωρά σε ευθεία και απροκάλυπτη παρέμβαση στη συνδικαλιστική ελευθερία και δράση.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Διοίκηση της Vodafone προσπαθεί να δώσει δήθεν «νομικό κάλυμμα» στις αντεργατικές επιδιώξεις της. Θυμίζουμε ότι όταν για πρώτη φορά το 2009 το Σωματείο μας διεκδίκησε την υπογραφή ΕΣΣΕ, η Διοίκηση κατέφυγε στα δικαστήρια εναντίον του Σωματείου μας αμφισβητώντας την αντιπροσωπευτικότητά του για να συνάπτει ΕΣΣΕ, εφευρίσκοντας και τότε μια τελείως αβάσιμη επιχειρηματολογία που αποκρούστηκε ηχηρά από το δικαστήριο. Σήμερα πάλι εφευρίσκει ένα φανταστικό δήθεν νομικό «πρόβλημα», για να συγκαλύψει την εχθρότητά της απέναντι στην τροποποίηση του καταστατικού του Σωματείου μας. Γιατί η συνδικαλιστική ενότητα των εργαζομένων σε Vodafone και Victus, εμποδίζει την Διοίκηση να πετύχει τους στόχους της: Να πετάξει τους τεχνικούς της Victus έξω από το Σωματείο μας σήμερα, για να μπορεί να ξεφορτωθεί με τον ίδιο τρόπο οποιοδήποτε άλλο τμήμα αύριο με μαζικό outsourcing.  Να αποδυναμώσει συνολικά το Σωματείο, ώστε εν τέλει να καταργήσει την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην πράξη τόσο στη Vodafone όσο και στη Victus. Να επιβάλει παντού ατομικές συμβάσεις των 500 ευρώ και να διαλύσει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις, χωρίς να υπάρχει πλέον τίποτα εξασφαλισμένο από τον μισθό μέχρι και το διάλειμμα μας.
Συνάδελφοι,
Στην ίδια ανακοίνωση η Διοίκηση της Vodafone «δεσμεύεται» για την διατήρηση των καταβαλλομένων μισθών όλων των κατηγοριών και κλιμακίων καθώς και της οικειοθελούς παροχής στους εργαζόμενους. Την ίδια δέσμευση διατύπωσε γραπτώς πριν λίγες μέρες και η Διοίκηση της Victus προς όλους τους συναδέλφους που μεταφέρθηκαν από τη Vodafone στη Victus. Αυτές οι γραπτές δεσμεύσεις για συνέχιση εφαρμογής των όρων και των ρυθμίσεων της ΕΣΣΕ, δεν αποτελούν «οικειοθελή πράξη» των Διοικήσεων, όπως αυτές επιχειρούν να τις παρουσιάσουν. Είναι το αποτέλεσμα των πιέσεων που άσκησε το Σωματείο μας προς τις Διοικήσεις με τις περιοδείες, με τις Παραστάσεις Διαμαρτυρίας, με την αδιαπραγμάτευτη υπεράσπιση της ενιαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης, της μιας και ενιαίας συλλογικής σύμβασης για τους συναδέλφους στη Vodafone και για τους τεχνικούς που μεταφέρθηκαν στη Victus.
Ωστόσο, ούτε η Διοίκηση της Vodafone ούτε η Διοίκηση της Victus δεν διευκρινίζουν το διάστημα για το οποίο θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους όρους της ΕΣΣΕ, στο ύψος και την μορφή που αυτές ισχύουν σήμερα, ενώ δεν παραλείπουν να απειλούν με κατάργηση των όρων της ΕΣΣΕ «ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες». Επομένως, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την ανανέωση/υπογραφή της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης σε Vodafone και Victus, που είναι η μόνη πραγματική διασφάλιση των αξιοπρεπών μισθών και συνθηκών εργασίας.
Αυτή την μάχη όμως θα συνεχίσουμε να την δίνουμε με τους δικούς μας όρους και προϋποθέσεις. Για εμάς τους εργαζόμενους είναι ξεκάθαρο ότι η Διοίκηση της Vodafone επινοεί ένα φανταστικό «πρόβλημα» γύρω από την τροποποίηση του καταστατικού του Σωματείου μας. Δεν είναι ότι «δεν μπορεί», είναι ότι «ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ» να υπογράψει νέα Συλλογική Σύμβαση με το Σωματείο μας, γιατί θέλει να ΔΙΑΛΥΣΕΙ οποιοδήποτε εργασιακό δικαίωμα έχουμε κατακτήσει τα τελευταία χρόνια.
Οι εργαζόμενοι στη Vodafone και στη Victus έχουμε αποφασίσει να διατηρήσουμε την ενιαία συνδικαλιστική μας οργάνωση και εκπροσώπηση και να παλέψουμε για μια ενιαία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τόσο για τους εργαζόμενους στη Vodafone όσο και γι αυτούς που μεταφέρθηκαν στη Victus. Γιατί το συμφέρον μας ως εργαζόμενοι βρίσκεται σε αυτή την ενότητα. Και δεν προτιθέμεθα να θυσιάσουμε τα συμφέροντά μας, την ενότητά μας, ούτε να υποκύψουμε στους εργοδοτικούς εκβιασμούς.
Με αυτό το σκεπτικό καλούμε για μια ακόμη φορά τις Διοικήσεις της Vodafone και της Victus να εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία και να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας τόσο για τους εργαζόμενους στη Vodafone όσο και γι αυτούς που μεταφέρθηκαν στη Victus.
Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone – Πάναφον

Dario Azzellini: «Δημοκρατία και καπιταλισμός είναι ασύμβατες έννοιες»

Συζητώντας με τον Ιταλό ακτιβιστή διανοούμενο Dario Azzellini για τη δημοκρατία, τα κοινωνικά κινήματα των τελευταίων χρόνων ανά τον κόσμο, καθώς και την κοινωνικο-πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, με αφορμή το βιβλίο «They can’t represent us!: Reinventing democracy from Greece to Occupy», που έγραψε από κοινού με την Marina Sitrin

Ακτιβιστής, ντοκιμαντερίστας, πανεπιστημιακός, πολιτικός αναλυτής, συγγραφέας κι εσχάτως πατέρας, ο ιταλικής καταγωγής Dario Azzellini είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση κινηματικού διανοούμενου. Από κοινού με την σύζυγο και συντρόφισσά του Marina Sitrin, επίσης ακτιβίστρια, αλλά και δασκάλα, δικηγόρο και συγγραφέα, έγραψαν το βιβλίο They can’t represent us!: Reinventing democracy from Greece to Occupy, μια παθιασμένη συνηγορία υπέρ της άμεσης δημοκρατίας, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από μερικές βδομάδες από τις εκδόσεις «Verso». Με αφορμή το βιβλίο, κουβεντιάζουμε με τον Dario Azzellini για τη δημοκρατία, τα κοινωνικά κινήματα των τελευταίων χρόνων ανά τον κόσμο, καθώς και την κοινωνικο-πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

Έχω την εντύπωση ότι το «φρέσκο» σας βιβλίο είναι μια παθιασμένη και φλογερή συνηγορία υπέρ της άμεσης, συμμετοχικής δημοκρατίας. Είναι έτσι;

Απολύτως. Ασκούμε έντονη κριτική στη φιλελεύθερη και αντιπροσωπευτική δημοκρατία και νομίζουμε ότι ένα βασικό κοινό γνώρισμα όλων αυτών των κινημάτων ανά τον κόσμο τα τελευταία χρόνια είναι πως δε βιώνουν την αντιπροσωπευτική δημοκρατία ως δημοκρατική, αναπτύσσοντας νέους τρόπους δημοκρατικής λήψης αποφάσεων. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί έτσι απλά. Πάντως, ακόμα κι αν σήμερα μας έλεγαν ότι η φιλελεύθερη, αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι η μόνη που υφίσταται, πιστεύουμε πως όχι μόνο δεν έχει δημοκρατικό χαρακτήρα, αλλά ούτε κι είχε ποτέ μια τέτοια επιδίωξη- ακριβώς το αντίθετο. Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία επινοήθηκε, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η λήψη διοικητικών αποφάσεων, κι αυτό σημαίνει εξάλειψη της δυνατότητας συμμετοχής.

Είναι η λεγόμενη «αντιπροσωπευτική» δημοκρατία εσφαλμένη στην ουσία της, ή θα μπορούσε να έχει λειτουργήσει με διαφορετικούς τρόπους που ίσως θα είχαν διαφορετικά αποτελέσματα; Επιπλέον, το καπιταλιστικό σύστημα, αν και καταρρέον, εξακολουθεί να επιβιώνει. Πώς θα μπορούσε να ανατραπεί;

Πρώτα απ’ όλα, πιστεύω ότι δημοκρατία και καπιταλισμός είναι ασύμβατες έννοιες. Όσο υπάρχει καπιταλισμός, δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική δημοκρατία, γιατί, από τη στιγμή που ο καπιταλισμός είναι βασισμένος σε διαφορές αναφορικά με την ιδιοκτησία και στην εμπορευματοποίηση, αυτά έρχονται σε αντίθεση με τη δημοκρατία.

Σε ό,τι αφορά τη φιλελεύθερη δημοκρατία, είναι γεγονός πως επί δεκαετίες αποτέλεσε το πλαίσιο, μέσα στο οποίο κερδήθηκαν περισσότερα δικαιώματα ανάμεσα στις δεκαετίες του ’60 και του ’80, και σε κάποια μέρη στις αρχές του ’90. Θα πρέπει, ωστόσο, να αντιληφθούμε ότι το γεγονός αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη φιλελεύθερη δημοκρατία ως τέτοια. Τα δικαιώματα που κερδήθηκαν ήταν προϊόν αγώνα, είτε επρόκειτο για το δικαίωμα των γυναικών ή των φτωχών να ψηφίζουν ή για την ελευθερία του λόγου και την ακεραιότητα των ανθρώπων. Την ίδια στιγμή, μελετώντας την ιστορία της φιλελεύθερης δημοκρατίας, παρατηρούμε πως τα περισσότερα δικαιώματα είναι εγγυημένα στο βαθμό που τα άτομα δεν τα διεκδικούν υπερβολικά. Από τη στιγμή που συμβαίνει κάτι τέτοιο και συγκρούονται με το κεφάλαιο, τα δικαιώματά τους παύουν να υφίστανται. Στην Ελλάδα το βιώνετε πολύ καλά κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ακόμα και βασικά, συνταγματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν, στο βαθμό που ενοχλούν το κεφάλαιο και την άντληση υπεραξίας. Ιστορικά, στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, όταν τα άτομα πήραν τα δικαιώματά τους στα σοβαρά, όπως στη Γαλλία ή την Ιταλία, οι κυβερνήσεις δεν είχαν κανένα πρόβλημα να βγάλουν το στρατό στους δρόμους.

Όποτε υπάρχει κρίση, η αστική τάξη, που είναι ο κύριος υποστηρικτής της φιλελεύθερης δημοκρατίας, κλίνει προς ολοκληρωτικές, ακόμη και φασιστικές, λύσεις. Αυτό που βιώνουμε είναι κρίση του καπιταλισμού, του μοντέλου παραγωγής και διανομής, γιατί ο τρόπος άντλησης υπεραξίας που το κεφάλαιο είχε αναπτύξει κατά τη διάρκεια του νεοφιλελευθερισμού οδήγησε σε αυτή την κρίση και ταυτόχρονα στο δημόσιο λόγο επιχειρήθηκε να μετατραπεί σε μια κρίση χρηματοδοτούμενη από το κράτος, κι αυτό συνέβη γιατί το κράτος ανέλαβε τα χρέη των τραπεζών και των διάφορων τζογαδόρων. Κι αυτό κάνει την κατάσταση χειρότερη. Ακόμη κι η γερμανική κυβέρνηση που θεωρεί ότι είναι έξυπνη, ο πλούτος της βασίζεται στις εξαγωγές. Αν, λοιπόν, οι πελάτες της καταστραφούν, θα καταστραφεί κι η δική της οικονομία. Πρώτα λοιπόν καταστρέφει τον παραγωγικό ιστό των χωρών της νότιας Ευρώπης μέσω των μνημονίων και των «πακέτων» λιτότητας και τώρα αντιμετωπίζει το πρόβλημα πως δεν υπάρχουν επενδύσεις και παραγωγή. Κι αυτή η κρίση θα συνεχιστεί.

Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος εντός του κοινοβουλευτισμού που θα μπορούσε να έχει οδηγήσει σε διαφορετικά αποτελέσματα; Όπως προείπα, η φιλελεύθερη δημοκρατία ποτέ δε σκόπευε να είναι δημοκρατική. Για κάποια περίοδο ανταποκρινόταν στους αγώνες για κατάκτηση δικαιωμάτων. Κατανοούμε, άλλωστε, την ιστορία ως ιστορία των ταξικών αγώνων. Αλλά πλέον δεν υπάρχει δυνατότητα μεταρρύθμισης. Το είδατε στην Ελλάδα. Εξαγγέλθηκαν τόσες γενικές απεργίες κι οι κυβερνήσεις δε μετακινήθηκαν στο ελάχιστο.

Το βιβλίο σας πετυχαίνει να προσφέρει μια ολοκληρωμένη, εκτενή κι αισιόδοξη συνοπτική παρουσίαση υπαρχουσών εναλλακτικών δομών ανά τον κόσμο. Ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά κι οι διαφορές ανάμεσα στα κοινωνικο-πολιτικά αυτά εγχειρήματα, από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, μέχρι τις Η.Π.Α. και τη Λατινική Αμερική;

Ένα κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι αντιτίθενται στην εκπροσώπηση. Αναζητούν διαφορετικές μεθόδους άμεσης, συμμετοχικής δημοκρατίας, που μπορεί να διαφέρουν ακόμη και μέσα στην ίδια πόλη. Η δημοκρατία, εξάλλου, δεν μπορεί να είναι δημοκρατική, αν είναι η ίδια παντού. Κάθε δομή πρέπει να βρει τους τρόπους που αντιστοιχούν στους τρόπους επικοινωνίας και οργάνωσής της. Να σου δώσω ένα παράδειγμα. Κάποτε δούλεψα με ένα κοινοτικό συμβούλιο στο Καράκας (σημ.: η πρωτεύουσα της Βενεζουέλας), μια μορφή άμεσης δημοκρατίας. Αν υπάρχει μια συνέλευση 25 ατόμων σε μια πολύ φτωχή γειτονιά, την επομένη 300 άτομα θα γνωρίζουν τι συζητήθηκε. Αν η ίδια συνέλευση πραγματοποιείται σε μια κατώτερη μεσοαστική γειτονιά, την επόμενη μέρα μόνο 20 θα ξέρουν, γιατί οι 5 μπορεί να είχαν πάει επειδή νιώθουν μόνοι κι έχουν μια δομή ζωής που αντιστοιχεί περισσότερο σε ένα βορειοδυτικό τρόπο διαβίωσης. Ακόμη, λοιπόν, κι αν το κοινοτικό συμβούλιο κι η συνέλευση είναι τα ίδια, το αποτέλεσμα είναι εντελώς διαφορετικό. Αυτό σημαίνει πως η δημοκρατία πρέπει πάντα να αποτελεί αντικείμενο επινόησης και πειραματισμού από όσους συμμετέχουν στις εκάστοτε δομές.

Μια άλλη ομοιότητα είναι ότι τα άτομα αρχικά επιδιώκουν να κερδίσουν κάποιους δημόσιους χώρους, όπου μπορούν να συζητήσουν και να αντιπαρατεθούν, γιατί αυτό που ο νεοφιλελευθερισμός κατόρθωσε τα τελευταία 25 χρόνια ήταν, από τη μία, να αποστερήσει τα άτομα από τους δημόσιους χώρους- αν θες να βρίσκεσαι σε δημόσιο χώρο πρέπει να καταναλώνεις- κι από την άλλη να επιβάλει τη μία και μοναδική σκέψη με τη βοήθεια των Μ.Μ.Ε. Έτσι, δεν υπάρχουν πλέον διαφορές ανάμεσα στα υποτιθέμενα συντηρητικά και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα.

Μία τρίτη ομοιότητα είναι ότι κανείς δεν περίμενε πως με το κίνημα των πλατειών θα ερχόταν η επανάσταση. Γι’ αυτό και μετά από κάποιο διάστημα παρατηρήσαμε πως τα άτομα στράφηκαν στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας, στα πανεπιστήμια. Μια τέταρτη ομοιότητα είναι η απουσία, ή η πολύ μικρή παρουσία, ιεραρχικά δομημένων κομματικών συλλογικοτήτων αριστερίστικου προσανατολισμού. Τέτοια κόμματα μπορεί να εμφανίστηκαν, αλλά ούτε κατόρθωσαν να καταστούν πλειοψηφικά, ούτε να «καταλάβουν» τις πλατείες. Αυτό είναι κάτι ιστορικά καινούριο. Ίσως είναι η πρώτη φορά που η πλειονότητα των ατόμων δεν έχει αναφορά στους παραδοσιακούς αριστερίστικους κομματικούς μηχανισμούς.

Μια από τις διαφορές είναι ότι στην Ευρώπη τέτοιου είδους κινήματα άργησαν να οικοδομηθούν. Έχουμε μια πιο ισχυρή παράδοση που βασίζεται στην προσδοκία μας πως το κράτος θα παρέμβει. Στις Η.Π.Α., αντίθετα, όπου οι άνθρωποι δεν περιμένουν από το κράτος να κάνει κάτι, ανταποκρίθηκαν τόσο γρήγορα σε αυτό το κίνημα που εξεπλάγην (σημ.: αναφέρεται στο κίνημα «Occupy»). Ένας από τους λόγους, μάλιστα, που γράψαμε με την Μαρίνα αυτό το βιβλίο ήταν για να καταδείξουμε ότι από αυτό το κίνημα προέκυψε ένας τεράστιος αριθμός πρωτοβουλιών που εξακολουθούν να λειτουργούν. Απλώς η ευρύτερη εικόνα εξαφανίστηκε από τα Μ.Μ.Ε. κι έτσι πολλοί θεωρούν πως δε συμβαίνει πλέον τίποτε. Στην Ευρώπη, μέχρι το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και μέχρι την εγκαθίδρυση δικτατορικών καθεστώτων σε ορισμένες χώρες, όπως στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, το κράτος ήταν ένα αντικείμενο συμβιβασμού ανάμεσα στις αριστερίστικες δυνάμεις και την αστική τάξη. Γι’ αυτό κι υπήρχε η προσδοκία της κρατικής παρέμβασης ως αποτέλεσμα, για παράδειγμα, μιας μεγάλης διαδήλωσης.

Μια δεύτερη διαφορά, σε σχέση με τη Λατινική Αμερική, είναι ότι αυτά τα κινήματα προώθησαν την άνοδο στην εξουσία αριστερών ή κεντροαριστερών κυβερνήσεων. Αυτό δεν έχει συμβεί στην Ευρώπη μέχρις στιγμής.

Συνολικά, εντοπίζω περισσότερες ομοιότητες παρά διαφορές. Ίσως γιατί στις μέρες μας πληττόμαστε στην Ευρώπη από τα ίδια φαινόμενα που είχαν πλήξει τις λατινοαμερικανικές χώρες 10 ή 20 χρόνια νωρίτερα. Αναλογίσου τη φράση του David Harvey «συσσώρευση μέσω της αποστέρησης» Το κεφάλαιο, λοιπόν, εφόσον δεν μπορεί να είναι παραγωγικό, κλέβει από τους ανθρώπους, τη γη, τη φύση όσο μπορεί περισσότερο κι αυτό είναι κάτι που όσες χώρες έχουν βρεθεί κάτω από ιμπεριαλιστικό ή αποικιοκρατικό ζυγό γνωρίζουν πολύ καλά. Δες τι συμβαίνει στην Ελλάδα κι αλλού με τις εξορύξεις ή την ιδιωτικοποίηση του νερού, για παράδειγμα.

Πώς αξιολογείς την ανάδυση πολιτικών κομμάτων, όπως οι «Podemos» στην Ισπανία, που «κεφαλαιοποίησαν» πολιτικά το κίνημα των πλατειών; Δεδομένου ότι «ξεπήδησαν» μέσα από αντι-ιεραρχικές, οριζόντιες δομές, εκτιμάς πως υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στο παρελθόν τους και την τωρινή τους εξέλιξη; Έχουν μέλλον;

Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να κάνουμε μια εκτίμηση. Όντως υπάρχει αντίφαση, αλλά η ζωή είναι γεμάτη από αντιφάσεις. Χωρίς αυτές, δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή. Προσωπικά, δεν υποστηρίζω το κομματικό μοντέλο ή την εκπροσώπηση, αλλά, από την άλλη, αυτό υπάρχει αυτή τη στιγμή εκεί. Πρέπει να δούμε πώς θα το διαχειριστούμε. Το σημαντικό, πάντως, είναι να διαθέτεις την αυτονομία και τη δύναμη, ως κίνημα, να εξαναγκάσεις όποιον βρίσκεται στην εξουσία να υλοποιήσει αυτό που θέλεις. Το πρόβλημα πολλών κινημάτων που μετεξελίσσονται σε κόμματα είναι ότι παύουν να κάνουν οργανωτική δουλειά μέσα στην κοινωνία χτίζοντας εναλλακτικές. Μπορεί κάποιες φορές να έχει νόημα η ύπαρξη ενός κόμματος που βρίσκεται κοντά στο κίνημα, όπως, για παράδειγμα συμβαίνει, παρά τις συγκρούσεις, στη Βενεζουέλα, αρκεί να υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κόμμα. Αλλιώς αδυνατείς να λειτουργήσεις κριτικά και μπορεί να θεωρήσεις ότι όλοι είναι ίδιοι και κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι. Και η Μαρίνα κι εγώ εστιάζουμε, ωστόσο, στα κινήματα, γιατί το καινούριο θα «ξεπηδήσει» από αυτά. Αν ένα κόμμα αντιληφθεί ότι μπορεί να δημιουργήσει χώρο για το κίνημα όντας στην κυβέρνηση ή έχοντας θεσμικό χαρακτήρα, αυτό αποτελεί τη βάση για συνεργασία.

Πώς αυτά τα αποσπασματικά και συχνά ασυντόνιστα, σε παγκόσμιο επίπεδο, κινήματα μπορούν να αποτελέσουν πραγματική απειλή για το καπιταλιστικό μοντέλο κι από νησίδες απελευθέρωσης να μετατραπούν σε κάτι που σταδιακά θα αγκαλιάσει μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας;

Από τη μία, είναι πάντοτε πολύ σημαντικό να συνδέουμε τη μικρή με τη μεγάλη εικόνα. Δε θέλουμε να δημιουργήσουμε την αυταπάτη ότι σε μια ατέλειωτη «θάλασσα» καπιταλισμού, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα ευτυχισμένο σοσιαλιστικό ή ελευθεριακό νησί, γι’ αυτό κι είναι σημαντική μια τέτοια διασύνδεση. Αλλιώς χάνεις την αντίληψη της ευρείας εικόνας. Αυτό συνέβη στην Ιταλία, όπου μετά τη Σύνοδο της G8 το 2001, όταν δολοφονήθηκε ο Τζουλιάνι, υπήρχαν τόσα πολλά κινήματα πανεθνικά, τα οποία στη συνέχεια αποφάσισαν να στραφούν στις γειτονιές και στους εργασιακούς χώρους, χάνοντας, ωστόσο, τη διασύνδεσή τους με το εθνικό επίπεδο. Έτσι, μετά από μερικά χρόνια οι άνθρωποι χάθηκαν μέσα στις μικρές πρωτοβουλίες κι έχασαν και τη μεγάλη εικόνα. Χρειάστηκαν 8 ή 9 χρονιά για να επανέλθουν σε ένα ορισμένο κινηματικό επίπεδο. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να παρουσιάζουμε στέρεες εναλλακτικές, αν δε θέλουμε να είμαστε σαν τους «Μάρτυρες του Ιεχωβά», ή οποιαδήποτε άλλη σέκτα, υποσχόμενοι στους ανθρώπους ότι στην επόμενη ζωή τα πάντα θα είναι καλύτερα. Πρέπει να αποδείξουμε πως μόνοι μας, αυτο-οργανωνόμενοι, μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τα προβλήματά μας από το κράτος ή τον ιδιωτικό τομέα.

Πώς εκτιμάς την κοινωνικο-πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και ποια είναι η γνώμη σου για τις υπάρχουσες εναλλακτικές στην καπιταλιστική κρίση;

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα πειράματα κι αγώνες, την ίδια στιγμή που οι Έλληνες είναι ανάμεσα στους πιο απαισιόδοξους στην Ευρώπη, γιατί είχαν τις υψηλότερες προσδοκίες. Έχω την αίσθηση ότι στην Ελλάδα είναι απογοητευμένοι που δεν ήρθε η επανάσταση, μετά από όσα συνέβησαν. Δε θα το παραδέχονταν ποτέ, αλλά υπάρχει αυτή απαισιόδοξη οπτική, την οποία, όμως, δε συμμερίζομαι κι αυτό δεν έχει να κάνει με το αν συμπαθώ το Σύριζα ή όχι. Και μόνο το γεγονός πως ένα τέτοιο κόμμα μπορεί να έχει ένα τέτοιο εκλογικό ποσοστό σημαίνει ότι πολλά έχουν κινηθεί στην κοινωνία κι αυτό έχει συμβεί χάρις στα κινήματα κι εξαιτίας της κατάστασης. Η Ελλάδα είχε μια ισχυρή αριστερή παράδοση, αλλά ταυτόχρονα και εξαιρετικά ισχυρές συντηρητικές δυνάμεις. Ακόμα και το γεγονός πως η Χρυσή Αυγή απέσπασε το ποσοστό που απέσπασε, όταν πολλοί περίμεναν υψηλότερο, είναι μια νίκη τόσων οργανώσεων και πρωτοβουλιών. Όταν πρωτοήρθαμε στην Ελλάδα στα πλαίσια της συγγραφής του βιβλίου και συζητούσαμε με συντρόφους σχετικά με τον εργατικό έλεγχο και καταλήψεις εργοστασίων στις Η.Π.Α., όλοι μας έλεγαν ότι «κάτι τέτοιο δε θα συμβεί στην Ελλάδα», «είναι πολιτισμικό ζήτημα», «οι Λατινοαμερικανοί είναι διαφορετικοί», κι όχι πολύ αργότερα καταλήφθηκε η ΒΙΟ.ΜΕ., λειτούργησε η αυτοδιαχειριζόμενη Ε.Ρ.Τ., εκδόθηκε η «Εφημερίδα των Συντακτών», καταλήφθηκαν κι άλλα μέρη. Ακόμη κι αν η ΒΙΟ.ΜΕ. είναι το μόνο επιτυχημένο παράδειγμα κατάληψης εργοστασίου, την ίδια στιγμή συνειδητοποιούμε πως πρόκειται για κάτι που κανείς δεν περίμενε να συμβεί. Η ιστορία ευτυχώς δεν είναι γραμμική, κι αυτό είναι καλό.

Πάντως κι ο Σύριζα, αντί να ριζοσπαστικοποιεί τους δυνητικούς ψηφοφόρους, συμπαθούντες και υποστηρικτές του διακινδυνεύοντας την ανάληψη της εξουσίας, αν υποτεθεί ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί, έχει αποφασίσει να στραφεί προς τα δεξιά, επιδιώκοντας να προσελκύσει τον «μέσο» συντηρητικό ψηφοφόρο. Κι αυτό είναι απογοητευτικό και προβληματικό.

Όχι μόνο απογοητευτικό και προβληματικό, αλλά και λάθος, γιατί οι Έλληνες δε χρειάζονται άλλο ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Υπάρχει ένα κι έχει ήδη κάνει αρκετή ζημιά. Νομίζω ότι θα πρέπει να ασκηθεί πολύ μεγαλύτερη πίεση προς το Σύριζα. Έχω την εντύπωση πως οι περισσότεροι απ’ όσους είναι ενεργοί στα κινήματα κρατούν τις αποστάσεις τους από το συγκεκριμένο κόμμα. Στο Σύριζα ενυπάρχει, σε μεγάλο βαθμό, η παλιά κομματική λογική, της ηγεμονίας αντί της οικοδόμησης συμμαχιών.

Και βέβαια πολλοί παλαιοκομματικοί έχουν ενταχθεί σ’ αυτόν, χωρίς στην πραγματικότητα ν’ αλλάξουν.

Αυτό πάντοτε συνέβαινε, ακόμη και στη Βενεζουέλα, όπου η κατάσταση είναι διαφορετική. Είναι προφανές ότι η πλειονότητα όσων ασκούν πολιτική σε θεσμικό επίπεδο είναι άτομα που προέρχονται από θεσμικές, παραδοσιακές πολιτικές δομές, είτε συνδικάτα ή κόμματα, γιατί οι υπόλοιποι έχουν καλύτερα πράγματα να κάνουν.

Σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο, σε έχει αλλάξει η εμπειρία της πατρότητας, ή σε έχει κάνει πιο αισιόδοξο;

Δεν ξέρω αν έγινα περισσότερο αισιόδοξος, πάντοτε ήμουν πολύ αισιόδοξος και κοίταζα μπροστά. Ως Αριστερά είναι σημαντικό να εκμεταλλευόμαστε τις δυνατότητες που μας παρουσιάζονται και να κατακτούμε τους χώρους που μας ανοίγονται, αντί να θρηνούμε για όσους χάσαμε. Η πατρότητα, ωστόσο, μου δίνει ένα παραπάνω λόγο να είμαι θυμωμένος και περισσότερη ενέργεια να αγωνίζομαι, γιατί ο καπιταλισμός κι η εξουσία καταστρέφουν τον κόσμο και τώρα έχω κάποιον που θα τον χρειάζεται σε 40 χρόνια, όταν εγώ μπορεί πλέον να μην τον χρειάζομαι.

Το βιβλίο των Dario Azzellini και Marina Sitrin They can’t represent us!: Reinventing democracy from Greece to Occupy, με πρόλογο του David Harvey, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Verso». Περισσότερες πληροφορίες: http://www.versobooks.com/books/1433-they-can-t-represent-us .

http://www.hitandrun.gr/dario-azzellini-dimokratia-ke-kapitalismos-ine-asimvates-ennies/

https://athens.indymedia.org/post/1527544/

H Vodafone δεν αναγνωρίζει το σωματείο εργαζομένων, εντελώς ξαφνικά !

Συνεχίζει η συγκεκριμένη εταιρεία να κάνει δύσκολη τη ζωή των εργαζομένων εκεί. Μετά το στήσιμο της δικής της δουλεμπορικής εταιρείας Victus, και τη μεταφορά των υπαλλήλων της εκεί, πλέον ξέχασε και φάτσες και σωματεία, σχεδόν ξέχασε το όνομά της. Αρνείται να υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας, αρνείται ακόμη και να συζητήσει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, προσπαθώντας έτσι να καρπωθεί περισσότερα με πρόσχημα την κρίση. Δείτε τι λέει η ανακοίνωση των εργαζομένων:

Με μια εκβιαστική ανακοίνωση που υπογράφει η Διευθύντρια Προσωπικού της Vodafone και στάλθηκε εχθές σε όλους τους συναδέλφους, η Διοίκηση επιβεβαίωσε όλα αυτά για τα οποία σας έχουμε ενημερώσει με προηγούμενη ανακοίνωση μας. Δηλαδή για την διακοπή της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την ανανέωση της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) με πλήρη ευθύνη και πρωτοβουλία της Διοίκησης, με την απίθανη δικαιολογία ότι «δεν μπορούν να υπογράψουν νέα ΕΣΣΕ με το Σωματείο μας, επειδή αυτό οργανώνει και εκπροσωπεί πια και τους συναδέλφους μας από την εταιρεία Victus».

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση της Διοίκησης είναι γεμάτη ανακρίβειες και ψέματα. Διαστρεβλώνει τους Νόμους και εν τέλει την ίδια την πραγματικότητα.

Η Διοίκηση δια στόματος της Διευθύντριας Προσωπικού:

Προσπαθεί να παραπλανήσει για την δήθεν «είσοδο εργαζομένων και άλλων επιχειρήσεων εκτός της Vodafone» στο Σωματείο μας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την νόμιμη διεύρυνση του Σωματείου μας, ώστε να καλύπτει και τους συναδέλφους μας στην νεοσύστατη εταιρία Victus. Εταιρεία στην οποία η Vodafone μετέχει κατά 50%, που συστήθηκε αποκλειστικά για να παρέχει υπηρεσίες στη Vodafone, με το μισό προσωπικό της να είναι τεχνικοί εργαζόμενοι προερχόμενοι από τη Vodafone, που μεταφέρθηκαν με ένα email(!) στη νέα εταιρεία παρά την θέλησή τους και με μια αυθαίρετη και αμφιβόλου νομιμότητας ερμηνεία ενός γενικόλογου και αφηρημένου Προεδρικού Διατάγματος του 2002!

Υψώνει τον εαυτό της στη θέση του νομοθέτη και ερμηνευτή των νόμων, για να «νομοθετήσει» μια φανταστική δήθεν «έλλειψη νομιμοποίησης» του Σωματείου μας για την υπογραφή ΕΣΣΕ. Προφανώς η Διοίκηση θεωρεί τον εαυτό της πάνω από τις αποφάσεις του Ειρηνοδικείου, που αναγνωρίζουν πλήρως και ρητά την σχετική τροποποίηση του καταστατικού του Σωματείου μας, επιτρέποντάς του να «διαφυλάττει τα συμφέροντα όλων των εργαζόμενων της εταιρείας, και των επιχειρήσεων στις οποίες η εταιρεία συμμετέχει στο μετοχικό τους κεφάλαιο και της παρέχουν υπηρεσίες» (βλ. Victus). Βέβαια, η Διοίκηση δεν κάνει τον κόπο να μας διευκρινίσει ποιος είναι αυτός ο «Νόμος» κατά τον οποίο το Σωματείο μας, το μοναδικό Σωματείο που υπάρχει στην Vodafone, δεν νομιμοποιείται να συνάψει ΕΣΣΕ. Πολύ απλά, όλα τα παρουσιάζει όπως η ίδια τα θέλει να είναι, κομμένα και ραμμένα σε ό,τι τη συμφέρει.

«Προτρέπει» τους εργαζόμενους να «αποκαταστήσουν την νομιμοποίηση του επιχειρησιακού σωματείου», προφανώς αφαιρώντας την τροποποίηση του καταστατικού, διαιρώντας τους εργαζόμενους σε Vodafone και Victus. Mε άλλα λόγια, υποδεικνύει τον «επιτρεππόμενο» και «ανεκτό» κατά την Διοίκηση τρόπο συνδικαλισμού, στην πραγματικότητα έναν συνδικαλισμό αδύναμο και ακίνδυνο, πειθήνιο όργανο των ορέξεών τους για μεγιστοποίηση των κερδών τους και κατάργηση των δικαιωμάτων μας. Με αυτό τον τρόπο προχωρά σε ευθεία και απροκάλυπτη παρέμβαση στη συνδικαλιστική ελευθερία και δράση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Διοίκηση της Vodafone προσπαθεί να δώσει δήθεν «νομικό κάλυμμα» στις αντεργατικές επιδιώξεις της. Θυμίζουμε ότι όταν για πρώτη φορά το 2009 το Σωματείο μας διεκδίκησε την υπογραφή ΕΣΣΕ, η Διοίκηση κατέφυγε στα δικαστήρια εναντίον του Σωματείου μας αμφισβητώντας την αντιπροσωπευτικότητά του για να συνάπτει ΕΣΣΕ, εφευρίσκοντας και τότε μια τελείως αβάσιμη επιχειρηματολογία που αποκρούστηκε ηχηρά από το δικαστήριο. Σήμερα πάλι εφευρίσκει ένα φανταστικό δήθεν νομικό «πρόβλημα», για να συγκαλύψει την εχθρότητά της απέναντι στην τροποποίηση του καταστατικού του Σωματείου μας. Γιατί η συνδικαλιστική ενότητα των εργαζομένων σε Vodafone και Victus, εμποδίζει την Διοίκηση να πετύχει τους στόχους της: Να πετάξει τους τεχνικούς της Victus έξω από το Σωματείο μας σήμερα, για να μπορεί να ξεφορτωθεί με τον ίδιο τρόπο οποιοδήποτε άλλο τμήμα αύριο με μαζικό outsourcing. Να αποδυναμώσει συνολικά το Σωματείο, ώστε εν τέλει να καταργήσει την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην πράξη τόσο στη Vodafone όσο και στη Victus . Να επιβάλει παντού ατομικές συμβάσεις των 500 ευρώ και να διαλύσει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις, χωρίς να υπάρχει πλέον τίποτα εξασφαλισμένο από τον μισθό μέχρι και το διάλειμμα μας.

Συνάδελφοι,
Στην ίδια ανακοίνωση η Διοίκηση της Vodafone «δεσμεύεται» για την διατήρηση των καταβαλλομένων μισθών όλων των κατηγοριών και κλιμακίων καθώς και της οικειοθελούς παροχής στους εργαζόμενους. Την ίδια δέσμευση διατύπωσε γραπτώς πριν λίγες μέρες και η Διοίκηση της Victus προς όλους τους συναδέλφους που μεταφέρθηκαν από τη Vodafone στη Victus. Αυτές οι γραπτές δεσμεύσεις για συνέχιση εφαρμογής των όρων και των ρυθμίσεων της ΕΣΣΕ, δεν αποτελούν «οικειοθελή πράξη» των Διοικήσεων, όπως αυτές επιχειρούν να τις παρουσιάσουν. Είναι το αποτέλεσμα των πιέσεων που άσκησε το Σωματείο μας προς τις Διοικήσεις με τις περιοδείες, με τις Παραστάσεις Διαμαρτυρίας, με την αδιαπραγμάτευτη υπεράσπιση της ενιαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης, της μιας και ενιαίας συλλογικής σύμβασης για τους συναδέλφους στη Vodafone και για τους τεχνικούς που μεταφέρθηκαν στη Victus.

Ωστόσο, ούτε η Διοίκηση της Vodafone ούτε η Διοίκηση της Victus δεν διευκρινίζουν το διάστημα για το οποίο θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους όρους της ΕΣΣΕ, στο ύψος και την μορφή που αυτές ισχύουν σήμερα, ενώ δεν παραλείπουν να απειλούν με κατάργηση των όρων της ΕΣΣΕ «ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες». Επομένως, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την ανανέωση/υπογραφή της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης σε Vodafone και Victus, που είναι η μόνη πραγματική διασφάλιση των αξιοπρεπών μισθών και συνθηκών εργασίας.

Αυτή την μάχη όμως θα συνεχίσουμε να την δίνουμε με τους δικούς μας όρους και προϋποθέσεις. Για εμάς τους εργαζόμενους είναι ξεκάθαρο ότι η Διοίκηση της Vodafone επινοεί ένα φανταστικό «πρόβλημα» γύρω από την τροποποίηση του καταστατικού του Σωματείου μας. Δεν είναι ότι «δεν μπορεί», είναι ότι «ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ» να υπογράψει νέα Συλλογική Σύμβαση με το Σωματείο μας, γιατί θέλει να ΔΙΑΛΥΣΕΙ οποιοδήποτε εργασιακό δικαίωμα έχουμε κατακτήσει τα τελευταία χρόνια.

Οι εργαζόμενοι στη Vodafone και στη Victus έχουμε αποφασίσει να διατηρήσουμε την ενιαία συνδικαλιστική μας οργάνωση και εκπροσώπηση και να παλέψουμε για μια ενιαία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τόσο για τους εργαζόμενους στη Vodafone όσο και γι αυτούς που μεταφέρθηκαν στη Victus. Γιατί το συμφέρον μας ως εργαζόμενοι βρίσκεται σε αυτή την ενότητα. Και δεν προτιθέμεθα να θυσιάσουμε τα συμφέροντά μας, την ενότητά μας, ούτε να υποκύψουμε στους εργοδοτικούς εκβιασμούς.

Με αυτό το σκεπτικό καλούμε για μια ακόμη φορά τις Διοικήσεις της Vodafone και της Victus να εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία και να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας τόσο για τους εργαζόμενους στη Vodafone όσο και γι αυτούς που μεταφέρθηκαν στη Victus.

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone – Πάναφον

Τι τους κοιτάμε? Ενα ακόμη εργασιακό Γκουαντάναμο με εργαζόμενους-δούλους είναι, κόφτε τους ρε !

http://ergasiakodeltio.wordpress.com/2014/07/01/h-vodafone-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%B6%CE%BF/

Χρυσή Αυγή κατά του Εθνικού Θεάτρου

Χρυσή Αυγή κατά του Εθνικού Θεάτρου

Την απαγόρευση της δράσης του προγράμματος του Εθνικού Θεάτρου «ΦΟ(βος) ΡΑ(τσισμός) STOP» ζητεί με ερώτησή του προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Παιδείας και Πολιτισμού, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος
Με κοινή ανακοίνωσή τους, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου καταδικάζουν την ενέργεια.

Αναλυτικά, αναφέρουν:
«Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος, με ερώτηση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ζητάει την απαγόρευση της δράσης του προγράμματος του Εθνικού Θεάτρου «ΦΟ(βος) ΡΑ(τσισμός) STOP», του οποίου ο σκοπός είναι να ενημερώσει τα παιδιά στα σχολεία για τους κινδύνους της ανόδου του φασισμού και του ρατσισμού.
Εμείς, οι άνθρωποι που υπηρετούμε το θέατρο, είμαστε ενάντια σε ό,τι περιορίζει, ελέγχει, λογοκρίνει, καταστέλλει και εκφοβίζει τη θεατρική τέχνη. Ειδικότερα δε, από ανθρώπους που έχουν χαραγμένα στο σώμα τους συνθήματα της πιο ντροπιαστικής για την ανθρωπότητα πλευράς της ιστορίας. Από ανθρώπους που με την βία προσπάθησαν να ακυρώσουν θεατρικές παραστάσεις. Η τέχνη του θεάτρου είναι όπλο που στοχεύει στην αφύπνιση των συνειδήσεων. Αυτό το όπλο δεν θα το παραδώσουμε ποτέ.
Το Εθνικό Θέατρο, η πρώτη θεατρική σκηνή της χώρας, δεν μπορεί να μένει αμέτοχη στην πραγματικότητα. Οφείλει να κρατήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη, να προωθήσει την ελευθερία του λόγου, της έκφρασης, τη δημοκρατία. Οφείλει να βρίσκεται απέναντι σε ό,τι προσπαθεί να τα περιορίσει. Οφείλει να σταθεί απέναντι στον φασισμό, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία».

από: www.thepressproject.gr

Άδεια να παρακολουθεί 193 χώρες είχε η NSA

Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ εξασφάλισε το 2010 τη νομική έγκριση να παρακολουθεί 193 κράτη, με εξαίρεση τέσσερις αγγλόφωνες χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, σύμφωνα με την Washington Post
Η αμερικανική εφημερίδα εξασφάλισε από τον πρώην σύμβουλο της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν έγγραφα της δικαιοσύνης του 2010, με τα οποία δίνεται άδεια στην NSA να παρακολουθεί τις επικοινωνίες σε κατάλογο χωρών, οι οποίες είχε κριθεί ότι παρουσίαζαν ζωτικής σημασίας ενδιαφέρον για την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ε.Ε. και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) βρίσκονται επίσης μεταξύ των νόμιμων στόχων της NSA. Ωστόσο η Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, οι τέσσερις άλλες χώρες που ανήκουν στην ομάδα των «Πέντε Ματιών», μαζί με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν πολύ στενές σχέσεις συνεργασίας στον τομέα των πληροφοριών, αποκλείονται ειδικά από τον κατάλογο.
Η νομική έγκριση επέτρεπε επίσης στην NSA να υποκλέψει κάθε επικοινωνία, όπως τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αμερικανών πολιτών που αναφέρονταν σε ή σχετίζονταν με οποιονδήποτε ξένο στόχο.
Σχεδόν 90.000 στόχοι το 2013
Την Παρασκευή, ο διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών δημοσίευσε την πρώτη έκθεση διαφάνειας που καταγράφει τον όγκο των υποκλοπών της NSA. Το 2013, η NSA είχε σχεδόν 90.000 στόχους, με κάθε στόχο να αντιστοιχεί σε ένα πρόσωπο, μία ομάδα ή μία οργάνωση.
Μεταρρύθμιση του προγράμματος τηλεφωνικών παρακολουθήσεων της NSA στις ΗΠΑ καταρτίζεται στο Κογκρέσο, ωστόσο δεν προβλέπει αλλαγή στα προγράμματα για το εξωτερικό.

από: www.thepressproject.gr