ΛΑΡΚΟ: αθώα για τις εργοδοτικές δολοφονίες … ένοχος ο νεκρός εργάτης

γράφει η blackgcat

Cap_kills2Τον Ιανουάριο γράφαμε ότι για τη ΛΑΡΚΟ που μετράει δεκάδες νεκρούς σε όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας της, ουσιαστικά το πόρισμα είναι “ΦΤΑΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΣΟΥ”¨

Θυμίζουμε ότι σε μία από τις πρόσφατες εργοδοτικές δολοφονίες, στις 9 του Δεκέμβρη 2013 ένας εργαζόμενος 40 ετών με τρία παιδιά έπεσε από ύψος 25 μέτρων και σκοτώθηκε την ώρα της δουλειάς. Τον Ιανουάριο ανακοινώθηκε το πόρισμα της αιτίας του ατυχήματος, που με τη συνδρομή συναδέλφων του από το ξεπουλημένο σωματείο, ενοχοποίησε τον ίδιο τον νεκρό. Το εργοδοτικό κατασκεύασμα της απαλλαγής των διευθυνόντων από κάθε ευθύνη έφτασε να τυφλωθεί μπροστά στον άθλιο και πανάρχαιο εξοπλισμό που έχει η εταιρεία.

Χτες ακόμα ένας νεκρός εργάτης προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των νεκρών εργατών της Λάρυμνας (βλ. σχετικά εδώ). Ο εργάτης Παναγιώτης Σέτος από τη Μαλεσίνα, 47 χρονών, πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Oι συνθήκες του θανάσιμου ατυχήματος φυσικά παραμένουν ακόμα αδιευκρίνιστες. Όμως αναρωτιέται κανείς αν μεθοδεύεται το ίδιο σκηνικό “ενοχοποίησης” του νεκρού εργάτη, όπως στην περίπτωση του 40χρονου. Οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας δεν έχουν αλλάξει, τα θανάσιμα ατυχήματα στη ΛΑΡΚΟ βυθίζουν τη Λάρυμνα σε πένθος και μάλιστα η εταιρεία βγαίνει καθαρή, καθώς τα πορίσματα αποδίδουν τις ευθύνες στους οι εργάτες οι οποίοι “δεν έπρεπε να βρίσκονται στο σημείο εκείνο” κ.ο.κ. Το μόνο σίγουρο, είναι ότι οι εργάτες παραμένουν αναλώσιμα υλικά στην κρεατομηχανή της συσσώρευσης κέρδους.  

Η ανακοίνωση του σωματείου (βλ. εδώ), θεωρεί ότι η οργή και ο θρήνος των εργατών και όλης της περιοχής, μπορεί να εκφραστεί μέσω στάσεων εργασίας σήμερα 18/5 (τις 4 τελευταίες ώρες της απογευματινής και βραδινής βάρδιας) και σε τρίωρη στάση εργασίας όταν θα κηδευτεί ο συνάδελφός τους. Δηλώνουν δε ότι “δεν θα επιτρέψουν άλλο θανατηφόρο ατύχημα”. Στους πόσους νεκρούς άραγε καλείς σε απεργία; Και σε ποιο σημείο “σήψης” των μηχανημάτων αντιδράς; Αλλά ξέχασα την ευθύνη συνήθως την έχει ο εργάτης. 

Λούης Τίκας και η σφαγή στο Ludlow

index

Ο Λούης Τίκας και το δικό μας «Πάσχα»:

Η επανάσταση των εργατών για την Ανάσταση όλου του κόσμου 

Η επονομασθείσα Σφαγή του Λάντλοου υπήρξε μία από τις αιματηρότερες επιθέσεις της εργοδοσίας και του κράτους στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΗΠΑ. Έλαβε χώρα στις 20 Απριλίου του 1914 στην πόλη Λάντλοου του Κολοράντο και ήταν το αποκορύφωμα της εργατικής καταπίεσης των 12.000 ανθρακωρύχων της περιοχής.

Η εργατική αναταραχή τα χρόνια που προηγήθηκαν του Α” Παγκοσμίου Πολέμου έλαβε αξιοσημείωτες διαστάσεις στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ. Όταν ένας συνδικαλιστής σκοτώθηκε το φθινόπωρο του 1913, οι εργαζόμενοι των ορυχείων CFI, που ανήκαν στην οικογένεια Ροκφέλερ, κατέβηκαν σε απεργία. Εκκένωσαν τους καταυλισμούς της επιχείρησης, όπου έμεναν, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τους χαμηλούς μισθούς και τις άθλιες συνθήκες εργασίας. Ο δείκτης θνησιμότητας για τους εργαζομένους της επιχείρησης ήταν διπλάσιος από τον εθνικό μέσο όρο.

Η απεργία προκάλεσε την άγρια αντίδραση της οικογένειας Ροκφέλερ. Προσέλαβε το Πρακτορείο Ντετέκτιβ «Μπάλντουιν-Φελτς», προκειμένου να τρομοκρατήσει τους απεργούς και τη συνδικαλιστική τους ηγεσία. Το Πρακτορείο είχε σπουδαία φήμη σ” όλη την Αμερική για την αποτελεσματικότητά του στην καταστολή απεργιών. Προμήθευσε την εργοδοσία με οπλισμένους φρουρούς, ελεύθερους σκοπευτές, πράκτορες, επαγγελματίες προβοκάτορες, ακόμη μ” ένα τεθωρακισμένο όχημα με πολυβόλο.

Οι επιθέσεις των ανθρώπων της εργοδοσίας ήταν καθημερινό φαινόμενο στις κατασκηνώσεις, που εν τω μεταξύ είχαν στήσει οι απεργοί. Στις 17 Οκτωβρίου 1913 ένας απεργός σκοτώθηκε και δύο παιδιά τραυματίσθηκαν από τους πολυβολισμούς του τεθωρακισμένου οχήματος. Η κατάσταση είχε φθάσει στο απροχώρητο με τους απεργούς να μην υποχωρούν. Στις 28 Οκτωβρίου ο κυβερνήτης του Κολοράντο, Ιλάιας Άμονς, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Απέστειλε την Εθνοφρουρά στο Λάντλοου για να επιβάλει την τάξη και να διαλύσει την απεργία.

Η Εθνοφρουρά συνέχισε να κατατρομοκρατεί τους απεργούς, το ηθικό των οποίων χαλυβδωνόταν με την πάροδο του χρόνου. Ύστερα από τρεις μήνες στασιμότητας, ο κυβερνήτης Άμονς αποφάσισε να αποσύρει την Εθνοφρουρά, μη αντέχοντας το κόστος διατήρησής της επί μακρόν στο πεδίο της μάχης. Τότε οι Ροκφέλερ προσφέρθηκαν να επανδρώσουν την Εθνοφρουρά με δικό τους προσωπικό.

Στις 10 Μαρτίου 1914 ένας απεργοσπάστης βρέθηκε νεκρός στις γραμμές του τρένου κοντά στον καταυλισμό των απεργών. Ήταν η αφορμή για τις δυνάμεις καταστολής να ξεκαθαρίσουν μια και καλή την κατάσταση.

Η Εθνοφρουρά με τη νέα της σύνθεση αποφάσισε να ισοπεδώσει τις τεντουπόλεις, αν και ήταν σε χώρο ιδιοκτησίας των ανθρακωρύχων. Επελέγη η κατασκήνωση Λάντλοου, 30 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Τρίνινταντ. Το πρωί της 20ης Απριλίου οι εθνοφρουροί άνοιξαν πυρ, την ώρα που η ελληνική κοινότητα των ανθρακωρύχων γιόρταζε το Πάσχα με τον πατροπαράδοτο τρόπο.

Οι απεργοί ανταπέδωσαν το πυρ και η μάχη διήρκεσε επί ώρες. Ο ελληνικής καταγωγής συνδικαλιστής Λούης Τίκας, επικεφαλής της κατασκήνωσης, ζήτησε αργά το απόγευμα εκεχειρία από την Εθνοφρουρά. Ο επικεφαλής της, υπολοχαγός Λίντερφελντ, χτύπησε με τον υποκόπανο του όπλου τον Τίκα και τον έριξε στο έδαφος. Τρεις σφαίρες από όπλα εθνοφρουρών βρήκαν στην πλάτη τον πεσμένο συνδικαλιστή και τον αποτελείωσαν, σε ηλικία 30 ετών. Οι εθνοφρουροί επέδραμαν στη συνέχεια στην κατασκήνωση του Λάντλοου και την παρέδωσαν στις φλόγες. 17 άνθρωποι από την πλευρά των ανθρακωρύχων σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα, που έμεινε στην ιστορία ως «Η σφαγή του Λάντλοου».

Τα νέα διαδόθηκαν γρήγορα απ” άκρου εις άκρον των ΗΠΑ. Οπλισμένοι εργάτες από παρακείμενα ανθρακωρυχεία κινήθηκαν εναντίον της εθνοφρουράς του Κολοράντο, πολλοί άνδρες της οποίας αρνήθηκαν να χτυπήσουν τους απεργούς. Ομάδες απεργών δυναμίτισαν ανθρακωρυχεία και κατέλαβαν πόλεις του Κολοράντο. Στο Κογκρέσο, ο σοσιαλιστής βουλευτής του Ουισκόνσιν Βίκτωρ Μπέργκερ ζήτησε απ” τους εργαζομένους να πάρουν τα όπλα για να υπερασπισθούν τους εαυτούς τους.

Η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου. Έπειτα από 10 μέρες συγκρούσεων, ο κυβερνήτης του Κολοράντο, Ιλάιας Άμονς, ζήτησε την συνδρομή του Προέδρου Γούντροου Ουίλσον. Ο ομοσπονδιακός στρατός που εστάλη στην περιοχή αφόπλισε τους απεργούς, οι οποίοι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στα ανθρακωρυχεία χωρίς να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους. Μάλιστα, η εργοδοσία προχώρησε σε εκτεταμένες απολύσεις, αντικαθιστώντας τους απεργούς με μη συνδικαλισμένους εργάτες. Από την Εθνοφρουρά κανείς δεν διώχθηκε για τις επιθέσεις στους απεργούς και τις οικογένειές τους, που στοίχισαν τη ζωή σε 66 ανθρώπους, ηλικίας από 3 μηνών έως 45 ετών.

Louis Tikas: 30 ετών
James Fyler: 43 ετών
John Bartolotti: 45 ετών
Charlie Costa: 31 ετών
Fedelina Costas: 27 ετών
Onafrio Costa: 4 ετών
Frank Rubino: 23 ετών
Patria Valdez: 37 ετών
Eulala Valdez: 8 ετών
Mary Valdez: 7 ετών
Elvira Valdez: 3 μηνών
Joe Petrucci: 4 ½ ετών
Lucy Petrucci: 2 ½ ετών
Frank Petrucci: 4 μηνών
William Snyder Jr: 11 ετών
Rodgerlo Pedregone: 6 ετών
Cloriva Pedregone: 4 ετών

 

Από το βιβλίο του Ζήση Παπανικόλα: «Αμοιρολόϊτος: Ο Λουίς Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου» (Εκδόσεις ΚΑΤΑΡΤΙ). Ο Λούις Τίκας ήταν μέλος της IWW των Βιομηχανικών Εργατών του Κόσμου μιας από τις πιο ιστορικές συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αμερικής που δημιουργήθηκαν μετά από τα γεγονότα του Σικάγο για το Οκτάωρο.

Αργύρης Αργυριάδης

Λούης Τίκας και η σφαγή στο Ludlow- μικρού μήκους ντοκυμαντέρhttps://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=w5OtmHgQ0PA

http://iww.org.gr/

σχετικα:https://athens.indymedia.org/post/1525143/

 

 

Ταξική Πάλη & Εκλογές

Η πτώση του κοινωνικού και εργατικού κινήματος είχε ήδη ξεκινήσει πριν τις εκλογές του Μαΐου του 2012. Η αυτενέργεια των μαζών, η οποία είχε πάρει οξυμμένα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά τις μέρες των γενικών απεργιών που κηρύχτηκαν την τριετία 2009-2012 βρήκαν απώτατο όριο στις 12 Φλεβάρη του 2012.

Η γενικευμένη κοινωνική κινητοποίηση και οι συγκρουσιακές μορφές πάλης δέχτηκαν τόνους αστικής λάσπης από το σύνολο των κομματικών επιτελείων, των καθεστωτικών συνδικαλιστικών δομών και φυσικά των παπαγάλων των ΜΜΕ. Η προεκλογική περίοδος είχε ξεκινήσει και το αναδίπλωμα των πολιτικών μεσολαβητών αναδείκνυε την κάλπη ως τη μόνη λύση. Η πλειοψηφία του κόσμου που συμμετείχε στις διαδηλώσεις είχε ήδη αποσυρθεί και μια «πολιτική λύση» ασφαλώς θα ήταν πολύ πιο «ξεκούραστη».

Κι όμως, η αποχή ανήλθε στο 35% με τα λευκά και τα άκυρα να συμπληρώνουν με 2% το σύνολο ενός 37% που δεν ψήφισε τίποτε. Το ίδιο ολοκληρωτικό σύστημα διαμόρφωσης της κοινωνικής γνώμης όμως, αφού σιώπησε μπροστά στην αποχή, άρχισε να στήνει νέους δικομματισμούς και νέες συμμαχίες, ποιο ταιριαστές στην παρούσα κατάσταση. Εν τέλει επανεπιβεβαιώθηκε η άποψη που θέλει τις εκλογές ως αποσυμπιεστή της κοινωνικής διαμαρτυρίας.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι πάντα ο ίδιος: η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το κοινωνικό κίνημα μέσω της ανάθεσης διαμεσολάβησης του από τους πολιτικούς, σημαίνει ταυτόχρονα την άρνηση της αυτονομίας των καταπιεσμένων-εκμεταλλευομένων κι οδηγεί βέβαια στην απενεργοποίηση της βασικής συνθήκης για την πυροδότηση και της παραμικρής κοινωνικής ανατροπής: την ακηδεμόνευτη κοινωνική κινητοποίηση. Η πολιτική εκπροσώπηση συστήνεται ως μεσσιανική προοπτική λύτρωσης, άσχετα με το εάν ο «λυτρωτής» εκθειάζει το «κράτος πρόνοιας», «την επάνοδο στις αγορές», ή απλά «την αποτελεσματικότητα των καλοακονισμένων μαχαιριών του».

Το ξεπέρασμα δε, του αρχικού συλλογικού σοκ, που όσο δριμύ κι αν ήταν ταυτόχρονα αποτέλεσε κι έναυσμα αντίστασης, έχει δώσει τη θέση του σήμερα στην κανονικότητα των «μεταρρυθμίσεων». Το κλείσιμο νοσοκομείων δεν θεωρείται πια «αντικοινωνικό έγκλημα καθοσιώσεως», αλλά «συμμάζεμα των δημοσιονομικών πόρων», οι αυτοκτονίες δεν σοκάρουν, δύσκολα γενικά εντοπίζεται μια εξουσιαστική ενέργεια που ενώ διαρρηγνύει τον ίδιο τον ιστό της κοινωνικής ζωής, (π.χ. τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών) δεν τείνει να αποτελέσει μια, απρόοπτη μεν, συνήθεια δε, των υποτελών μαζών.

Παρόλα αυτά, ακόμη κι αν χάθηκε η δυνατότητα άρνησης της επέλασης του ολοκληρωτισμού σε πρώτο χρόνο, οι αντιστάσεις μεταμορφώθηκαν από το διάχυτο και το μαζικό στο συγκεκριμένο και ειδικό. Οφείλουμε να τις διαφυλάξουμε, να τις πολλαπλασιάσουμε και να τις συντονίσουμε επιθυμώντας να ξαναπάρουν κεντρικό και πιο συνειδητοποιημένο ρόλο μέσα στην εξέλιξη της ταξικής πάλης ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο. Οι κοινωνικές αντιστάσεις σήμερα, παρουσιάζονται διάσπαρτες και εν πολλοίς θρυμματισμένες, αυτό όμως δε σημαίνει ότι αξίζουν να ηττηθούν.

Το ζητούμενο παραμένει ο συντονισμός στη βάση των αναγκών των υποκειμένων που τους πυροδοτούν. Με μια προοπτική όμως που θα επιχειρεί να ξεπεράσει θετικά την ίδια την βάση πάνω στη οποία συγκροτούνται, ώστε να θέτουν ζήτημα αναγνώρισης των βαθύτερων αιτιών της υποτέλειας και πάλης ενάντια σε αυτές μέχρι την οριστική ανατροπή τους. Οι αγώνες στον επισιτιστικό κλάδο και σε δεκάδες επιχειρήσεις κάτεργα για καλυτέρευση των συνθηκών, η διαρκής πάλη ενάντια στις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, (παρά την νομική εκτροπή που έχει συντελεστεί στο εργατικό δίκαιο) η υπεράσπιση του αυτοδιαχειριστικού προτάγματος στον δευτερογενή τομέα ως αποτέλεσμα της εργατικής αυτοοργάνωσης κι όχι ως κομματικό ευχολόγιο εν είδει εκλογικού προγράμματος, αλλά και οι -έστω αποσπασματικές- δράσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ανέργων δίνουν κάποιες βάσεις από όπου μπορεί να επιχειρηθεί η ανάπτυξη των εργατικών αντιστάσεων και η αναβάθμιση των χαρακτηριστικών τους.

Η πείρα της πιο συνεπούς ενασχόλησης με το εργατικό ζήτημα τα τελευταία χρόνια οφείλει να μας κληροδοτήσει κάποια χρήσιμα συμπεράσματα. Το ελευθεριακό κίνημα -θέλουμε να πιστεύουμε- δεν βρίσκεται εκεί που βρισκόταν πριν δέκα -για να μην πάμε πιο πίσω- χρόνια, όπου η στάση του και η θέση του δεν έβρισκε πρόσβαση στο εργατικό υποκείμενο. Η συμμετοχή στους ταξικούς αγώνες των τελευταίων χρόνων θα πρέπει να μας εφοδιάσει με κάποια διδάγματα τουλάχιστον στους τρόπους πάλης και παρέμβασης. Ένα εξ’ αυτών των συμπερασμάτων πρέπει να είναι η άρνηση του εμμονικού σεχταρισμού και της υιοθέτησης απογειωμένων ζητούμενων ως προτάσεις καθημερινής πάλης στην εργατική μάζα. Ειδικότερο πρόβλημα ποατελεί η πρωθύστερη έκφραση συνολικών πολιτικών και ιδεολογικών αντιλήψεων έναντι της κατασκευής δομών παρέμβασης και δράσης.

Η εμπειρία της Κίνησης Εργατικής Χειραφέτησης & Αυτοοργάνωσης όσο και της Πρωτοβουλίας για τον Συντονισμό Σωματείων Βάσης, εργαζομένων, ανέργων & συλλογικοτήτων, που αμφότερες έκλεισαν τον κύκλο δράσης τους, ανέδειξαν ακριβώς τα προβλήματα των πολιτικό-συνδικαλιστικών σχημάτων τα οποία όσο χρήσιμα κι αν είναι σε επίπεδο ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης με το υπάρχον, καταλήγουν να οριοθετούν μόνο πολιτικά επίδικα δύσκολα αναπαράξιμα από την εργατική κινητοποίηση.

Η ανάδειξη του αμιγώς πολιτικού τους σκέλους έναντι του συνδικαλιστικού, προωθεί τον μετασχηματισμό τους σε πολιτικούς -έστω μετωπικούς- σχηματισμούς, -όπως τόσοι άλλοι που με διαφορετικά περιεχόμενα έχει γνωρίσει το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα- βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την διαδικασία δημιουργίας δομών εργατικής και συνδικαλιστικής ζύμωσης. Το επιπλέον συμπέρασμα είναι ότι αυτή η διαπίστωση επιβεβαιώνεται ακόμα κι αν κατορθωθεί η συμμετοχή και αμιγώς εργατικών σχηματισμών ή/και σωματείων, καθώς η χάραξη κάθετων πολιτικών γραμμών αναιρεί το πεδίο ζύμωσης των εργατικών συντεταγμένων και αναδιαμορφώνει πεδία απομονωτισμού. Έτσι οι προωθημένες προτάσεις οργανωτικού διαχωρισμού από τη γραφειοκρατία ή άλλες τέτοιου είδους, αντί να αποτελέσουν πρόταση παραδείγματος σε άλλες εργατικές κινητοποιήσεις καταλήγουν να φαίνονται σαν επιδείξεις ελιτισμού ενός διαχωρισμένου κομματιού που συγκροτείται σε πολιτική/ιδεολογική και όχι σε ταξική βάση.

Οι ίδιες δε οι γραφειοκρατίες φαίνονται μέσα στη δίνη του σύγχρονου ολοκληρωτισμού κι ενώ τα πάντα καταρρέουν, πιο ισχυρές από ποτέ. Ισχυρές βέβαια στο ρόλο που είχαν από πάντα: την συντριβή των ακηδεμόνευτων εργατικών αντιστάσεων. Κανένα ξεπέρασμα δεν έχει συντελεστεί. Ο εγκλωβισμός στις 24ωρες φαρσοκωμωδίες έχει γίνει μέγγενη για το ταξικό κίνημα. Η αποχή είναι οπισθοχώρηση από τα αυτονόητα της απεργιακής συμμετοχής ενώ η συμμετοχή αναδεικνύεται σε αγγαρεία περιπάτων σε πόλεις που όλοι ανεξαιρέτως οι παραγωγικοί χώροι δουλεύουν εντατικότατα. Οι ουσιαστικοί δε, θύλακες αντίστασης επιλέγονται και υπερασπίζονται από όλο και λιγότερους (π.χ. συντονιστικό δράσης ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές) και όταν θέτουν πραγματικά επίδικα (π.χ. προκήρυξη απεργίας Κυριακή και κλείσιμο καταστημάτων) δέχονται την ωμή κρατική καταστολή.

Η δική μας δράση, η αναρχική παρέμβαση θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν της όλα τα τωρινά δεδομένα. Η στρατηγική της στόχευση σίγουρα θα πρέπει να ορίζεται από την ουσία και όχι από το θέαμα. Αυτή η τοποθέτηση θα πρέπει να ιεραρχήσει μόνιμα και σταθερά στο πιο ψηλό σημείο την παρέμβαση στους εργατικούς χώρους και όχι εντός του αναρχικού χώρου, απ’ τον οποίο θα πρέπει κυρίως να δανειστεί την διάθεση για μάχη.

Η τακτική ενασχόληση η οποία είναι αναγκαία προϋπόθεση για την συγκρότηση δομών σημαίνει την σταθερή παρουσία σε αγώνες με συγκεκριμένες δράσεις επιχειρώντας την συσπείρωση δυνάμεων δίχως αυταπάτες για απαγκίστρωση από την εκμεταλλευτική κατάσταση της σχέσης κεφάλαιο, της κρατικής επιβολής και της συνδικαλιστικής κηδεμονίας σε ένα απόγευμα. Επιπλέον καθήκον για τις συλλογικότητες της αναρχικής κοινότητας -και μάλιστα επιτακτικό- είναι ο διάλογος επί των παραπάνω ζητημάτων με προοπτική έναν συντονισμό που θα προσανατολίζεται στην δράση και την αποτελεσματική εκπλήρωση των απαραίτητων προϋποθέσεων για την απόπειρα οικοδόμησης ενός ισχυρού και όχι ευκαιριακού ταξικού ακηδεμόνευτου κινήματος.

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Επιστολή εργαζόμενης από το κατάστημα Σαλαντίν την οποία μοίρασε στους συναδέλφους της αλλά και στα αφεντικά:

Σαλαντιν“Προς τους εργοδότες του Σαλαντίν 
Ξεκίνησα να εργάζομαι (επίσημα) στην επιχείρηση σας την 13/12/13.Προσλήφθηκα να δουλεύω ως σερβιτόρα ενώ εν γνώση μου υπέγραψα ότι δούλευω ως μπουφετζού.
Από την πρώτη κιόλας στιγμή έμαθα από τους συναδέλφους μου ότι η εργοδοσία χρώσταγε λεφτά από δεδουλευμένα (δώρα,επιδόματα,κυριακές,νυχτερινά,αργίες).Μετά από κουβέντα που πραγματοποιήθηκε με τους συναδέλφους μου σε σχέση με εργασιακά μας ζητήματα, κλήθηκα από εσάς να απολογηθώ για τη συμμετοχή μου σε αυτήν μιας και ήμουν ”νέα” στην δουλειά.
Οι εργασιακές διεκδικήσεις των συναδέλφων μετατράπηκαν σταδιακά από εσάς σε εκδικητικές απολύσεις λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης.Από την πρώτη στιγμή όσοι σταθήκαμε φανερά αλληλέγγυοι ήρθαμε αντιμέτωποι με ύβρεις, φωνές και εκβιασμούς όπως ”και που νομίζεις ότι θα βρεις τώρα αλλού δουλειά μαλακισμένο?” από την εργοδότρια Β.Γ.
Η απάντηση σας προς το μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης των άδικα απολυμένων συναδέλφων μας και στην απεγνωσμένη σας προσπάθεια να φέρετε πίσω τους εκατοντάδες πελάτες που δεν ξαναπάτησαν το πόδι τους στο μαγαζί, ήταν ενα δημόσιο κύμα συκοφαντιών και ψεμμάτων.Η συναδελφική αλληλεγγύη σας έφερε τόση ταραχή που φτάσατε στο σημείο χωρίς ντροπή να επικαλεστείτε, ότι η συνδικαλιστική δράση των απολυμένων είχε ως αιτία την επιπλοκή της εγκυμοσύνης σας…ξεκάθαρη επίκληση στο συναίσθημα των απογοητευμένων πελατών και ψυχολογικού εκβιασμού των απολυμένων αλλά και των υπόλοιπων εργαζομένων του μαγαζίου.

”ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΛΛΟΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΛΑΚΙΣΜΕΝΟ?”
Μπροστά στον εκβιασμό της ανεργίας που μου πουλήσατε σας δίνω την παραίτηση μου (για να μην έχετε να συντηρείτε και εμένα!), δηλώνωντας την αμμέριστη συμπαραστασή μου σε όλα τα αιτήματα των απολυμένων συναδέλφων, και με την σειρά μου αξιώνω καταβολή υπόλοιπου δεδουλευμένων, δώρων και επιδομάτων.
Όσο σκληροί και αν είναι οι καιροί ούτε σας πουλάμε την αξιοπρέπεια μας, ούτε θα την αγοράσετε.
16/05/14

Μ.Ρ.Τ
Υ.Γ: Η τελευταία προκλητική σας κίνηση με την επιβολή των προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων προς τους απολυμένους συναδέλφους μας,δείχνει πόσο αξιολύπητοι είστε….”

Όχι άλλες θυσίες για τα κέρδη των αφεντικών

988877_1439086119637495_977681959_n282 είναι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί ανθρακωρύχοι μέχρι στιγμής (συνεχώς ο αριθμός αυξάνεται), μετά από έκρηξη που έγινε σε ανθρακωρυχείο στην δυτική πόλη Σόμα (από τα μεγαλύτερα ορυχεία της χώρας –  απασχολεί 6500 εργαζομένους), της Τουρκίας το βράδυ της 13 Μάη.
787 εργάτες εγκλωβίστηκαν στις βαθιές σήραγγες του ορυχείου, έπειτα από κατάρρευση στοών. Πηγές στην Τουρκία αναφέρουν πως υπάρχουν διασυνδέσεις της διοίκησης της εταιρείας <<soma komur isletmelen AS>> όπου και ανήκει το ορυχείο, με τις τοπικές αρχές και την κεντρική εξουσία. Κανένα μέτρο ασφαλείας δεν είχε παρθεί αναφέρουν εργαζόμενοι και συνδικάτα. Οι ανθρακωρύχοι δούλευαν συνεχώς κάτω από άθλιες συνθήκες, όπως άλλωστε και στα περισσότερα ορυχεία της Τουρκίας.
Κυβερνώντες και διοικούντες της εταιρείας εμφανίστηκαν ακόμα μια φορά προκλητικοί εκφράζοντας με δηλώσεις τους την καπιταλιστική βαρβαρότητα που εκπροσωπούν:
<<Ακόμη δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το δυστύχημα. Δεν υπάρχει δική μας αμέλεια σε αυτό το περιστατικό>>…
Ακίν Τσελίκ, διευθυντής της μονάδας του ορυχείου
<<Ο θάνατος είναι κάτι συνηθισμένο σε αυτή την δουλειά… Η βιβλιογραφία είναι γεμάτη από τέτοια περιστατικά>>…
Ερντογάν Ταγίπ
Το απόγευμα της Τετάρτης (14/5) εκατοντάδες ανθρακωρύχοι και συγγενείς των θυμάτων έδειξαν πως η εργατική τάξη αναγνωρίζει στα πρόσωπα των εξουσιαστών τους υπεύθυνους για τα εργοδοτικά εγκλήματα. Προϋπάντησαν στο ορυχείο της Σόμα τον φασίστα πρωθυπουργό Ερντογάν  και άλλα μέλη της κυβέρνησης με επίθεση στο κομβόι τους. Όρμησαν με πέτρες και κλωτσιές στο αυτοκίνητο του Ερντογάν.
Η ταξική οργή για τους εκατοντάδες νεκρούς εργάτες απλώθηκε στους δρόμους της Τουρκίας από την ίδια μέρα που μαθεύτηκε το έγκλημα. Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν στην πλατεία Ταξίμ (συμβολικό σημείο για τους αγώνες των καταπιεσμένων της Τουρκίας – Μη ξεχνάμε πως η φασιστική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις την περασμένη εργατική πρωτομαγιά σε αυτό το σημείο), αλλά και στην Άγκυρα.
Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της εταιρείας και με κόκκινη μπογιά γράφτηκε στους τοίχους η λέξη που χαρακτηρίζει τα αφεντικά: «δολοφόνοι».
Την Πέμπτη καλέστηκε από συνδικάτα και ταξικές οργανώσεις απεργία και η ανταπόκριση σε όλες τις πόλεις ήταν μεγάλη. Μόνο στην Σμύρνη κατέβηκαν στον δρόμο 20000 διαδηλωτές. Οι μπάτσοι σε όλη την επικράτεια της χώρας επιτέθηκαν στους διαδηλωτές με χημικά, ξύλο και αντλίες νερού με σκοπό να διαλύσουν τα πλήθη.
Μετά τους πλακωμένους εργάτες στο εργασιακό κάτεργο έρχεται και η καταστολή για να ολοκληρώσει την εικόνα της καπιταλιστικής πραγματικότητας.
Η εργατική τάξη της Τουρκίας στέκεται όρθια και απαντάει δυναμικά στο φασιστικό καθεστώς . Στήνει προλεταριακά οδοφράγματα. Συγκρούεται με μπάτσους και εναντιώνεται στην επίθεση του κεφαλαίου.
Να οργανώσουμε τις αντιστάσεις και της διεθνιστική ταξική Αλληλεγγύη σε κάθε σημείο του καπιταλιστικού κόσμου.

Επαναπρόσληψη του συναδέλφου μας στην επιχείρηση Bruno Coffee Stores

Επαναπρόσληψη του συναδέλφου μας στην επιχείρηση Bruno Coffee Stores

Από τη πρώτη μέρα κιόλας της απόλυσης του συναδέλφου μας η απάντηση του σωματείου μας προς την εργοδοσία ήταν άμεση και δυναμική (πρώτη παρέμβαση στο κατάστημα http://svedi2012.blogspot.gr/2014/03/brouno.html). Ακολούθησαν κι άλλες παρεμβάσεις, κείμενα, τρικάκια, πανό στα Ιωάννινα από το ΣΒΕΔΙ και αλληλέγγυο κόσμο αλλά και στη Θεσσαλονίκη, σε κατάστημα της αλυσίδας, από το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων Θεσσαλονίκης (http://svedi2012.blogspot.gr/2014/04/bruno-coffee-stores.html). Έπειτα από τρεις εβδομάδες από την απόλυση, έγινε η επαναπρόσληψη και ο συνάδελφός μας επέστρεψε στην εργασία του.
Ευχαριστούμε την ανοιχτή συνέλευση εργαζομένων στο κλάδο του επισιτισμού στα Ιωάννινα, το Σωματείο Σερβιτότων Μαγείρων Θεσσαλονίκης και τον αλληλέγγυο κόσμο που βοήθησε. Ακολουθεί το κείμενο επαναπρόσληψης και η σχετική αφίσα:
Η εργοδοσία της επιχείρησης “Bruno Coffee Stores”στα Ιωάννινα στις 22 Μαρτίου απέλυσε διανομέα συνάδελφό μας ,μέλος του σωματείου ΣΒΕΔΙ, επικαλούμενη τη γνωστή και εξοργιστική ,σε εμάς, καραμέλα των αφεντικών πως “έχει πέσει η δουλειά”.Οι πραγματικοί και ξεκάθαροι λόγοι της απόλυσης του συναδέλφου ήταν η συνδικαλιστική του δράση και στάση καθώς και οι νόμιμες διεκδικήσεις του γι’ αυτόν και για τους συναδέλφους του στην επιχείρηση (δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα, επίδομα αδείας, μηχανάκι, βενζίνη).
Έπειτα από την απόλυση του συναδέλφου μας ακολούθησαν 4 μαζικές παρεμβάσεις (50-60 άτομα), 3 στα Ιωάννινα από το ΣΒΕΔΙ και αλληλέγγυο κόσμο και μία στη Θεσσαλονίκη από το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων Θεσσαλονίκης, έξω από καταστήματα της αλυσίδας Bruno, πετάχτηκαν τρικάκια, μοιράστηκαν κείμενα του σωματείου σε πελάτες και περαστικούς, κρεμάστηκαν πανό, φωνάχτηκαν συνθήματα. Έπειτα από 4 παρεμβάσεις, εκατοντάδες κείμενα και χιλιάδες τρικάκια, έγινε η επαναπρόσληψη του συναδέλφου μας.
Τα αφεντικά της επιχείρησης έπειτα από διαπραγματεύσεις με το διανομέα και μέλη του σωματείου, στις 14 Απρίλη επαναπροσέλαβαν το συνάδελφο, αφού ζητήσαμε να δεσμευτούν πως δεν θα απολύσουν άλλο συνάδελφο από την επιχείρηση, και μαζί με την επαναπρόσληψη ικανοποιήθηκαν και οι διεκδικίσεις του διανομέα που είναι και πάγια αιτήματα του σωματείου μας. Ποια είναι αυτα? Πλέον ο συνάδελφος εργάζεται με τον εξοπλισμό να παρέχεται απο την ίδια την επιχείρηση δηλαδήτομηχανάκι, τα αδιάβροχα, το μπουφάν και το κράνος. Τα έξοδα κίνησης, η βενζίνη, προστίθονται πλέον στα συνολικά έξοδα του καταστήματος και όχι από τη τσέπη του διανομέα καθώς και τα service στο μηχανάκι είναι αποκλειστική ευθύνη της επιχείρησης! Πέρα όμως από την ικανοποίηση όλων των παραπάνω, ο συνάδελφος συνεχίζει και εργάζεται με το ίδιο μεροκάματοπου έπερνε και πριν την απόλυσή του όπως επίσης και με την καταβολή από την εργοδοσία ΟΛΩΝ των νόμιμων επιδομάτων-δώρων (δώρο Πάσχα, δώρο Χριστουγέννων, επίδομα καλοκαιριού, επίδομα αδείας κ.ά.).
Στην εποχή που διανύουμε,με την ανεργία αλλά και τη μαύρη εργασία να αυξάνουν, με τα κεκτημένα χρόνων των εργαζομένων να χάνονται σε μία νύχτα και με τα αφεντικά να “κόβουν και να ράβουν” στα μέτρα τους τις συνθήκες εργασίας και τα μεροκάματα των εργαζομένων η λύση σίγουρα δεν είναι να σκύψουμε το κεφάλι και να πούμε “δόξα το θεό που έχουμε δουλειά και βγάζουμε και ένα μεροκάματο”. Δε πρέπει να ενδώσουμε στους εκβιασμούς και τα διλλήματα των αφεντικών αλλά θα πρέπει να οργανωθούμε, εμείς οι εργαζόμενοι, σε σωματεία βάσης και να συλλογικοποιήσουμε τα προβλήματά μας, οριζόντια και αμεσοδημοκρατικά. Με συλλογικούς αγώνες των εργαζομένων μπορούν να κερδιθούν πολλά και να διεκδικήσουμε περισσότερα. Εξάλλου σκοπός δεν είναι να αλλάξουμε επάγγελμα αλλά να αλλάξουμε το επάγγελμα!
svedi2012.blogspot.gr
svedi.ioannina(at)gmail.com

Πέντε μύθοι για την Ουκρανία

Πέντε μύθοι για την Ουκρανία

Ο πρώτος μύθος: Ο Κοζάκικος

Η Ουκρανία ενοποιήθηκε, όπως την ξέρουμε σήμερα, μόνο μετά τα αποτελέσματα του Β’ ΠΠ.
Πριν ήταν διασπασμένη μεταξύ μεγάλου αριθμού αυτοκρατοριών και οι κάτοικοι της δεν αυτοαποκαλούνταν Ουκρανοί. Από το τέλος του Μεσαίωνα αυτή η γη είχε γίνει καταφύγιο φυγάδων χωρικών. Αυτοί εγκαταστάθηκαν πυκνά για να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Πολέμησαν για προνόμια μέσα στην Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία εξαιτίας της διεκδίκησης των οποίων ξέσπασε η εξέγερση του Khmelnytsky το 1648. Ορισμένοι μαρξιστές θεωρούν την εξέγερση αυτή αστικού χαρακτήρα. Εκατό χρόνια πέρασαν και τον 18ο αιώνα η αυτοκράτειρα Αικατερίνη εξόντωσε τον κοζάκικο στρατό (Zaporizhian Sich) με αποτέλεσμα να εξαφανίσει τους Ουκρανούς Κοζάκους ως τάξη.
Τελικά οι Κοζάκοι -είτε ως κάτοικοι, είτε ως έθνος- μετατράπηκαν σε μια ομάδα πολιτών με προνόμια στην Ρωσική αυτοκρατορία. Είχαν (εντός μίας μειοψηφίας) το δικαίωμα της οπλοκατοχής, να εκλέγουν τους επικεφαλής τους και να διατηρούν μια σχετική αυτονομία. Γι αυτό το λόγο οι Κοζάκοι έγιναν οι βασικοί υποστηρικτές του τσαρικού καθεστώτος στην διάρκεια καταστολής τοπικών επαναστάσεων.

Διαδηλωτής με κοζάκικη αμφίεση στο οδόφραγμα του Maidan. Πηγη: www.guillaume-herbaut.com

Διαδηλωτής με κοζάκικη αμφίεση στο οδόφραγμα του Maidan. (Πηγη: www.guillaume-herbaut.com)

Στη τωρινή κατάσταση, ο Κοζάκικος μύθος χρησιμοποιείται ταυτόχρονα τόσο από τους Ουκρανούς εθνικιστές των οποίων οι γραφικοί αντιπρόσωποι εμφανίζονταν στα οδοφράγματα με μακρύ μουστάκι και παραδοσιακή αμφίεση όσο και από τους Ρώσους στην Κριμαία που ντύνονται με αμφιέσεις των αρχών του 20ου αιώνα. Αυτό το είδος του “ρετρό-φετιχισμού” τους δίνει το ιστορικό υπόβαθρο για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων τους.

 

Ο δεύτερος μύθος: Ο Πολωνικός

Στη Δυτική Ουκρανία, Ουκρανοί και οι Πολωνοί συμβίωναν έχοντας οικονομικές, πολιτιστικές και πολιτικές σχέσεις οι οποίες παρότι δεν ήταν απολύτως αρμονικές κράτησαν για εκατοντάδες χρόνια. Αυτές οι περιοχές ήταν μέρος της Πολωνο-Λιθουανικής κοινοπολιτείας, αλλά μετά την δεύτερη και την τρίτη Πολωνική διάσπαση που συνέβη το 1793 και το 1795 αντίστοιχα, η Δυτική Ουκρανία εντάχτηκε στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία και παρέμεινε μέρος της μέχρι και το τέλος του Α’ ΠΠ το 1918. Μέχρι και το 1939, οι Πολωνοί συνήθιζαν να ζουν στις πόλεις ενώ οι Ουκρανοί στην ύπαιθρο. Με την άνοδο του Εθνικισμού στην διάρκεια του 19ου αιώνα, η εθνική προέλευση των πολιτών ανεδείχθη ως πρωτεύον ζήτημα με τις συγκρούσεις μεταξύ τους να αναζωπυρώνονται μετά τον Α’  ΠΠ. Αμφότεροι Πολωνοί και Ουκρανοί συγκρούονταν διεκδικώντας τις περιοχές της Vohlynia και της Ανατολικής Γαλικίας με επίκεντρο την πόλη Lwow.
Στο αίτημα για διεύρυνση της ουκρανικής αυτονομίας, οι αρχές της Βαρσοβίας απάντησαν με την ενίσχυση του αστυνομικού καθεστώτος[1].
Αρχικά οι δράσεις του Ουκρανικού Εξεγερσιακού Στρατού (UPA), του οποίου η μαυροκόκκινη σημαία η οποία ήταν εμφανής σε όλους σε διάφορες συγκεντρώσεις, είχε αντιπολωνικό χαρακτήρα. Στόχος του UPA ήταν η εγκαθίδρυση ενός ενιαίου ανεξάρτητου εθνικού κράτους στην Ουκρανική επικράτεια. Αρχικά, η ιδεολογία του UPA έκλεινε προς τα αριστερά θυμίζοντας το αριστερό σκέλος του Βασκικού Εθνικισμού. Ο UPA αναδύθηκε ξεχωριστά από την Οργάνωση των Ουκρανών Εθνικιστών (OUN) στο Volyn και ονομάζονταν “UPA-Polissian Sich”. Μερικές πηγές περιγράφουν την οργάνωση αυτή ως μια μορφή “αυτοάμυνας των χωρικών”. Ο UPA (Ukrayins’ka Povstans’ka Armiya) ήταν πολύ ετερογενής. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ένας UPA. Διαφορετικά στρατιωτικά αποσπάσματα συχνά μπερδεύονται κατά λάθος αναφερόμενα με το ίδιο όνομα. Αυτά τα αποσπάσματα ήταν ξεκάθαρα διαφορετικών ιδεολογικών πεποιθήσεων και συχνά είχαν πολεμήσει αναμεταξύ τους. Για παράδειγμα ο UPA του Bulba-Borovets (από την άνοιξη του ‘42)[2], αποτελούταν κυρίως από πρώην αστυνομικούς που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αντιποίνων και στις δολοφονίες Εβραίων μετατρεπόμενοι σε αντάρτες ενάντια στους Ναζί. Όμως ο OUN-UPA έδρασε διαφορετικά.

Το θέμα της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (OUN – ίδρυση το 1929 στη Βιέννη), στο σύνολό του, είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο. Είναι δυνατόν να μιλήσουμε για το διαχωρισμό εντός της OUN σε δύο πλευρές – οι προσκείμενοι στον Bandera (OUN-B -από τον Οκτώβρη του ‘42) και οι προσκείμενοι στον Melnykov (OUN-Μ– από την άνοιξη του ‘43). Ενώ η πιο μετριοπαθής στάση του Melnykov (ο οποίος όμως είχε σταθερή συνεργασία με τις ναζιστικές δυνάμεις) είχε αναφορές στο Μουσολινικό καθεστώς, η τάση του Bandera ήταν πιο εξτρεμιστική και προσανατολισμένη προς το Ναζιστικό. Είναι παράδοξο ότι ο “Δεξιός Τομέας” (Pravyi Sektor) αυτοαποκαλείται συνεχιστής του Bandera την στιγμή που χρησιμοποιεί τα σύμβολα του Melnykov. H OUN διασπάστηκε και χρησιμοποίησε μεθόδους αντάρτικού που έγιναν αντικείμενο διαφορετικών ερμηνειών. Αλλά μετά το Holodomor[3], έπαψαν να είναι θετικά προσκείμενοι προς την ΕΣΣΔ και μεταξύ των δύο παγκοσμίων πολέμων προφανώς δεν ήταν σοσιαλιστές. Ο βασικός θεωρητικός του OUN ήταν ένας Νιτσεϊκός-μυστικιστής, ο Dmytro Dontsov, ένας από τους πιο σημαντικούς υποστηρικτές του Ολοκληρωτικού Εθνικισμού[4] ο οποίος πήρε πολλά στοιχεία από τους Γάλλους και Ιταλούς φασίστες, αλλά όχι από τους Ναζιστές. Ο ηγέτης του OUN, Yevhen Konovalets, ήταν σίγουρα πολύ μακριά από την αριστερή πτέρυγα…
Η OUN παρακολουθούσε με συμπάθεια την Σοβιετική εμπειρία μέχρι και την υπογραφή του συμφώνου Μολότοφ-Ρίμπεντροπ το 1939[5], όταν και βρέθηκε σε άμεση αντιπαράθεση με τον Κόκκινο Στρατό. Πολέμησε τόσο τον Κόκκινο Στρατό όσο και εναντίον των Ναζί μετά το τρίτο συνέδριο τον Φλεβάρη του 1943. Παρότι οι επικεφαλής της υποστήριζαν ότι οι Γερμανοί ήταν δευτερεύουσας σημασίας απειλή σε σχέση με την ΕΣΣΔ για το σχέδιο δημιουργίας ανεξάρτητης Ουκρανίας, το τρίτο συνέδριο του OUN-B κατάργησε τον φασιστικό χαιρετισμό και αποφάσισε την ανοιχτή σύγκρουση με τον ναζιστικό στρατό.

Προπαγανδιστικό ποστερ του UPA. Ο Στρατιώτης πατά τα λάβαρα της ΕΣΣΔ κ των Ναζί

Προπαγανδιστικό πόστερ του UPA. Ο Στρατιώτης ποδοπατά τα λάβαρα της ΕΣΣΔ κ των Ναζί

Μάλιστα τον Ιούνη του 1943 ο Himmler οργάνωσε την επιχείρηση ΒΒ (Bandenbekδmpfung) με σκοπό την εξόντωση των αντάρτικων θυλάκων του UPA. Παρόλα αυτά όμως στις αρχές του 1944, ο UPA συνεργάστηκε με μονάδες των Γερμανών όπως οι Wehrmacht, Waffen SS, SiPo και SD. ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1944  μονάδες του UPA πολεμούσαν εναντίον των Γερμανικών δυνάμεων για την υπεράσπιση ουκρανικών χωριών.
Στο σήμερα ο UPA, παρότι αμφιλεγόμενος και αντιφατικός, για πολλούς Ουκρανούς είναι ο πυρήνας του εθνικού ιδεώδους.

Παρ όλη την αρχικά αριστερή κατεύθυνση, το 1943 οι φοβερές σφαγές των Πολωνών στο Volyn[6] έγιναν. Εκτός της συμμετοχής στις σφαγές στο Volyn, η OUN (και συγκεκριμένα ο Roman Shukhevich, στρατηγός του OUN-B) είναι που μπορεί να κατηγορηθεί για την ενεργή συμμετοχή στο πογκρόμ του Lwow ενάντια σε Εβραίους κυρίως, αλλά και εναντίον Πολωνών και Ρώσων, στην διάρκεια των πρώτων ημερών της εισβολής της Wehrmacht στην πόλη[7].

Πογκρόμ του Lwow. Αιχμάλωτοι οδηγούνται προς εκτέλεση

Πογκρόμ του Lwow 1941

Στη Σοβιετική και μετέπειτα Ρωσική ιστοριογραφία, ο UPA αναφέρεται ως συνεργάτης της Wehrmacht, όμως μάλλον αυτοί προσπαθούσαν να ελιχθούν μεταξύ δύο ολοκληρωτικών αυτοκρατοριών. Η μυθολογία σχετικά με τον UPA είναι ένας από τους παράγοντες που δημιουργούν την σύγχρονη Ουκρανική εθνική ταυτότητα και αυτός είναι ο λόγος που οι σημαίες του ανεμίζουν στην ίδια γραμμή με τις επίσημες ουκρανικές σημαίες. Στις τάξεις του UPA πολέμησαν από τυχοδιωκτικά στοιχεία μέχρι και άτομα τα οποία είχαν διωχθεί από το καθεστώς της ΕΣΣΔ[8].

Ουκρανικό γραμματόσημο του 2009 με τον Stepan Bandera

Ουκρανικό γραμματόσημο του 2009 με τον Stepan Bandera

για τα 100 χρόνια από την γέννησή του

Από μία ιστορική οπτική σχετικά με το υπόβαθρο της εθνικής ουκρανικής ταυτότητας, οι Κοζάκοι και ο Bandera είναι αμφιλεγόμενοι[9] με ένα μέρος του Ουκρανικού πληθυσμού να αμφισβητούν αυτά τα γεγονότα ως μύθους, όπως όμως όλοι οι μύθοι έχουν μόνο έμμεση σχέση με την πραγματική ιστορία στο σήμερα.

Ο τρίτος μύθος: Ο Ρώσικος

Ο πληθυσμός του Κιέβου ορκιζόταν πίστη στον Ρώσο Τσάρο στα μέσα του 17ου αιώνα. Από τότε, εκτός μικρών περιόδων πολέμων και επαναστάσεων, τα Κεντρικά και Νοτιοανατολικά μέρη της Ουκρανίας είχαν φιλικές σχέσεις με την Ρωσία μέχρι το 1991. Η αφοσίωσή τους στην Μόσχα μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι έχουν εποικιστεί από κύματα μετανάστευσης από την Ρωσία τον 18ο και 19ο αιώνα. Ιδρυμένο το 1869, το Donetsk (Yuzovka την εποχή του τσάρου) ήταν το οχυρό των Κοζάκων του Don, οι οποίοι εξελίχθηκαν στους πιο πατριώτες σε σχέση με την Ρωσία. Η Ρώσικη γλώσσα ομιλούνταν ενεργά στα Νότια και Ανατολικά μέρη της χώρας και επίσης στο Κίεβο. Πολλοί από τους κατοίκους είναι δίγλωσσοι. Μία από τις υποσχέσεις του Προέδρου Yanukovich ήταν να ανακηρύξει τα ρώσικα σε επίσημη γλώσσα. Παρόλο τον μεγάλο αριθμό ρωσόφωνων, η Ρώσικη γλώσσα παραγκωνίστηκε και μόνο το 2012 αναγνωρίστηκε ως επίσημη περιφερειακή γλώσσα. Στη Σοβιετική περίοδο υπήρξε σκληρή “Ρωσοποίηση”, αλλά στην δεκαετία του ‘90 μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, ξεκίνησε η αδέξια εθνικιστική πολιτική προστασίας της Ουκρανικής γλώσσας οδηγώντας όμως σε αδιέξοδο. Πολιτικοί και από τις δύο πλευρές σπεκούλαραν με το γλωσσικό ζήτημα ανοιχτά.
Όσοι ήταν υπέρ της Ουκρανικής γλώσσας, καταστρατήγησαν την απόφαση σε γελοίο βαθμό, ενώ όσοι ήταν υπέρ της Ρωσικής την υπερασπίστηκαν γελοιωδώς, καθώς ήταν ένα παιχνίδι που συνέφερε αμφότερα τα δύο στρατόπεδα. Στην Ανατολική Ουκρανία έχουν γαλουχηθεί με την ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων όπως την όρισε η πλευρά της ΕΣΣΔ.

"Bandera ο ήρωας μας "στον αγώνα Lviv Karpaty Δ. Ουκρανία - Shakhtar Donetsk-Αν. Ουκρανία (2010)

“Bandera ο ήρωας μας” στον αγώνα

Lviv Karpaty Δ. Ουκρανία – Shakhtar Donetsk Αν. Ουκρανία (2010)

 

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ένα υπαρκτό σχίσμα που χωρίζει την Ουκρανία στα δύο, βασιζόμενο σε πραγματικά αλλά και σε διαστρεβλωμένα γεγονότα.Οι κάτοικοι της Ανατολικής Ουκρανίας πιστεύουν ότι οι κάτοικοι της Δυτικής στηρίζουν τους υπερασπιστές των συνεργατών των ναζί. Παρά την κοινή αντίληψη σχετικά με την εξουσία του Yanukovich, αυτό ως γεγονός δεν εξομάλυνε τις μεταξύ τους σχέσεις.

 

Ουκρανική απογραφή του 2001.Το ποσοστό των Ρώσων στις διάφορες περιφέρειες της Ουκρανίας

 

Ουκρανική απογραφή του 2001.Το ποσοστό των πολιτών Ρωσικής εθνότητας στις διάφορες περιφέρειες της Ουκρανίας

 

Ο τέταρτος μύθος: “Δεν είναι η δική μας επανάσταση”

Αριστεροί και αναρχικοί δικαιολόγησαν την άρνηση τους για συμμετοχή στις διαδηλώσεις με αυτήν την δήλωση. Λαμβάνοντας υπόψη τις συνομιλίες σχετικά με την διασύνδεση με την Ε.Ε, η οποία ήταν η ελπίδα πολλών Ουκρανών, οι δράσεις των αριστεριστών έμοιαζαν περίεργες. Υποκρίνονταν ότι είναι κοινωνικοί ακτιβιστές χωρίς να επιδιώξουν να αναδείξουν την δική τους ατζέντα. Μετά από αρκετούς μήνες έφτασαν στην ανάγκη της προώθησης της δικής τους ρητορικής. Πολλοί αριστεροί αντιμετώπισαν στην συνέχεια το τετελεσμένο ότι το ιδεολογικό κενό είχε καταληφθεί πια από τους δεξιούς, οι οποίοι επιπροσθέτως επιτέθηκαν στους αριστερούς.

Η πίστη των διαδηλωτών προς την αντιπολίτευση και την ακροδεξιά μεταβάλλεται συνεχώς. Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα πλασαριστεί στην καλύτερη θέση, στην γενική πιθανότητα, κάποια από τις πολιτικές δυνάμεις να ανατραπεί στην διαδικασία των εσωτερικών συγκρούσεων. Για παράδειγμα, μετά υπήρξαν σοβαρές συγκρούσεις μεταξύ των διαφορετικών ακροδεξιών ομάδων. Κατάφεραν να ηγηθούν των διαδηλωτών διότι οι Ουκρανοί είχαν βαρεθεί απλά να κάθονται στην κεντρική πλατεία χωρίς κανένα ορατό αποτέλεσμα.
Οι διαδηλωτές άρχισαν να αμφισβητούν σοβαρά την αποτελεσματικότητα της ειρηνικής διαμαρτυρίας. Επιπροσθέτως είχαν απογοητευτεί από τους πολιτικούς που ουσιαστικά προσπάθησαν να μειώσουν την δυναμική της διαμαρτυρίας ενώ έδιναν ιδιαίτερη έμφαση στις επερχόμενες εκλογές φοβούμενοι να επιτρέψουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης. Οι Δεξιοί προσπαθούσαν να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους ως ανοιχτόμυαλους πατριώτες που πολεμούν το καθεστώς.
Τώρα γι αυτούς είναι πολύ σημαντικό να συμπεριφέρονται με ένα αποδεκτό τρόπο και να μην αναδεικνύουν την ακραία πολιτική τους τοποθέτηση. Στο Κίεβο εξαιτίας των δραστηριοτήτων των ακροδεξιών και των χούλιγκαν οι οποίοι είναι συνηθισμένοι στην βία, το πλήθος συνεπήρε το αίσθημα ότι είναι εφικτή η επιτυχής αντίσταση στους ενόπλους. Ένα σημαντικότερο σημείο είναι ότι η αρχική διαμαρτυρία εναντίων των ενόπλων ξεκίνησε επειδή οι αξιωματικοί τους επιτέθηκαν σε μια ειρηνική φοιτητική πικετοφορία. Κάθε δικτατορία τείνει αρχικά να αποφεύγει την υπέρμετρα ωμή χρήση βίας, αν όμως έχει ξεσκεπαστεί και το πραγματικό της πρόσωπο έχει φανερωθεί, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ισχυρή εμβάθυνση της αντίστασης και δεν υπάρχει μετά τρόπος επιστροφής.

Στο Maidan δημιουργήθηκε ένας νέος ιδεολογικός εκλεκτικισμός.
Πρώτον, ήταν η Ε.Ε. με την ελευθερία του επιχειρείν. Δεύτερον,ήταν η προσπάθεια “Ουκρανοποίησης” της κοινωνίας. Τρίτον, η αύξηση της δύναμης των τοπικών κοινοτήτων, η εισαγωγή της έννοιας του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και ο άμεσος έλεγχος του Λαού επί της εκτελεστικής εξουσίας βάσει του άρθρου 5 του Συντάγματος.
Δεν υπήρχε όμως πραγματική παρουσία των αριστερών στην πλατεία. Δεν υπήρχε τίποτα αριστερό στις διεκδικήσεις των διαδηλωτών από το Maidan. Σίγουρα, υπήρχαν σημαίες, που και που φυλλάδια μοιράζονταν χέρι με χέρι, στις διαδηλώσεις περπατούσαμε στην δική μας παράταξη φωνάζοντας αριστερά συνθήματα, αλλά δεν υπήρχε καμία αριστερή ιδέα στις λαϊκές συγκεντρώσεις. Όσο οι αριστεροί και οι αναρχικοί έβλεπαν αυτή την κατάσταση, προσπαθώντας να πείσουν τους εαυτούς τους ότι είναι απαραίτητο να λάβουν μέρος ως σύνολο και όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο, η δεξιά ηγεμονία επικράτησε παρότι ήταν μία μειοψηφία. Οι δεξιοί πέτυχαν αυτό που ήθελαν επειδή ήταν πιεστικοί, θρασείς και κατηγορηματικοί.


Διαδήλωση του νεοναζιστικού κόμματος Svoboda (Ελευθερία). Στα μπλουζάκια διακρίνεται αντεστραμμένο το Wolfsangel, σήμα των SS και επίσημο σήμα του Svoboda. Διακρίνεται στο πλακάτ η φώτο του Stepan Bandera

Διαδήλωση του νεοναζιστικού κόμματος Svoboda (Ελευθερία).

Στα μπλουζάκια διακρίνεται αντεστραμμένο το Wolfsangel, σύμβολο των SS και

επίσημο σήμα του Svoboda. Διακρίνεται στο πλακάτ η φώτο του Stepan Bandera

 

Αλλά, όπως πιστεύει κομμάτι των ακτιβιστών, οι διεκδικήσεις του Maidan είχαν το αριστερό περιεχόμενο που ενσωματώθηκε στα αντιολιγαρχικά και δημοκρατικά συνθήματα. Μετά την ψήφιση των αντιδημοκρατικών νόμων της 16ης Γενάρη που νομοθετούσαν πλήθος απαγορεύσεων, αναρχικοί και αριστεροί ενεργοποιήθηκαν εξαιτίας του γεγονότος ότι η μορφή και η αιτιολόγηση της διαμαρτυρίας είχε αλλάξει και είχε πάψει να έχει ως μόνο σημείο αναφοράς το ζήτημα των σχέσεων με την Ε.Ε. Όσο για τις καθεστωτικές αριστερές δυνάμεις, οι επιχειρηματικοί-αντιπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας ήταν υποστηρικτές του Yanukovich. Ήταν αυτοί που οργάνωσαν την Αντιφασιστική Συνθήκη όπου οι κύριοι “αντιφασίστες” ήταν οι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις καταστολής Berkut.

Η κατάσταση στην Ουκρανία εξέθεσε το σκεπτικό των Ρώσων αριστερών οι οποίοι έτρεξαν να υπογράψουν δηλώσεις που επέκριναν τα γεγονότα του Maidan. Μερικοί από αυτούς αντέδρασαν δυναμικά στην ανατίναξη του αγάλματος του Λένιν το οποίο ήταν το κύριο σύμβολο του “κομμουνιστικού ζυγού” στην Ουκρανία. Ένα μέρος των αριστερών συμπεριλαμβανομένων και Ρώσων αναρχικών υποστήριξαν το Maidan. Όμως δεν ήταν και τόσοι πολλοί αυτοί που τόλμησαν να πλαισιώσουν τους συντρόφους στα οδοφράγματα. Για τους Ουκρανούς και Ρώσους πολιτικούς ακτιβιστές, αριστερούς και αναρχικούς, το Maidan έγινε ο δείκτης ετοιμότητας για την ικανότητα παρέμβασης σε ριζοσπαστικές αλλαγές. Και για να λέμε την αλήθεια τα αποτελέσματά δεν ήταν ευχάριστα.
Είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι οι αναρχικοί δεν ήταν οι χαμένοι, λαμβάνοντας υπόψη ότι σήμερα έχουν πολύ μικρή επιρροή στην Ουκρανική κοινωνία. Για παράδειγμα, κατά την διάρκεια της κατάληψης του Υπουργείου Παιδείας, για δύο εβδομάδες οργάνωσαν την συνέλευση των φοιτητών όπου η προβολή ταινιών, οι διαλέξεις και οι συζητήσεις έλαβαν χώρα και αναρχικός και αντικαθεστωτικός αριστερός έντυπος λόγος διαδόθηκε. Οι “Φρουροί των νοσοκομείων” οι οποίοι οργανώθηκαν από τους αναρχικούς ήταν μια σημαντική πρωτοβουλία που προσέλκυσε πολλούς ανθρώπους. Εθελοντές επιτηρούσαν τα τέσσερα νοσοκομεία της πόλης μέρα-νύχτα. Υπήρξαν περιπτώσεις όταν τραυματισμένοι άνθρωποι απήχθησαν από τα νοσοκομεία λόγω της συμμετοχής τους στις διαδηλώσεις. Πολύ συχνά διαδηλωτές συνελήφθησαν στους δρόμους επειδή φορούσαν σύμβολα όπως οι κορδέλες ή φορούσαν κράνη, ξυλοκοπήθηκαν και εξαναγκάστηκαν σε ομολογίες. Μόνο μετά από αυτή την διαδικασία οι μπάτσοι και οι Τitushki[10] παρέδιδαν τους απαχθέντες στο νοσοκομείο. Αρχικά ο στόχος των “Φρουρών των νοσοκομείων” ήταν να γίνεται γνωστό ποιος εισήχθη στο νοσοκομείο και σε ποια κατάσταση.

Από την στιγμή της πιο πρόσφατης αντίστασης στον Putin, οι Ρώσοι φιλελεύθεροι είναι περήφανοι για τον πασιφισμό τους, καλούν σε πολιτική συμμόρφωση και είναι τρομαγμένοι από τις δράσεις του επαναστατημένου όχλου που τόλμησε να ριζοσπαστικοποιήσει την διαμαρτυρία.

Τα γεγονότα στο Κίεβο απέδειξαν ξεκάθαρα ότι η Ρωσική αντιπολίτευση δεν ήταν έτοιμη να κινηθεί επιθετικά. Αντιθέτως με τους αριστερούς και από τις δύο πλευρές, οι δεξιοί στην Ουκρανία κατάφεραν να γίνουν η πρωτοπορία της ανατροπής.

Ο πέμπτος μύθος: Το φασιστικό πραξικόπημα

Παρόλα αυτά, η πληροφορία ότι το Maidan κατελήφθη μόνο από δεξιούς είναι παραπλανητική. Υπάρχουν διάφορες δομές εντός του “Δεξιού τομέα” (Pravyi Sektor), υπάρχουν οι Trezub (Τρίαινα), ο ”Οργανισμός εκ μέρους του Stepan Bandera”, οι JNA-UNSO, οι “Belyi Molot” και οι “Πατριώτες της Ουκρανίας”. Αλλά η μαζική υποστηρικτική δύναμη του EuroMaidan ήταν οι απλοί απολίτικοι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στη διαμαρτυρία και οι οποίοι ανήκουν στην μεσαία τάξη. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της Ουκρανίας στήριξε το κίνημα ανατροπής του Yanukovich. Ήταν αυτοί οι οποίοι παρείχαν κατάλυμα στους διαδηλωτές την νύχτα, βοήθησαν με την οικονομική ενίσχυση και την διατροφή. Μετά από μερικά χρόνια δράσης του καθεστώτος Yanukovich πολλοί επιχειρηματίες είχαν τεθεί εντελώς εναντίον του.

Κίεβο

Το να λες ότι η Αυτοάμυνα ελεγχόταν από τους δεξιούς είναι μία υπερβολή. Η πλειοψηφία των αριστερών και των αναρχικών επάνδρωσε τις Ομάδες Αυτοάμυνας[11] χωρίς να φανερώσουν τα πιστεύω τους.

Η πλειοψηφία των εκατοντάδων είτε ήταν απολίτικοι είτε ακομμάτιστοι αν και επίσημα μερικοί από αυτούς ήταν υπό την αιγίδα κινημάτων υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων.

Μιλώντας συγκεκριμένα, υπήρχαν εφτά “δεξιές εκατοντάδες” και περίπου σαράντα υποδιαιρέσεις. Παρά τις προ ενός έτους αιτιάσεις των δεξιών ότι η Ουκρανία δεν χρειαζόταν την Ε.Ε, ξεκίνησαν να λαμβάνουν ενεργό μέρος στην διαμαρτυρία. Αρχικά οι βίαιες δράσεις παρουσιάστηκαν σαν προβοκάτσια, αλλά με το πέρασμα του χρόνου οι μέθοδοί τους έγιναν οι πιο επιτυχημένες και δημοφιλείς στις συγκρούσεις με την αστυνομία. Οι μακροχρόνιες προπονήσεις, η καλή φυσική κατάσταση και η οργανοτικότητα, τους επέτρεψε να παίξουν πρωτεύοντα ρόλο και να παραμερίσουν τους όψιμα αφυπνισμένους αριστερούς. Οι δεξιοί διασκόρπισαν την “αριστερή εκατοντάδα” η οποία ούτε καν σχηματίστηκε πλήρως.


Σύγκρουση των διαδηλωτών με την αστυνομία. Διακρίνεται στην ασπίδα ο κέλτικος σταυρός και το "1488", γνωστά φασιστικά σύμβολα

Σύγκρουση των διαδηλωτών με την αστυνομία. Διακρίνεται στην ασπίδα ο κέλτικος σταυρός και το “1488”, γνωστά φασιστικά σύμβολα

Η κατανόηση του τρόπου δημιουργίας οριζόντιων δομών διαχείρισης εντός του κινήματος διαμαρτυρίας στην Ουκρανία έχει γίνει ένα σημαντικό μάθημα των τελευταίων γεγονότων. Περιλαμβανομένης και της ιδέας ότι η κοινωνική δομή στο σύνολό της πρέπει να οργανωθεί περισσότερο οριζόντια.

Dmitry Okrest

 

Η στήριξη της Γερμανίας μέσω της Ε.Ε. αλλά και της υπόλοιπης Δύσης στο κίνημα ανατροπής του Yanukovich σε επίπεδο συμβουλευτικό,υλικό και πολιτικό βασίζεται στα ιστορικά γεγονότα που έχουν να κάνουν με την αντιπαράθεση Ρωσίας- Δύσης. Η Δύση δεν δίστασε να συνεργαστεί και να αναδείξει στην εξουσία φασιστικά στοιχεία-μαριονέτες με σκοπό να προωθήσει τα συμφέροντά της.
Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί διαδηλωτές ενάντια στον Yianukovich χρησιμοποίησαν τη φρασεολογία και τα σύμβολα του UPA και των υπολοίπων εθνικιστικών κινήσεων για να τονίσουν ακόμη περισσότερο τον αντιρωσικό χαρακτήρα των διαδηλώσεων.
Αντιστοίχως και η Ρωσία με την προσάρτηση της Κριμαίας αλλά και την υποστήριξη αυτονομιστικών κινήσεων στην Ανατολική Ουκρανία βασίζεται σε όλο αυτό το ιστορικό παρελθόν που είτε είναι μύθοι ή γεγονότα επηρεάζουν ακόμη το σήμερα και ξετυλίγει την δική της στρατηγική. Θεωρεί την Ουκρανία μία περιοχή στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας που σε καμία περίπτωση η επιρροή που έχει δεν πρέπει να χαθεί.Τίποτα όμως δεν είναι ακόμη οριστικό με τα οδοφράγματα στην πλατεία Maidan του Κίεβο να παραμένουν Μάη μήνα του ’14 ακόμη στην θέση τους.
Έχοντας ζήσει το φαινόμενο των πλατειών στην Ελλάδα λίγους μήνες πριν, ίσως σήμερα θα μπορούσαμε να σκεφτούμε με πιο νηφάλια σκέψη το ενδεχόμενο να έλειπαν εντελώς αριστεροί και αναρχικοί από τις πλατείες. Σοβαρό κομμάτι του αναρχικού κινήματος κάνοντας κριτική απείχε ή έδινε απλά το παρόν διαφωνώντας στο αιτηματικό και τα χαρακτηριστικά της κινητοποίησης.
Από απόσταση μπορεί κάποιος να πει ότι η φύση απεχθάνεται το κενό και όταν εσύ απέχεις, θα βρεθεί κάποιος άλλος πιο θρασύς και αποφασισμένος να σε αντικαταστήσει.

Το άρθρο αυτό βασίστηκε σε κείμενο που μας εστάλη από Ρώσους αναρχικούς οι οποίοι ήταν παρόντες στα γεγονότα της Ουκρανίας. Η επιμέλεια,η προσθήκη σημειώσεων και ο εμπλουτισμός με ιστορικά στοιχεία είναι ευθύνη της Άπατρις.

anarres

Σημειώσεις:

[1] Η εφαρμογή της συλλογικής ευθύνης εναντίων των ντόπιων Ουκρανών από την Πολωνική αστυνομία σε απάντηση της «αναταραχής» στην περιοχή, είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή κοινωνικών κέντρων και βιβλιοθηκών, την κατάσχεση ιδιωτικής περιουσίας και αγαθών, τον ξυλοδαρμό διαδηλωτών και τον περιορισμό του εκλογικού δικαιώματος εις βάρος των Ουκρανών υποψηφίων, γεγονότα που πυροδότησαν την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης.
Η αντιπαράθεση μεταξύ Πολωνών και Ουκρανών υποδαυλίστηκε έντονα από την Γερμανία η οποία παρότι ήταν επισήμως ουδέτερη, υπάρχουν αναφορές ότι παρείχε μέχρι και όπλα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.Τα σώματα Ουκρανών συνεργατών των Ναζί μαζί με τα Πολωνικά εφεδρικά αστυνομικά σώματα διεξήγαγαν «ειρηνευτικές» αποστολές με τα εγκλήματά τους να χρεώνονται είτε στον Πολωνικό Στρατό είτε στον UPA. Συνολικά τα θύματα Πολωνικής καταγωγής κυμάνθηκαν σε εξήντα έως διακόσιες χιλιάδες.

[2] Ο Taras Bulba-Borovets, ιδρυτής του UPA, καταδίκασε εξαρχής την εκκαθάριση του Πολωνικού πληθυσμού, δεν συμμετείχε στις σφαγές των Εβραίων και πολέμησε εναντίων των Ναζί. Στην συνέχεια δέχτηκε από τον OUN-B αντίποινα, λόγω της άρνησης συνεργασίας μαζί τους με αποτέλεσμα η γυναίκα του να εκτελείται από τον OUN-B.

[3] Το Holodomor στα Ουκρανικά σημαίνει «Θάνατος από την πείνα». Αφορά τον λοιμό που προκλήθηκε από την κεντρική πολιτική της ΕΣΣΔ στην Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας μεταξύ 1932 κ 1933. Είχε σαν αποτέλεσμα μέχρι 7.5 εκατομμύρια θανάτους κυρίως πολιτών Ουκρανικής καταγωγής. Υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση σχετικά με το εάν ο λοιμός προκλήθηκε από πρόθεση με σκοπό την γενοκτονία του Ουκρανικού πληθυσμού επειδή έδειχνε εθνικιστικές/αποσχιστικές τάσεις ή ήταν αποτέλεσμα τεχνικών δυσκολιών και σφαλμάτων που είχαν να κάνουν με τον προσανατολισμό στην εκβιομηχάνιση της Ουκρανίας, τις κυρώσεις της Δύσης σχετικά με τις εμπορικές συναλλαγές με την ΕΣΣΔ και τον μετασχηματισμό της οικονομίας της. Η αναφορά στο λοιμό επί ΕΣΣΔ ήταν απαγορευμένη, με την πρώτη δημόσια αναφορά να γίνεται το 1987 από τον ΓΓ του Κ.Κ. Ουκρανίας (με την εφαρμογή της Glasnost) λίγο πριν την πτώση του καθεστώτος.
Εκείνη την εποχή εφαρμόστηκε το σύστημα του δελτίου για την παροχή τροφίμων με καταστροφικά αποτελέσματα. Οι χωρικοί εκείνη την εποχή παρουσιάζονται στα προπαγανδιστικά επίκαιρα φιλμ της ΕΣΣΔ ως αντεπαναστατικά στοιχεία που έκρυβαν την παραγωγή τους την στιγμή που οι εργάτες που έχτιζαν το λαμπρό μέλλον του σοσιαλισμού πέθαιναν της πείνας. Υπήρξαν γεγονότα κανιβαλισμού στην διάρκεια του Holodomor, με περίπου 2500 άτομα να καταδικάζονται γι αυτό στα δικαστήρια.

[4] Ο Εθνικός Σοβινισμός (national chauvinism) τρέφεται από ένα συναίσθημα έντονου, ακόμη και υστερικού εθνικιστικού ενθουσιασμού. Το άτομο ως ξεχωριστό, ορθολογικό ον εξαλείφεται πλήρως από το κύμα του πατριωτικού αισθήματος, που εδράζεται με την επιθυμία για επίθεση, επέκταση και πόλεμο. Ο δεξιός Γάλλος εθνικιστής Charles Maurras αποκάλεσε αυτόν τον έντονο πατριωτισμό «Ολοκληρωτικό Εθνικισμό» (Ιntegral Νationalism): Άτομα και ανεξάρτητες ομάδες χάνουν την ταυτότητά τους μέσα σε ένα πανίσχυρο «έθνος», το οποίο έχει μια ύπαρξη και σημασία πέρα από τη ζωή κάθε μεμονωμένου ατόμου. Ο στόχος είναι ένα ενιαίο εθνικό κράτος με ενιαία γλώσσα και ενιαίες παραδόσεις. Η στρατιωτική δόξα και η ένοπλη πάλη έθνους εναντίον έθνους είναι οι απόλυτες αποδείξεις του εθνικού μεγαλείου και είναι ικανές να γεννούν έντονα συναισθήματα εθνικιστικής αφοσίωσης.Ο Ολοκληρωτισμός ορίζει ότι αυτό το έθνος πρέπει να κυβερνάται από ένα κόμμα και από ένα ηγέτη.

[5] Τον Σεπτέμβρη του 1939, με βάση μυστικό άρθρο του Συμφώνου Μολότοφ-Ρίμπεντροπ, η ΕΣΣΔ προσάρτησε τα εδάφη που σήμερα αποτελούν την Δυτική Ουκρανία. Στη συνέχεια η πολιτική εξόντωσης –από πλευράς της Σοβιετικής Διοίκησης– των Ουκρανικής συνείδησης, ατόμων,οργανισμών και κομμάτων, τα οποία είχαν μία μετριοπαθή και φιλελεύθερη στάση, είχε σαν αποτέλεσμα να επικρατήσει η εξτρεμιστική Οργάνωση των Ουκρανών Εθνικιστών (OUN) που λειτουργούσε στην παρανομία, σαν η μόνη οργάνωση με ενεργή παρουσία στην περιοχή.

[6] Η σφαγή των Πολωνών στη Volhynia και την Ανατολική Γαλικία διεξήχθη μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου συνεδρίου του OUN-B που αποφάσισε την εξόντωση όλων των μη-Ουκρανών (στα πλαίσια του δόγματος του Ολοκληρωτικού Εθνικισμού) στο μελλοντικό Ουκρανικό κράτος. Η γενοκτονία διεξήχθη από την φράξια OUN-B του UPA από τον Μάρτη του ‘43 μέχρι και το τέλος του 1944 με αποκορύφωση το καλοκαίρι του ‘43 όταν και διατάχθηκε από τον Dmytro Klyachkivsky, ανώτατο αξιωματικό του UPA η εξόντωση όλου του αντρικού Πολωνικού πληθυσμού ηλικίας από 16 έως 60 ετών, παρότι τελικά τα περισσότερα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά. Συνολικά οι σφαγές στην Volhynia είχαν ως αποτέλεσμα την εξόντωση τουλάχιστον 40-100.000 Πολωνών. Η αυξανόμενη δημοτικότητα του OUN-B και η μονοπώληση της ισχύος ήταν ο βασικός παράγοντας που επέτρεψε την διεξαγωγή αυτής της γενοκτονίας.

[7] Η NKVD και η NKGB, σοβιετικές υπηρεσίες ασφαλείας, κατά την οπισθοχώρηση τους από το Lwow λόγω της επιχείρησης Barbarossa και την προέλαση των Γερμανών, εκτέλεσαν άμεσα δύο έως δέκα χιλιάδες πολιτικούς και ποινικούς κρατούμενους κυρίως Ουκρανικής καταγωγής. Η αφορμή για την έναρξη του Πογκρόμ εναντίον κυρίως των Εβραίων στην πόλη Lwow ήταν η διασπορά της φήμης (με υποκίνηση από τους Γερμανούς Ναζί) ότι οι εκτελέσεις των κρατουμένων στις φυλακές της πόλης, οφειλόταν στην συνεργασία των Εβραίων με τους Μπολσεβίκους. Το αποτέλεσμα ήταν η εξόντωση τεσσάρων έως δέκα χιλιάδων Εβραίων τον Ιούλιο του 1941. Τον Νοέμβρη του ‘41 δημιουργήθηκε το γκέτο του Lwow με περίπου 120.000 Εβραίους. Οι περισσότεροι από αυτούς εξοντώθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Belzec. Συνολικά στο Lwow από τους 200.000 Εβραίους που κατοικούσαν στην πόλη στην διάρκεια του μεσοπολέμου, οι Σοβιετικοί όταν επέστρεψαν ξανά στην πόλη το 1944 εντόπισαν μόνο 200 με 300 επιζώντες.

[8] Αξίζει να αναφερθεί ότι συνεργάτες των Ναζί δεν ήταν μόνο πολίτες Ουκρανικής καταγωγής. Διάφοροι Καυκάσιοι, εχθροί του Σοβιετικού καθεστώτος πολέμησαν στο πλευρό του UPA και των Ναζί. Τουλάχιστον χίλιοι Έλληνες μαζί με άλλους τόσους και περισσότερους ελληνικής καταγωγής κατοίκους της ΕΣΣΔ εντάχθηκαν στα Waffen-SS κυρίως σε Ουκρανικές Μεραρχίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ποντιακής καταγωγής Σεβαστιανος Φουλίδης, ο οποίος όντας φανατικός αντικομουνιστής εντάχτηκε στις δυνάμεις της Abwehr (Γερμανική Αντικατασκοπία) από το 1938 και έγινε αξιωματικός της Wehrmacht με ενεργή παρουσία στο Ανατολικό μέτωπο.

[9] Στις 22/01/2010 ο απερχόμενος πρόεδρος Viktor Yushchenko ανακήρυξε τον Stepan Bandera εθνικό ήρωα της Ουκρανίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες αντιδράσεις, με το Ευρωκοινοβούλιο, Ρώσικες,Πολωνικές και Εβραϊκές οργανώσεις να καταδικάζουν. Στην συνέχεια αυτή η απόφαση ακυρώθηκε από την επόμενη κυβέρνηση μετά από δικαστική απόφαση. Το Κ.Κ. Ουκρανίας έθεσε ως όρο για την συνεργασία μαζί του την απόσυρση αυτού του διατάγματος. Την πρωτοχρονιά του 2014 το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα Sbovoda διοργάνωσε στο Κίεβο λαμπαδηδρομία στην επέτειο για τα 105 χρόνια από την γέννηση του Stepan Bandera. Υπήρξαν γύρω στους 15.000 συμμετέχοντες.

Τα τελευταία χρόνια είναι οξυμένο το φαινόμενο της αντιπαράθεσης σχετικά με τον ρόλο του UPA και του OUN στην σύγχρονη Ουκρανική ιστορία με την Δυτική Ουκρανία να τείνει να αναγνωρίζει τις Ουκρανικές εθνικιστικές κινήσεις ως εθνικοαπελευθερωτικές και να αποκαθιστά τους επικεφαλής τους ως ήρωες, ενώ την ίδια στιγμή στην Ανατολική να θεωρούνται εγκληματίες και συνεργάτες των Ναζί.

[10] Οι Titushki είναι ομάδες μισθοφόρων τραμπούκων οι οποίοι υποστήριζαν τις μονάδες καταστολής του καθεστώτος Yanukovich, οι οποίοι εμφανίζονταν ως χούλιγκαν με στόχο την διενέργεια πράξεων που δεν έπρεπε να τις χρεωθεί η επίσημη αστυνομία.

[11] Στις 30/12/13 δημιουργήθηκαν οι πρώτες ομάδες αυτοάμυνας με σκοπό την προστασία των διαδηλωτών από τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι ομάδες αυτοάμυνας ήταν χωρισμένες σε εκατοντάδες, με αρκετές από αυτές να είναι υπό τον έλεγχο ακροδεξιών στοιχείων. Ο «δεξιός τομέας» (Pravyi Sektor) ήταν επίσημα η 22η εκατοντάδα.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο φύλλο 26 της εφημερίδας δρόμου “Άπατρις”

(Μάης 2014)